Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Ezzel én vitatkoznék, hogy mivel kényelmesebb vagy objektívebb az asztal beállítása. Nekem ez a papíros nagyon esetlegesen jött csak be, az órával meg folyamatosan látni az eltéréseket ahogyan odébbtolom az asztalt.
Attila esetében meg tudható hogy az igényes megoldások felé húz...
Üdv,
Nagy gondba vagyok, elszált tartó fesz a ramps 1.4-be egyik motor se kap, okozhatja hogy elszált a mega2560-on a stab IC? USB-röl nyomtatok.
Na végre megtaláltam a hiba okát!
Beállítottam, azóta TÖKÉLETES! A másik oldal jó volt, azon nem kellett állítani. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2018
Ebből a Devil Design-ből nincs áttetsző? Nem kék átlátszó meg lila átlátszó hanem csak sima átlátszó. Ami olyan mint az ablaküveg, hogy nincs színe csak átereszti a fényt.
PLA-ban valóban nincs, de PET-G-ben találtam!
Bővebben: Link Kipróbálom! Találtam egy ilyet is: Devil Design PLA Startpack De sehol nincs készleten az egész országban sajnos. Pedig egy ilyen tök jó lenne.
Sziasztok!
3D fémnyomtatással kapcsolatban van itt valakinek tapasztalata? Köszönöm
A SUNLU is jó minőségü filament, én most pont ilyet használok és olcsób is.Bővebben: Link
A fémporos nyomtatás sajnos nem hobbi kategória ebyenlőre.
Jelenleg úgy tudom, hogy Magyarországon Győrben, a Szeni István egyetemen van ilyen nyomtató és vállalnak bérnyomtatást. És a varinex kft tervezte, hogy beszerez.
Köszi a választ! Azt tudom, hogy nem hobbi kategória egy ilyen gép, de mondom hátha van valaki akinek mégis van/volt lehetősége ilyennel dolgozni és ráadásul meg is osztaná erről a tapasztalatait. Részt veszek egy egyetemi kutatásban (nyilván nem én leszek aki csodát tesz) és ahhoz próbálok minél több információt begyűjteni.
Győrben a Széchenyi István Egyetem van, Gödöllőn a Szent István Egyetem és az utóbbinak sajnos csak polimeres 3D nyomtatója van.
Bocsi a hibáéert, a Győrire gondoltam. Ha egyetemi dolgaidhoz kell biztosan szívesen segítenek.
DD petgből van áttetsző, sőtt a tiszta pigmentmentes áttetszőre foodgrade tanusitványt is tudnak adni. Én mostanában Philament alapanyagokat használok, és nagyon szeretem őket. Magyar cég, igaz prémiumkategóriában játszanak, tehát drágább is mint a DD. Viszont van áttetsző/átlátszó PLA-juk kétféle is. meg mindenféle egyéb jóság. Személyes kedvencem az üvegszálas PLA-juk
Hali!
Mármint a videón szintezed is? Azt nem a rúgókkal kéne? Először homeold a z tengelyt, mérd le a papírlapod (ha tudod ) arra méretre emeld fel a fejet aztán az anyákkal lazíts/szoríts annyit a rugókon hogy a papír ne szoruljon. Látom nincs fűtésed ehhez a vastagságú üveghez nem is volna értelme. Idézet: „Mármint a videón szintezed is?” Azt próbálnám, igen. Idézet: „Azt nem a rúgókkal kéne?” Ugyan azt a videót néztük?! Nem látod a videón, hogy a rugókkal nem lehet beállítani a szintet mert a bal elöl és a jobb hátul lévő tekerentyűk a levegőben vannak és nem fogják az Y carriert? (Nem találtam erre magyar szót.) Amúgy mint írtam a probléma már megoldódott... Idézet: „Látom nincs fűtésed ehhez a vastagságú üveghez nem is volna értelme.” De van! Sajnos ez a legvékonyabb (4mm) üveg ami hőálló. Teljesen jól átmelegszik, annyi hogy a nyomtatás előtt néhány perccel manuálisan fel kell fűteni mert kicsit több idő kell neki míg átveszi a heatbed hőmérsékletét.
Olyan szuper ez a Simplify3D, nem lehet benne esetleg olyat beállítani hogy egy munkadarab bizonyos részén más legyen a kitöltés mértéke? Itt van ez a porg:
Bővebben: Link Kinyomtattam, de a lábai nagyon vékonyak és nagyon könnyen eltörnek. Nem lehet olyat hogy a lábaiban a kitöltés 100% legyen, a lábai feletti résznél pedig csak mondjuk 10%?
Lehet:
Different Settings for Different Regions of a Model A simplify3d oldalára felnézel, rengeted leírás, beállítás, segítség, tipp, trükk van fent.
Az adott process-en belől megkell adni, hogy mekkora magasságig tartson.
Az "átlátszó" nem lesz átlátszó a nyomtatás után! Konkrétan: maga PET-G filament átlátszó, DE a nyomat tejfehér lesz! Átlátszó csak akkor lesz, ha bevonod szilikongumival és az átkristályosodási hőmérséklet fölé hevíted a tárgyat. Átvilágításnál (nálam) látszanak a szálak kontúrjai. Tehát nyomtatás után az átlátszó azt jelenti, hogy át lehet világítani, a Normál anyagok 0,5 mm anyagvastagság felett nem átvilágíthatók.
Az átlátszó plexi tábla is a vágásfelületnél tejfehér lesz, és csak utókezeléssel lesz átlátszó.
Na vettem egy áttetsző Devil Design PET-G filamentet. Valakinek volt már ezzel (Devil Design PET-G) tapasztalata? Extruder hőmérséklet, heatbed hőmérséklet, nyomtatási sebesség, tárgyhűtés mértéke, flow rate? Kikísérletezte esetleg már ezeket itt valaki vagy magamnak kell?
Errôl a szilikonformás átkristályosításról tudnál forrást (link) vagy saját fotót (ilyen volt/-lett) megosztani? Csak PETG vagy PLA/ABS esetén is mûködhet?
Nálam a DD PETG 0.4 nozzle esetén.
Asztalfűtés: Első réteg: 80fok Utána: 60fok végig Nozzle: Első réteg: 240fok Utána: 220-230 (attól függ, hogy mit nyomtatok.) Flow: 95% Tárgyhűtést nem használok. 50mm/s-el nyomtatok Első réteg 25%-os sebesség megy Az első réteg nálam mindig 0.2mm Én maszkoló szalagra nyomtatok. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2018
Még nem találtam meg a szilikon "gyorsítóját" (amit találtam, az bedöglött).
SMD hőfujóval próbáltam, a felületi réteget (1 mm) sikerült, de megolvadt, tartását vesztette az egész tárgy. Lehűlés után a melegített helyen átkristályosodott -- átlátszó lett. Azért kell a szilikon formát rátenni, hogy megtartsa a formáját a hevítés közben is. Tehát egyszerűen be kell csomagolni a tárgyat. Minden műanyagnál a kristályosodás a nyomtatási hőmérsékletnél kb. 80 fokra van, az olvadáspont környékén. Plexi táblánál műkszik a dolog: bármilyen finom csiszolóval csiszolod a vágásélt: homályos lesz... Egyszerűen öngyujtó láng fölött áthúzva szépen kifényesedik. Sajna a nyomtatott tárgynál nem csak egy felületi réteget, hanem az egész tárgyat fel kell melegíteni. Atiotezer adatai nálam is jók a PETG "átlátszó" alapanyagra.
Most hogy a szintezési probléma megoldódott és ezáltal a nyomtatómat végre normálisan lehet használni, gondoltam finomítok a beállításokon. Nyomtattam már egy halom dolgot, és azoknál a tárgyaknál ahol nincsenek teljesen vízszintes felületek, nagyon szépek lettek. Viszont azok a tárgyak amelyeknek vannak vízszintes sík részei, ott nem annyira szép a nyomat. Látszanak a legfelső sík felületen a 'hurkák'. Egymás mellett futó kis hurkák melyek össze sem érnek, köztük egy kis rés van. Akkora rés, hogy igazából a legfelső alatti réteg keresztirányú hurkáit is látom!
Na hát ez nem tetszik nekem. Pláne, hogy én jellemzően nagy, sík vízszintes felületeket tartalmazó modelleket nyomtatnék. Leginkább különböző dobozokat elektronikákhoz. Ezért elkezdtem agyalni rajta hogy hogyan lehetne ezen a jelenségen javítani. Kinyomtattam különböző beállításokkal egy 100% kitöltésre beállított kis tesztkockát eredeti Wanhao PLA fekete filamenttel, 210 fokon, 0,4-es nózival és 0,2-es rétegvastagsággal. 1.: Gondoltam megnövelem az "Extrusion Multiplier"-t 1,00-ról előbb 1,10-re majd 1,20-ra. Az eredmény kb ugyan az, pontosan ugyan annyi a rés a hurkák közt. 2.: Akkor láttam meg hogy van egy "Extrusion Width" paraméter amely auto-ra van állítva. Átállítottam manuálisra és a 0,48-as értéket átírtam 0,4-re, míg az extrudálási szorzót visszaállítottam 1,00-ra. A hurkák közti rés talán egy hangyányit kisebb lett. 3.: A következő tesztnyomtatásban maradt az 1,00-ás szorzó, de a szélességet a 0,4-ről 0,3-ra állítottam. Itt már egy picit kisebb lett a hurkák közti rés. 4.: A következőnél maradt a 0,3-as szélesség, viszont a szorzó 1,10 majd 1,20 lett. Ennek a kettőnek kb tök ugyan az lett az eredménye, viszont itt egyértelműen kisebb lett a rés sőt, a hurkák elkezdtek összeérni! 5.: Gondoltam lecsökkentem 0,3-ról 0,2-re a szélességet, de arra a Simplify3D már valami figyelmeztető ablakot dobott, úgyhogy 0,25 lett amit még engedett. Tehát 0,25-ös szélességgel és 1,10-es szorzóval a hurkák már éppen hogy összeérnek. 6.: 1,20-al szinte tökéletesen egyforma a fedés mindenhol. 7.: A legszebb eredményt 1,30-as szorzóval értem el (és 0,25-ös szélességgel). Ami érdekes, hogy itt már a felső sík vízszintes felület mattabb lett. Mutatok majd képeket amint feltölt a fényképezőgépem akkumulátora. No a kérdésem az az, hogy jó irányba kapálódzok? Ezeket kell állítani és ilyen mértékekben? Nézegettem neten hogy mások a flow rate-et 100%-ról mondjuk átállítják 97%-ra, netán 105%-ra stb. Én meg végül most 130%-ra állítottam, ez nem túl jelentős? Meg az extrudálási szélesség is az auto módban 0,48 volt, én meg a felére (0,25)-re állítottam. Nem túl radikális változtatások ezek? Vagy ezt a problémát teljesen máshogyan kell orvosolni?
Én mindig úgy tervezek dobozt vagy alkatrész, hogyha a fala vékony akkor a nozzle átmérőjének a töbszöröse legyen a vastagség. pl 0.4-es nozzle esetén 2mm falvastagség, mert agy "4 csikból csinálja a falat. (2 PEREMITER SHELLS)
Vagy 1 PEREMITER SHELLS és a két réteg közé kitöltés teszek. A nozzle átmérőt ne írd 0.4 alá, mert fizikailag nem tud belőle vékonyabbat kinyomni. Nálam az flow. az mindig 0.90 és 1.0 között van. Legalábbis ha erre gondoltál. A képet majd rakd fel. Ezt azért még nézd meg, itt elég sok általános hiba fel van sorolva megoldásokkal. print-quality-troubleshooting
Félre értesz. Nem a tárgy oldalsó falával van a problémám, hanem a tetejével! Tényleg sokkal egyértelműbb lenne az egész ha feltenném a képeket, csak még tölt a fényképezőgép...
Idézet: „A nozzle átmérőt ne írd 0.4 alá, mert fizikailag nem tud belőle vékonyabbat kinyomni.” Azt egyáltalán nem állítottam! A Simplify3D-ben "Extrusion Multiplier"-nek és "Extrusion Width"-nek nevezett értékeket változtatgattam. Idézet: „Ezt azért még nézd meg, itt elég sok általános hiba fel van sorolva megoldásokkal. print-quality-troubleshooting” Ez nagyon jó, köszi!!
Extrusion Width én erre gondoltam, hogy nem írd lejjebb.
Nálam auton van. 0.4 nozzle esetén .48 Késő van már
Na itt vannak a képek. Sajnos elég rosszak itt a fényviszonyok és a fekete filament sem túl a jól fényképezhető. Szabad szemmel sokkal látványosabb. Holnap majd megpróbálok jobb képeket is lőni a kockákról.
Tehát a legfelsô teljesen vízszintes részekkel van gondod? Nálam egyszerûen a flowrate felcsavarásával (a nyomtatón, úgy 1.2, vagy 120%) oldódott ez meg (én Slic3r-ben szeletelek).
De második tipp: aminek tényleg egyenesnek/szépnek kell lennie, ott úgy tervezek hogy pont az üveglapra essen ez. Magyarán az alja a teteje, doboz (-szerû) tárgyaknál mivel két fele van, így az alját és a tetejét is így nyomtatom. Az üveglapra nyomtatott rész minden esetben tükrös felületû és egybefüggô. Nyliván görbületes tárgyaknál ez nem járható út, de néha az segít, ha legalább 3 réteget nyomtatsz fedônek.
Ez az elmélet jó, értettem elsôre is a lényegét.
Viszont amivel nem számolsz, hogy egyrészt nem 100% kitöltéssel nyomtatunk, tehát ha felolvad a nyomat akkor összeeshet a formán belül, a formaleválasztással is lehetnek nehézségek, valamint a hôtágulással, ami mûanyagoknál jelentôs lehet. De, puding próbája alapon, egy pár tesztet simán megér ez az ötlet!
Nyomtass egy vázát. Mondjuk a 20x20 as klasszikus tesztkockát nyomtasd ki váza üzemmódban(spiralize outer contours). És mérd meg a falvastagságodat 0,4 es átmérőre állítva, 0,4 es extrusion width-el, 1.00 multiplerrel. Szerintem egyszerűen underextrusion-od van a falvastagság szeritnem 0,3-,32 körülire fog kiadódni. Vagy lépéstvesztessz előtolásnál, vagy csúszik a fogaskeréknél a filament, vagy kevés az estepp/mm.
Érdemes leeht megmérni a 20x20 as kockával hogy a méretek stimmelnek-e. |
Bejelentkezés
Hirdetés |