Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem,hogy: Adott egy 150L nettó űrtartalmú reflex tipusú mélyláda 15" hangszóróval szerelve. A hangolása kb 40Hz. Mi történne ha ebbe a ládába még egy ugyanilyen hangszórót beszerelnék? ((a végfok másik oldaláról használva))
Akkor két hangszóró lenne benne és egy csomó adata megváltozik a kész hangsugárzónak.
Az a kérdés, hogy mi a célod ezzel? - Drágább lesz a dupla hangszóróval, a hangsugárzó. Megváltozik az illesztés, ha 8Ohm-volt egy hangszóró, akkor bekötéstől függően lehet 16Ohm(sorosan), vagy 4Ohm, (párhuzamosan) kötve. Növekszik a terhelhetőség, valamint a hangnyomás, vagy ha ez utóbbi nem létkérdés, akkor mélyebb hangok is erősebben szólhatnak, de ez függ a doboz behangolásától. Ha álló a doboz és függőlegesen vannak a hangszórók szerelve, akkor némi irányítottság is jelentkezik, azaz, széltében jobban szórja a hangot. Még megváltozhat néhány paramétere a hangsugárzónak, de ezek az elsődlegesek és mint minden esetben, minden-mindennel összefügg. Üdv!
Soros ,párhuzamos kapcsolásokkal, terhelhetőséggel tisztában vagyok. Inkább az érdekelne hogyan alakul a reflexcső hangolása. A cél az lenne hogy két láda helyett egyet kelljen cipelni.
Értem, de Én inkább cipekednék.
Két ládát jobban el lehet helyezni. A lustaság nem előny. Üdv!
Elsősorban nem lustaság csak logisztikai probléma. Két mélyláda már nem fér a két személykocsinkba a zenekari motyó mellé. Ha közel volt a buli fordultunk még egyet, ha messzebb akkor megkértem valakit hogy segítsen. Ezért gondoltam az egybeépítésre.
Sziasztok, Van 2db ilyen hangfalam, Nagyon szépen szólnak, de a mélyeket nem adja vissza, erősitőn tudom szabályozni, de középső felső tartományban halgathatatlan... vagy ha 0-n van a basszus akkor szépen szól de nincs elég baszus, Hangváltó nincs benne,
Az alsó hangszoró helyére betennék egy combosabb mélyet, plussz egy 3 utas hangváltót, elképzelhető hogy működne a dolog? Vagy a mélyet lekellene választanom hermetikusan a másik 2 hanszorótol? Vagy épitsek egy teljesen új konstrukciót?
Alul ahogy látom nem a gyári hangszóró van. Így ne is csodálkozz.
Ugyan olyan hangszoró mint a másik 3, négy egyforma van benne
Lehet, hogy csak az elhelyezésük nem jó, vagy talán csak rosszul, fordított polaritással van bekötve az egyik és kioltják egymást. Vagy nem szakszerűen javították őket, a Tonsil mélyek habszéllel voltak gyárilag szerelve, és tekintve hogy nem mai darab elég valószínű, hogy egy javításon átesett már. Ha keményebb lett a javítás után a felfüggesztés, nem fog olyan mélyre lemenni, mint gyári állapotában. Elsőre ezeket lenne jó körbejárni. Tedd egymás mellé a kettőt, hogy úgy hogy szól. Falnál, faltól elhúzva, sarokból stb. Tekergesd a balance-ot, hogy külön-külön hogy szólnak, és ha mindkettő szól, akkor többnek vagy kevesebbnek tűnik-e a basszus.
Magamnak válaszolok így, négy év elteltével
Köszönöm, a tippet! Erre nemis gondoltam, megnézem
Jó, jó, de mi volt a kérdés? Illetve mi a válasz?
A múltkor (4 éve) megállapítottad, hogy a hangszórókat az előlapra kell szerelni. OK. És?
Üdv, megnéztem a kötéseket, az összes hangszóró sorosan van kötve, nem párhuzamosan, ez miért jó?
Mi lenne ha párhuzamositanám őket? Kicsik a hangszóró teljesitménye? a mágnes alapján elég kicsik lehetnek, A peremek épek szép állapotuak, nincs rajtuk hiba. lehet hogy már voltak javítva, de nem látszik rajta?
Szia!
Szerintem itt lehet a probléma gyökere: "Hangváltó nincs benne" Mivel gyárinak néz ki a doboz, így gondolom volt benne. Kérdés, hogy hova lett belőle és most hogy vannak a hangszórók bekötve. Az itteni kép alapján a mélyek már peremezve voltak (a fém kosáron lévő ragasztónyomoknak tűnő maszatok alapján tippelem). Az utolsó közeli kép alapján pedig nem habszél van rajta, hanem valami textiles perem. Bár szerintem a hangváltó hiány nagyobb probléma, mint a perem. Valami azonosító, típusszám van esetleg a dobozokon? Üdv.
Szia!
Ezt is olvashattam volna: " megnéztem a kötéseket, az összes hangszóró sorosan van kötve, nem párhuzamosan, ez miért jó? " Ez nem jó és párhuzamosan sem lesz az. Hangváltó kellene bele (lehetőleg az eredeti), mert anélkül nem lesz az igazi. Üdv.
Szia. Már így kerültek hozzám, nincs rajta azonositó, már rendeltem hozzá hangváltót,
Sorosan vannak bekötve, de lehet hogy összevissza, párhuzamositom őket, a hangváltó miatt amúgyis úgy kell, azthiszem.
Mint korábban is, érdekességnek szántam, kevés épül ebből a hangsugárzótípusból.
A szóló hangszóróhoz képest az érzékenység növekedés mérés alapján 1 kHz-en +9 dB, bár hallgatva ez nem annyira feltűnő. Az álló oszlophoz képest vízszintes irányban feltűnően szélesen teríti a hangokat, a sztereó hatás tere jóval nagyobb az átlagos hangsugárzóimhoz képest. Sajnos a hallgatási pozíció függőleges irányú változása elviszi a hangképet.
Szia!
A kép alapján akkor kétutas a doboz, dupla mély és egy dóm magas. A hangváltó milyen lesz? A hangszórókon van esetleg 4 vagy 8 Ohm felirat? Bár a dupla mélynél 16 Ohm is lehet a mély. Unitra dobozom van dupla mélyekkel, azok 16 Ohmosak és párhuzamosan kötöttek a hangváltó mély kimenetére (de az 3 utas doboz). Üdv.
Igen 2 mély van benne , egyformák,
Nincs rajtuk más felirat csak amit feltötöttem Sal HV 228 tipusu elméletileg. Azon is gondolkodtam hogy egy új mély hangszorót rakni alulra, a kepső lenne a mélyközép
Magas hangszóró ilyen, van még sorba kötve egy kondenzátor is,
Hogy lehet hogy ennek egyedűl nagyobb a mágnese mint másik kettőnek?
Szia!
Szerintem egy változtatás bőven elég egyszerre. Célszerű lépésről lépésre haladni. A google szerint ez Philips mély és 8 Ohm-os. Innen kombinálva: http://www.diyaudio.com/forums/full-range/192570-philips-speaker-info.html Ez a 8 Ohmos váltónál lesz érdekes így, mert sorban 16 lenne a két mély, párhuzamosan meg 4 Ohm. A magason semmi felirat? Esetleg mérni tudod, hogy hány Ohm? Ha az 4 Ohm, akkor egy 4 Ohmos váltó lehet, hogy szerencsésebb kiindulási alap lenne párhuzamos mélyekkel. Üdv.
Multiméterrel tudnám csak megmérni, ha az pontos értéket mutat
A magas sugárzón rajta van hogy Philips, de az nincs hogy mennyi az ellenálása
Na, úgy tűnik benéztem, nem nagyítottam rá teljesen a fotóra, ezek nem lengyel Tonsilok. Így viszont valóban eredeti is lehet az az impregnált textilszél, ugyanakkor pont ezek a szélek szeretnek felkeményedni, belekeményedik az impregnálószer. Ha megnyomod ujjal puha? (tehát ha újgyeggyel kicsit megnyomod a hurkáját) Benne marad a nyomás helye és csak lassan jön vissza, vagy mindjárt visszanyeri az eredeti formáját? Ha nem jó már a szél, akkor szélcsere szükséges, sztem habszél is jó lesz, ha eredeti nem szerezhető be rá. Sorba azért köthették, mert valószínáleg 4 Ohmosak lehetnek a hangszórók és 8 Ohmos a az egész láda. Párhuzamosra ne kösd át, azzal 2 Ohmra leesik az impedanciája és a hangképed is erősen elmászik. A magashangszórón én látok két ellenállást (L-pad) és egy soros kondit beljebb a dobozban, tehát van annak szűrője. A kis mágnes a mélyeken nem jelenenek semmi hátrányt, tipikus régivágású zárt dobozos hangszóró, zárt dobozban ad jó mélyeket. Kis mozgótömeg, nagyon lány felföggesztés, gyenge mágnes és 0,7-0,8 körüli Qts-el, majd a dobozban 0,9-1 körüli Qtc-vel az ilyen hangszórók tipikusan hozták a lágy zártdobozos kissé rezonáns "dunyhabasszust". Viszont ehhez a hatáshoz igényelheti a falra tolást, vagy méginkább a sarokba állítást.
Szia!
Akkor végül mégis csak van benne hangváltó, azok a kondik azok. Egyszerű váltó, de hangváltó. T8 a vége, tehát 8 Ohmos a magas is. Akkor térjünk vissza a bekötésre. A sorosan van az összes hangszóró részre. A hangfal csatlakozókra a mélynek és a magasnak párhuzamosan kötve kellene lennie. A két mély még a kérdés, hogy van kötve. Sorban a kettő, vagy párhuzamosan azok is a csatlakozókra. Próbáld meg, hogy minden párhuzamos, illetve a két mély sorban és a mélyek - magas párhuzamos. Melyik verzió a jobb. A másik váltó szerintem akkor nem biztos, hogy előre lépés lesz a jelenlegihez képest. Üdv.
A szélek teljesen jók, puhák, Azért is írtam hogy a hangja nagyon szép, tiszta,
Basszusból lehetne több, Nem nyúlok hozzá akkor a hangszóróhoz, így hagyom! Régebben bevolt rakva egy db külön hangszoró ( másik Hifinek a polchangszórója) na azzal szépen adta basszust, és a három hangszóró kellemes hangot nyújtott pedig az kicsi volt.. Mi lenne ha épitenék egy kissebb ládát ami csak mélyet ad, Az erősitőm egy Sony F419R elméletileg 2x80W, 4 hangszórót lehet rákötni, Ha az A csatornát meghagynám a két hangaflnak, és ha a B csatornát lehet hídalni mint az autós erősitőnél? akkor azon lenne a mélyláda..?
Hogy lehetne megtudni a hangszóró teljesitményét?
Van erre valami egyszerü dolog?
Szia!
Lehet párhuzamos mély próba, mert a "W8" az 8 Ohmot jelent, ami párhuzamosan 4 Ohm és az erősítőd ezt még bírja (a 2 Ohm valóban kevés lenne neki). "https://www.hifiengine.com/manual_library/sony/ta-f419r.shtml Oldal lefordítása Specifications. Power output: 65 watts per channel into 8Ω (stereo). Frequency response: 7Hz to 100kHz. Total harmonic distortion: 0.008%. Damping factor: 70. Input sensitivity: 2mV (MM), 150mV (line). Signal to noise ratio: 94dB (MM), 103dB (line). Output: 150mV (line). Speaker load impedance: 4Ω (minimum)." Az A és B kimenetet is ugyanaz a végfok hajtja a sztereo erősítőben, így ott nincs variációs lehetőség. Üdv.
Végülis azzal nem veszítek semmit ha kipróbálom.
A mélyládára azért írtam a B csatornát, mert az erősitőn lelehet választani és ha nincs rá szükség akkor nem használnám,
Akkor egyrészt maradhat a sarokba állítás lehetősége, másrészt egy szigorúan egyedi hangváltóval lehetne az átlagérzékenység (azzal biztos nincs gond) rovására mélyet emelni. Ehhez egy tekercs kellene sorba a mélyekkel, de ezt leginkább csak mérésekkel lehetne pontosan megmondani. Kb 470-680-820uH környéke jöhet szóba. Ez adna egy finom esést középtartomány felé. A magashangszórónál a két ellenállás változtatásával utána lehetne csillapítani a középtartománynak. Annyi a lényeg, hogy kb 300Hz-től kap egy közép-magas csillapítást az egész doboz, nem sokat, kb 2-3dB-t. Úgy tippelem, hogy most pont az ellenkezője lehet, vagyis közép és magasban hangosabb a doboz, mint mélyben, erre kell egy kompenzácó hangváltó segítségével. Csak sajnos mérések nélkül csak találgatni lehet, hogy milyen alkatrészértékekkel lehetne oprálni.
Terhelhetősége a lengőcséve méretétől, anyagától függ leginkább, elég pici, szerintem 25mm-es csévét kapott, nem tudni, hogy papír vagy alu. Kb 30W lehet egy hangszóró, és 60W a teljes hangsugárzó a dupla méllyel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |