Fórum témák
» Több friss téma |
Nézd meg a TL431-es IC-t, szerintem fel tudod használni erre a célra is (én akkuőrt készítettem vele körömnyi méretben).
Szia!
Vannak PIC-ek belső referenciafeszültséggel, amit az AD átalakítóhoz tudsz használni pl. PIC18F46K22-ben ( ha jól emlékszem ![]()
Hány voltos az az akku? Közvetlenül megy róla a PIC? Mennyire kell leosztani, hogy ne bántsa a PIC bemenetét?
Valójában jó lehet az a megoldás is. Épp csak le kellene zárni a +táp-ot egy npn tranzisztorral, és csak akkor adni áramot, amikor mérni akarsz. Azon túl az áramkör a szokásos is lehet: stabkockával referencia feszültséget gyártani, ellenállás osztóval rakni mellé az akku feszültség egy hányadát, és simán csak adc-vel megméred. Vagy ha pontos értékre nincs szükséged / nem akarsz adc-t használni, egy mezei műveleti erősítővel is tudsz szintkomparálni a "még elég jó" / "már nem elég jó" korláton.
Ezeket megnézem. Köszi.
bbb: Ezt is megnézem, mit is tud. Köszi.. kissi: 18F442-őt használok most, ez egy meglévő eszköz, ahová gondoltam nem ártana egy stabil referencia.. nedudgi : 3.7v-os az aksi, most mértem meg 3.8v van benne. Igen közvetlen megy a PIC-re. Nincs előtte semmi. pajti2: Igen, ez eszembe sem jutott, de járható lenne az út. Köszi, ezt figyelembe veszem..
Ha 50uA áram még elfogadható, akkor a HLVD modul beállítható ebben a kontrollerben. Megszakításkérés kelekezik, ha a tápfeszültség a kiválasztott érték alá kerül. A HLVD ki is kapcsolható, akár periódikusan is megnézheted - ez még nem próbáltam.
Olyan kontrollerekben, ahol van DAC modul, a tápfeszültség felére beállított DAC a belső referenciával megmérhető. Az más lapra tartozik, ha pontos értéket akarsz tudni a tápról. Kis trükközéssel 200mV körüli lépésekben behatárolható az aktuális tápfeszültség tartománya.
Srácok, írt már valaki nRF2401+-ra vagy más egyéb rádióra olyan programot, ami képes megmondani a jelszint erősségét? Úgy tudom, hogy ebben a nRF2401-ben nincs ilyen regiszter és csak tán azt lehet lekérni, hogy mire van beállítva, de hogy ténylegesen mennyire erős a jelszint azt nem. Van rá megoldás? Köszi előre is.
Sziasztok!
Hőmérőből szeretnék termosztátot csinálni. A hőmérőt lekérdezem, HEX formátumban jön a válasz. Hogy tudom megoldani azt hogy pl. 35 bejövő adatnál és felette egy bitet átkapcsoljak? Lekérdezéskor nem biztos hogy pl a 35-ös adat bejön, ritkán megy a kérés. Lehet hogy csak a 31, de lehet hogy csak a 38. Én kivonásra gondoltam, negatív vagy pozitív eredmény?
Szia!
Az alapelgondolásod jó...Milyen nyelv és processzor ?!
Akkor nézd meg a CPFSGT és CPFSLT utasításokat és válassz
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
Szia!
Köszönöm, ismét sokat segítettél. Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Egyébként az eredeti elgondolásod is jó. A 16F széria nem ismeri -legalábbis a régiek nem- azokat az utasításokat amiket kissi ajánlott. Ilyenkor kivonás és STATUS Z vagy C bit vizsgálata a megoldás.
Kellemes ünnepeket mindenkinek! Egy problémám lenne. Készítek, egy fokozat visszajelzőt motorkerékpárra. A kontroller 16f88, a fejlesztő környezet mikroC. Az áramkörről annyit, hogy egy 5*7 led mátrix a kijelző, melynek az "oszlop meghajtását" egy uln2003 végzi a pic vezénylésével. A "sor meghajtást", pedig a PIC kimenetei végzik egy-egy 330 ohmos ellenálláson keresztül. A problémám az, hogyha tápot kap a panel, egy kb. 1 másodpercig baromságok jelennek meg a kijelzőn, majd beáll a helyes érték, és utána hibátlanul működik. Gondoltam, valamely bemenet nem áll be stabilan a startnál. Programba beírtam 3 másodperc várakozást első utasításként, ezt kivárja, majd kezdődik az összevisszaság, majd utána jól működik. Rendben, gondoltam szoftveres hiba. A panelt rácsatlakoztattam a PICKIT 3 -re ICSP-n keresztül, mplabbal törlöm a pic tartalmát, import generált hex file, visszaír PIC-be, és lássak csodát nem csinálja! Tökéletesen indul a program, semmi összevisszaság a kontroller reset-elése után! Megismételem a pic programjának "frissítését", megint nem csinálja. ICSP csati széthúz, saját táp kikapcsol, vissza, ismét baromsággal kezd! Ha szoftver hiba, miért működik jól, ha a PICKIT 3 rajta van ICSP-n keresztül? Táp, vagy startnál nem elég gyorsan felhúzott bemenet hiba lenne, akkor a start utáni 3mp várakozás miért nem segített? Van valakinek valamilyen ötlete?
Kapcsolási rajz van? Fotó az elkészült panelről? Lehet, hogy valaki abból kapásból látni fogja a problémát. Általában az ilyen hibák forrása a tápfeszültségben jelen lévő zavarok.
Első ötletem, hogy valami memóriában levő szemetet jelez ki mielőtt mindent szépen beállítanál. Töröld vagy állíts be mindent helyesen, mielőtt engedélyezed a kijelzést.
Köszönöm a segítséget.
Bakman: Szkoppal néztem az 5V-ot semmi (vissza is néztem). MCLR lábon úgy szint semmi zavar nincs. ktamas66: Ez elgondolkodtatott. A pic programozása utáni reset, nem egyenértékű a ki-be kapcsolási resettel? Ezt érdemes átgondolnom... nedudgi: ez hol állítható a mikroC-nél?
Közben megtaláltam a mikroC-ben: release módban van.
Csak 1 tipp. Gondolom,hogy a kimenetek,amikkel az uln-t hajtod meg,azok nincsenek felhúzva,így ameddig nem állítod át a bemeneteket kimenetre,addig lebeg az uln bemenete,ezért hülyeségeket mutat.Tedd a progid legelejére a TRIS-eket,talán ez segít
![]()
Ha pickit-et debugban rákapcsolsz, és azzal indítod a programot, az lehet, hogy konkrétan végignullázza a teljes ramot, amit hidegindítás egyébként nem tesz meg. Ha a programodban nincsen benne a felhasznált memóriaváltozók konkrét végignullázása / alapinitje, írd bele.
Köszönöm mindenkinek az ötleteket!
Tasznka: Próbáltam első utasításnak a tris parancsot, utána port nullázását, nem változtat rajta. Plusz, nem elég, ha az uln2003 instabil, ahhoz, hogy mátrix ledjei világítsanak, a sor meghajtásnak is aktívnak kell lennie, nem? pajti2: A memória teljes nullázása alatt mire gondolsz? Minden változónak adsz egy kezdeti értéket, vagy létezik ilyen memória nullázó utasítás MikroC alatt, esetleg assembly-ben?
Az elmondásodból akkor is arra tippelek,hogy lebeg ott valami addig,ameddig a Pic-ed be nem áll.
Van valami skicced,hogy mi merre van bekötve?
Én ezt szoktam használni a regiszterek törlésére:
Explicite kezdeti értéket adsz minden használt változódnak még a főciklusba belépés előtt.
Srácok írt már valaki ILI9341 TFT-re és PIC-re olyan programot, ami a kijelzőn megjelenített képet olvassa vissza? Érdekelne, hogy meg e lehet oldani illetve az, hogy hogyan, milyen parancsokkal.
SPI-n kommunikálok a kijelzővel. (szeretnék képernyőfotót készíteni) Előre is köszi.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |