Fórum témák
» Több friss téma |
200mA mellett 500mW teljesitmennyel mennenek ezek a lezerek? Soknak tunik, vagy valamit rosszul számolok?
Lényegében ez a felvett teljesítmény. Nagy részét elfűti. Valahol olvastam, hogy körülbelül 75-80mW a kisugárzott teljesítmény...
Hát, nem vagyok teljesen biztos benne, de a vörös diódáknak általában 33% körül van a hatásfokuk. Már a lézerdiódáknak. A legjobb hatásfokuk a nagy 808-asoknak van, 40% körül.
Üdv mindenkinek!
A (#183450) hozzászólásban közzétett áramgenerátorhoz kellene nekem egy logikai vezérlő kapcsolás ami a +5v-ot kapcsolgatja mondjuk 50%-os kitöltési tényezővel, egy potencióméterrel szabályozható időközönként, a potméter egyik végállásában a +5 volt ne jelenjen meg ( azaz folyamatosan világít a dióda) míg a másik végállásban folyamatosan jelenjen meg. Modjuk ez utóbbit egy sima kapcsolóval is meg lehetne oldani, tehát amikor áramot kapcsolok a logikai vezérlőre akkor induljon el mondjuk kb 2mp-es jel leadásával, és logaritmikusan növekedjen a másodpercenkénti I/O jel, kb 40 impulzus-ig, és a felett folyamatos legyen a jel... Remélem érthetően írtam le, viszonylag amatőrnek számítok az elektromos kapcsolások témakörében. Nemtudom hogy ennek a vezérlőnek mennyire bonyolult a megvalósítása, de nem vagyok túlműszerezve, konkrétan egy alap-multifunkciós műszerem van.... Tehát frekvenciát nem tudok mérni, és jelalakokat sem tudok vizsgálni... Ha ennek fényében tudna valaki ajánlani nekem egy kapcsolást azt nagyon megköszönném! Bocsi ha hosszú voltam... Előre is köszönöm! Üdv.: Rocky
És itt még a kiszállítás is olcsóbb
Akkor ehez a projekthez mindent innen rendelek meg... Sajnos felénk egy elektronika bolt sincs, ezért kell netről rendelnem mindent köszi a linkett
A TL071CN az nem fet hanem egy 8 lábas ÍC
Sziasztok srácok! Azt szeretném megkérdezni,h nincsen-e valakinek eladó lézer diódája eladásra? Ha igen akkor az lécci keresen meg privátban! köszi!
Szaisztok!
Megépítettem első lézeremet vagyis az áramgenerátort +rá a diódát hűtéssel... Még nem teszteltem le, mert az optikát még össze kéne köré rakni, de nincs itthon ragasztó, de holnap meglesz azis És ezt most csak azért írom mert így elsőre nagy a sikerélmény és gondoltam megosztom veletek az örömöm
Remélem nem pillanatragasztóval akarod majd ragasztani.
Hát, igazából azzal akartam, de válaszodból arra következtetek hogy nem a legokosabb megoldás...
Mivel kéne odarögzítenem a diódát a lencséhez? Az írófej legalján levő elektromágnesesen poziciónált lencsét használom, mert többen írtátok itt hogy az a legjobb... gondolom forrasztani se lenne túl bölcs... Szóval: Mit használjak?
Sziasztok!
Olvastam a fórumot...érdekes. Kérdésem: tudtok valami olyasfajta kapcsolást ajánlani, ami nem folyamatos üzemben hajtja a diódát, hanem impulzus üzemben (CW). Egy pár apróság viszont. A lézerdiódák némileg hasonlítanak csak a LED-ekhez. Ha szimplán két elemről hajtjátok, LED üzemben megy (gyenge piros fény), magasabb ampernél vált lézer üzembe (melegszik, nő a fényének a széttartása). E fölött még lézerként működik, de már leépül a félvezető (töltéselvándorlás). Ami barna lapot kiszedtek CD-DVD íróból, olvasóból, az nem szűrő, hanem vezérelhető Q-kapcsoló (visszaveri a lézerfényt a diódába, és tovább gerjeszti...ergo nagyobb teljesítményű lézerimpulzus a kapcsoló nyitásakor). A lézer monokromatikus (csak egy színű) ...vagy vörös (623nm), vagy infra (735nm)...a kettő együtt nem megy
"hanem impulzus üzemben (CW). "
A CW pont a folyamatos üzemet jelenti. Q switch alatt nem tudom mire gondolsz pontosan, ami a dióda mögött van közvetlen? Mivel lehet vezérelni? Merthogy kimenete nincsen, enélkül pedig jobb a lézer, mintha benne van. Én úgy gondolom, hogy (már ha egyre gondolunk) az egy optikai rács.
Hát, ha nem muszáj, ne is használj ragasztót. Vagy ha igen, akkor melegragasztót (ragasztópisztolyt) de azt is óvatosan, csak pötty kell rá. Még arra is nagyon vigyázni kell, hogy semmivel ne érj hozzá a lencsék felületéhez, mert fél óráig lehet utána tisztítgatni.
Hali, sikerült egy fain kis lézert csinálni, bár kinézetre nem első osztály de a lényeg hogy működik , rendesen hűti a ház a diódát
Hát a kialakítás miatt muszáj lesz ragasztót használnom, mert a diódának nem volt háza ami hűtse, (közvetlenül a az írófejbe volt fúrva egy lyuk neki) ezért egy hűtőborbára tettem rá, és ott a lencséket nem igazán tudom máshogy rögzíteni...
ragasztó nélkül meg max felfeé tudok vele világítani Egyelőre állítgatom a lencsét a legjobb fókuszt keresve, és akkor majd ragasztópisztollyal ragasztom meg. Köszi a tippet
Az előző hozzászólásomban dobtam fel képeket hogy én hogy oldottam meg a lézer dióda befogását sztem neked is megér egy próbát
Megnéztem a képeket, és lehet hogy megpróbálkozok vele...
De konkrétan mibe is van befogva, mert a képről nem tudom kivenni mi az?
egy rézcső csak az elején van menet, ez nekem a rögzítés szempontjából lényeges, oldalt bevágtam a csövet, hogy a kollimáló lencsét meg tudjam fogatni ragasztás nélkül, és a dióda is elférjen, a diódát lekentem hővezető zsírral igy a hűtés is meg van oldva...
Igazad van, én írtam el..nem CW.
Nem egyre gondolunk... Szedtem szét egy pár DVD/CD írót és gyakran találtam benne ilyen lemezt. (Főként régebbi gyártásuakban). Szimpla két lábú, barna fólia, a kollimátor lencse és a dióda között...működésben elvileg hasonló az LCD kijelzőhöz, bár meghajtani egyszer sem próbáltam. Igazából ez a vacak nem a diódalézerekre lenne jellemző, hanem pl YAG, YLF, vagy YAP lézerekre. Porfestéket szeretnék olvasztgatni, csak az a baj, ha CW lézerrel csinálom, vagy begyullad az egész, vagy elgőzöl foltokban...ha meg csak rávillantok, nem történik semmi...szal valami jobban szabályozható hajtás kellene.
Lenne egy kérdésem hozzátok!
A Rossz DVD lejátszóból kioperált, hibátlan lézerledet fel lehet használni? Illetve ha valakinek van valami áramgenerátoros rajza, azt megköszönném előre is!
Áramgenerátort már találtam, már csak annyi lenne kérdésem, hogy egy vonalba,vogyan tudom rendezni a lézer nyalábot?
Erre a célra jó az a lencse, ami az olvasófejen van (amiből a lézerledet kiszedtem)? Illetve még egy kérdés, a képen látható kapcsolás, működőképes?
Teljesen lepucoltam, csak a lézeregység, és az optika maradt benne!
Kérdésem az, hogy a lábkiosztását nemtudom, mert hogy négyet látok, 2-3 helyett!
Hát nem igazán van most itthon rézcsövem és bontani se tok miből...
Melyik lencsét használom kolliminálásra? És milyen távolságra van a lencse a diódától? mert nekem nem igazán sikerül eltalálni a fókuszt
Na, ismét : Bővebben: Link
Tapasztalataim kollimálással, lábkiosztással, meg minden egyébbel kapcsolatban a dvd lézerről.
a lézer a DVD iróból van kiszedve de a lencse az a fiókomból került elő kb 1 centire van a lencse a diódától
Én is egy DVD íróból kiszerelt diódát használok. Úgy oldottam meg, hogy vettem itt a helyi boltban egy ilyen lézer modult. Egy csavarral kipréseltem satu segítségével az eredeti lézert a réz hengerből. A helyére pedig bepréseltem a DVD íróét. Ezzel megoldódott a kollimálás, és hűtés problémája. (a réz hengert ezután egy alu bordába préseltem, így több óra használat után is csak alig langyos a réz henger.) Ha 2 menetet betekerünk az optikán akkor van a fókuszpont 1,5-2m-re, mondjuk ott pont jó is. Közelre fókuszálva nagyon erős, az ujjamat is megégeti, még be sem kell festeni hozzá! Gyufának elég ha egy nagyon picit éri a fény, már meggyullad, és a fehér hőpapír is elfeketedik. A dióda 16x-os íróból való, 195mA-rel kergetem. Összesen legalább 30 üzemórán túl van.
Ez a megoldás jónak tűnik, alapból a linkelt cuccban milyen tokozású dióda van?
Igen, én is meglepődtem rajta, de teljesen ugyanaz a diódák tokozása. Semmit nem kell alakítani a réz hengeren, sem az optikán. Ennél egyszerűbb megoldás nincs szerintem a kollimálásra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |