Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   582 / 973
(#) Spanyol 5 válasza sámli hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Igen láttam. Akkor remélem a következőben jobban egyezik majd a véleményünk.
(#) sámli válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Nézd adtál egy elhamarkodott ötletet amiben volt egy hibás biztosító érték is, ezt nem tudtam és nem is akarom szó nélkül hagyni, ez hiba volt. Ami a keresztmetszetet illeti az lehet megbeszélés tárgya. Egy 6A-es kismegszakító érték mellett lehet, hogy még a feszültségesés is a megengedett határ alatt maradna (nem számoltam utána).
(#) Spanyol 5 válasza sámli hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Nem volt hiba. De nem biztos, hogy ilyen tudományosan bele kell menni, ez már egy kicsit túl van misztifikálva. Tény hogy méretezni mindíg a felhasznált igényre kell és ezt is illik 50% túl biztosítani. De egy 20 m-s dugalj és világítás megtáplálása nem ez. Egy műhely vagy hasonló helység már igen. De egyébként örülök, hogy megvitatjuk, megvitattuk.
(#) sámli válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Ismétlem és ezzel én be is fejeztem. A 1,5-es vezeték nem biztosítható 16A-re.
(#) Spanyol 5 válasza sámli hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Bővebben: Link
Én is úgy gondolom jobb ha itt befejezzük. De csak a cáfolás kedvéért egy táblázat gyorsan amit találtam.
(#) Spanyol 5 hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
De itt van mégegy.
(#) sámli válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 17, 2018 1 /
 
Jó, akkor még egy mondat erejéig: A terhelhetőség nem egyezik a biztosító megengedett értékével. Itt egy másik link: https://www.novill.hu/magazin-fooldal/567-vezetekek-terhelhetosege-...tezese A táblázattal ellentétben annyi a különbség, hogy a szabvány megengedi a 13A-es kismegszakító használatát.
(#) Spanyol 5 válasza sámli hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Tudod mit igazad van. Bár azt sem tudjuk milyen fő vezetékre tud rácsatlakozni, milyennel lett szerelve. De ez már egy másik tészta.
(#) Gabó válasza Spanyol 5 hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Látom kitartóan híve vagy annak, hogy amit ráírnak keresztmetszet annyi amennyi! Csücsülj a székedbe és mérd már meg a mai vezetékek tényleges keresztmetszetét!
Utána meg fogsz lepődni. Mikor a 6os MT-re a 4es érvég simán rámegy, vagy ugyan ez a szemes saruknál, stb.
(#) sany válasza Gabó hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
De ha még a tényleges érték lenne is ráírva a vezetékre, azért a jobb minőségűeknél szerintem a tényleges érték van feltüntetve, akkor is a jelen helyzetben 2,5 mm2 -es lenne a célszerű.
(#) gyuszo válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Idézet:
„A ház 2 éve lett teljesen újra vezetékelve.”

Idézet:
„Az fogysztásmérőtől a padlásra megy fel a fő vezetékek amik egy nagy dobozból vannak szétosztva, és onnan vinném el a garázshoz”

Az lehet, hogy át lett vezetékezve, de hogy nem villanyszerelő csinálta , az biztos.
Az gondolt volna a melléképületre is előre.
A melléképületbe a főelosztótáblától kell kivinni, ha megvan a 20 m, vagy esetleg több, érdemes egy helyi földelést is leütni.
A főelosztótáblától, ha 20 m megvan én 4 mm2 alatt nem vinném ki.
(#) Gabó válasza sany hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Jelen esetben pont arra akarnám felhívni a figyelmét, hogy a méret amit mond, nem valós. Plusz a 16A amit javasolt, mert idézem: "a hosszabbító is elbírja"
Igen régen elbírta, de manapság már max 10A van rajta (normálisabbakon) De a jobbak, ténylegesen elbírhatják a 16A. De az nem a teszkós márka.

Min 2,5-ös, de ha nagyobb a műhely, vagy létesítmény, (pontos méretek nem tudhatóak) én a 4est preferálnám. És mindenképp a fő elosztóból, külön fi relével.
(#) gyuszo válasza Gabó hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 2
 
Egy a véleményünk.
(#) sany válasza Gabó hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Idézet:
„Az fogysztásmérőtől a padlásra megy fel a fő vezetékek amik egy nagy dobozból vannak szétosztva, és onnan vinném el a garázshoz.”


Ez a doboz, szerintem nem a főelosztó. Szerintem egy kötődoboz lehet.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Igen erre céloztam, pontosan.
(#) sany hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
Én azt nem értem, hogy ezeket a dolgokat, az emberek miért akarják maguktól megcsinálni? Értem én, hogy a villanyszerelőnek fizetni kell, stb. De ha leég pl. a garázs, a kocsival együtt... Akkor arra nem gondolnak? Én még nem vagyok olyan tapasztalt villanyszerelő, mint Ti az igaz, de azért én is láttam, már olyan dolgokat, amelyeket elmélet és gyakorlat nélkül bizony nem vettem volna észre.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 2
 
Majomra telik, banánra nem.
Alap igazság...
(#) Gabó válasza sany hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Ez az a kérdés, amire ne keress választ... Sose fogjuk megtudni.
De ez a garázs eset még a jobbik amivel lehet találkozni. Amikor komplett lakást/házat akar a delikvens megcsinálni, mert annó 30 éve fizika órán működött a zsebtelep+kapcsoló+izzós összeállítása, és itt kimerül az elektronikai tudás, és megkapja a jó irányba való terelést, akkor neki áll feljebb, te vagy a szemét, hogy kioktatod, stb. És ezekből csak egyre több lesz!
Erre mindig azt mondom, hogy amíg vele vagy közeli hozzátartozójával miatta nem történik valami (kicsit rossz, ill nagyobb rossz ami az ibolyát vonja maga után), addig ő lesz a tutigyerek, mert megcsinálta youtube videó és facebuk segítségével.
(#) adapter válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Hello,
Épp a napokban gondolkodtam azon, hogy egy fészert kellene építenem a garázs mögé nyáron-ősszel, ahová majd kell valami kis világítás, de ugye ha már van világítás egy konnektor jól jönne mondjuk (csaknem) bármire. Akkor a fűnyírót nem kéne 30m-es hosszabítóval toldani...
Azt írod 20m-nél hosszabb vezeték esetén jó lenne helyi földelést leütni, a garázs önmagában olyan 10-12m lehet (ott van elosztó tábla egyébként) de ha kiviszem a még csak elméleti fészerhez, ott még egy 8-9m biztos, hogy várható, tehát összesen már valószínű fölé megy távolság...
Ebben az esetben tehát érdemes megcsinálni?
(Garázsban, elosztóig 3*2,5 alu légvezeték megy ki, 16A-re biztosítva -nem én csináltam, így vettük..)
(#) Gafly válasza Gabó hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Neked is igazad van.
Internetről minden letölthető ingyen, és úgy is van ahogyan látod
(#) Gabó válasza Gafly hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Az a baj, hogy erről egy ismerős jut eszembe (még él, és nem a villannyal játszott, hanem autóval). Kitalálta, hogy kicseréli a motorban az egyik szíjtárcsát. Szokásos youtube meg fészbuk ötletbörze, stb, neki is állt... Műtét sikerült, ráindít, és... 160ezer új (használt) vezérlésre
Azt mindenki elfelejtette neki mondani, hogy annál a típusnál rögzíteni kell a vezérműszíjat, és amiket meghajt....
Ja a kocsi kb 250-300ezret ér
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
(#) bancsi15 hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
Sziasztok!

3x4mm2-es sodrott kábelt szeretnék elvinni kábelcsatornában.

Valaki meg tudná mondani mekkora az ideális kábelcsatorna méret ehhez a kábelhez, amiben el tudom vezetni? A sarkok miatt lényeges, hogy ki lehessen alakítani derékszögű irányváltásokat és ne feszüljön a csatornában.

Köszönöm előre is!
(#) gyuszo válasza bancsi15 hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Bővebben: Link
Ez szerintem megfelel, ha ilyen profilra gondoltál.
(#) bancsi15 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Igen, erre a profilra gondoltam!
Köszönöm!
(#) erbe válasza Gabó hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Munkahelyi jóbarátom építkezett. Beszereltem neki a teljes házat anyagáron. A rákötéshez az ügyintézést akkoriban a munkahelyünk intéz(het)te.
Válás miatt eladás, új építkezés. Ahogy látta tőlem, megcsinálta saját maga (szabó). Pedig ingyen bekötöttem volna neki, voltunk olyan jó barátok. Szidtam is miatta később. Szerencsére eddig még semmi baj nem történt. Kivéve, hogy az egészet a fiára hagyta. Olyan jó szíve volt szegénynek.
(#) ötfelezős válasza sámli hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Igen, de ezekben a táblázatokban az utolsó, biztosító érték oszlop az egy hülyeség.
(#) sámli válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Bővebben?
(#) ötfelezős válasza Gabó hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
De, mint tudjuk, a névleges keresztmetszet az csak egy szám. Ma az ehhez rendelt ellenállást kell a vezetéknek teljesítenie.
(#) ötfelezős válasza sámli hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
A szabvány, amire a táblázat előtt hivatkoznak, nem tartalmazza ezt az utolsó oszlopot. Amelyik szabvány sokkal régebbi, mint az utolsó kiadás, abban voltak biztosító értékek, de nem egy oszlop, hanem mindegyik vezetékterhelhetőség-oszlop mögött volt egy biztosítóérték-oszlop - természetesen mindegyik érték a terhelhetőséghez hangolva. Annak volt értelme.
Amiben ez az utolsó biztosítóértékes oszlop megjelent, az egy villanyszerelési könyv, amelyben egyébként a szöveg értelmes, azt mondja, hogy a túláramvédelemnek a terhelhetőséggel egyező vagy az az alatti legnagyobb névleges értékűnek kell lennie.
De a józan ész is azt mondja, mi értelme van egy vezetékre háromféle megengedhető terhelést megadni, ha egyszer úgyis csak egy értékre biztosíthatod? Vagy mi értelme van rezet alkalmazni, ha úgyis csak annyira biztosíthatod, mint az alumíniumot?
(#) KTobi válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 17, 2018 2 / 2
 
Így igaz, a huzaloknak, nem a névleges keresztmetszetét ellenőrzik, hanem az ellenállását. Régen is ezt tették, megvolt az előírt legnagyobb ellenállása (egységhosszra), ha jobb minőségű anyagból dolgoztak lehetett vékonyabb.

Errefelé egy berögződés van, világítás 1,5mm2, 10A mellett, konnektorok (csatlakozó aljzatok) 2,5mm2 16A értékre biztosítva, és kizárólag réz. (Alumínium kábelt nagyon rég nem használnak erre) Családi házakhoz ez elég, ha valami komolyabb van, az már más eset. Ha hosszabb a kábel, akkor sem ég le, legfeljebb nagyobb lesz a veszteség, ha ez lényeges, akkor lehet vastagabbat is rakni. Hosszabbítókábelnek (ha nem bolti összesütött, az legtöbbször 1,5mm2) 2,5mm2 réz, ezeket lehet toldani is szükség szerint. Nagymamám fűnyírókábele az 4mm2 réz, pedig nincs 1kW a fűnyíró (ez volt kéznél).
(Pár éve még azt olvastam itt, hogy világításra elég a 0,75mm2 is, mostanában meg az van, ha valaki egy 1kWos szivattyút szeretne a kert végébe az legalább 10mm2 kábelt használjon, kicsit a ló túloldalának érzem a változást ami végbement.)

Miért gond, ha valaki kérdez? Szinte minden kérdésre itt az a válasz, hogy hívjál szakembert. Az általános iskolában fizikából tanultak bizony elég egy csatlakozó bekötéséhez. Aki áramot szerel az tisztában van vele, hogy ez nem egy gyerekjáték 12V-al. Kapjon választ, aztán, ha úgy dönt, neki ez bonyolult majd fordul szakemberhez.
Következő: »»   582 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem