Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Megkaptam az NMHH-tól a karácsonyi ajándékomat!
Sok örömed teljen benne
Jó rádiózást! Épül a már az adó?
Gratulálok, üdv az amatőrök között.
Remélem nemsokára QSO-zunk
Köszönöm mindenkinek!
Én is remélem, hogy hamarosan már QSO-zhatok, de egyenlőre erre esély sincs, ugyanis semmilyen felszerelésem nincs. A QTH-m SWL-kedéshez van berendezve, sem az antennám, sem a tápvonalam nem megfelelő adáshoz (egy szakadt EWE antenna amivel a múltkori szél és jég csúnyán elbánt, meg egy 75Ω-os tévés koax kábel). Adó-vevőm nincs és nem is tudom, hogy mikor lesz. Még az építésnek sem álltam neki, egyszerűen nincs időm. Márciusban érettségizek. Antennaügyben már tanulmányozom egy ideje Karl Rothammel Antennakönyv című művét, de még nincs kiválasztott antenna. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
Nagyon jól látod: Érettségi a fő csapásirány.
Vevőd az van, és már tápja is. Adót meg könnyű csinálni...
Így van az érettségi a legfontosabb. Aztán a nyáron majd lesz időt építgetni, még főiskola vagy egyetem előtt. Távolinak látszik, de gyorsan itt lesz.
Ujra ketbetus hivojeleket adnak? Vagy ez fugg valamitol pl korzet..etc?
Ma már nincs körzetmegkülönböztetés Magyarországon (de pl. Szlovákiában van és meglehetősen összetett). Egyszerűen arról van szó, hogy amikor beadod a hívójelkérelmet akkor 3-4 darab olyan hívójelet írhatsz rá a kérvényre amilyet szeretnél (értelemszerűen a jogszabályokban foglaltakat betartva) és ha az nem foglalt megkapod. Mint gg630504 fórumtárs szemfülesen rájött nekem a TM szuffix a monogramom az 1-es meg adta magát ezért ezt írtam be (de a beadás előtt megnézem a hívójelkönyvet, hogy nem foglalt-e).
Ez, hogy te választhatsz hívójelet egy kis kedvesség az NMHH-tól, amikor a vizsga végén mondták engem meg is lepett, mert a jogszabály szerint ők jelölnek ki, a kérvényezőnek nincs beleszólási joga.
Koszi az infot.
Mondjuk eleg kicsi a valoszinusege hogy valaha en kerek magyar hivojelet, de soha ne mond hogy soha
Te remek DX lennél ZK-ZM körzetből, bárkinek EU-ból !
Nézegetem* az antennákat, de a 80 méteres sávra semmi nem fér el ezen a kicsi udvaron. 24x7 méter az a terület amire antennát tudok telepíteni. Tik tudtok valamilyen antennát ajánlani ami ekkora helyen elfér? Vagy inkább húzzak ki akkorát amekkorát tudok és hangoljam le antenna hangolóval?
* Érettségi tételeimet dolgozom ki meg tanulom őket, közben meg néha pihenésképp antennát keresek.
Klasszikusan egy LongWire és mellé pedig egy Collins PI szűrője .
1:9 triffilar un/un a LongWire antenna elé Collins PI az UN/UN és a rádió közé. Ha kevés a kondid akkor elég az 1 darab forgó is és egy autótrafóként használatos kb.: 30 menetes tekercs. Lásd RT 96/9 egyszerű antenna hangoló : egyik megvalósított formája
Valami hasonlóra gondoltam, köszönöm.
Mekkora esélyem van szerinted PC tápból kibányászott citromsárga vasmagra tekert 9:1 Unun-al? Vagy hogyan tudnám kideríteni, hogy az itthon lévő mindenféle toroid gyűrűmből melyik volna alkalmas az Unun-ba? Ezt az Unun-t néztem ki kipróbálásra. Viszont a benne lévő T200-2 vasmag 10€ körül van amit kicsit sokallok.
Ha lesz residency-m akkor lehet helyben csinalok hivojelet. Persze nem artana olyan helyre koltozni ahol nincsenek fizikai korlatok. Auckland CBD nem a legidealisabb hely barmely rovudhullamu savra
Több fórumtársat meglátogattam már, de szerintem Te leszel az egyik kivétel, akit szerintem soha nem fogok. Pedig kedvem lenne hozzá
A pc tápos vas nem alkalmas.
Elég a kisebb vas is, attól függ, adás oldalon mennyi a kimenőd. 1000 Ft körül van rendes vas a börzéken.
Azért ne sajnáld annyira a T200-2 vasat, mert a linkelt oldal további elemzése rávilágít arra, hogy annyira nem is alkalmas szerintem a feladatra. Oldal alján van a 2. verzió, annak a mérése szebbet mutat. Minden "vas ' használható valamire... Javaslom a témában 5GN cikkeit keresni.
Köszönöm mindkettőtök válaszát.
Börzére nem tudom, hogy mikor tudok feljutni, ha már bent leszek a fősulin akkor már sokkal könnyebben. Internetről innen tudnék rendelni. A kisebb méretűek elfogadhatóbb áron vannak, de nem tudom, hogy mondjuk 10-20W-ra mekkora vas kell. Még a T94-2 is elfogadható a 3,31€-es árával. Bár jóval drágább, mint az AMIDON hivatalos oldalán. T94-2 az AMIDON-nál. Egyáltalán ez a hivatalos oldaluk? Nagyon puritánnak néz ki. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Nem az Amidon az egyetlen használható fajta, T106 - x MicroMetals vasak között is találsz megfelelőt.
Le kell tölteni az adatlapjukat, és értelmezni. Itt a Hestoren is akad, igaz csak egy ami teljesen megfelel. Illetve ahogy látom, csak volt. A , - utáni szám meghatározza a fajtát, ill a szükséges menetszámot esetleges trafókhoz. Nagyvonalakban... - 40 , -26 anyag is teljesen használható. Magasabb AL érték néha nem gond. Ha még ezeknél is magasabb akkor 1:1 current balunnak még akkor is jó.
Ne sajnáld a pénzt az eredeti AMIDON gyűrűkre! Jó az a piros színű mert az eredeti leírás szerint elmegy 30 Mhz-ig.
Tehetsz fel légballunt is ... RT EK 89 - 91 valamelyik ... De szerintem már küldtem ezt neked.
Itt is fent van már ... Nekem is az volt fent a tetőmön pár évet. Psk max 20 watt teljesítménnyel.
Bővebben: Link Itt van egy alkalmas darab.
10 menettel itt: Bővebben: Link az oldal alsó negyedében a mérési eredmények azért nem oly csábítóak. Ezzel nem azt akarom mondani hogy ez a vas nem jó, hanem elektroncső fórumtársnak ha 1:9 unun -ként akarja akkor számoljon ezzel.
A grafikonokat jobban megnézve már nekem sem tetszik annyira. 14MHz-re jó is volna, de én 3,5MHz-en szeretnék dolgozni, ott pedig durva csillapítása van.
Köszönöm ebből kiindulva turkálok, csak jó volna tudni, hogy kb. hány watt átvitelhez mekkora gyűrű való. Valamilyen ökölszabály érdekelne, mert azt tudom, hogy a feltüntetett maximum gerjesztést nem szabad túllépni, az meg az átfolyó áramtól, menetszámtól stb. függ. De ilyennel eddig nem volt dolgom. A jelenlegi kis EWE antennámon is 9:1 UNUN van, de kétlyukú TV magra tekerve, az gondolom nagyon kicsi.
Kerestem légmagosakat is, de amiket láttam az mind 4:1-hez UNUN volt (vagy éppen BALUN). Átnéztem a jelzett lapokat, de nem találtam meg, lehet átsiklottam felettük. Ahogy időm engedi lapozom át az évkönyveket.
Köszönöm. Ha más nem lesz marad az ebay, úgyis eldöntöttem, hogy az újévben megpróbálok onnan rendelni. Látom, hogy amit linkeltél az Csehországban van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |