Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Sziasztok!
Régen nem jártam itt, de most egy olyan problémába ütköztem amit eddig nem sikerült megoldanom. Az arduinoval fordított kódjaim nem működnek. Sok kódon túlvagyok így nagyon amatőr hibákat nemhiszem h vétettem. A dolog úgy kezdődött, hogy építettem egy áramkört Atmega1284-el amihez letöltöttem a MightyCore-t mert ezt az AVR-t az alap boardokat nem találni. 8MHz-es belső oszcillátor, egy LCD, uart, i2c, pár IO+ad, semmi ördöngősség. Azonban a program akármit írtam nemvolt hajlandó futni, a végén kínomban már minden kikommenteztem a lábak beállításai és a kijelző háttérvilágítás kapcsolgatásán keresztül, hogy abból lássam fut e a program. Nem futott... látszólag. Felforrasztottam egy led-et az egyik lábra amin viszont láttam hogy villogtatja a LED-et de csak 1.7V kerül rá az 5V helyett. MikroC for AVR-rel irt kis led villogtató program viszont azonnal fut. Fuse bitek rendesen beállítva. Gondoltam a MightyCore sz*r majd ha lesz időm foglalkozok vele. Jött egy új dolog MySensor Node-okat szerettem volna tovább építeni, 8 és 16MHzes kvarc oszcillátorokkal mert 3,3 és 5Vos fajtákat is készítettem. Ehhez is kellett letölteni a mysensor headeröket. Az AVR itt atmega328p volt(arduino pro @8MHz beállítás az IDE-ben), van amelyik meg se nyikkan, van amelyik periódikusan ujraindulgat ami az uartos debugból látszott. (Ezekből készítettem már régebben csak ott arduino nano volt összekötve vezetékekkel egy RFM69-el és működött, fuse bitek gyári értéken) Új laptop, az Arduino 1.6.valami helyett 1.8.5 de a board+library mappákat átmásoltam a régi gépről. Következő...atmega328p-vel szerelt arduino nano, és egy néhány soros rém egyszerű kód egy shift regiszteres óra meghajtására.... szintén újraindulgatós probléma, ha delay-ekkel teletűzdeltem néha tovább volt képes eljutni a program nemértem miért. wdt-t kikapcsoltam mert azthittem attól indulgat újra. Végül megint a MikroC-vel kellett megcsinálnom pedig utálom, de az működött. (egy végtelen whileba zárt növekvő változó uart küldése viszont mert teljesen jól) +még egy eset. Szintén egyszerű már működő cuccot, néhány gomb,ad és uart-os MP3 modul vezérlés, altatással és interruptos felkeltéssel, atmega328p. A fusebiteket nyers atmega328p-n nem bántottam csak a 8as osztást kapcsoltam ki h 8mhzes belsőről járjon. A jelenség itt az hogy szintén nem indult a program, kínomban a fusebiteket is próbálgattam és ha a BOD-ot 101-re állítottam akkor általában elindul de nem mindíg, illetve az altatás után felébredés után ilyenkor is lefagyott. A már működő cuccokról sajnos régi fordított hex-em nincsen, csak az ino fájlok. Bárkinek bármi ötlete mi okozhatja ezt? Próbáltam külföldi fórumon keresgélni de nemigen találtam hasonló problémát.
Köszi addig próbálgattam, míg megoldottam a dolgot. Progiba is sikerült beillesztenem.
Most egy másik nyűg jött elő, hogy a következő lépcsőt nem bírom beilleszteni a programomba, mert fordítási hibát kapok. #define ONE_WIRE_BUS 6 Ha ezt beillesztem, akkor a fordító ezzel a hibával fogad: exit status 1 'ONE_WIRE_BUS' was not declared in this scope Maga a program kezelne egy ds3231et, i2c-n lcd-t 2 pwm kinenetet, meg egy külső DS18B20at. A DS18B20hoz lévő programrészhez kellene ez.
Elvileg rossz helyen deklarálod. Bár én nem I2C LCD-vel használtam, de azért berakom a kódot, hátha segít:
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2018
Szóval ezért szívatott. Áthelyeztem a példád alapján, rögtön elfogadta!
Sziasztok!
Az ebay-ről akartam rendelni 4wd car kit-et, de már a harmadik eladót veszik le. Olyat szeretnék ahol van hozzá "könyv" is. Most olyanból nem találtam. Valaki tudna-e segíteni a könyvben (pdf) elküldeni emailen. Köszönettel!
Tessék válogatni:
Bővebben: Link
Még több:
Bővebben: Link
Helló!
Ennyi a kód.:
És a hiba.: Idézet: „ Arduino: 1.8.3 (Windows 7), Alaplap:"Arduino Nano, ATmega328P" DS3231_RTC:4: error: no matching function for call to 'DS3231:S3231(const uint8_t&, const uint8_t&)' DS3231 rtc(SDA, SCL); ^ D:\_Arduino_1.8.3_\Projekt\DS3231_RTC\DS3231_RTC\DS3231_RTC.ino:4:20: note: candidates are: In file included from D:\_Arduino_1.8.3_\Projekt\DS3231_RTC\DS3231_RTC\DS3231_RTC.ino:1:0: D:\_Arduino_1.8.3_\Vazlatfuzet\libraries\DS3231/DS3231.h:64:3: note: DS3231:S3231() DS3231(); ^ D:\_Arduino_1.8.3_\Vazlatfuzet\libraries\DS3231/DS3231.h:64:3: note: candidate expects 0 arguments, 2 provided D:\_Arduino_1.8.3_\Vazlatfuzet\libraries\DS3231/DS3231.h:60:7: note: constexpr DS3231:S3231(const DS3231&) class DS3231 { ^ D:\_Arduino_1.8.3_\Vazlatfuzet\libraries\DS3231/DS3231.h:60:7: note: candidate expects 1 argument, 2 provided D:\_Arduino_1.8.3_\Vazlatfuzet\libraries\DS3231/DS3231.h:60:7: note: constexpr DS3231:S3231(DS3231&&) D:\_Arduino_1.8.3_\Vazlatfuzet\libraries\DS3231/DS3231.h:60:7: note: candidate expects 1 argument, 2 provided D:\_Arduino_1.8.3_\Projekt\DS3231_RTC\DS3231_RTC\DS3231_RTC.ino: In function 'void setup()': DS3231_RTC:7: error: 'class DS3231' has no member named 'begin' rtc.begin(); ^ D:\_Arduino_1.8.3_\Projekt\DS3231_RTC\DS3231_RTC\DS3231_RTC.ino: In function 'void loop()': DS3231_RTC:13: error: 'class DS3231' has no member named 'getTimeStr' lcd.print(rtc.getTimeStr()); ^ DS3231_RTC:17: error: 'class DS3231' has no member named 'getDateStr' lcd.print(rtc.getDateStr()); ^ Többszörös könyvtárak találhatók ehhez: "LiquidCrystal.h" Használt: D:\_Arduino_1.8.3_\Vazlatfuzet\libraries\LiquidCrystal Nem használt: D:\_Arduino_1.8.3_\libraries\LiquidCrystal exit status 1 no matching function for call to 'DS3231:S3231(const uint8_t&, const uint8_t&)' Ennek a jelentésnek több információja lehetne a "Bővebb kimenet mutatása fordításkor" opció engedélyezésével a Fájl -> Beállítások-ban. ” Most akkor mi is a probléma?
Sziasztok!
Egy saját Midi kontroller építésén gondolkozom. Úgy számoltam, hogy 22 potméterre, 34 mikrokapcsolóra, és 5 enkóderre lenne szükségem bemenetként, és kb. 50 LED kimenetre. A kérdésem az lenne, hogy ha nem szoftveresen prellmentesítek, és PWM sem kell a LED-ekre, a kapcsolók is csak ON-OFF jelet küldenek, hogy lehet kiszámolni, hogy mennyi a legkisebb elérhető késleltetés, érdemes-e 16Mhz-el nekikezdeni, vagy nagyobb lapot keressek? Alapvetően egy Megára gondoltam, mivel az interrupt lábak és a mikrokapcsolók elférnek ezen, az analóg jelek és 1 multiplexerrel, és a LED-eket, I2C-n keresztüli bővítőkről vezérelném (akár PWM is, de nem muszáj). Amenyik kész kontrollerre ezeket a funkciókat fel tudnám programozni, használtan 80000 Ft környékén kezdődne, de építeni szeretek, az kezelőfelület külföldről 10K, (elég a 200Ft-os poti), a dobozolás szerintem olyan 20K, kell még bele egy jobb és egy gyengébb DAC, egy USB hub, 2 előerősítő, 1 mikrofonerősítő. A hardveres háttér része a kérdéses, ennek kiválasztásában kérném segítségeteket.
Én inkán komolyabb uC-re bíznám a feladatot!
Mondjuk erre: STM32F4DISCOVERY És itt 1 minta project: STM32F4 discovery board "Dekrispator" synth Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Próbálta már valaki ezt a projektet?
Sikerült már valakinek megfordítani a dátum kijelzést, tehát, hogy az év legyen elől? Elvileg meglehetne, de valahogy nem tudok rájönni... A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Próbáld így:
Na ez így jó is. Csak tudnám akkor a doksiba mi a falnak tesztnek oda szögletes zárójelet...
A doksiban jelek között levő adatokat [nem kötelező megadni!]
Viszont ha megadod? a kodban a []-jeleket elkel hagyni. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
Akkor mostmár ezt is tudom. Csak el ne felejtsem...
Sziasztok,
Készítettem egy akvárium világítás vezérlést, ahol PWM-el szabályzom (IRF510-en keresztül) a LED szalagokat. Fehéret, pirosat, kéket. A célom az volt, hogy ne egyszerűen csak be-, vagy kikapcsoljanak a fények, hanem megfelelően dimmelve szimulálja a beesteledést, és a pirkadatot. Teljesen jól működik, de valamiért az egész zavaróan vibrál.... Olyan 2-5 Hz környéki a dolog és a fényerő mértéke változik, nem ki-be kapcsol, hanem az adott érték körül feljebb és lejjebb... Tettem kondenzátorokat a kimenetekre, - és a bejövő tápra is, - valamelyest javult, de még mindig látni vélem a vibrálást.... Van rá valamilyen ötletetek? Találkoztatok ilyesmivel? Lehet, hogy a negyfrekvenciás terhelést nem szereti a táp? Itt a kód is, a piros és kék szineken van egy 0.75-ös szorzó, mert nem kell a teljes fénye, valamint a kék éjszakára 50-es értéken marad. Köszi előre is! ---------------------------------------
Próbáld meg külön megadni szinenként a pwm értékeket.
És az 50. sorod hibás! Helyesen: analogWrite(BluePin, PWM);
Attól még rossz lesz, value byte típusú nem lehe 0.75 szorozni, ha int akkor value*3 /4.
Mindkettőtöknek igazat adok, de...
@kapu48: Ha külön számolom ki a PWM értékeket; a végeredmény ugyanaz, hiszen egy változót, ha újra felhasználok egy programban kicsivel később, az nemigen hat ki a korábbi számítások végeredményére. Az 50-es sor valóban hibás. @GPeti1977: Valóban, byte-ot nem is lehet szorozni 0.75-el. Ezt a részét átnézem majd Köszönöm a hozzászólásokat!
Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Megcsináltam Arduino uno-val ezt a dallam lejátszót. Bővebben: Link Sikerült megoldanom azt is, hogy gombnyomásra induljon a dallam. A 11-es analóg kimeneten adja ki a jelet. Hogyan tudnám megcsinálni, hogy két kimenet legyen ellen ütemben ehhez hasonlóan: Bővebben: Link Ezt a másodikat is megcsináltam Attiny45 el. Annyi vele a probléma, hogy kb 1 mp hang fér el benne. Az arduinoban elfér 4 mp, ez elég lenne. De két kimenetre lenne szükségem. Valaki tudna ebben segíteni? Köszönöm!
Az nem lehet, hogy az RTC lib zavar be? Próbálj meg egy egyszerű progit, amiben megadsz minden színnek mondjuk egy 50%-os kitöltést, és megnézed, hogy úgy vibrál-e.
Végzett már valaki olyan mérést/kísérletet akármit, hogy kiderítse egy grafikus kijelző meghajtása I2C vagy SPI protokollal használ kevesebb erőforrást, tehát FLASH -t és RAM -ot?
Elméletileg az SPI kevesebbet kér, cserébe több lábat emészt fel. I2C esetén eleve van eszközcímzés, míg SPI esetén ez csak egy szál vezeték.
Szia!
Még nem csináltam ( én általában PIC-ezek !), de ezek hardver elemek és protokollok, azaz az erőforrás igényük ( a működésükhöz használt FLASH és RAM ) gyakorlatilag nem tér el számottevően ! Ami szerintem különbség lehet, az az, hogy az SPI sokkal nagyobb sebességgel tudja tolni az adatokat ( ha a vevőegység képes rá !) és ezért hamarabb van kész ugyanannak az információnak az átvitelével !
Nos, átvariáltam a kódot, és megváltoztattam a PWM frekvenciákat is (nagyobbra). Jelenleg nem látok vibrálást, de az esti - besötétedős - időszak még várat magára. Többet utána fogok tudni.
Elnézést, hogy beleszólok de a három tömböt nagyon egyszerűen lehet helyettesíteni egy-egy képlettel és egy-két feltételes elágazással.
Nyugodtan szólj bele, ezért van a Fórum.
A meglátás jogos, de egyrészt lusta voltam kimatekozni, másrészt pedig mivel ez a Nano nem lesz másra használva így azt gondoltam; nem gond, ha kicsit pazarlóbb a program a memóriával. De ha meghatározod a megfelelő képletet; ígérem, kicserélem a programban, és törlöm a tömböket.
Valóban ezen én is gondolkodtam.
Sima 255/60 osztás is meg tenné percenként kicsit növekedne ok persze a ez nem kerek szám. 4.25 így 60 * 4 az 240 nem lesz100%. De ha még 5 el lépsz azzal se tévedsz sokat mert az utolsó 8 9 percre simán eléred a 255 . De a tömbjeid értékei is azzal végződnek . Tehát simán használhatod a 5 mint növekményt / csökkenést konstansként. A kékre meg egy feltételt hogy este 50%-on álljon meg . A halak biztosan nem panaszkodnak majd ,hogy 9 perccel gyorsabban süt be a "nap" teljesen . Mikor eddig egyből rájuk villant A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |