Fórum témák
» Több friss téma |
A legtöb LEDszalag 12V tápfeszültséget igényel. Laposelemről meg se nyikkan.
No ezt elnéztem! Van egy fali dug aljba csatlakoztatható változtatható szek oldali feszt kiadó tápegységem, van rajta 12 V is. Ezzel próbálhatom?
Ok, köszönöm. Egyébként a Pc táp alkalmas a LED táplálására? Ott megvolt a DC 12 V. Lehet nem bírta el?
Pontosan hogy néz ki? Van olyan, amelyik bőven 12 V felett szolgáltat, hiába 12 V van ráírva. A LED szalagról van fénykép? Mit értesz a 7 x 3 alatt? 21 db. LED van a szalagon? A PC tápegységnek bírnia kellett volna, nem egy egetverő terhelés.
Mellékeltem a szalag fotókat. A 7 x 3 végül is (elszámoltam) 10 x 3 >> a 3 LED-es egységből van 10 egység. Közben kocsi akkuról ellenőrizve a szalag jó, világít. (hogy hogy találtam ki ezt a zseblámpa elemet?? azért ennyire nem vagyok ..... DE mégis!)
A táp asztali pc-ben van, azt sajna most nem tudom előhalászni. Akkor valszleg valószínűleg ott lesz a gond. Amikor kitaláltam ezt a táplálási formát, lemértem igaz az terheletlen volt, 12,35 V-t mértem. Milyen szeg a "valszeg"? A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2017
Moderátor által szerkesztve
11V és 14,5V között bármilyen feszültség jó. lényeg, hogy lehetőleg alumínium felületre ragaszd, a fa, műanyag rossz hővezető, és nem árt egy kis segítség a szalag hűléséhez.
Ha csökkenteni akarod a szalag fényét, egy-két diódát sorbaköthetsz vele.
Sziasztok!
Az E14 és E27-es foglalatba tekerhető fényerőszabályozható LED körtéknek mi a működési elvük a fényerő-változtatáshoz? A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2017
Üdv! Kellemes Karácsonyt mindenkinek! Lehet nem jó helyen járok de nem találtam más ledes topikott itt a HE-n, ahova fordulhatnék. Vásároltam egy ilyen led meghajtót. De valahogy nekem nem működött. Rá kötöttem a Va lábra a +14V-ot a Vb láb a ledekre 6db, a katódra a negatívot, és lőn fényesség. Csak rápillantottam a műszerre valami 100mA felettit mutatott. Gyorsan levettem a feszt, és azóta nem merem újra indítani.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
Viszont.
Milyen LEDekről van szó? Ez az IC tartalmaz egy ellenpárhuzamos védődiódát, fordított bekötés esetén folyik az áram, amíg Paks bírja.
Piros öt mm-es 20mA ledek. több csoportot akartam össze rakni, de valamiért megszaladt nem mertem tovább nyúzni, előtte nem sokkal öltem meg néhányat a ledekből. Nem értem a logikáját az ic-nek, mert 5-től 90V-ig működik. Vagy csak akkora feszt engedhetek rá, amekkora a ledek névleges nyitó feszültsége? Az icenek van valamekkora feszültség felvétele(szerintem van, de mennyi?)? Mert nekem a pdf nem egyértelmű.
Az ellen párhuzamos dióda miat elvileg adható rá akár váltó is? Csak a másik félperiódussal kel kezdeni valamit?
Nem. Az a MOS-FET védelmére van, ha fogdosod, ne menjen tönkre.
Az adatlapban szereplő 5V..90V kitétel azt sugallja, hogy 5V körüli feszültség mndenképpen esik az alkatrészen.
25mmx25mm NYÁKra szerelve 0,6W..2,5W teljesítményt tud disszipálni, a tápfeszültség és a LED(ek) nyitófeszültségének különbsége legfeljebb 30V lehet TO92 tokozás esetén. Ez az adatlap nem feszegeti, mi történik nagyobb hőtermelés esetén. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
Akkor majd feláldozok egy-néhány ledet, és közben méregetek.
Sokkal wgyszerübb, ha a LEDek helyett bekötsz egy 680 Ohm ellenállást (14V = Va esetén). Ezen kb 20 mA kell kapnod.
Ha 100mA tudott keresztülfolyni az IC-n, akkor vagy hibás, vagy fordítva kötötted be és a védő diódán keresztül korlátlanul folyik az áram...
Az adatlap (Fig. 3-3) szerint 2,5V körüli feszültség-különbség esetén már beáll a 20mA-es áram, tehát 1db piros LED (1,5V nyitófesz), esetén a 20mA eléréséhez minimum 4V bemenő fesz szükséges. Ez alatt az áram kisebb, mint 20mA és ha növeled a bemenő oldali feszültséget, ez az áram nem nő tovább. Az alkalmazhatóság korlátai a 90V-os bemenő fesz, amit csak akkor engedhetsz rá, ha a kimeneten legalább annyi LED van sorosan, amelyek nyitófeszültség összege meghaladja a 45V-ot, mert ez a megengedhető legnagyobb feszültség-különbség az IC-n. Következésképp 1db piros LED meghajtásához nem adhatsz rá 46V-nál többet. Másik lényeges korlát a melegedés (disszipáció), ami a rajta eső feszültség és a 20mA szorzata. Ezt neki hővé kell alakítani és ezt a hőt tőle el kell tudni vezetni. A különböző tokozásoknak más-más képessége van: a TO92 nemigen tud 400mW-nál többet, míg a hűtőfelületre szerelhető kivitelnél a hőelvezetéstől függően akár 5W is megengedhető. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
Csak tippelni tudok, de szerintem olyan előtét van benne ami a feszültség pillanatértékével arányos áramot állít be, valószínűleg ezért nem probléma a fázishasítós előtét sem. Ha van benne elegendő kondi, ami az előtét utáni áramot simítja akkor akár még jó is lehet.
Nem ártott volna, ha beírod azt is, melyik tokozásút kaptad és egy skiccet a te bekötésedről.
2 lábat ( Va és Vb) elég nehéz eltévesztened. A 3. variáció pedig az, hogy nem azt kaptad, amit rendeltél.. Tekerd a feszt 3-4 volttól felfelé, tegyél be 1 ledet, közben mérj áramot és ha megindul 25 fölé, kuka.
Szi! Hááát! Igen, nagyon valószínű, hogy fordítva kötöttem be. Elég sokat méregettem és ez jött ki: A led 5mm-es zöld, küszöb fesz: 1.77V áramot nem tudtam mérni, 1,87V 0,1mA, 2,42V 20,0mA. A meghajtó ic-vel: Küszöb 3,66V nem tudtam itt sem mérni áramot, 4,25V 1,1mA, 7,13V 20,0mA, innen egy voltos lépésekkel mentem felfelé, néhány tized mA-el emelkedett az áram de nem melegedet. A hőmérséklet emelkedését 14,1V-nál érzékeltem, 15,1V-nál viszont már forró volt, de még tudtam hosszan fogni az ic-t. Az ic TO92 tokozású. Szerintem nem rossz kis ic, de nem is olcsó, és, ha hozzá vesszük, hogy ez is disszipál akkor nem is biztos, hogy jobb egy ellenállásnál.
Ha a maximális számu LED -et kötöd rá, akkor nem fog annyira "disszipálni"...
Helló
vettem 3 db " 18w LED fénycső néven árult dolgot", egyik másik pár nap használat után elhalálozott egy modulon 96db 2835 ös led van, 24db van egy sorban összekötve az egyiken még a 3/4-e ég, ezen 75,8V ot mértem a meghajtó kimenetén. a meghatóról nem nagyon találtam semmit, van egy SOIC-7 tokos 7 lábú id, de a rajta lévő számmal a google nem tudott mit kezdeni... az lenne a kérdés, hogy szerintetek eleve rossz minőségűek a ledek, vagy ez a meghajtó lenne a hiba? esetleg túl vannak hajtva, mert jó erős fényük van..
Így kb 3.15V jut egy ledre, ami nem vészes. Inkább azt kellene kideríteni, hány mA -al pumpálja...
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Jellemzően túl vannak hajtva a LED-ek és a leggyengébb általában megszakad. Szerintem ne fáradj vele, vidd vissza
Az viszont baromi sok, ha nem impulzusszélesség modulált...
hát remélem jól mértem, a modul azon részénél, ahol kapcsolódik a meghajtó, pozitív szál és 2A es mérésnél mutatott .220 at a multiméterem.
ha jó a mérés, akkor mi lenne a kb ideális, és valahogy lehet módosítani a jelenlegin? mert megnézegettem, úgy néz ki, hogy minden részből egy db van kimenve, ha újjal megnyomom, akkor világít, mintha a közepe kiolvadt volna és nem érintkezne.. a forrasztása az jó.
Adatlapon 60mA szerepel folyamatos üzemben, impulzusban bír kicsivel többet, de csak 0.2W a teljesítménye hivatalosan.
Szóval az említett értékekkel most kb 0.6W -on megy, ami előbb utóbb kinyírja... Keresni kell adatlapot a meghajtó IC -hez, abból eldönthető lehet -e szabályozni az áramot... Ha nem, akkor jobbhíjján marad a soros ellenállás...
Sziasztok!
Tudtok hazánkban forrást nagyfényű Melegfehér ledszalagra? Hidegfehérem van, 13.2W/méteres, de hasonlót melegfehérben még ebayen sem találtam. Ott néhányat találtam ami 12W/méteres, de erősebbet nem. Végső soron ebayes vagy alis termék is jó lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |