Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1285 / 1320
(#) freddyke hozzászólása Márc 7, 2018 /

50-100cm hosszú kábeleken lógó nyomógombokat érdemes az 5V-os tápágra kötni vagy a hosszú vezetékek induktivitása miatt bezavarhat, esetleg az ADC/DAC működésébe is (4.096V-os referencia lenne külön)? Tegyem 12V-ra a nyomógombokat és izoláljam, megéri a bonyolítást?
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Márc 8, 2018 /

Dedikált, leválasztott DC 12 V, optocsatolók. Igen, megéri a "bonyolítást", az optocsatoló LED-nek viszonylag nagy áram kell, nem lehet csak úgy, egyszerű zavarokkal bekapcsolni.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Márc 8, 2018 /

A 12V-on lógó kapcsolóknál logikus az izoláció. A kapcsolók nagy része független, ezért gondoltam 5V-ra kötni. Az egyedüli aggály a hosszú vezeték. Úgy érted, hogy ennek ellenére a 12V-ra kössem? A "közös" táp a gyújtásfeszültség. Ebből tudok stabilizálni külön 5V-ot az izolátor bemenetének, az izolátor kimeneti rész a PIC 5V-járól táplálkozna. Ha jól gondolom, az izolátor akár több száz voltot is elbír üzemszerűen, tehát a 12V-os rendszer a bemeneti lábakon nem okoz neki a problémát (5V-os tápellátás mellett). Jó lesz ez így?
Csak egy gond van, a nagy számú kapcsoló miatt magas lesz az áramerősség (optónál, izolátornál talán nem), 14.4-5V átalakításnál túl sok a disszipáció. Emiatt talán mégis jobb lenne 5V-ra kötni a kapcsolókat és diódákkal védeni a PIC bemeneteket? Szerintem túloztam, inkább 30-50cm lesz a kábelhossz.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Márc 8, 2018 /

Mi az a gyújtásfeszültség? Autóban lenne használva? Mennyit nyomógombról lenne szó?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
(#) cross51 válasza cross51 hozzászólására (») Márc 8, 2018 /

Update!

Az SW2 egy reset gomb Boot Recovery-hez utána MPLAB X-ből újra "flashelhető".
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Idézet:
„Mi az a gyújtásfeszültség? Autóban lenne használva?”
Csak gyújtás ráadásakor van feszültség. Igen.

Idézet:
„Mennyit nyomógombról lenne szó?”
Összesen négyet tudok bekötni tetszőlegesen 5 vagy 12V-ra (3db az index karban, 1db a kuplungpedálnál). 12V-os rendszerről egy kapcsoló állás és két jeladó jele. Hármat vagy hetet kellene izolálni, bekötéstől függően. Ma kötöm, ki kell gondolni, mert többet nem bontom meg...
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Márc 9, 2018 / 1

Az autó 12 V-ja tökéletes a nyomógombokhoz, csak egy ellenállás kell (820 Ohm/2 W) és mehet az optocsatoló LED-jére.
(#) kzozo válasza freddyke hozzászólására (») Márc 9, 2018 / 1

Régebben volt hasonló munkám, ott 24V volt, és kb 5m. Az optóval soros ellenállás 3.3k volt. Ha bekapcsolt állapotban hozzáértem a vezeték végéhez, gombnyomást érzékelt. A panelen a vezeték becsatlakozásához beraktam egy 100nF-os kondit testre, és jó lett.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Idézet:
„Az autó 12 V-ja tökéletes a nyomógombokhoz, csak egy ellenállás kell (820 Ohm/2 W) és mehet az optocsatoló LED-jére.”
Ok, pedig meg akartam úszni az 5V-al. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2018
(#) freddyke válasza kzozo hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Idézet:
„Régebben volt hasonló munkám, ott 24V volt, és kb 5m. Az optóval soros ellenállás 3.3k volt. Ha bekapcsolt állapotban hozzáértem a vezeték végéhez, gombnyomást érzékelt. A panelen a vezeték becsatlakozásához beraktam egy 100nF-os kondit testre, és jó lett.”
Az opto 24V-os oldalára raktál kondit vagy a másikra?
(#) kzozo válasza freddyke hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Még a 24V-os oldalra.
(#) BlackStar hozzászólása Márc 9, 2018 /

A PICKit 4 által támogatott MCU-k listája elérhető valahol?
(#) Lucifer válasza BlackStar hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Felteszed az MplabX 4.15-öt és a docs/ReservedResources/PK4_ReservedResources.htm fájlban nézz szét.
(#) Tasznka hozzászólása Márc 9, 2018 /

Akkor én egy haladó kérdéssel(asszem az) fordulnék hozzátok
Arról lenne szó,hogy be szeretnék röffenteni egy TFT-t ,amit 24biten szeretnék meghajtani,vagy 16-on.Annyi csak a gondom,hogy ami PIC-en tesztelném,azon pici a PMP(majd pár hét és lesz olyan ami jó).Így marad a manuális vezérlés,ebből kifolyólag jön a kérdésem: Nézegettem,hogy hogyan lehetne összefogni 16-24 kimenetet pl.struct-ban(de ha jól értelmezem,akkor a struct alapból nem támogatja a közvetlen portolást,max. az egymást követőeket lehet összefűzni.Írtam egy függvényt,ami megcsinálja amit kell,de hátha van valami gyorsabb,egyszerűbb megoldás?
(#) Wezuv válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Tényleg nem rosszindulatból, de erre van külön topic, amiben eléggé sok infó felgyűlt és a kérdésed is meg lesz válaszolva, ha átteszed.
Színes LCD + PIC
(#) Tasznka válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Nem a TFT a kérdésem,az csak felvezetés volt,hogy miről is van szó.De jó párszor van olyan feladat,aminél elég sok kimenetet kell átállítanom,és erre lett volna a kérdés,hogy függvény nélkül van -e lehetőség összefogni a kimeneteket.
(#) sdrlab válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

A kérdés jó! Engem is érdekelne a válasz...
Gondolkodtam már rajta én is, de semmi okosság nem jutott eszembe!
(#) Ideiglenes válasza BlackStar hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Ezen a hivatkozáson is:

Itt...

A tömörített állományon belül van egy Device Support.htm állomány. Elég nagy lista.
(#) Attila86 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Márc 9, 2018 /

Ez elég karcsú egyenlőre. Amiket én használok PIC-ek abból konkrétan egyet se támogat még. Igazából ki sem tudom próbálni a PICkit4-emet.
(#) Wezuv válasza Tasznka hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Nincs. Olyan PIC-et kell választani, amiben van 16bites PMP. 24bitesről nem tudok, de a mai 32bites PIC-ek teljesítménye sem alkalmas 24bites kezelésre, még a 16bitet is nyögve tudják DMA-val és PMP-vel együtt...
(#) Moderátor hozzászólása Márc 10, 2018

Elég legyen a személyeskedésből! Ez egy szakmai fórum, a f...méregetés nem ide való!
(#) BlackStar válasza Ideiglenes hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Köszönöm a válaszokat.

Bízom benne, hogy hamarosan bővül a lista. Támogatás hiányában sajnos a fiókba lett száműzve a PICkit4. Egy picit bosszant a dolog.
(#) Lucifer válasza BlackStar hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Hát én meg azt várom mikor lesz hozzá SWD support openocd-hez.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2018
(#) Wezuv hozzászólása Márc 10, 2018 /

A moderátor részéről sem illendő trágár szavakat ideírni még utalást tenni is illetlen és sértő!
(#) sdrlab válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Ne viccelj már!! Egy hardveres támogatottságú mikrovezérlőnek mi gondot okozhat egy 16bites meghajtás ?! Még egy 16 bites eszközben is max pár % erőforrást eszik meg..., már ha jól csinálod! 32 bitesnél pedig még ennél is kevesebbet...
(#) Wezuv válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Nem viccelek, 16 biten meghajtott 800X480 TFT relatív (!) lassú képalkotást produkál egy 200MHz-es PIC32-vel. Ha ezt szoftveresen portokból összefűzögetett 24bittel oldanánk meg, az már értékelhetetlenül lassú lenne. A 24 bit szerintem itt túlzás...

Azzal egyetértek, hogy nincs szükség ezeknél 16 bitnél többre!
Viszont...mit értesz a képalkotás alatt ?? A memóriában lévő kép kiküldését, vagy az aktuális kép megszülését ?! Mert nem mindegy, miről beszélünk!
Nyilván a képalkotás egy másik témakör..., míg a kép kiküldése hardveresen nem jelent többet ahogy írtam néhány %-nál, erőforrásban.
Én vagy 2 éve csináltam még 24H-s PIC-el, de hardveres támogatottsággal egy eszközt, ami vígan megjelenített legalább 50fps(de inkább 80 körül volt az, már nem emlékszem rá pontosabban) sebességgel 240*320/16biten úgy, hogy közben képet alkotott, számolt egy csomót, ADC-zett, megmiegymás....
Most pedig pár hónapja egy ugyanekkora felbontású kijelzőt nyúzok, 16biten, de szoftveresen, 70MHz-es PIC-el. Nem a mikrovezérlő ennél még a szűk keresztmetszet így sem, mert ennél gyorsabban hardverből sem menne át a kép, de mondjuk itt nincs is rá lehetőség.
(#) Wezuv válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 10, 2018 /

Két dologról beszélünk, az egyikben egyetértünk, abban ami a témához tartozik, azaz 24bit ide értelmetlen és szoftveresen lassú. Én erről írtam véleményt.
A másik, hogy lassú, az relatív, ezt jeleztem is. Egy kép kivitele program memóriából 800x480 TFT-re 0.1sec (Más forrásból, pl. SD, sokkal lassabb, de ennek más oka van ugye...). Ez aránylik az általad írt sebességhez, mert az SSD1963 se nagyon tud többet. Igaz, hogy a PIC ezt tudja teljesíteni, ha semmi mást nem csinál, de nem sok ideje van másra, ha folyamatosan képet ír ki a PMP-re 10MHz körüli sebességgel. Nekem a 10fps lassúnak számít.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2018

Áruld már el, DMA-val, PMP-vel támogatva, hogy sikerült összehozni a 10fps-t?? Mit tud maga a kijelző? Mekkora a max adatátviteli sebessége neki? Kötve hinném, hogy csak 10fps-t tudna alapban!
De még ha így is lenne, ilyen lassú képfrissítésnél, kb bealszik egy mikrovezérlő, ha csak annyi a dolga, hogy a memóriából ki-DMA-zza az adatokat PMP-n keresztül a TFT-re.

Kutyafuttában rápislantottam a meghajtó IC-re. Nekem úgy tűnt, hogy akár 100MHz-es sebességgel tudja fogadni a pixel adatokat. Ennél a felbontásnál ez kb 260fps-t jelent.
Vagy valamit nem jól értelmeztem benne ?
(#) Tasznka hozzászólása Márc 10, 2018 /

Nah,egy picit elkanyarodtunk az eredeti témától,kérdésemtől. Akkor nincs rá lehetőség,hogy egyszerűen összefűzzem a portokat,akkor marad az alap megoldásom. Mint írtam nem a TFT- a lényeg,az csak mint példa lett megemlítve,hogy érthető legyen a kérdésem.
Következő: »»   1285 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem