Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
50-100cm hosszú kábeleken lógó nyomógombokat érdemes az 5V-os tápágra kötni vagy a hosszú vezetékek induktivitása miatt bezavarhat, esetleg az ADC/DAC működésébe is (4.096V-os referencia lenne külön)? Tegyem 12V-ra a nyomógombokat és izoláljam, megéri a bonyolítást?
Dedikált, leválasztott DC 12 V, optocsatolók. Igen, megéri a "bonyolítást", az optocsatoló LED-nek viszonylag nagy áram kell, nem lehet csak úgy, egyszerű zavarokkal bekapcsolni.
A 12V-on lógó kapcsolóknál logikus az izoláció. A kapcsolók nagy része független, ezért gondoltam 5V-ra kötni. Az egyedüli aggály a hosszú vezeték. Úgy érted, hogy ennek ellenére a 12V-ra kössem? A "közös" táp a gyújtásfeszültség. Ebből tudok stabilizálni külön 5V-ot az izolátor bemenetének, az izolátor kimeneti rész a PIC 5V-járól táplálkozna. Ha jól gondolom, az izolátor akár több száz voltot is elbír üzemszerűen, tehát a 12V-os rendszer a bemeneti lábakon nem okoz neki a problémát (5V-os tápellátás mellett). Jó lesz ez így?
Csak egy gond van, a nagy számú kapcsoló miatt magas lesz az áramerősség (optónál, izolátornál talán nem), 14.4-5V átalakításnál túl sok a disszipáció. Emiatt talán mégis jobb lenne 5V-ra kötni a kapcsolókat és diódákkal védeni a PIC bemeneteket? Szerintem túloztam, inkább 30-50cm lesz a kábelhossz. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
Mi az a gyújtásfeszültség? Autóban lenne használva? Mennyit nyomógombról lenne szó?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
Update!
Az SW2 egy reset gomb Boot Recovery-hez utána MPLAB X-ből újra "flashelhető". Idézet: Csak gyújtás ráadásakor van feszültség. Igen.„Mi az a gyújtásfeszültség? Autóban lenne használva?” Idézet: Összesen négyet tudok bekötni tetszőlegesen 5 vagy 12V-ra (3db az index karban, 1db a kuplungpedálnál). 12V-os rendszerről egy kapcsoló állás és két jeladó jele. Hármat vagy hetet kellene izolálni, bekötéstől függően. Ma kötöm, ki kell gondolni, mert többet nem bontom meg... „Mennyit nyomógombról lenne szó?”
Az autó 12 V-ja tökéletes a nyomógombokhoz, csak egy ellenállás kell (820 Ohm/2 W) és mehet az optocsatoló LED-jére.
Régebben volt hasonló munkám, ott 24V volt, és kb 5m. Az optóval soros ellenállás 3.3k volt. Ha bekapcsolt állapotban hozzáértem a vezeték végéhez, gombnyomást érzékelt. A panelen a vezeték becsatlakozásához beraktam egy 100nF-os kondit testre, és jó lett.
Idézet: Ok, pedig meg akartam úszni az 5V-al. „Az autó 12 V-ja tökéletes a nyomógombokhoz, csak egy ellenállás kell (820 Ohm/2 W) és mehet az optocsatoló LED-jére.” ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2018
Idézet: Az opto 24V-os oldalára raktál kondit vagy a másikra? „Régebben volt hasonló munkám, ott 24V volt, és kb 5m. Az optóval soros ellenállás 3.3k volt. Ha bekapcsolt állapotban hozzáértem a vezeték végéhez, gombnyomást érzékelt. A panelen a vezeték becsatlakozásához beraktam egy 100nF-os kondit testre, és jó lett.”
A PICKit 4 által támogatott MCU-k listája elérhető valahol?
Felteszed az MplabX 4.15-öt és a docs/ReservedResources/PK4_ReservedResources.htm fájlban nézz szét.
Akkor én egy haladó kérdéssel(asszem az) fordulnék hozzátok
![]() Arról lenne szó,hogy be szeretnék röffenteni egy TFT-t ,amit 24biten szeretnék meghajtani,vagy 16-on.Annyi csak a gondom,hogy ami PIC-en tesztelném,azon pici a PMP(majd pár hét és lesz olyan ami jó).Így marad a manuális vezérlés,ebből kifolyólag jön a kérdésem: Nézegettem,hogy hogyan lehetne összefogni 16-24 kimenetet pl.struct-ban(de ha jól értelmezem,akkor a struct alapból nem támogatja a közvetlen portolást,max. az egymást követőeket lehet összefűzni.Írtam egy függvényt,ami megcsinálja amit kell,de hátha van valami gyorsabb,egyszerűbb megoldás?
Tényleg nem rosszindulatból, de erre van külön topic, amiben eléggé sok infó felgyűlt és a kérdésed is meg lesz válaszolva, ha átteszed.
Színes LCD + PIC
Nem a TFT a kérdésem,az csak felvezetés volt,hogy miről is van szó.De jó párszor van olyan feladat,aminél elég sok kimenetet kell átállítanom,és erre lett volna a kérdés,hogy függvény nélkül van -e lehetőség összefogni a kimeneteket.
A kérdés jó! Engem is érdekelne a válasz...
Gondolkodtam már rajta én is, de semmi okosság nem jutott eszembe!
Ezen a hivatkozáson is:
Itt... A tömörített állományon belül van egy Device Support.htm állomány. Elég nagy lista.
Ez elég karcsú egyenlőre.
![]()
Nincs. Olyan PIC-et kell választani, amiben van 16bites PMP. 24bitesről nem tudok, de a mai 32bites PIC-ek teljesítménye sem alkalmas 24bites kezelésre, még a 16bitet is nyögve tudják DMA-val és PMP-vel együtt...
Elég legyen a személyeskedésből! Ez egy szakmai fórum, a f...méregetés nem ide való!
![]()
Köszönöm a válaszokat.
Bízom benne, hogy hamarosan bővül a lista. Támogatás hiányában sajnos a fiókba lett száműzve a PICkit4. Egy picit bosszant a dolog. ![]()
Hát én meg azt várom mikor lesz hozzá SWD support openocd-hez.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2018
A moderátor részéről sem illendő trágár szavakat ideírni még utalást tenni is illetlen és sértő!
Ne viccelj már!! Egy hardveres támogatottságú mikrovezérlőnek mi gondot okozhat egy 16bites meghajtás ?! Még egy 16 bites eszközben is max pár % erőforrást eszik meg..., már ha jól csinálod! 32 bitesnél pedig még ennél is kevesebbet...
Nem viccelek, 16 biten meghajtott 800X480 TFT relatív (!) lassú képalkotást produkál egy 200MHz-es PIC32-vel. Ha ezt szoftveresen portokból összefűzögetett 24bittel oldanánk meg, az már értékelhetetlenül lassú lenne. A 24 bit szerintem itt túlzás...
Azzal egyetértek, hogy nincs szükség ezeknél 16 bitnél többre!
Viszont...mit értesz a képalkotás alatt ?? A memóriában lévő kép kiküldését, vagy az aktuális kép megszülését ?! Mert nem mindegy, miről beszélünk! Nyilván a képalkotás egy másik témakör..., míg a kép kiküldése hardveresen nem jelent többet ahogy írtam néhány %-nál, erőforrásban. Én vagy 2 éve csináltam még 24H-s PIC-el, de hardveres támogatottsággal egy eszközt, ami vígan megjelenített legalább 50fps(de inkább 80 körül volt az, már nem emlékszem rá pontosabban) sebességgel 240*320/16biten úgy, hogy közben képet alkotott, számolt egy csomót, ADC-zett, megmiegymás.... Most pedig pár hónapja egy ugyanekkora felbontású kijelzőt nyúzok, 16biten, de szoftveresen, 70MHz-es PIC-el. Nem a mikrovezérlő ennél még a szűk keresztmetszet így sem, mert ennél gyorsabban hardverből sem menne át a kép, de mondjuk itt nincs is rá lehetőség.
Két dologról beszélünk, az egyikben egyetértünk, abban ami a témához tartozik, azaz 24bit ide értelmetlen és szoftveresen lassú. Én erről írtam véleményt.
A másik, hogy lassú, az relatív, ezt jeleztem is. Egy kép kivitele program memóriából 800x480 TFT-re 0.1sec (Más forrásból, pl. SD, sokkal lassabb, de ennek más oka van ugye...). Ez aránylik az általad írt sebességhez, mert az SSD1963 se nagyon tud többet. Igaz, hogy a PIC ezt tudja teljesíteni, ha semmi mást nem csinál, de nem sok ideje van másra, ha folyamatosan képet ír ki a PMP-re 10MHz körüli sebességgel. Nekem a 10fps lassúnak számít. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2018
Áruld már el, DMA-val, PMP-vel támogatva, hogy sikerült összehozni a 10fps-t??
![]() De még ha így is lenne, ilyen lassú képfrissítésnél, kb bealszik egy mikrovezérlő, ha csak annyi a dolga, hogy a memóriából ki-DMA-zza az adatokat PMP-n keresztül a TFT-re. Kutyafuttában rápislantottam a meghajtó IC-re. Nekem úgy tűnt, hogy akár 100MHz-es sebességgel tudja fogadni a pixel adatokat. Ennél a felbontásnál ez kb 260fps-t jelent. Vagy valamit nem jól értelmeztem benne ?
Nah,egy picit elkanyarodtunk az eredeti témától,kérdésemtől. Akkor nincs rá lehetőség,hogy egyszerűen összefűzzem a portokat,akkor marad az alap megoldásom. Mint írtam nem a TFT- a lényeg,az csak mint példa lett megemlítve,hogy érthető legyen a kérdésem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |