Fórum témák
» Több friss téma |
Szia,
Igen ezek inkább tanácsok. A "tanulni szeretnék" -re írtam őket. A fórumra nagyon sok kapcsolás fel lett téve, a szerzőjük szerint (és több utánépítés visszajelzés alapján) működnek. Egy keménykapcsolású pepe1125-től: pepe1125 A topik indítójától egy rezonáns cikk: (ennek van egy 1.1 verziója a fórumon) cimopata Lorylacitól egy egy mini rezonáns cikk: lorylaci Skori honlapján van 4 oldalnyi a rezonáns tápegységekről, ott is van az IR IC-vel kapcsolás. Szintén az oldalán van egy igen költséghatékony megoldás a kapcsoló üzemű tápegységek tápfeszültségének előállítására:"Kis teljesítményû 300V/12V dc/dc konverter" A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2018
Szia.
Köszönöm a sok kapcsolást,már is olvasnom kell mert hogy ugye szórt vagy nem szórt induktivitás stb.... Őszintén szólva némelyiküktől tartok. "bonyolultak még", de igyekszem Még egyszer köszönöm.
Ha nehézkes a szórt induktivitás pontos kivitelezése, használhatsz soros diszkrét kis fojtót. Skori oldalán erre is találsz megoldást.
Idézet: Most már 5 oldalnyi.„Skori honlapján van 4 oldalnyi a rezonáns tápegységekről,...” Az előbb feltettem egy kis cikket Univerzális Rezonáns Tápegység címmel.
Szia.
Nos kevés olvasgatás után választásom lorylaci mini tápjára eset. A kérdésem: van egy ei 33c pc tápból bontott trafóm azt ide használhatom? Ismét mondom nem használatra lesz! Tehát ha működik és mondjuk el bír egy izzót az már nagy dolog (nekem).
Használhatod ha oda fér.Ha nem lesz teljes értékű a táp működése,semmi értelme nekiállni.Az hogy valamennyire működjön,abból nem tanulsz.
Elolvastam a cikket, ez is nagyon jó, mint a többi cikked, csak gratulálni tudok hozzá, és persze megköszönni, mert ezzel is sokaknak, sokat fogsz segíteni!
Egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, a transzformátorról elég kevés szó esik a cikkben, ez szándékos, vagy csak én siklottam el fölötte? Jó lenne a példatápnál használt 100W körüli teljesítményhez tartozó transzformátor méretezését esetleg leírni, mivel azzal tisztában vagyok, hogy egy nagyobb teljesítményű kivitelhez nagyobb mag és más tekecsadatok kellenek.
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségetek kérni hogy szoros gépi tekercselés esetén (osztott cséve nélkül lakkos rézdróttal) majdnem egyezik a szórt és a mágnesező induktivitás értéke. Ilyenkor lehet e külső mágnesező trafót használni? Ha igen milyen módszerrel méretezve és elkészítve milyen maggal?
A transzformátorról nem véletlenül nincs részletes leírás, ugyanis egy ismeretlen paraméterű bontott ferrit-toroidot használtam fel, és a rátekert menetszámot is kísérletezéssel határoztam meg. De találhatsz a weblapomon trafó méretezésről is cikket.
A toroidot laza csatolásúra tekercseltem, tehát az egyik oldalon a primer, a gyűrű másik felén a szekunder. Az áttétele 1:1, és a szórása miatt lesz csak 100V terhelés közben a kimenetén, amúgy 150...160V lenne üresjárásban, tehát akár több ledet is rákapcsolhattam volna, vagy lehetett volna kicsit kisebb is a szekunder menetszáma ill. feszültsége. Mindenesetre a trafót ehhez a táphoz a felhasználás ismeretében kell méretezni, de akár PC táp trafó + soros induktivitás is sikeresen használható, ugyanúgy mint a korábbi cikkben. Idézet: Ez nem valószínű, hogy bármilyen trafónál is így lenne, valószínűbb a mérési hiba, vagy hogy menetzárlatos trafó.... „....majdnem egyezik a szórt és a mágnesező induktivitás értéke.”
Néhány javaslat:
I. A cikknek az egyik legfontosabb része a második bekezdés!!!! II. Ami javítani kell: - C1 min 380V-os legyen - C2 25V - Én a C5-ös kondenzátort megosztanám a terhelés elosztás érdekében , azaz a D8-cal is kötnék párhuzamosan kondenzátort C5a=C5b=C5/2 - Ilyen R4 érték mellet max. 40-45nC Total Gate Charge-val rendelkező FET-et választhatsz. III. PC trafó A PC trafó mivel általában keménykapcsolású ezért nagyon alacsony szórt induktivitással rendelkezik. (kb. 6-7uH). Vagy áttekercseled, vagy sorosan kötsz vele egy induktivitást. IV. méretezés Laci a frekvenciát R1, C1 (kb. 84kHz) nem a PC trafóra méretezte. A pc trafó max. 30-40kHz érzi jól magát (vastag vezetékek, skin hatás, ....) Én javaslom az R1=20kohm, C1=1nFkb, 35kHz. A teljesítményre ha 2040W választasz akkor Cr=C5=94nF azaz C5a=C5b=47nF és a soros induktivitás 220 uH (azaz a PC trafóval sorba kötsz egy 214uH induktivitást) A Cr kondenzátorok lehetőleg 400V polipropilén (MKP) legyen.
A PC tápok jó részében 25kHz-en megy a trafó, és kb 75V primer feszültségre van méretezve. Ennek fényében egy sima félhidas meghajtás esetén (150...160V primer feszültség) nem célszerű 50...60kHz alá levinni a frekvenciát.
Ok! Kifundálok valami használhatóbb mérést. 1kHz-n mér a műszerem.
Szia.
Elsősorban köszönöm a sok jó tanácsot. Kezd nagyon nagy zavar lenni az én fejemben. Van nekem egy tranzisztor vizsgálom ami elméletileg tud induktivitást mérni. Ügyesen rá tettem a pc trafót és 8 millihenry induktivitást irt ki. (7,97 pontosan)ezt ha átváltom mikrohenrybe akkor az 8000 lesz. "lorylaci" a kapcsolási rajzra azt irta :etd29 légrés nélkűl, 80 uh szorási induktivitás. Az uh az nem mikrohenry??? A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
A szórt induktivitást úgy mérd, hogy a szekunder tekercset közben "tőben" zárd rövidre pici drótdarabbal. Különben uH ( de, mikrohenry ) és nem uh.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
A tranyóteszter nem tud ekkora induktivitás értéket mérni, LC mérőt kell építeni vagy valami rezonancia elven kell megmérni ha van állítható frekvenciájú generátorod.
Feladtad a leckét.
Amit néztem Codigen kapcsolást ott 66KHz folt az oszc. frekvencia, így a trafó 33kHz ment. Megmértem a PC trafó szekunder huzal átmérőjét 0,73mm (lakk szigeteléssel). Ebből a skin hatás miatt nem nagyon érdemes 35kHz fölé menni frekiben. Készítettem egy számítást: B=220mT szerintem még elmegy. (Bmax=450mT (60Cfok), de itt már 10x a mag veszteség) A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
Nem számoltam utána, de józan paraszti ésszel: ha az eredeti tápban 33kHz-en ment a trafó, (és valószínűleg 75V körüli primer feszültséggel - a kitöltési tényezőt figyelembe véve), akkor ugyanakkora indukcióhoz, kb. 2x akkora feszültség esetén (150V), kétszeres frekvencia kellene, azaz 66kHz. Igen ezen a frekin jobban fog melegedni a huzal a skin hatás miatt (persze ez a terhelő áramtól is függ), alacsonyabb frekin meg a vas fog jobban melegedni. Ezek után meg lehet keresni hol a kompromisszum a kettő között (és ez nyilván a felhasználás céljától is függ).
Érdekes kísérlet lenne mondjuk fix 300W-al terhelni mondjuk egy rezonáns tápban, és megmérni párféle frekvencia beállítás mellett, hogy hány fokig melegszik a trafó. Esetleg ugyanez eljátszható lenne más teljesítmény (pl 100W) mellett - bár ez utóbbi eredménye szinte borítékolható lenne, az előbbi megmutatna egy jó kompromisszumot. Nekem a 0,22T kicsit soknak tűnik (inkább 0,15...0,18T-re méretezek ha lehet), de ez valóban attól függ mekkora melegedést tudunk elfogadni. Tudom, ezeknek a vasmagoknak akár a 80...100°C is simán üzemi hőmérséklet, de én nem szeretem a forró trafókat, (meg úgy általában a forró alkatrészeket). A másik, de ebben nem vagyok biztos, hogy az 1,2cm2 több mint a vasmag effektív keresztmetszete, 1cm2-re emlékszem, de lehet, hogy rosszul. Van adatlapod az EI33-hoz? A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
Maximálisan egyetértek. (mivel a honlapodról tanultam nagyon sok gyakorlati dolgot)
Megcsináltam 50kHz a számításokat, kb 0,4W csökkent a mag hőteljesítménye. (cserébe a skin hatás miatt lecsökken a szekunder vezeték keresztmetszete 0,58mm-re. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
És valóban ha a többi tekercset rövidre zárom már nem tudja mérni.
Férfi köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
A 240 uH soros induktivitás érteke fix vagy felfelé eltérhetek? (0.96 mH találtam othol)
Én 214uH írtam. (elnézést, mert 300W-ra számoltam)
Ha felfelfelé térsz el akkor korlátozod a teljesítményt. pl: 960uH és 22nF ésetén 68W-ra korlátozod. Azt eddig nem írtuk, hogy az alkalmazott induktivitásnak nagy szaturációs áramúnak kell lennie. 960uH (68W) esetén Isat=0,8A 200W esetén Lr=326uH Cr=63nF (C5a~33nF, C5b~33nF) Az induktivitás Isat=2,1A
Sziasztok!
Megépítettem a linken található kapcsolást induktivitásméréséhez. Bővebben: Link Bővebben: Link A probléma, hogy ismert induktivitással sem sikerült helyes értéket mérnem. Hogy is kellene használni ezt a kütyüt?
Szerintem az Lx helyére berakod az induktivitást adsz a panelnak tápot , leolvasod a szkópról a frekvenciát majd beirod a számolóba a c 1nF . Így ha a szkóp 50kHz-et ír ki a kondenzátor 1nF akkor az Lx vagyis az induktivitás 10mH -re adódik. A te esetedben120kHz-nél 1,76 mH-re adódik.
Ha nincs igazam javítsatok ki. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
Igazad van. Köszi. Egy magas sugárzó tekercséről van szó amit az én gyári 1kHz mérőm 0,2mH-nek mér. (ennek az induktivitás mérésének a képe van feltöltve 120kHz legnagyobb frekvenciával) Egy 2,2µF kondival szoktam ezt a tekercset megtoldani, hogy 5k körül vágjon magashoz. Ha a tekercs 1,75 mH lenne akkor szerintem nem működne ilyen hatékonyan az LC szűrő magas sugárzó esetén. 1,75mH nagy érték egy hangváltó tekercshez, inkább közép lenne. Vagy ennek ellenére a mostani szkópos mérés lenne a valós?
Milyen típusú a magas hangsugárzód van, nekem MNC meg SAL van itthon, megmérhetem ha a tiéd is ilyen.Egyébként szerintem a 2,2µF-os kondenzátor nagyméretű ( pólus nélküli) jó a magas hang vágáshoz.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
Azt mérnéd hogy milyen váltó tekercsed van? Van SAL és MNC ringem is. Minél kisebb annál hamarabb zörög 1 k magasságban egy ekkora tekercstől. SAL DP35 pl jó teszt lehet ilyenre.
Nekem ilyen van benne.
köszi!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |