Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3100 / 3993
(#) tbarath válasza bali114 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /

Ez ugye 1 áramkör 2 állás, ahol normálisan bekötve van a fázist bemenet, onnan bekapcsolt állapotban a lámpa felé menne a fázis tovább, és van egy nulla a kapcsoló-világításhoz, ami akkor világít, ha a kapcsoló be van kapcsolva.

Szerintem nem okoz problémát a fordított bekötés, vagyis hogy az elvileg kapcsolt kimenet megy a bejövő fázisra, és az elvileg bemenetként szolgáló saruról megy az áram az izzókhoz, és így a kapcsoló lámpája folyamatosan világít.

De még egyszer leírom: szerintem, mert ez egy vélemény, nem vagyok se villanyszerelő, se semmilyen szakértő. Szóval _szerintem_ ha az a kapcsoló az egyik irányba jól működik, akkor a másik irányba is jól kellene neki. Legalábbis nem látom okát annak, hogy ne így működjön.
(#) bali114 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Köszönöm a választ. Igazából az alapján amit olvasgattam, a működésének úgy kéne kinézni, hogy felkapcsolt állapotban világít a kis led, mint visszajelzés, igen felkapcsoltam a kapcsolót. Ha a kapcsolt izzó vezetékét felcserélem a (0-val?=amit korábban a halogén izzós világításnál potméter szakított meg) és a helyére szeretnék kapcsolót tenni, akkor világít állandóan, hangsúlyozom a fennmaradó vezetéket ami nem a föld a 3. nem kapcsolt sarun nem bántanám, és tudom, oda kell rákötnöm, ezáltal mintegy párhuzamos kapcsolásba kerül a kapcsoló izzója a fogyasztóval. (Igen a 200 watt-os halogén izzót valóbban energiatakarékos 2x10 W-os izzóra cserélem.) A Te válaszod állt a legközelebb a kérdésemhez, de jó lenne, ha valmilyen szaki is azt mondaná, hogy az úgy nem gáz, de azért köszönöm. Nagy eséllyel csak "mezei" kapcsoló lesz belőle világítás nélkül, ha nem kapok egyértelmű választ, fő a biztonság.
(#) RoliNyh válasza bali114 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Nem ismerjük a kapcsolási sémát, rajzold le, hogy akarod bekötni...
(#) bali114 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Valóbbban, az előbbi kérdéseimí gy kicsit vakon mentek, elnézést. Próbáltam valamiféleképpen lerajzolni, remélem aránylag jól sikerült. Két izzó van, külön 1-1 potméter tartozott hozzájuk. Az egyik képen az eredeti kapcsolási rajz, a másikon az van, ahogyan tudomásom szerint helyes a bekötés, akkor ha felkapcsolt állapotban akarjuk, csak hogy a led világítson, ha a rajzon lévő 1-es és 2-es jelölésnél lévő vezetékeket felcserélem, akkor világít mindig a Led, az lenne, számomra az optimális állapot, kérdés, hogy helyes-e úgy is bekötve?
Remélem aránylag érthető a rajzom, a védőföldet nem rajzoltam bele, illetve a potméter és a Ledes kapcsoló jelölését nem tudom hogy szokás jelölni, de a kapcsolt csatlakozókat kimértem, így kizárásos alapon nem lehet összekeverni.
(#) RoliNyh válasza bali114 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Úgy is be lehet kötni, nem lesz vele gond...
(#) zamatőr válasza bali114 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Így bekötve a led midig világít (ha van áram).
(#) Gafly válasza zamatőr hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Talán, ha felcseréled az 1-es és 2-es pontokat, akkor nem fog
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

(#) steve25 hozzászólása Dec 29, 2017 /

Sziasztok,

Ha 2db 8 Ω -os hangszórót párhuzamosan kötök be akkor a hangszórók együttes ellenálása 4Ω?
És ha sorosan kötöm be a 2db 8 Ω akkor marad az ellenállásuk 8Ω?
(#) kendre256 válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 / 1

Párhuzamosan kötve 4Ohm, sorba kötve 16Ohm lesz.
(#) steve25 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Köszönöm!
(#) bali114 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Köszönöm.
(#) bali114 válasza zamatőr hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Köszönöm!

És ha 3db 8 Ω hangszóró lesz párhzamosan kötve?
(#) elektroncso válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 / 1

2,66Ω. De te is kitudod számolni. Soros és párhuzamos kapcsolás

U.i.: Két ellenállás párhuzamos eredőlyének kiszámításához van egy egyszerűsített képlet amit lehet használni:
Reredo=R1*R2/(R1+R2)
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
(#) steve25 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Köszönöm,
(#) steve25 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Vegyes kapcsolásnál ? Olyan lehetséges?

Vegyes kapcsolás is lehetséges. De ha leírnád a megoldandó problémát, gyorsabban tudnánk segíteni, mint végigpróbálni az összes lehetséges esetet...
(#) mindenes válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 / 1

Előbb a soros kapcsolást kell kiszámolni, ez 16 ohm lessz. Mivel ez párhuzamosan van a 8 ohmal, párhuzamos számítást végzel, az eredő 5,33ohm lessz.
(#) granpa válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Számolni tudsz? Ott a képlet.

Az a helyzet hogy 4 Ω-tól kevesebb ne legyen az ellenálás. 3db 8 ohmos hangszóró va, Mély, közép , és magas, ezek kötését kell megvalósitani hogy értéken belül maradjon..
(#) granpa válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Akkor "Mindenes" kiszámolta neked. De azért számolj utána.
(#) pont válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 / 1

Na most, más frekvenciára való hangszórókat így nem lehet számolni, mert más az impedanciamenetük, de mindegy is, mert direkt nem kötjük össze őket, hanem hangváltón keresztül, ami elintézi ezt problémát, hogy mindhárom 8 Ohmos, illeszkedjen a 8 Ohmos erősítőre.
(#) steve25 válasza pont hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Hangváltó is lesz benne.
(#) pont válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Akkor mit akarsz sorosan/párhuzamosan kötni? Egy hangváltónak van egy bemenete és három kimenete, Pl. mind megfelelő impedanciára...
Bővebben: Link

Bővebben: Link

Ha mindegyiket akarod használni, akkor a vegyes kapcsolás kell (kettő sorba, azzal párhuzamosan a harmadik). Ebben az esetben a legnagyobb teljesítmény a "harmadikon" lesz, a sorba kapcsoltakon sokkal kisebb. A teljesítmények arányai 10... 2,5...2,5 lesz.
Ha elég csak két hangszóró, akkor 10...10 lesz a teljesítmények aránya.
Ezeket azzal a feltételezéssel számoltam, hogy a terheléstől függetlenül az erősítő maximális feszültsége állandó, de az erősítőtől függően az összteljesítmény a terhelésektől máshogyan is változhat.
Ha lesznek még hangváltók is, akkor még bonyolultabb a helyzet, mert a "saját tartományában" 8Ohm-osnak fog egy hangszóró látszani, van ahol nagyon nagynak, egy csomó frekvencián meg valami köztes impedanciának. Ekkor akár mindhármat lehet párhuzamosan kötni, de ez nagymértékben a hangváltóktól függ.
(#) pont válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 / 1

Egyébként a hangváltóban párhuzamosan vannak kötve, és az ideális hangváltó az az lenne, hogy olyan meredekséggel vágjon a keresztezési frekvencián, hogy egyszerre, az adott frekvenciát csak az egyik hangszóró sugározza. A valóságban is meg van oldva, hogy ahogy kisebb teljesítmény jut az egyikre úgy nő a másikra jutó. Bővebben: Link
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Akkor most mi a kérdés?
(#) steve25 hozzászólása Dec 29, 2017 /

Mostmár tényleg elvesztem, nemtudom követni,
Az erősitőm 2x80W és szeretnék épiteni hozzá egy hangafl párt ami 3 utas, hangváltóval,
-Milyen teljesitményü hangszórókat kell beszereznem hozzá? ( összes teljesitmény legyen az erősitő teljesitményével megeggyező? vagy lehet nagyobb?)
Az erősitő ezt az ellenálást tudja, ezért kérdezősködöm.
(#) Gafly válasza steve25 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /

Elsőként is a service manual-t tedd el (ne legyen rá szükséged, de jobb ha megvan a készülék rajza).
Természetesen az nem baj, ha a doboz nagyobb teljesítményű, mint az erősítő (sőt).
A 4 Ohm, arra az esetre vonatkozik, ha csatornánként két dobozt teszel rá (ami természetesen 8 Ohm-os). De úgy egyébként tipikusan 8 Ohm-os dobozokat szokás használni.
Azzal meg hogy 16 Ohm is van írva, ne foglalkozz. Akár 1.000 Ohm-al is terhelheted, nem lesz baja tőle
Következő: »»   3100 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem