Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Annyi eltérés van, hogy az eredetinél talán jobban bízhatsz abban, hogy az és olyan van rajta amit oda terveztek, minőségbiztosítás és satöbbi. Már ha tényleg eredeti, mert az eredeti az nem 7850 Ft, hanem 35 EUR nettó.
Egyébként nekem se volt klónokkal problémám.
Szuper. Tesztelgetem elég jó. Most gondolkodok a fejlettebb gyorsabb Arduino DUE változatán. Csak nem tudom az kompatibilis e a RAMPS 1.4-el.
Idézet: „Arduino DUE” Ha ragaszkodsz az Arduino szoftverkörnyezethez, de szeretnél 32 bites ARM-ot használni, akkor én inkább olyan STM32 MCU-t ajánlanék, amihez van Arduino támogatás. Olcsóbb, jobb, a legtöbb láb 5 Volt toleráns, van beépített debugger a boardon, stb. Bővebben: STM32 cores enabled in Arduino™ IDE
Jók az STM32Fxx processzorok!
De sajnos a RAMPS 1.4 még csak a DUE-hoz van portolva tudtom szerint. Viszont a nyomtatáshoz bőven elég a MEGA-is. A DUE-nak szerintem csak akkor veszed hasznát, ha nagy grafikus kijelzőt akarsz használni. Ahhoz már kel a plusz sebesség.
Sziasztok.
Ez a kis kód, a programfutási időt milliszekundumban, majd a két nyomógomb (start-stop) megnyomásakor a pillanatnyi időt (programfutási idő) írja ki és még ezen idők különbözetét is. Ha a programfutási idő eléri a kb. 33000 milliszekundumot, valami történik. Mintha ez az érték után visszafele számolna és az előjele negatív lesz. (Pedig a program futási „időpont” csak felfele számol) Tehát a nyomógomb megnyomásakor (33000 után) a kiírt érték előjele negatív és az értéke, kevesebb mint 33000. Vagyis mintha ez érték után visszafele számolna, egészen nulláig és utána megint felfele. Ez így ciklusosan változik kb. 33000 milliszekundumként. Mi lehet a probléma? Szerintetek? Válaszokat előre is köszönöm.
32768-nál lesz ez a visszafelé menés
int ido1 = 0; ... ido1 = millis(); //kezdo idopont Az int egy 16 bites előjeles egész, 2 byte. A millis visszatérési értéke pedig unsigned long, azaz előjel nélküli, 4 byte-os egész. Túlcsordul az int 33 sec alatt, használj helyette mindenhol unsigned long-ot, pont mint a time nevű változódnál. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
Köszi a gyors választ.
Ez volt a hiba, kicseréltem és jó is lett. Köszönöm.
Szívesen.
Cserébe kérnék egy kattintást a felfelé mutató kézre az érdemi hozzászólásomnál
Egyelőre hadveresen.
Mivel 24V-ról megy, mielőtt az Arduino Nano rámegy, mindent pontosan kimérek, nehogy hazavágjam. Aztán a bemenetek tesztje, majd a kimeneteké. Ehhez majd egy egyszerű programot írok, első körben ennyi elég.
És hogyan programozható? Fonetikus nyelven vagy létrával?
Ez a felhasználón múlik.
Mivel Nano ül rajta, akár a megszokott módon is. De a fő cél nem ez, hanem a létrában programozhatóság, ha már PLC-t szimulál. Ehhez két program kell. Egy az Arduino-ra (már kész), ami a feltöltött/letárolt programot létraként hajtja végre, valamint kell egy programozó szoftver, amiben a létra készül. Ez is készen van (tulajdonképpen) egy már megírt PLC-szimulátor szoftveremet szeretném kibővíteni olyan funkcióval, hogy a benne megírt létrát át tudja tölteni az Arduino-ra, amit az letárol, és a szoftvere futtat. Ez a PC oldali módosítás még nincs meg.
Tehát nem kompiler van a PC-n (valamiből=>BIN futtatható), hanem tokeneket, interpreterszerűen hajt végre a uC?
Tulajdonképpen igen.
A valós PLC szintén így megy, (az is uC) a létrának megfelelő utasításlista formátumú programon, azaz tokeneken, saját megfogalmazású adatokon megy végig, aztán kezdi elölről. Persze ehhez még hozzájön a PLC be-, és kimenteinek "másképp" kezelése, hiszen a program lefuttatása előtt bemenetet olvas, utána pedig a kimenetekre ír.
O.k. értem, csak régi munkahelyemen ha egy proc mellé tettek egy memóriát+perifériát, akkor valamilyen oknál fogva már PLC-nek nevezték... Akkor emögött azért elég komoly program van. (nekem 20+ éve várja a uC program, hogy végre a létra-szerkesztő meg legyen hozzá írva PC-re; és még nem is lenne annyira bonyolult, mert nálam röp-tokenizálást csinál, tehát áttöltés közben értelmez/fordít/pakol, szóval a PC-s program szinte csak csicsa, de hát az idő ugye. Nagyon kíváncsi leszek, mi fér bele egy M328-ba.
Az Arduino oldal, mint írtam, már kész.
A PC-s oldal a nehezebb, ugyanis a létrából utasításlistát kell készítenem, ami elég bonyesz. Ha az megvan; már csak át kell tölteni, és mehet.
Érdekes projekt. Sok sikert a teszteléséhez és az alkalmazásához!
Köszönöm szépen.
Igazság szerint én PLC-s (is) volnék, és régóta tervezgetem egy olyan PLC-nek a "kitalálását", ami mikrovezérlő alapú, és árban töredéke a boltban kaphatóaknak. Így, ha valaki házi automatizálásban gondolkodik; kaphat egy megfizethető alternatívát. A mai világban, ahol az elektronikai alkatrészeknek már semmi ára sincs; kissé nevetségesnek érzem, hogy 40-50e Ft-ot elkérnek egy alap PLC-ért 8 bemenettel és 6 kimenettel. Persze nem az első vagyok, hiszen az "Arduino + PLC" szavakra rákeresve van bőven találat a neten, de sajátot akartam, - már csak a kihívás miatt is, - hogy a már meglévő szoftveremhez legyen egy PLC is. Régebben PIC alapon már megterveztem a dolgot, de assembly-ben ezt nehéz összerakni. Na de most!
Nem muszáj a meleg vizet (spanyolviaszt) újra feltalálni!
LDmicro: Ladder Logic for PIC and AVR PLC LADDER SIMULATOR (és kódletöltő Arduino-hoz) Arduino as a programmable logic controller (PLC) A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2018
Valóban nem, de:
- LDmicro -> HEX állományt generál, azaz még külön fel kell tölteni... - PLC LADDER SIMULATOR -> Csak UNO-val kompatibilis. - Arduino as.... -> Szinrén az LDmicro-t mutatja be, valamint egy olyan LIB-et, amellyel PLC jellegű utasítások használhatóak az Arduinon. Szóval amit én szeretnék, az létrából közvetlenül Arduino-ba töltött program. Nem tudom, hogy a fenti programok mennyire "okosak", engednek-e pld. kétszer ugyanolyan kimenetet deklarálni, stb. Én a szoftveremben hosszú órákat programoztam azon, hogy ezeket ne engedje meg, mint a nagyobb gyártók szoftverei. És még egy: Ha te építettél bármit is eddig Arduino-val, akkor tudod; hogy azt meg is vehetted volna boltban De nem vesszük meg
Estét!
A virtuino -t ismeri valaki? (Tulajdonképpen egy komplett grafikus arduino vezérlő/kijelző alkalmazás okostelefonra.) És máris az elején elakadtam egy bagatelnek tűnő hibán. Szóval letöltöttem, telepítettem, és próbálnám szóra birni a "bluetooth_example_01" -et. A hardveres serial részt akarnám használni, de elvileg nincs deklarálva a "Serial1" Rá néznétek, hogy mi lehet a baja? Gondolom, én nem csinálok jól valamit... Az érdekes az, hogy az eredeti vázlatra is hibát jelez, amin még semmit sem változtattam.
Ha az eszközök számát csak a memória korlátozza (tehát nincs megkötve, hogy 3 Timer-ed meg 8 belső reléd lehet pl.), akkor igen szép feladat az optimalizálás. Ha kötött a felhasználható dolgok száma (és a mélység (1 sor hossza) is kötött), akkor a szerkesztőben egyszerűen csak annyi eszköz áll rendelkezésre, amennyi kell és ki sem tud többet választani. Én legalább is így terveztem megírni anno, tehát OUT1-ből csak 1db van, IN2-ből meg sok-sok, Timer vezérlőbemenetből is csak 1-1 (per darab). Vagy valahogy így volt... Persze én nagyon egyszerűt ácsoltam, 6be/7ki és csak 7 mélységű volt a stack. Kíváncsian várom, milyen csoda lesz belőle, remélem beszámolsz róla.
Hali, a szoftveres soros porttal működött?
Az is nyavajog valami miatt...
Lőttem két képet, ezeken látható.
OUT1-ből csak egy van, az rendben.
De van, hogy kétszer rakja le, hiszen egyszer SET, máskor RESET állapottal. Vagy keverve De ez a legkisebb gondom, mert ez már megvan, és működik. Ami a legnehezebb, hogy bármilyen létra programból utasításlistát, azaz annak megfelelő szekvenciális programot fordítsak. Kisebb létra esetén nem probléma, de amikor már átlátni is nehéz (az egyébként legkönnyebben értelmezhető) létrát, akkor abból gépi logikával fordítani nagyon nehéz. Természetesen beszámolok róla, csak legyen miről A szerkesztőt meg tudod nézni/kipróbálni (ha nem reklám...) Bővebben: Link
Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Egy Arduinoval vezérelt robotot szeretnék összerakni, illetve programozni. Arduino Nanot szeretnék használni. Véleményetek szerint , melyik panel lenne célszerű megvásárolni? Innen szeretnék venni: Bővebben: Link
Már panel alatt mit értesz? Magát a uC-t tartalmazó lapkát (azaz magát a nano-t), vagy ahhoz valamilyen shield-et?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |