Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sejtettem ez valóban 700 Ohm körüli és trafó nélkül csatlakozott a végfokhoz , ezért találtál 1 trafót .
Nagyon jól is jöhet számodra , megspórólható a kimenő 1-2W- ig , ha sztereoban gondolkodsz akkor kellene +1... sajnos .
PL504 is jó erősítőbe , igen , a csövek sorosan fűtve 300mA fűtőarámmal .
Akkor abbol még lessz valami. Nem sztereóba gondolkodok. Az elképzelésem az hogy a hangszorót beteszem egy dobozba, mögéje trafó, tetejére vegfokcső, esetleg még egy előfokot ha lehet neki tákolni abbol ami van, az egész szép vastagra lelakkozva. Nem mindennapi használatra hanem inkább kuriózumnak készül. Amugy hangszóroselymet merre érdemes keresni?
kaptam egy rajzot ami neked is jo lehet:pcl86 csovel van
Írtam cikket belőle az oldalon, keresd meg
Kocos: köszi szépen a csöviket, épségben megérkeztek.
Nincs mit! Örülök, mert kicsit aggódtam, hogy lesz valami gond, ezért teleraktam újsággal, vattával, minden sz**ral !Sajnos a 3KP1 foglalatát elfelejtettem, majd elküldöm! Szubminiatűr drótlábú pentódák hogy tetszenek? ( ha jól emlékszem beleraktam )
Én pont ezen dolgozok, csak 2 cső van párhuzamosan kötve. Már megcsináltam a trafókat is hozzá. Éppen most dobozolom. Szépen szól!!
Fesz kétszerezővel (2 dióda+2 kondi) csináltam meg 6,3-ból a fűtőfeszt a pcl86-nak mivel nem volt más trafóm. Terhelten 13,5v van rajta.
Azért ez egy kicsit a véletlen kategóriába tartozik.
Tudom de ez csak a próbakapcsolás mert az el84 se trafójával hajtom. Egyébként a kondik értékével lehet változtatni a kimeneti feszen. Majd tkertetek egy 230v/180v; 13,5v 60w-os toroidot a stereo pcl86-nak.
Azt nem írtam, hogy 1db fojtót alkalmazok, ha egyáltalán kell../Ha kellene, akkoris oldalanként 1-et esetleg/., De mivel te is tudod, hogy SE erősítő ülteti rá legjobban az őt tápláló tápforrásra a kimenőjelét, ugyebár a zene ütemében rángatja a tápfeszültséget, és alapban sem kicsi az áramfelvétele, ezért valóban érdemes a táp irányába valamivel leválasztani, akár egy fojtóval, hogy a másik csövet a tápon át ne modulálja, ez a tápáthallás. Nekem eddig valóban mázlim volt, mert, ha nem is teljesen csöves egyenirányításom van, de az áteresztőcsöves megoldással legalább a jó oldalait megőrzöm.: késleltetett anódfesz, és tápszűrés.
Ezt honnan szopták, hogy ez csak 360w-os...
A ColorStar trafója gyári "alamónium" primerrel is közel 800VA-es. Most csináltam 2 hónappal ezelőtt 3 db-ból egy 14,4v-os 210A-es tápot a haveromnak demózni... Egyébkén tutti vas, nekem volt 13db-om, de nem adtam volna 4000Ft alatt. Volt amelyikből simán hegesztő lett. Röhögve leakasztható róla hűtve 1500w.
Két fojtóval már érthetőbb ....
De továbbiakban nem értem ... Az SE tiszta A osztály , az áramfelvétele kivezérléstől függetlenül közel állandó , ezért nem értem az érvelésed ... Véletlenül nem kevered az AB vagy B osztályú beállítással ? Ott valóban rángatja a tápot kivezérlés növekedésével arányosan .
Szerintem csak viccnek szántad az 1500W-ot , főleg alumínium tekercsel .
Lehet gerjeszteni .. , de ennyire nem , erősítőbe pláne nem , a 300W ami esetleg kihozható ebből a vasból úgy , hogy még használható legyen , ne szórja kőrbe az egész lakást !!!
Hehe! Ezt már én is néztem régebben a 68-as évfolyam pont megvan bekötve
Aranyos kis kapcsolás, tényleg nincs elbonyolítva. EF86 viszont drága. Lehet, hogy mégiscsak az ECF80-at raknám bele (6F1P, ruszki színes), de akkor a triódája lenne a fázisfordító. Viszont az már egy másik kapcsolás lenne.
Lehet megcsinálom, úgyis akarok egy "miniatűr" 10 wattos gitárerősítőt És így egy kettőstriódát megspórolok, és mehet az is tozítani
2 db pcl 86-al már csak 12v a fesz kétszerező kimenete. Nagyobb kondikat akasztok rá akkor talán feljebb megy.
Ha nem, próbáld úgy, hogy 2x ugyanazt a kapcsolást, ha úgy sem megy, akkor beharapja a terhelés a színusz tetejét.
a két EM84 kijelző cső miért nem müködnek egy formán?Az első a képen nincs probléma a hangerőnek megfelelöen huzodik össze. A második a keskenyebb sávú csak ugy lomhán müködik,nagyon lassan huzodik.
Azért mérj csak rá a class "A" erősítőre tápoldalon, ott van a kimenőjel, persze ha nem is túl nagy mértékben, de az ha nincs szűrve a táp és nem eléggé robosztus és terhelhető, akkor kis hangerőnél hallható áthallás, ha azonos tápról megy a két oldal.
Most amikor 12v van akkor 2200u van benne. mégnézem 4700u-val és ha nem kielégítő akkor külön csövenként lesz a kétszerező 2200u-val mert egy csőnél 13,5v-volt. A trafó bírja 1,5-ösből van rajta a 6,3v. Egyébként a 12v nagyon gáz?
Komolyan gondoltam!, de mint írtam hegesztőként. És a 800w-ot is komolyan gondoltam, persze mint írtam nagyáramú tápegységként zárt dobozban.
Egyébként 4db Quad 405-öt símán elhajtott annó, azok meg vettek együtt 600w-ot.
Holnap keresünk egy trafót erre a célra is (a nagy mellé).
Én vittem el mindkét trafót, bocsi, de szerintem nagyon jó áron jutottam hozzá.
Mivel sikerül megfelelő CuZ huzalt szerezni, azt gondoltam, mégiscsak belevágok a nyáron (előbb tuti nem lesz időm...) a tekercselésbe... Az külön tetszik, hogy a primer és a szekunder külön csévén van, így nekem először tekercselőnek talán inkább sikerül biztonságos trafót csinálnom. Jó-e úgy az elképzelés, hogy a primert változatlanul hagyom, ha az már úgyis 230V-ra van tekerve, s a szekunder oldalra csinálok egy négy részre osztott csévét, ahogy a mellékleten látszik. Így a szekunderek szimmetrikus tekercselése megoldható elvben. (Tudom, hogy szerencsésebb lenne mindkét oldalra elosztai a primert és a szekundereket is, de nagyon gáz-e így az elképzelésem?). A huzalvastagság számolásánál kalkulálhatok-e a megfelelő méretű SU magra megadott áramsűrűséggel? Olyan 3.0 J/A/mm2 lehet... Vagy használjam a lent szintén csatolt táblázatot? A voltonkénti menetszámhoz jó az a megoldás, nem, hogy a letekert menetek számával osztom az adott szekunderhez tartozó mért feszültséget? S aztán a kívánt feszültséghez visszaszámolom a menetszámot...
Ez az el84 se trafója. Majd a pcl86 se-hez is lesz csinálva egy trafó. Most ez csak szükségmegoldás mert ez az egy trafóm van. És amíg az el84 se dobozolása folymatban van addig a pcl 86-os szól a deszkamodellen aztán majd az is kap dobozt.
Én áthallásról nem is beszéltem , csak azt állítottam , hogy az A osztály áramfelvétele közel állandó , független a kivezérléstől , Te az ellenkezőjét állítottad , ami nem igaz !
Nem akarok vitatkozni , nekem is volt szerencsém ehhez a vashoz , a pri. tekercs kb. 0,8mm vezetékkel tekerve , csak kicsit kell számolni , 800-1500V/A mekkora primer áramot feltételez ?
Az adott drót vastagsága erre nem elegendő. Nekem szteró QUAD 405 tápjában volt , azt simán vitte.., ha négyet tápláltál róla az semmit nem bizonyít , abból még nem derül ki a trafó igazi teljesítménye . Szerintem vas keresztmetszete és a huzal vastagsága erre megbízhatóbb információ . |
Bejelentkezés
Hirdetés |