Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akku NiCd - NiZn
 
Témaindító: szeva000, idő: Feb 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 19
(#) scampi válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Hello!

Szerintem egyértelműen az új KÍNAI processzoros töltő az oka, mert némelyik jobban némelyik kevésbé tölti az aksikat. Marad a fix táp )

Így akkor pl: ha pl 16v 500ma rel töltöm akkor 4ó alatt fel kell töltse.

jól gondolom?

Üdv
(#) Atis57 válasza scampi hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Szia!
igen ,,, atöltés végét azért ne fix 4 órára vedd: az első alkalommal 2,5 óra után rámérsz 1/4----1/2 óránként
(#) scampi válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Az előzőekhez csatolnám a töltő képeit mert látok a trafó mellett egy optocstolót /?/ a számát sajna nam látom. ha ezt rövidre kötöm akkor ez működhet leszabályzás nélkül? Köszönet
(#) Sebi válasza scampi hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
ESZEDBE NE JUSSON!

Az optó a visszacsatoló ágban van, ha ott belenyúlsz, azonnal felrobban a kapcsoló FET v. tranyó.
Ha érdemben akarsz foglalkozni a dologgal, akkor sajnos vissza kell rajzolni azáramkört.
(#) scampi válasza Sebi hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
még időben szóltál akkor hogyan lehetne "becsapni" hogy folyamatosan töltsön?

üdv
(#) scampi válasza scampi hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
mivel az egyenirányítás már a 220nál történik gondolom a trafó kimenetén állandó a feszültség és csak az egyik ágat "szabályozza" az opto melletti smd panel. ez esetben talán a trafóról direktb üdven?
(#) scampi válasza Sebi hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
Hello! Most már csak csak megtalálom a megoldást . Találtam egy 15v 660mA es trafót ha ezt egyenirányítom és direktben rákötöm, majd rámérek 2 óra után.... ebből szerintetek mi lesz? Működhet? Üdv
(#) sprofan hozzászólása Márc 14, 2008 /
 
Hali
van nekem egy Acer Aspire 3694 laptopom, szeretnék rá külső aksit tenni, hogy a 1.5 óra működési időt legalább kettőre feltornázzam (ez is sokat számít). A töltőjére az van írva hogy 12V 3,5A. Van ithon nekem NIHM cellákból gyárilag CB rádióhoz összerakott 12v 3Ah -s akksi( méretileg kb. tenyér nagyságú és lapos). Az lenne a kérdésem, hogy milyen egyszerű kapcsolással lehetne megoldani azt, hogyha egy izmosabb diódával rákötöm a gépre, és az akksi egy idő után lemerül (~11v alá esik a fesz) akkor ez az egész lekapcsoljon? Mert ekkor ugye a belső aksi venné át az üzemet.
köszi
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Hello!

Ezt azért körbe kellene járni, mert gondolom a külső tápegység helyett akarod a géphez csatlakoztatni. Szerintem az aksi és a csati között van elektronika, és oda nemhiszem, hogy 12V kell.
Ha meg a belső aksira csatlakoztatod, akkor együtt fog merülni a kettő.
Egy labortáppal kellene kipróbálni a külső csatiról mikor üzemképes a gép, mennyit fogyaszt és ehhez választani az aksit.

üdv! proli007
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Ez már megtörtént, persze nem nálam mert nekem egyenlőre nincs labortápom, 12,3V 3,26A egészen pontosan. Ennyivel megy, és el is indul vele. Ehhez szerintem jó lenne a fentebb leírt aksi, vagy nem?
Ugye ezen a feszen akkor már nincs mit simítani, szabályozni mivel akksi, és tized eltéréssel jó. Azért mégis kéne valami elektorika, hogy ha lemerül akkor lekapcsolja magát, és ehez kellene segítség.

De te ebben jártasabb vagy, szóval írj ha valamit rosszul tudok.
köszi
(#) cssztivi válasza Norberto hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Helló mindenki.

Én telcsikkel foglalkoztam még mikor nem voltak Li aksik és vettem regen. készüléket, amivel fel lehetett borzolni az aksikat jó eredménnyel. Sok tapasztalatom van ebben.
A készülék 40000 Ft volt tehát nem amatőr kategória. Nekem azért érte meg mert állandóan ment.Az aksik valóban beszűkülnek, sőt zárlatosak lesznek. Van olyan is hogy évekig nem használtam mégis megvan benne 0.9 V. Na ezek a jó aksik. Ezeket 100%-ra vissza lehet hozni. Mindíg egy celláról beszélek.
A zárlatosakat meg szoktam próbálni leégetni. 12 V-os autóaksiról +=+..-=- ra, és egy pillanatra odanyomom. Többször megcsinálom, aztán megmérem. 1.3-4 szokott benne lenni. Félreteszem és 1 ora mulva ismét mérek. Ha nem megy 1 V alá akkor felteszem regenerálni. Ha vissza megy 0.4 körül akkor kuka.
A készülék 10 A körüli impulzusokkal tölt, aztán mér aztán tölt, kisüt és újra tölt. Mutatja hogy hány mAo
rakott be és mennyit sütött ki.
sztivi
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Márc 15, 2008 / 1
 
Szia!

A 3,26A-es fogyasztás az aksid számára tetemes.
Igaz, hogy az aksid 3Ah-ás, de ez azt jelenti, hogy 20 órai kisütés mellett, azaz 150mA terhelés esetén. Nos, ha a kapacitásával megegyező árammal terheled, akkor a névleges kapacitásának, csak töredékére lehet számítani. Én egy nagyobb kapacitású savas aksit választanák a helyedben. (6..12Ah) Sajna ez van!

De, hogy "ne legyen távozz üres kézzel", rajzoltam neked egy feszültségcsökkenésre lekapcsoló áramkört. A "Be" gobbal lehet "bekapcsolni" és a potival beállított feszültség elérésekor kikapcsol. Bekapcsolt állapotot a led jelzi.

Kikapcsolt esetben is van kb. 10mA fogyasztása az áramkörnek, ezért az aksit használaton kívül az aksit érdemes kikapcsolni, vagy kivenni.

üdv! proli007

DC-OFF.jpg
    
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Köszönöm szépen
akkor ezzel az aksival kb. meddig birná? csak kíváncsiságból kérdezem, mert tudok 7Ah zselés aksit szerezni Most látom hogy TL071.. pont most használtam el a subwoofer szűrőmhoz.. mind1 akkor venni kell
Persze akkor ez a kapcsolás is minden gond nélkül használható a 7Ah-s aksihoz ugye?
Mégegyszer köszönöm !
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Szia!

Hát, hogy a Te aksid meddig bírja, arról nekem fogalmam sem lehet. Esetleg nézd meg a gyártó honlapján, vagy egyszerűen próbáld ki. (Ha jól emlékszem Atis írt valamit az aksisi topikban amivel esetleg meg lehet hasalni)

A TL műverősítőt csak azért raktam bele, mert ez illeszkedik talán legjobban a kapcsoláshoz, de bármely TL061..81 típus megfelel, vagy amelyiknek a bemenetét a tápra fel lehet bűntetlenül kötni.

Az aksi kapacitása, nem számít semmit, csak az utána kötött terhelés nagysága (meg ha utána, egy szép elkót kellene kapcsolni, mert az elég gáz) Tekintve, hogy a bekapcsolási áramot elég nehéz korlátozni, ha kicsi veszteséget akarunk elérni. Jelen esetben, pedig pont ez a helyzet. (nem lehetetlen, csak körülményes)

üdv! proli007
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Hali
majd hét elején összedobom, és meglátjuk hogy mi lessz.
köszi!
(#) Stalki válasza proli007 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Üdv proli007! Nagyon komoly a 20A-s ólom-savas akkumulátortöltőd garatula. Amig ez az álom töltő nem valósul meg kérdezném a te és a többiek véleményét, hogy lehetséges e két darab lm 317 -essel elemtöltőt csinálni. Arra gondoltam az egyik 317 áramgenerátorként müködne a másik a feszt szabályozná. Ezt az egész (lehet buta) ötlet azér jutott eszembe mert sok töltőt láttam egyszerüen 7805-ös stabilizátorral megvalósitva csak itt korlátozva van a tölthető ceruzaaksik száma
(#) proli007 válasza Stalki hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Szia, Köszi!

Meg lehet oldani, de nem feltétlenül szükséges két db. 317. Az LM-nek legalább 2V kell a szabályozáshoz, kettő sorban meg felesleges veszteség csak.

Találsz rajzokat, amiben a 317 a feszt stabilizálja, (mintha a katalógban is benne lenne) egy ellenálláson átfolyó áramot, meg egy tranyó figyeli, és ha nagyobb lenne, lehúzza az LM vezérlő lábát. (Ezzel leszabályozza, persze az áramhatárolás, így kevésbé pontos. De ha a tranyót az aksik közelébe teszed, akkor még a hőfokra is szabályoz egy cseppet.)

Álom? - Nem állom!
Kissé gondban vagyok ezekkel a NiMh aksikkal.
Egy kétségtelen, az energiasűrűségük nagyobb, de aztán ezzel meg is állt a tudomány. Tölteni elég körülményes. A -dV karakterisztikát, csak nagyáramú töltéssel lehet meglátni.
- Tapasztalatom szerint meg nem szereti a gyors töltést. (Lehet gagyi aksiaim vannak, de akkor is gyanús)
- Önkisütési árama sokkal nagyobb. Szinte tök mindegy, hogy használod vagy sem kimerül. Egy NiCd aksit (Ami ma már nem EU komfort) ha feltöltők, egy év múlva is vidáman működik.
- Memória effektus meg nincs, de nincs is rá szüksége, olyan gyorsan csökken a kapacitása a töltések számával, hogy csak a "nullára" emlékezhetne.

Szóval, lehet, hogy csak nekem van rossz tapasztalásom velük, de nem vagyok megelégedve.
A lányom több évig nyúzott egy Varta NiCd 700mA-es aksit. Legalább 2500-szor feltöltötte, mire megadta magát. Igaz, szerintem ez az optimális használat: Hallgat-tölt-hallgat...

üdv! proli007
(#) oldman válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Szia proli007!
A Ni-Mh akkukkal hasonló a tapasztalatom. Érdekes hogy az én -dV (gyári 0,5A 2 vagy 4 cella sorosan kisüt tölt ..stb ) töltőm régen rossznak minősíti, mig a lánygyermeknek adott Kínai szupergagyi töltővel évek óta használ hasonló kategóriájú akksikat. Töltési idő ahogy sikerül (két óra - két nap) A fényképezőgép (HP 407) beépített töltője sem boldogul velük normálisan. Soká tölt mégsem lehet 15-25 felvételnél többet készíteni. Márkás GP, Varta SONY akkuval sem. (AA ill AAA méret 1450 - 2750 mA/h)
Megmérgesedtem és áttértem én is a gagyi töltőre, (60 v.120 mA) némi túltöltéssel és láss csudát- azóta megtáltosodtak az akkuk! (kisütés és töltés cellánként nem sorosan, idö amíg nem elég meleg! cca. 2 éve így használom.
Lehet hogy valami hiba van a tudományos töltési elméletekkel? Vagy az akkuknak nem mondták meg hogy kell viselkedni?
(#) Stalki hozzászólása Márc 24, 2008 /
 
Hát igen nem tudja az ember mikor tesz jót (talán nincs is tökéletes töltés), mindesetre én is a 1/10-es töltés híve vagyok (nem a gyors 15perc alatt ) Csak az a gondom hogy eddig 7805-öst használtam áramgenerátorként és igy töltöttem 2 vagy 4 sorbakötötve. Azt nem tudom hogy hogyan töltcsek egy darabaot talán egyszerüen egy bc182 vagy valami izzós korlátozó? Egyáltalán érdemes külön tölteni az egyszerre használt elemeket? Nemtudom szabad a gazda!
(#) taresz hozzászólása Márc 24, 2008 /
 
Sziasztok!

Találtam egy töltő leírást:Bővebben: Link

Lehet,nem a legegyszerűbb,alkatrészigényét tekintve nem a leg költségtakarékosabb,de talán mindezt kompenzálná a tudása.
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Hali
elfelejtettem visszaírni:
nagyon szuperül működik, az IRF eléggé forrósodik, de gondolom ez normális, vagy nem? 12V 9Ah zselés aksit szereztem hozzá így az alap 3 óráról 6-ra nött a működési idő .
Köszi
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Hello!

Örülök, hogy működik.

Nem nagyon szabadna melegedni az IRFZ-nek. Kérdés, hogy IRFZ44-et tettél-e bele. Mérd meg a Gate+Source feszültségét, mennyi. Ennek a Fet-nek, elvleg 0,028ohm a nyitott ellenállása. 3,2A és 5V G-S feszültség mellett kb. 0,2V nak kell lenni a D-S között. Ez 3,2A-nél 640mW, azt a tranyónak kis hűtőbordával vidáman vinnie kell.

üdv! proli007
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
A drain - source elölről a középső és a jobb oldali ugye?
810Mw -ot mértem, de ez kínai műszer . Kis borda ezen is van kb ilyen: Bővebben: Link Ez elég nem? mert nagyobb nemigazán fér el.
(#) sprofan válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
hopp nem 810Mw hanem 810mV
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Hello!

A Gate-Souce feszt nem mérted? És IRFZ44, mert az fontos. De esetleg van jobb Fet is.

üdv! proli007
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
Ez tök jó, az mértem mégis a D-S ről beszélek.....
azért is írtam oda hogy kínai műszer szóval 100mV ot boztos csal. Egyébként kipróbáltam 1db IRFZ24N -el igaz ez csak 17A 55V, de korántsem melegszik annyira, szóval ha szerinted maradhat akkor ezt is hagynám benne, bár még mostsem tudom hogy mi baja lehet az IRFZ44-nek, bár lehet hogy Fake.
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
Hello!

Közben megmértem egy IRFZ44-et.
4,5V G-S feszültség és 2,5A terhelés mellett, nekem 0,3V D-S feszültséget mértem. (ez kb. megegyezik a katalógus adattal)
Ez csak 750mW-ot jelentene. (több áramot nem tudtam belecsavarni, a terhelés miatt)

De nem írtad a mért terhelő áramot, a G-S és a D-S feszültséget sem. (A kínai nem biztos hogy annyira rossz, az ujjad is ezt mutatja. Egyébként meg készítesz egy osztót, kiszámolod és megméred, akkor kiderül.)

üdv! proli007
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
Most egy kicsit összezavarodtam.
Tehát inkább leírok mindent:
G-S : változó 3,8-5
D-S: 810mV(vagy 710)
Tápfesz: 12V
Terhelés D/PC: starting: 6A üzem közben: 3,5-4A
Remélem most mindent jól írtam.
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
Szia!

Na ez már beszéd!

- Az a G-S 3,8V az már probléma. Annak illene kb 5V-nak lenni.
- Két lehetőség van. Vagy az aksi összefossa magát a 6A-ra, a másik, hogy az IC-nek sok a maradék feszültsége, mikot a tápra kellene mennie.
- Lehetőség, másik IC-t betenni, ami jobban felmegy, vagy másképpen megoldani a Fet vezérlését.

Ha gondolod, megnézem. Esetleg az R5-öt cseréld le egy 2,2kohm-ra, és mérd meg újra a G-S-t.

üdv! proli007
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Kicseréltem 2,8K-ra mert hirtelen csak ezt találtam, így már a G-S 4,9 és 5V között változik. Így már nem melegszik annyira, bár nem nagyon értem az összefüggést Tehát akkor ennyi volt?
Amúgy a lekapcsolás nagyon jól működik
Következő: »»   4 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem