Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   583 / 973
(#) sany válasza KTobi hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
A kérdésből már kiderül, mennyire ért vagy nem ért a tisztelt kérdező a villanyszereléshez.
(#) SzervízMacska válasza Gabó hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Nekem szerelő cserélte - meg magam is az volnék -, és pont ugyanez lett a vonzata. Mondjuk, akkor még senki sem ismerte az 1.3-as Multijet-et...
(#) fulcsii válasza KTobi hozzászólására (») Márc 18, 2018 / 1
 
Önnek igaza is van, meg nincs is! A kábeleket először feszültség esésre kell tervezni, utána pedig melegedésre. Valóságban az van, hogy a régebbi berendezések működtek, még a füst ki nem jött belőlük. A mai korszerű berendezések. (mosógépek, stb.) feszültség érzékeléssel vannak ellátva. Ha 212V alá esik a fesz, megállnak. Voltam már nem egy helyen csak azért, mert a 30m 1,5 alu vezetéken esett annyit a fesz, hogy az új mosógép nem volt hajlandó üzemelni. A réginek nem volt gondja. De az inverteres hegesztők CO-k és még sorolhatnám mik, nem működnek. Aztán ha baj van. Ne agy isten tűz, áramütés. A biztosító, munkavédelmi felügyelet nem kérdez, hanem (csatt a bilincs). Na ezeken kell elgondolkodni és megpróbálni a szabványokat betartani!
(#) sonny007 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Szia! A vezetékezést villany szerelő végezte. A lakáshoz tartozik 2 db melléképület, amik külön állóak. Tehát az alap területen 3 épület fekszik (lakás, plusz 2 db külön álló melléképület.)
A lakástól az egyik melléképületbe megy át vezetékelés (ez nem lett újra vezetékelve, mert akkor még úgy gondoltuk nem lesz ott semmilyen fogyasztó amiért át kellene). A szerelő azt mondta, hogy lehet használni azt a mellék épületi áramot is, viszont lehetőleg ne legyen sok fogyasztó rajta, pontosan azért, nehogy valami probléma legyen. Ebből a melléképületből az előző tulaj barbár módján húzott 1db 2 eres 1,5es vezetéket át a másik melléképületből (még védő föld sincs ott) ami a napokban lett átalakítva garázsnak (ez szintén nem volt tervben amikor ide költöztünk). Azért, hogy ne a régi melléképület vezetékeit használjuk a garázsba is így ezért gondoltam, hogy a lakástól vinni oda külön elkerülni a bármi féle problémát ami keletkezhet ilyenkor.
A melléképület és a garázs közötti régi vezetékezést nem használnánk. Oda szeretném vinni az ujjat pontosan azért, hogy ne legyen a melléképületi hálózat leterhelve.
Rajzal próbáltam szemléltetni, hogy gondoltam.

kep..png
    
(#) fulcsii válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Az a kérdés, mit szeretnél használni, illetve, mekkora biztosító védi az áramkört. Csak ez utén lehet nyilatkozni. Illetve, van e Á.V.K mert ez is fontos szempont lehet.
(#) sonny007 válasza fulcsii hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Mint előző hozzászólásomban olvasható csak 1db lámpa és 1-2 konnektor lenne. Ha véletlen fúrás,faragás lenne végezve akkor ne hosszabbítóról kelljen vinni arra áramot. DE az sincs kizárva, hogy ha fűnyírás lesz, és esetleg mellette takarítva az autó, akkor 1 fűnyírót és a porszívót is elbírja egyidejűleg az oda vezetett áramkör. Talán ezt a kombinációt látom legnagyobb használatnak.
A lakásban külön kismegszakító relékkel van megoldva minden egyes helységnek az ellátása tehát elvannak különítve egymástól. A 2db melléképület is el van látva kismegszakító relével. A kismegszakítók típusa: csak ennyit találtam EAC G41, C16
(#) gyuszo válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
A vezeték keresztmetszetét továbbra is 3 x 4 mm2-nek javaslom a kismegszakító , mint írtad C16 típusú . FI-relé is szükséges . Helyi földelőszondát is szükségesnek tartom.
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Azt a helyi földelő szondát, magyarázd mér el nekem, még is hogyan?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) gyuszo válasza fulcsii hozzászólására (») Márc 18, 2018 / 2
 
Pont úgy, ahogy egy földelőszondát leütni szoktak .
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Aha, Izgalmas. És a fő földelő szondával mivel kötöd össze?
(#) BarnaPili válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Nekem 21 méter 4-s vezetéken csatlakozik a garázs a lakás hálózatának, ott ahol a lakásba bejön az áram a villanyórától. A garázs kapott egy saját Fí-relét. A garázs mellé lett egy fémszerkezetes kisugárzás telepítve, ami a vasszerkezetre szerelt fénycsőarmatúrával lesz kivilágítva. Ha e-mellé leütök egy földelőszondát, és azt rákötöm a vasszerkezetre, rákössem a garázshoz tartozó védöföldet is? Ha igen, elég a vászon keresztül, vagy húzzák neki egy vastag vezetéket a szondától a biztosítékdobozig ?
(#) gyuszo válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
A garázsnak is jó ha van helyi földelése a bejárat közelében, ott ahol a biztosítékdoboz is van.
(#) BarnaPili válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Idézet:
„A garázs mellé lett egy fémszerkezetes kisugárzás=kisgarázs telepítve, ami a vasszerkezetre szerelt fénycsőarmatúrával lesz kivilágítva.”

Milyen mélyre verjek le rozsdamentes csövet?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) ötfelezős válasza fulcsii hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Szerintem a védővezető által. Miként azt a szabvány ajánlja.
(#) ötfelezős válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Amilyen mélyre le tudod ütni. A földelésnek nem a vastagsága, hanem a hossza számít (eleve a fagyhatár feletti része télen hatástalan). Mármint a rúdnak, és mármint elektromos szempontból. A vastagság korrózió ellen számít, én nem is ajánlok csövet senkinek.
A hozzávezetés legalább 8-as vas legyen, ha nem véded korrózió ellen és mechanikailag, akkor az is rozsdamentes legyen, és 10-es. Csatlakozás hegesztéssel (hosszú!) vagy bilinccsel, azt is korrózió ellen védeni.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) fulcsii válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Aha! És a szabvány mit ír elő?
(#) gyuszo válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Én a keresztföldelőt szoktam ajánlani 2-3 m mélyen a helyszíntől függően.
Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Ott ahol megoldható a földkábel, ez is járható út.
Akár 1 fázisra, vagy 3 fázisra is kialakítható.
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 / 1
 
És ez most itt milyen hálózat?
(#) BarnaPili válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Azért gondoltam a csőre, mert abban vizet nyomtatva le tudom tolni elég mélyre.
(#) gyuszo válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Akkor csinál úgy, egy csővel és vízzel fúrd ki a lukat, kiveszed a csövet és utána üsd bele ezt a földelőszondát.
Hidd el menni fog .
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Hááát ez így nem az igazi
(#) habazutty válasza sámli hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Nekem is gyanús.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Itt a módosított rajz.
(#) proba válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Nálunk simán működik, ás az ember egy 10-15 cm mély gödröt , önt bele vizet. Ameddig le bírja nyomni a szondát kézzel lenyomja az ember, utána mintha döngölné a földet csak böködi vele. A vizet meg érzés szerint adni hozzá ( arra kell vigyázni, a ráhegesztett pálca ne vágjon fejbe.) Mielőtt kérdeznétek, felénk olyan kemény fekete föld van , hogy elég elég ásni. így a leverés nem működik. Homokos talajon még nem próbáltam, ott lehet nem működik.
(#) habazutty válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Ha van bontókalapácsos ismerős, lehet, hogy pár perc alatt megoldja.

Kedvcsinálónak:
hazai
fura
hagyományos
nem ma kezdték

Remélem segít!
(#) habazutty válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
A szétválasztás a fogyasztásmérő előtt van, nem? A "Mérőhelytől" már öt ér megy a lakáselosztóba.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Nem véletlenül tettem fel ezt a képet.
Nagyon sok helyen használtuk az 1. kép szerinti megoldást sorházaknál, csoportos mérőhelyeknél. Igen, ott volt a PEN szétválasztás a mérőhely előtt, ott lett bekötve a tűzvédelmi főkapcsoló is. A lakásoknál már nem volt szétválasztás, csak az öt vezeték ment be, ahogy az 1. képen.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Márc 18, 2018 / 1
 
Van ahol így, van ahol úgy.
Következő: »»   583 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem