Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Kipróbáltam 1k -val és 100 ohmmal is de nincs észrevehető változás.
Köszi
most néztem meg ezt a témát szintén imádok erösítőket épiten fejlödés nálam egy időben a teljesétményen volt rengeteg tda erösítőt csináltam sima majd szimetrikus táppal, hidkapcsolással stb. Majd át tértem trajosra minőségi paraméterei egy nagyság rendel jobbak az Ic-nél (kivételek azért vannak),majd most az utobbi időkben a csőves erősítőt építetem egy másik hangzásbeli dimenziot nyutsa.kicsit hosszúra sikeredet a mondokám nem is tértem ki awattokra meg a tápegységeikre stb nem ez volt acélom
Sziasztok! Kérdésem lenne hozzátok. Mikor egy átlagos tranzisztoros erősítőt építünk, a tranyókat illik párba válogatni béta szerint. Eddig remélem jól tudom. Viszont valaki tudna e segíteni abban hogy általában milyen érték mondható jónak egy tranyónál? Pl: BD 249 BD 250 tipusoknál már mértem : 25, 40, 85, 100, és 170-et is. Állítólag az sem jó ha túl alacsony vagy ha túl nagy a bétája egy tranyónak. Szerintetek melyik az ideális érték?
Mert még erről sehol sem olvastam csak azt írják le minden erősítő kapcsolás mellé hogy válogassuk párba a tranyókat. De vajon melyik lehet a legjobb érték? Kérem ha valaki tud segítsen. Előre is köszi!
Ne aggódj, nem feltétlen muszály bétára válogatni, csak az optimális müködést segíti elő, de nem létfontosságú. Én is régebben megijedtem ettől de megnyugtattak az okosok,hogy nem kell aggódni, menni fog az anélkül is. Üdv: Doncso
Szerintem akkor épits valami A osztályost ha szép hangzást akarsz, ha nem tetszik az A osztály akkor csinálj egy VF2-őt vagy VF3-at, ez nem IC-s és még a hangja is szuper, vagy maradsz az IC-s nél, ami azért annyira nem rossz ám.
Még annyit mondanék, hogy nem csak TDA IC-k léteznek ám. Én nemrég építettem az öcsémnek egy LM3876-okat tartalmazó végfokot, és én úgy tapasztaltam (meg máshol is olvastam ilyeneket), hogy egész tisztességes hangja van. Az öcsém is meg van elégedve vele.
Sőt, az LM-ek közül az LM1875-öt istenítették több helyen is fórumokon, néhol már-már az audiofil kategóriába sorolva. Én a múltkor vettem egy LM1876-ot, ami a 1875-höz hasonló, csak sztereo, nagyon kíváncsi leszek, mit fog produkálni, ha végre hozzájutok és megépítem. Igaz, ezek közül egyik sem "kilowatthuszár" erősítő, csak eszembe jutott az IC-s erősítők kapcsán, hogy manapság azért egy IC-s végfok nem azt jelenti, mint 30 évvel ezelőtt a TBA810 és a TCA940.
Szia Doncso! Köszi a hozzászólást! Én is szintén az okosoktól hallottam ezt a "béta válogatást" hát akkor hol az igazság? Tudom, odaát. de a lényeg, ha szeretnék egy saját erősítő építésébe fogni akkor arra törekednék hogy minél jobb legyen az. Ezért Pl. nem tudom hogy a párba válogatás mennyire befojásolja az erősítönk torzítási tényezőit stb? Tehát ha készítek egy tyúkólba tök jó lesz erősítőt, annak valóban mindegy csak szóljon. De én szeretném a B5-öt vagy valami hasonló jóságú erősítőt megépíteni és ehhez kellene némi szaki-tanács. Mondjuk
a bétákról. Pl. a kondik minőségét szemre is ki lehet választani de a tranyókat azért szeretném kicsit alaposabban válogatni. Köszi!
Naná hogy nem jelenti azt, szerintem nem attól lesz jó egy erősítő ,hogy kismillió alkatrészből áll, hacsak nem a gerjedékenységre törekszünk, ezt 3Byte-papa is bátran állítja, nem rosszak a mai IC-s erősítők, sőt, vannak LM ic-k amik már D-osztályosok, ami azért valljuk be nem is rossz, pláne ennyi pénzért, illetve nem kell vesződni ha kis teljesítmény kell, én teljesen híve vagyok az IC-s végfokoknak, csakúgy mint a tranzisztorosoknak, az IC-mellet szóljon még az is,hogy a benne rejlő alkatrészek egymásra vannak "hangolva" gyárilag, gondolok itt a béta értékekre stb, kevés külső alkatrész kell hozzá illetve a hütés is egyszerübb, mignem ha tranzisztorost nézzük, több alkatrész, nehezebben megoldható hűtés, össze vissza válogatott alkatrész, aztán meg majd jönnek a kérdések ,hogy ez meg az a baja PLS- help. Egyébként a SONY-is STK-t használ némely erősítőibe, ha nem tévedek ez is ic, csak nem lehet akkor annyira rossz nemigaz?
nem a kondik szemrevételezésétől lesz jó egy erősítő hanem a gondos tervezői munkától, ami a B5 esetében már meg is történt igy bátran ajánlom, illetve az eredeti alkatrészek beszerzésétől, valamint a pontos szakszerű utánépítéstől, hidd el ha figyelmesen elolvasod a B5 ről szóló cikket és szakszerűen utánépíted akkor sok örömöd lesz benne mivel ez egy nagyon jó erősítő, és nem a bétán fog múlni a hangja, mellesleg ha pl a hq-tól rendelsz akkor jó esélyed van arra,hogy elkapsz egy olyan sorozatot amit egy ütemben gyártottak le így valószínüleg a béták is jók lesznek, de hidd el nem a béta miatt lesz jó vagy rossz. A B5-öt pedig nagyon tudom ajánlani, az egyik barátomnak is ajánlottam mert akart egy quadot építeni, én inkább rábeszéltem erre, azóta is áldja a nevem, jó jó szeretjük a quadot is de azért KD-mester is tudja a dolgát.
Udv Szabinyo,
Erositoje valogatja, hogy szukseges-e (erdemes-e) valogatni vagy sem. B5-os erositohoz nem szukseges valogatni a 3-as darlington szeru vege miatt. De egy A osztalyu JLH-nal mar tobbet szamithat a vegtranyok jo egyuttfutasa. Persze mint mindennel itt is az esszeruseg hatarait erdemes betartani. Epp ma volt nalam egy forumtars DoZ erositohoz MJ15003-as tranzisztorokat "valogatni". Igazabol ez nem is valogatas volt, csak megmertuk a betakat kulonbozo fix erteku kollektoraramok mellett. Rovid mericskeles utan kiderult, hogy a tranzisztorok olyan kozel allnak egymashoz, hogy gyakorlatilag mindegy melyiket hova epiti be es hogyan parositja oket ossze. A jo minosegu (eredeti!) es egy szeriabol kikerulo tranzisztorok a megfelelo gyartastechnologianak koszonhetoen mar viszonylag keves elterest mutatnak. Regen, a felvezetogyartas kezdeten okozott ez meg nagyobb gondot amikor a technologia nem volt megfelelo a jo minosegu sorozatgyartashoz. Illetve manapsag az NPN es PNP parokat nehezebb osszehozni, de az sem lehetetlen. Visszaterve a B5-re, abban is jo minosegu, modern vegtranyok vannak + a kapcsolastechnika miatt gyakorlatilag szuksegtelen a valogatas, jol fog szolni az erositod csak eredeti MJL tranyokat vegyel. Ja es meg valami! Az igazan pöpec high-end cuccokhoz nem is eleg csak betara valogatni, ott karakterisztikakra erdemes, ha mar sulyos penzeket beleol az ember. A kerdes, hogy megeri-e vagy sem. Amator, hazi keszitesu cuccoknal sztem semmikepp sem es velemenyem szerint nem hoz annyit a konyhara mint amennyibe kerul az egesz herce-hurca. De ha valaki ebbol akarna megelni (nem javaslom ) akkor persze szuksege lehet ilyen dolgokra is.
Köszönöm lamalas és Doncso válaszát! Megfogadom a tanácsaitokat. Már régóta szemezgetek a B5-erősítővel és azthiszem bele is fogok a megépítésébe. ha bár kicsit megkavartak a döntésben a fenti VF2-vel, de nemtom ettől valamiért idegenkedek. Attól még lehet az jó és szívesen meg is hallgatnám a hangját ha lenne rá lehetőségem. Kitudja, lehet hogy egyszer ezt is megépítem.... Addig is B5! Köszi mégegyszer!
Üdv mindenkinek! UI: Eddig egy MARANTZ erősítön hallgattam zenét de nem tetszik a hangja. Valahogy nincs tere. Az egész olyan üres hiányoznak a részletek. Ha a B5 megalázza a MARANTZ-ot akkor hamarosan megtalálható lesz fent az "aprók"-ban.
Na érdekes fejlemények vannak. Megcsináltam a legutóbbi rajzom szerinti "shaman"-t, bd139/140-nel,
de az tényleg hallhatóan torzít, nem jó. Viszont most visszatettem az első változatot, és az meg tényleg nagyon szépen és tisztán szól, nem torzít ! Úgyhogy ez a jó... Valaki más is igazán kipróbálhatná, nagyon egyszerű megépíteni és nagyon olcsók az alkatrészei.
Ja és hogyan érdemes szigetelni a to-220 -as tokozású tranyókat alulemezre szerelésnél. ( mind a négyet 1 lapra akarom felcsavarozni.) szigetelő-hővezető alátétem az van, de a csavart azt hogyan ? Van erre valami spéci alátét ?
a tranyok alá csillám lemezt kell teni közélyük szilikon zsírt jobban vezesse a hőt a csavarra rá kell huzni kerámia szigetelöt hogy a csavaron keresztül ne legyen kontakt a fémtok és a borda között ellenkező esetben elszálnak a tranyok amelyek más táp potenciálon vannak. csillámot meg, kerámia alá tétett általában bontott számitogépes tápban lehet kapni vagy erösítőkben, de szerintem a közel hozzád elektros boltban is árulnak
szia!
A VF2, VF3 már sok nekem 4 ohmon :no:
Sziasztok!
A minap készültem el egy 200W os erősitővel pontosabban ezzel amibe két IRFP260 as fet megy! És az a problémája hogy 12V van a kimenetén forditott polaritással! Ha teszek rá hangszórót akkor a tápágba kötött izzó enyhén izzik! Nem kötöttem el semmit nincs zárlat sehol. Valaki tudna nekem segiteni ebben vagy esetleg ötlet adni hogy hol keressem a hiba okát? üdv Robi
szerintem lehet hogy nagyfrekvenciás gerjedésed van a táp ágba kösél egy-egy 100nF kondit kerámiát sajnos a fázis tolás belé szolhat tudod 180fokos vissza csatolás ha fel lépet bizony gerjedés okozhat
van kötve 100nF kerámia a panelon igaz ó fóliát irt de én kerámiát tetem! Köszi azért
szia!
Én is csak ajánlani tudom a B5-öt.!! Nagyon stabil és szép hangja van... első indításra üzemképes volt(persze munkapont + kimenet beallítás) én nagyon megvagyok elégedve vele. Ha teljesen kész lesz dobozba akkor még több képet mutatok http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_203665.html?highligh...203665 Mindenképp építsd meg nem lehet megbánni Üdvözlettel: Richard
Hello!
Nézz körül, az áramgenerátoroknál és az áramtükörben, nem cserélted-e fel a 470ohm-okat a 47ohm-al. Ha ez nem nyert, mérj az alkatrészeken feszültséget és tedd fel. Ja, és ne terheld, míg nincs rend. üdv! proli007
Üdv
Ha én a VF2 erősítőből 160W-ot akarok kiszedni 4 Ω-ra akkor milyen fetek kellenek? (mélyládához kell a strapabírás fontos ) Mekkora trafó kell hozzá? (pl 200W 28V.os torroid? )
szerintem az kevés azaz trafó kicsi, ha 160w akarsz kiszedni akkor kell min 300w-os ,tudod a trafot nem lehet teljesen telítődésig kivini
hello köszi a tippet de minden a helyén van de azért kimértem minden ellenálást még egyszer és jo minden!
Viszont kicseréltem a hőfigyelő tranyón a 100nF ot fóliára mert én kerámiát tettem és igy már csak 0.3V van ugyan ugy forditva. És nem birok semmit se válltoztatni a potikkal! erősiteni nem erősit! üdv Köszi
Ha a strapabírás fontos, szerintem ne kisérletez 160W/4Ohm-os VF2-vel. Igaz hogy +-36-38V nál leadná ezt a teljesítményt, de a nagyobb IRFP pár biztonságos működési tartományán is kívűl esne.
Tehát ha ragaszkodsz a VF2-höz válasz 8ohm-os hsz.-ót,(+-52-55V) vagy válasz másik végfokot a 4ohm-oshoz.
Hellosztok
Egy mono erősítőt készítek. És az lenne a kérdés hogy miként tudom a legegyszerübben a sztereo jelet monoba alakítani? Jelenleg úgy csináltam, de az nemhinném hogy megfelelő módszer, hogy addot egy 100k-s mono poti és a két bejövő jelet egy-egy 33k-s ellenállásal kötöttem az egyik sarkára, középen a végfokba menő jell másik szél a test. Ez így jó-e? Vagy ha nem valami hasonlo egyszerű és jó megoldás van-e?
Ja értem.
De akkor te tudnál alyánalni másik erősítőt ekörüli teljesítményel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |