Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez ugye 1 áramkör 2 állás, ahol normálisan bekötve van a fázist bemenet, onnan bekapcsolt állapotban a lámpa felé menne a fázis tovább, és van egy nulla a kapcsoló-világításhoz, ami akkor világít, ha a kapcsoló be van kapcsolva.
Szerintem nem okoz problémát a fordított bekötés, vagyis hogy az elvileg kapcsolt kimenet megy a bejövő fázisra, és az elvileg bemenetként szolgáló saruról megy az áram az izzókhoz, és így a kapcsoló lámpája folyamatosan világít. De még egyszer leírom: szerintem, mert ez egy vélemény, nem vagyok se villanyszerelő, se semmilyen szakértő. Szóval _szerintem_ ha az a kapcsoló az egyik irányba jól működik, akkor a másik irányba is jól kellene neki. Legalábbis nem látom okát annak, hogy ne így működjön.
Köszönöm a választ. Igazából az alapján amit olvasgattam, a működésének úgy kéne kinézni, hogy felkapcsolt állapotban világít a kis led, mint visszajelzés, igen felkapcsoltam a kapcsolót. Ha a kapcsolt izzó vezetékét felcserélem a (0-val?=amit korábban a halogén izzós világításnál potméter szakított meg) és a helyére szeretnék kapcsolót tenni, akkor világít állandóan, hangsúlyozom a fennmaradó vezetéket ami nem a föld a 3. nem kapcsolt sarun nem bántanám, és tudom, oda kell rákötnöm, ezáltal mintegy párhuzamos kapcsolásba kerül a kapcsoló izzója a fogyasztóval. (Igen a 200 watt-os halogén izzót valóbban energiatakarékos 2x10 W-os izzóra cserélem.) A Te válaszod állt a legközelebb a kérdésemhez, de jó lenne, ha valmilyen szaki is azt mondaná, hogy az úgy nem gáz, de azért köszönöm. Nagy eséllyel csak "mezei" kapcsoló lesz belőle világítás nélkül, ha nem kapok egyértelmű választ, fő a biztonság.
Nem ismerjük a kapcsolási sémát, rajzold le, hogy akarod bekötni...
Valóbbban, az előbbi kérdéseimí gy kicsit vakon mentek, elnézést. Próbáltam valamiféleképpen lerajzolni, remélem aránylag jól sikerült. Két izzó van, külön 1-1 potméter tartozott hozzájuk. Az egyik képen az eredeti kapcsolási rajz, a másikon az van, ahogyan tudomásom szerint helyes a bekötés, akkor ha felkapcsolt állapotban akarjuk, csak hogy a led világítson, ha a rajzon lévő 1-es és 2-es jelölésnél lévő vezetékeket felcserélem, akkor világít mindig a Led, az lenne, számomra az optimális állapot, kérdés, hogy helyes-e úgy is bekötve?
Remélem aránylag érthető a rajzom, a védőföldet nem rajzoltam bele, illetve a potméter és a Ledes kapcsoló jelölését nem tudom hogy szokás jelölni, de a kapcsolt csatlakozókat kimértem, így kizárásos alapon nem lehet összekeverni.
Úgy is be lehet kötni, nem lesz vele gond...
Így bekötve a led midig világít (ha van áram).
Talán, ha felcseréled az 1-es és 2-es pontokat, akkor nem fog
Sziasztok,
Ha 2db 8 Ω -os hangszórót párhuzamosan kötök be akkor a hangszórók együttes ellenálása 4Ω? És ha sorosan kötöm be a 2db 8 Ω akkor marad az ellenállásuk 8Ω?
Párhuzamosan kötve 4Ohm, sorba kötve 16Ohm lesz.
És ha 3db 8 Ω hangszóró lesz párhzamosan kötve?
2,66Ω. De te is kitudod számolni. Soros és párhuzamos kapcsolás
U.i.: Két ellenállás párhuzamos eredőlyének kiszámításához van egy egyszerűsített képlet amit lehet használni: A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Köszönöm,
Vegyes kapcsolásnál ? Olyan lehetséges?
Vegyes kapcsolás is lehetséges. De ha leírnád a megoldandó problémát, gyorsabban tudnánk segíteni, mint végigpróbálni az összes lehetséges esetet...
Előbb a soros kapcsolást kell kiszámolni, ez 16 ohm lessz. Mivel ez párhuzamosan van a 8 ohmal, párhuzamos számítást végzel, az eredő 5,33ohm lessz.
Az a helyzet hogy 4 Ω-tól kevesebb ne legyen az ellenálás. 3db 8 ohmos hangszóró va, Mély, közép , és magas, ezek kötését kell megvalósitani hogy értéken belül maradjon..
Akkor "Mindenes" kiszámolta neked. De azért számolj utána.
Na most, más frekvenciára való hangszórókat így nem lehet számolni, mert más az impedanciamenetük, de mindegy is, mert direkt nem kötjük össze őket, hanem hangváltón keresztül, ami elintézi ezt problémát, hogy mindhárom 8 Ohmos, illeszkedjen a 8 Ohmos erősítőre.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Akkor mit akarsz sorosan/párhuzamosan kötni? Egy hangváltónak van egy bemenete és három kimenete, Pl. mind megfelelő impedanciára...
Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Ha mindegyiket akarod használni, akkor a vegyes kapcsolás kell (kettő sorba, azzal párhuzamosan a harmadik). Ebben az esetben a legnagyobb teljesítmény a "harmadikon" lesz, a sorba kapcsoltakon sokkal kisebb. A teljesítmények arányai 10... 2,5...2,5 lesz.
Ha elég csak két hangszóró, akkor 10...10 lesz a teljesítmények aránya. Ezeket azzal a feltételezéssel számoltam, hogy a terheléstől függetlenül az erősítő maximális feszültsége állandó, de az erősítőtől függően az összteljesítmény a terhelésektől máshogyan is változhat. Ha lesznek még hangváltók is, akkor még bonyolultabb a helyzet, mert a "saját tartományában" 8Ohm-osnak fog egy hangszóró látszani, van ahol nagyon nagynak, egy csomó frekvencián meg valami köztes impedanciának. Ekkor akár mindhármat lehet párhuzamosan kötni, de ez nagymértékben a hangváltóktól függ.
Egyébként a hangváltóban párhuzamosan vannak kötve, és az ideális hangváltó az az lenne, hogy olyan meredekséggel vágjon a keresztezési frekvencián, hogy egyszerre, az adott frekvenciát csak az egyik hangszóró sugározza. A valóságban is meg van oldva, hogy ahogy kisebb teljesítmény jut az egyikre úgy nő a másikra jutó. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Mostmár tényleg elvesztem, nemtudom követni,
Az erősitőm 2x80W és szeretnék épiteni hozzá egy hangafl párt ami 3 utas, hangváltóval, -Milyen teljesitményü hangszórókat kell beszereznem hozzá? ( összes teljesitmény legyen az erősitő teljesitményével megeggyező? vagy lehet nagyobb?) Az erősitő ezt az ellenálást tudja, ezért kérdezősködöm.
Elsőként is a service manual-t tedd el (ne legyen rá szükséged, de jobb ha megvan a készülék rajza).
Természetesen az nem baj, ha a doboz nagyobb teljesítményű, mint az erősítő (sőt). A 4 Ohm, arra az esetre vonatkozik, ha csatornánként két dobozt teszel rá (ami természetesen 8 Ohm-os). De úgy egyébként tipikusan 8 Ohm-os dobozokat szokás használni. Azzal meg hogy 16 Ohm is van írva, ne foglalkozz. Akár 1.000 Ohm-al is terhelheted, nem lesz baja tőle A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |