Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   123 / 2208
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Úgy látom rosszul győztünk meg .
Felvázolt tápodba teljesen értelmetlen , káros lenne +1fojtó . Brummot a csöves táp simán megoldja , a kettő kombinálása szükségtelen . Amit az áthallásról írsz azt meg nem értem , 1db. fojtó milyen módon javíthat az áthalláson ?
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Hol a rajz? Ne titokzatoskodjál....
(#) dxzo4z hozzászólása Ápr 19, 2008
Ilyen magra (méretek az oldalon, a kérdések közt) lehet olyan trafót tekerni, aminek a szekundere 250-0-250V, s a terhelhetősége kb. 150-200mA?

Bővebben: Link
(#) CHZ válasza dxzo4z hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Ha jól látom akkor ez orosz szinesTV trafója , bár a méreteit nem néztem ...
Simán 300V/A .
Ilyen magokra lehet szimmetrikussan igazán tekerni ..
PPP tápjába használnád ?
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Bocs , mellé néztem , azt hittem Zoli kérdése , azért kérdeztem a PPP-t , de erre lehet igazán szimmetrikusan kialakítani 2 egyforma tekercset .
Azonos menetszám , egyező belsőellenállás ..
Úgy tekerném , hogy 1 cséve 250V , 2 . cséve 250V és sorosan bekötve
(#) kocos válasza dxzo4z hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Erre licitáltam én is,de már felment az ára.de ha felmérgelem magam elviszem mindkettőt Egyébként sztem is color star trafó!
(#) Saggitarius válasza kocos hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Manapság ilyen nehéz normális alkatrészeket beszerezni? Hmm a régi szép idők, amikor még általánosos koromban a lomtalanításkor be lehetett szerezni ilyen alkatrészeket. Szerencsére van némi tapasztalatom csöves végfok építésében. Nem egy egyszerű eset... de a hangja miatt megéri! Még egy átlag, vacakul szóló normál hangfal is szárnyakat kap. Sajna már ki kellett szornom minden irodalmat. Ha jól emlékszem az 1978-as Rádiótechnika Kézikönyv (nem évkönyv, de ugyanúgy nézett ki) fogalkozott csöves végfokok építésével, a kimenőtrafó tekercselési elrendezésével együtt, mert hát szerintem a lelke az egész csöves végfoknak a kimenőtrafó. Anno a szakközépben még tanultunk is a trafómértetezésről és megemlítve egy kimenőtrafó miért is nem "csak úgy" van megtekerve, de ez már rég vót (83-ban)
Én és a családom Írországba költöztünk és sajna idekinn eléggé mostoha körülmények vannak alkatrész ügyben. Magyarországon szinte minden bokorban lehet alkatrészt kapni. Nálunk Corkban csak 1 azaz egy üzletről van tudomásom, a Maplin. Ezért is nézek körül itt (is), mivel a lányomnak a gitárjához szeretnék vmi végfokot összerakni.
Ha vkinek vmi nem világos én tudok (remélem) segíteni.
Vki még az elején írt vmi ilyesmit: a kimenőtrafó végzi az erősítést. Ez nem igaz, mert egészen más a funkciója. Ha vkit érdekel leírom.
Amúgy lehet még csöveket beszerezni? Gondolok én EL84-re, mert abból egész jó kis ellenütemű végfokot lehet összedobni. Nem fog falat bontani, de azért hallható
(#) Imi65 válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Szia!
Olvasd el jobban ezt a fórumot. Ha ezt megteszed, láthatod, hogy elég eltérő a hozzászólások (szakmai) szintje. Van, aki butaságokat kérdez, vagy mond, de van olyan is, aki - hozzád hasonlóan - tanulta még, és akár dolgozott is vele. Az elején még voltak "érdekes" állítások, de ezek már a múlté. Az meg természetes, ha egy fórumra nemcsak szakemberek írhatnak, akkor ott szakmailag megalapozatlan hozzászólások is bekerülnek, bekerülhetnek. A segítő szándékot természetesen jó néven vesszük, és viszonozzuk is.
A kivonuló oroszok iszonyatos mennyiségű csövet hagytak ránk. Ezek még sok-sok évig kiszolgálják a hazai igényeket, de egyéb beszerzési lehetőségek is vannak, igaz, ezek árai a mi lehetőségeink határát jelenthetik. EL84 minden további nélkül beszerezhető, de az orosz megfelelője, a 6P14P sem elérhetetlen.
Az 1978-as Kézikönyv gyakorlatilag nem tartalmaz hf végfok rajzot (itt tartom a kezemben, és nézem a tartalomjegyzékét).
(#) Saggitarius válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Mint írtam, sajna a költözésünk miatt ki kellett szórnom a könyveim nagyon jelentős részét.
Akkor úgy látszik rosszul emlékezem melyikben volt... Csak egy pár évkönyvem volt az akkori időszakból, de az egyikben emlékszem volt jópár csöves végfok kapcs rajz + kimenőtrafó tekercselési elrendezés.
Azt tanácsoltad, olvassam el jobban a fórumot. Sajna nem igazán tudom, mivel nem kizárólag ide irogatok és kissé hosszúra nyúlna mind a 274 oldalt végigmazsolázni, meg már nem is időszerű, mivel nem tegnap kezdődött ez a szál.
Mindezektől függetlenül továbbra is kész vagyok hozzáadni a tudásomat, csak kérdezzetek.
szia!
Az 1969-es Évkönyv tartalmazott nagyon sok rajzot. Egyébként elektronikus formában ezek az évkönyvek innen-onnan néha elérhetők. Érdemes lenne - már csak nosztalgiából is - újra levadásznod őket.
Azt azért megértem, hogy elég durva lenne végigolvasni az egészet, bár én szerencsés helyzetben voltam, mivel február elején még csak a hatvanvalahanyadik oldalon tartott az oldal. Még egyszer köszönjük a felajánlást, de inkább - mostantól - kísérd figyelemmel az oldal életét, ha itt elhangzanak a kérdések, arra bátran válaszolj. Köszönjük.
OK, vettem az adást...
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Én is átlapoztam a könyvet, és csak az elején elektroncsövek című fejezet végén,ahol taglalja az ellenütemű erősítő osztályoka tvan szó egy kcsit a kimenőről,de csak az áttételszámolásáról meg munkapontbeállítás, meg ilyesmi
(#) kocos válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Szerintem a '69-es , és '71es Rádiotechnika évkönyvek re emlékezhetsz!
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Megint nem olvastam végig,csak írtam
Amúgy letöltöttemén is a rádiotechnikát'53-tól.Folyamatosan lapozgatom,vannak benne érdekeserősítőleírások, meg mások is
(#) Saggitarius válasza kocos hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Miért ne emlékezhetnék? Igaz akkorban még fiatal voltam, de 73-as RT évkönyvem volt. Ha jól emlékszem az a mini csehszlovák orsós magnó volt a fedlapon.
Szia! Kocos nem azt írta, hogy nem emlékezhetsz( miért is állítaná, nem tudhatja, hogy mivel találkoztál már), hanem azt, hogy: "Szerintem a '69-es , és '71es Rádiotechnika évkönyvek re emlékezhetsz!" Tehát, hogy a '69-es, és '71-es évkönyvekRE emlékezhetsz, mivel azokban voltak ilyen kapcsolások.
Mea Culpa... "elolvastam"
(#) burgdavid válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2008
Holvan aza jókis PP rajz amiröl beszéltél? Kíváncsivá tettél
Amikor én csatlakoztam a fórumhoz, (akkortájt kezdett beindulni -na nem miattam -) akkor mégcsak a 30 vagy 40-dik oldalnál járhatott, Imi utánam csatlakozott nemsokkal, amikor már a PCL85 SE-t építgettem. Ő azért jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik nálam. :worship: Az idősebb korosztály előnyben van, mert ebben nőttek fel. Azóta jó kis csapat gyűlt itt össze Van akit már személyesen is ismerek, van akit csak telefonba, vagy msnen Nyáron viszont kéne tartani egy szeánszot, ahová mindenki hozná az erősítőjét és/vagy hangfalát, aztán fülügyre vennénk az alkotásokat Ha pár napig nem jutok géphez, rendesen hiányoztok :dumcsi:
(#) huba hozzászólása Ápr 19, 2008
Sziasztok. Ma lomtalanitás volt és kibeleltem egy régi csöves tv-t. Nemtudom menyire lehetett megbabrálva előttem. Egy kis erősítöt szeretnék kihozni belőle legyen nekem is egy csöves erősítőm. Van hozza egy PCL85. A tv-be furcsamód csak egy trafót féltem felfedezni amit el is hoztam. Egyik tekrcs 290ohm a másik 18ohm. Ez lenne a kimenőtrafó? Továbbá volt benne egy 3W 750ohmos hangszoró. Tudom kell egy trafó fütésnek és anódfesznek, meg ki kell válasszak egy szimpatikus rajzot.
(#) huba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2008
A hangszorót nem mértem hanem irja rajta fehéren feketén hogy 750ohm. De mikor hazaérek küldök képet. Volt benne pcl86 is ami audiófrekis cső csak éppen ugynézki sikerült eltörni mikor kiszedtem mert megrepedt az alja. amugy ez román gyártmány.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2008
Lehet az a hangszóró akár 750 Ohm is , német TV -ben már láttam OTL végfokot és ahhoz megfelelő....
De lehet , hogy hibás mérés
(#) huba válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 20, 2008
Addig is egy kép
(#) CHZ válasza huba hozzászólására (») Ápr 20, 2008
Hangszóró mágnesére nincs felírva semmi ?
Mérd meg pontosan a hg. tekercsének ellenállását , bár én elhiszem a 750 Ohm-ot
(#) sebestyen_ferenc válasza huba hozzászólására (») Ápr 20, 2008
nekem is van egy pár pcl86 csövem gondolkozok egy 2*3wattos végfokon.Egyébként igazad van a román tv-ben igen is 750ohmos hanszorokat tedtekbe :yes:
(#) CHZ válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Ápr 20, 2008
750 Ohm magyarázza azt is , hogy csak 1 trafót tálált a TV-ben és akkor az a képkimenő .....
Mert nem futottál bele OTL végfokoba , amit próbáltak csöves TV- ben is , nagyon kevés gyártó próbálkozott ezzel ...
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 20, 2008
van két hangolás jelző cső:em84 be szeretném teni az erősítőmbe hangerőt jelezen ki.Rajzot ha tudnátok hozzá nagyon meg köszöném
Azért ne higyj ..., mindenki tévedhet , csak azt mondom , ne zárjuk ki ..
Polírozást még nem volt alkalmam próbálni , de a következő alkalommal megteszem .
(#) huba hozzászólása Ápr 20, 2008
Biztosan 750 ohmos. Akkor ha jól látom a helyzetet akkor ez a hangszóro illesztés nélkül csatlakozott az erősítőhöz?

hangszoro.jpg

(#) huba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2008
Volt benne egy egész arzenál de többnyire mind kisteljesítményüek. Igen egy PCL85-ösöm van. Meg egy bika PL504, de ez a sorkimenőt hajtotta, nemhiszem hogy alkalmas erősitőbe.

Fütést hogy oldhatták meg? Sorbakötötték a fütöszálakat?
Következő: »»   123 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem