Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nézegetem de nem nagyon van itthon minőségi új kondi . Minden teli van a Kínai szeméttel :/
Esetleg külföld de csak olyan ami küldi is.
Sziasztok!
Pár napja jutottam hozzá a címben szereplő Alesis RA-300 erősítőhöz, használtan. 2 db Alesis Monitor One Mk2-vel használom. Vagyis használnám... Tegnap egy jó 2 órán keresztül hajtottam a cuccot, mikor is sercegést, pici pattogásokat kezdtem el hallani a zenében. Az erősítőhöz lépve, azt finoman megkopgtatva már intenzívebben, minden egyes érintésre, az érintés erősségetől függően jött a hang. Ma újra próbáltam, hidegen kis terhelésnél nincs hang, kopogtatásra se, a terhelést növelve se,, viszont ahogy a táp környéke jól bemelegszik, újra előjön a baj. Ötlet? Egy pufferkondipár és relé csere megoldhatja ezt a problémát? A készülék szerintem megfelelő hőmérsékleten üzemel, túlmelegedést nem tapasztalok, a hang gyönyörű (Nekem A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
Kedves Krisz!
A Hangtechnika Kft-nél szoktam rendelni a Jantzen kondiaimat. Korrekt áron, 10-14 napos átvehetőséggel, elégedettséggel. Elek
Köszi! Ez FET-es, nem tűnik rossznak, de ehhez jó lenne egy koppanás gátló, ha a FET tönkremenne.
Lehet jobb lenne, ahol kimenő kondik vannak. Esetleg más valami más ajánlott erősítő?
Első lépcsőben táp puffert cserélnék, a relét csak akkor ha a puffer csere nem oldotta meg a problémát.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
Kedves Krisz,
a tapasztalataim, bele értve a Királyokat, és a jó minőségű zenehallgatás élménye miatt döntöttem a FET-es erősítő építése mellett. Én úgy gondolom a hely hiánya is indokolja nálunk a csöves, vagy A-osztályú erősítő mellőzését. Véleményem, hogy a KT. erősítői, megfelelő igényes kialakítással, igen kellemes zenehallgatás lehetőségét biztosítják. A VF-4 körülbelül 1éve jár, ezalatt egyszer sem aktiválódott a védelem, pedig a tévézésnél is ez adja a hangot. Azt gondolom minden kondi a hang útjában csak gond. Egy minőségi kicsatoló kondi árához képest egy komplett védelem bagatell összeg. A VF-4-em dual-mono-ban építettem meg, összesen 5db táppal, az alkatrészek eddigi ára 120KHUF-t. A HTA-t készen 50-70KHUF-ért árulják. Nem bántam meg a befektetésem. Ha jót akarsz zenélni, sajnos munkával és kiadással jár. Üdvözöl, Elek A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
Köszi.
Milyen védelmet érdemes bele építeni, ami biztosan működik?
Ahogy CIROKL írta, vedd ki a HTA elől azt a csövet. Ha egyébként normális alkatrészekből építetted meg, és attól egy akármilyen VF szebben fog szólni, akkor azt én is elmegyek személyesen meghallgatni. Nem rossz a VF2 meg a VF3 sem, de szerintem egyik sem üti meg a HTA szintjét. Az a fetekkel a baj (a kapcsolóüzemre gyártottakkal pláne), hogy bármilyen alkatrészekkel és meghajtással is építed meg, még ha szépen is szól, az az igazi kellemes lágy tér akkor is hiányzik a hangjukból.
Kedves Szili fórumtárs,
A védelem rajzát megkeresem a két ünnep között, de most rengeteg dolgom van, meg a karácsonyi hajsza, meg más rendetlenségek, amit nem bonyolítanék további turkálással most. Nem akarnék senkit győzködni arról, hogy mit építsen, és kerülném az erről vitatkozást, mert így az mentes az objektivitástól. Én csak a tapasztalataimat írtam meg, annak reményében, hogy használok másnak. Magam is az ilyen értekezésekből szereztem képességeim jó részét. A döntéseimet nem másokkal, hanem magammal szoktam megvitatni. Sajnos V-capra még nem telt, a jantzennek is örülök, hallottam milyen 10-20cm vezeték tömörre cserélése a hangképben, és az alkalmazott egyéb fejlesztések merre vitték a hangképet. Alapvetőnek tartom a konstrukciót, mert így tartható, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek, mert a vezetékek rövidségét ezzel lehet elérni, így hagyható el az árnyékolt huzal, és a csillagpontos szerelés kizárja a gerjedékenységet. Én igyekeztem 10cm táján tartani a kábelek hosszát, A poti a bemenetnél, a védelem, a végfok és a hangszóró csatlakozó között van pár cm-es kötéshosszal, és minden huzal az erősítőben ezüstözött tömör réz. A paneljeim kézzel firkáltak, a türelmetlenség vagy idő híja, nem hallható, az elektronika adja meg mi hova esik az előlapon némi mechanikai rásegítéssel (fogaskerekek)...... Tessék kipróbálni véleményezés előtt. Ép most írtam valahol a fórumon egy digitális értekezésben az objektív véleményezésről, hogy a készülék hangjának megállapításakor nincsenek meg a azonos feltételek, így az csak viszonylagos, mivel a hanganyag, a dac, a helység,a hangsugárzó, a hallás, általában többé-kevésbé eltérő. Azért, ha később nem jutna eszembe, Mindenkinek, Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és BUÉK!
Hát akkor marad a HTA. Úgy van megépítve, hogy egy pár Jumperrel ki lehet iktatni a csövet. (ha szeretném)
Ne érts félre, ha úgy gondolod hogy VF-et szeretnél építeni én nem foglak lebeszélni róla, csak elmondtam a véleményem miszerint kár a gőzért. Nekem elég sok formában voltak megépítve ezek, ugyanazokból az alkatrészekből mint a HTA (yageo ellenállások stb.), és mindig utóbbi nyert, szinte már pár perc teszt után. Az összes VF-es nyákomat szétbontottam és kidobtam, egyedül a 400W-os maradt meg, mert az úgy egyben van (kapcsolóüzemű táp, áramkorlát, relés védelem, kivezérlésjelző, keverő bemenet) hogy sajnáltam szétszedni.
Nelson Pass(Pass Labs, First Watt) F5 erősítő. most lett kész, nagyon tetszik.
A magasai nagyon szépen szólnak. Az átvitele: 0Hz-1.000.000Hz
Szia! A '60-'70-es évek kvázi-komplementer topológiájával hozakodnék elő. Ez nem képvisel különleges minőséget, de máig nagyon behízelgő hangúnak tartom, több klasszissal jobb kapcsolások hallgatásába is előbb fáradok bele mint ebbe.
A kimeneti csatoló kondenzátort nem tartom aggályosnak, azt a rövidke időt leszámítva míg a tápegység diódái nyitva vannak, úgyis kondenzátorban tárolt energiát vezetünk a hangszóróba. Bővebben: Link
Aminek a kapcsolása tulajdonképen ugyanaz mint a HTA-é, csak ebben nem áramgenerátor a munkaellenállás hanem ellenállás feszültség utánhúzással a kimenetről, meg nem komplementer darlington a vége hanem kvázi komplementer.
Én mondjuk nem sokat szórakoztam a HTA-val mert úgy lett jó ahogy van, de a passzív alkatrészek nem okoznak nagy változást a hangjában, ami talán kritikusabb az a bemeneti és a kimeneti csatolókondi. Azokkal lehet játszadozni, meg lehet velük párhuzamosan kisebb értékű, különféle anyagú fóliakondikat kötni. Illetve még a tápellátása ami kényes, ha kezd elfogyni a szufla a tápból az nagyon megérződik a hangján.
Bővebben: Link
A tápfesszel el lehet menni +/- 32V-ig, akkor már 50W is kijön belőle. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
Moderátor által szerkesztve
A kettos npn teljesitmeny tranzisztoros kimenetet nagyon kedvelem. Az lm-ek(pl. 3886) is ilyenek.
Üdv az oldalnak.!!! 2002-ben vettem egy Onkyo TX-SV373 típusú 5.1-es erősítőt,az lenne a problémám vele,hogy elő jött egy hiba amit én sajnos szaktudás hiányában nem tudok orvosolni,a hiba a következő:a baloldali hangfal alacsony hangerőn nem szól,nem mindig de elég sűrűn, ilyenkor ha feljebb hangosítom akkor megszólal és szól folyamatosan,ez csakis kis hangerőn fordul elő,ebben kérném a segítséget,előre is köszönöm a tippeket a megoldásra.
DC vedelem rele csere a tippem, vagy tisztítasa.
Köszi a tippet,van egy ismerősöm az ért egy kicsit hozzá.!!!
Én elsőnek megnézném azt a hangerő potit ha néha jó néha meg nem.
A hangerő poti az jó,a távirányítót szoktam amúgy használni,amikor bekapcsolom a relé az kattan kis hangerőn nincs hang,majd utána a távirányítón nyomom fel a hangot és akkor nagyobb hangerőn már van,na ez nem tudom mi lehet.
Szia! A jobb és bal hangsugárzókat cseréld fel próbából, hogy tudjuk hol keressük a hibát! A hangszóró bekötőszál szakadás is hasonló hibát mutat.
Ezt már próbáltam,ugyan úgy fenn áll a hiba.
Pár éve a magas sugárzót azt cseréltem a hangváltóval együtt mert észre vettem,hogy nincs magas hang,próba volt,a magas le égett a hangváltó cserélve lett mert a kondik megadták magukat,sosem használtam nagy hangerőn,viszont egy DVD lejátszom is megadta magát akkoriban ,lehet valami zárlatot vagy nagyobb feszültséget adott az erősítő felé,rövidzár védelem az van a hangszórók felé, viszont az analóg bemenet felé nem tudom van -e.
Az erősítő javítás következő lépése, megnézed a fejhallgató kimeneten is tapasztalható-e a hiba.
Ha ott még szól, akkor a relét vonjuk vizsgálat alá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |