Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Ez a tápegység szerintetek értelmes eredményt adna a TPA3116-tal?
Mindig a cél szentesíti az eszközt. Ki lehet vele hajtani a TPA végfokot rendesen. Házibuli célra korrekt. Viszont ez a kis erősítő jobb hangú egy sima hagyományos tápról. Készül egy rezonáns is, de arról még nem tudok beszámolni még nem lesz kész.
Azt mondod, hogy nem feltétlenül erre célszerű építeni házi mozi céllal erősítőt?
Nekem a számítógép hangsugárzói mennek jelenleg TPA3116-ról. Egy 19V-os laptop táp volt az energiaforrás. Youtube, MP3 esetén nem zavart. Viszont tömörítetlen zene hallgatásnál szebbnek hallottam az analóg tápot. Próbáld ki egy laptoptáppal, és ha jónak találod, akkor bátran használd a linkelt kapcsitápot. Én azóta finnyáskodok, mióta meghallgattattak velem néhány igazán minőségi anyagot.
Üdv Fórumtársak!
Azt szeretném kérdezni , hogy megépítette e valaki rajtam kívül is a megosztott class d végfokot? Van e valakinek ezzel valami tapasztalata?
Hello én megépitettem szépen szól csak a kimeneti induktivitással voltam gondba mert nagyon melegedett!!
Nekem van olyan problémám ezzel a végfokkal , hogy a 12 voltos zénereken mindössze 5 voltot mérek! +-35 volt a tápfesz, ebből bőven előállíthatná a 12 voltot , de csak 5 volt sajna , és valószínűleg ezért torzít nagy hangerőn! A melegedéssel nincsen baj , ha megfelelő átmérőjű a huzal , és a mag is bírja a frekit, nálam ilyen gond nincs , csak a torzítással van bajom , de az is csak nagy hangnál jelentkezik!
Egyformák az 5 voltok ? Kíváncsi vagyok erre a projekt-re . Sokan panaszkodnak , szurkolok nektek . . Melegszik e az ic? Ha az orosz nyákrajz szerint csináltad akkor ott azt hiszem van + ban egy egy ellenállás ami elhagyható . Amúgy ez annyira olcsó hogy csak szurkolni tudok Hajrá ! Természetesen ez bulierősítő
Természetesen egyformák az 5voltok , az ic nem melegszik , a baj az nálam , hogy kb 40 wattos max amit elbír torzítás nélkül , azután a magasabb hangok belekattognak ropognak!
A két 1,5 k -ás ellenálláson csökkents, legalább 9 voltot kapjon az ic .. egy szerb fórumon olvastam . Miután ezt megetette a sárga pc bontott tápos porvasmag melegedett . Ebbe kell valahogy belefűrészelni ami nekem nem ment
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2018
Valószínűleg a fetek gate-jén lévő zénerek fogják meg a feszültséget. Ha csökkented az 1K5-ös ellenállásokat, előbb utóbb melegedni fognak a zénerek, lehet a fetek is, mert egyre inkább össze fognak nyitni, de +-7,5V fölé nem nagyon fog menni a komparátor tápfesze. Szerintem inkább kerülni kellene ezt a megoldást.
Kíváncsiságból leszimuláltam ezt a kapcsolást. Valóban a gate zénerek fogják a komparátor tápját. A szimulátorban megnéztem LM311-el is, sokkal jobb eredmény volt. Viszont bármilyen komparátorral úgy összenyitnak a fetek, hogy több mint 30 A-es csúcsokkal vált át a két fet. Viszont ha két szembekapcsolt soros zénert alkalmazunk a gate védelmére, szépen elmúlik az összenyitás. Mobilról nem tudok rajzot feltenni, de majd PC-ről teszek. Ugyanis a komparátor kimenetét átalakítva, szépen meghajthatóak a fetek. Holnap teszek fel rajzot. Még egy módosítás bekerült, mivel jel nélkül előfordulhat, hogy nem indul be a rezgés.
A nagyobb hangerő (moduláció) miatti erős torzítás oka a lassú komparátor. 393 helyett 311-el nagyobb moduláció érhető el.
Hangsúlyozom, csak szimulációban ment az erősítő, így gyakorlati tapasztalatokkal nem tudok szolgálni. Bár kedvem támadt a megépítéséhez.
Erről beszélünk ?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2018
Nem látok kapcsolási rajzot, de a nyákterven a fetek gate-jénél a zénerekkel sorban van egy dióda. Ez mondjuk jobb megoldás lehet, mint egy szemben fordított zéner, kisebb a kapacitása.
Hajrá!
Egyet ertek Tothbela és Peter65 valaszaval, a ket dioda megoldast kell hogy jelentsen. Szamomra meg mindig az a homalyos, hogy miert jobb p csatornas FET-et tenni a pozitiv agba. Az Ok, hogy igy a meghajtas (meg az egesz eleje a motyonak) szimetrikus lehet, de pont a kapcsoloelemek kozott lesz kulonbseg, aminek egyertelmnu hatasa van a jelre. En mindig ugy gondoltam, hogy a masik ut celrevezetobb: Varazsolni kicsit a meghajtassal, szinteltolassal, de legalabb a legvege a motyonak volna szimetrikus. A valosaghoz hozza tartozik, hogy nem hallottam meg p+n rendszeru vegfokot, csak n-eset. Aki hallott / mert ilyet, leirna hogy van-e erdemi, valos kulonbseg? Ugy ertem az nyilvanvalo hogy a p csatornas FETek rosszabb parameteruek, de ki lehet ebbol barmit is merni? Melegedni TUTI jobban melegszik ami meginkabb elhuzza a parametereket... A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2018
Itt van néhány szimulációs görbe. A kimenetre tettem még egy aluláteresztő szűrőt, ezért simább a jel.
Itt pedig a dupla zéner, és a komparátor kimenetének megfogása. Ez azért egy hobbi kapcsolás, nem pedig komoly végfok. Az, hogy a komplementer fetek aszimmetrikus paraméterűek, a legkisebb gond. A komparátor nagyságrendekkel több hibát visz a rendszerbe.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2018
@ tothbela (Nem engedett direktben válaszolni!)
Maximálisan egyet értek, valóban a komparátor sokkal nagyobb gond, de ez nem még mindig nem tisztázza a képet számomra. A TDA és a TPA közötti különbség pedig egyértelmű! Mind mérve, mind hallgatva. De akkor nem igaz amit fent leírtam, mert a TDA-t már hallottam, TPA meg üzemel is itthon. Okkal az. @all: Csatolom a javitott (remélhetőleg most már teljesen) nyáktervet a cikkben taglalt class-D-hez. Ha oda jutok a jövő héten akkor elvileg ki tudom maratni. Meglátjuk.Ha még valaki hibát fedezne fel, hálás volnék érte, ha megosztaná. Gondolok itt többek között a nyáktervre összességében is. Hála előre is! A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2018
Kérdezek is:
Tervezek egy másik önrezgőt, valamivel más teória alapján, de egy dologban kikérném a sokat (valószínűleg többet mint én... )látottak véleményét: Prop delay-t hogy tudok a lehető legegyszerűbben a kapcsolásba vinni? 10-30ns környékéről beszélünk. Egyelőre egy sima RC tag közvetlenül egy sima logikai kapu előtt tűnik alegyegyszerűbb megoldásnak. Van valakinek ennél jobb ötlete? Dead time-ra menne ez ugyan így gyors diódával az ellenálláson antiparalell? Vagy van ennél jobb és egyszerűbb gyakorlati megoldás dead time-ra?
Nem biztos hogy a komplementer fetek miatt gyengébb hangú a TDA. A tokon belüli apróságok nem látszanak. Ennek a linkelt PWM-ednek is emitter kimenetű kapcsolásban van a komparátora. Nem vagyok szakértője, de egy megfelelő kimeneti felhúzó áramkörrel a kollektorkimenetű topológia szinpatikusabb. Sajnos mind a két verziónak aszimmetrikus a válaszideje. Vagyis a fel- és lefutó él meredeksége különböző. Érdemes lenne még az IR fetmeghajtó lebegő oldali tápját egy néhány kOhmos ellenállással a pozitív tápra kötni, mert ott addig nincs miből gazdálkodni a gate meghajtó résznek, amíg legalább egy negatív félperiódus erejéig nem billen ki az erősítő szűrő előtti kimenete. Ebből adódik, hogy ha a komparátor offszetja olyan, hogy induláskor magas akar lenni a kimenet (a fetek kimenetén), akkor nem indul el az oszcilláció. Ha viszont valamekkora, akár néhány milliamperrel feltöltjük a lebegő oldali táp kondenzátorát, akkor bármilyen irányú az offszet, a rezgés feltétele biztosított lesz.
A cikk taglalja a komparátor kimenetét. Az eredeti kapcsolás azt hiszem a diYaudio forumról származik. Kísérleteztek a komparátor kimenet fordított bekötésével is, lévén úgy sokkal alacsonyabb késleltetés adódna, de nem jártak sikerrel. Legalább is a cikk eddig taglalja a dolgot.
A saját megoldásom egész más, ott differenciális és push-pull kimenetű a komparátor, így a fent taglalt probléma elő sem áll. A FETmeghajtó táplálását illetően teljesen igazad van, de valós körülmények között szerintem nem jellemző a probléma, lévén változó bemenőjelre számíthatunk. Ezen megfontolásból nem szőröztem a tápellenállással. De valóban úgy az indulás minden körülmények között adott volna. Nem akartam nagyon eltérni a kapcsolási rajztól, de lehet hogy érdemes volna már egy önálló rajzot is mellékelni és akkor már az ellenállást is oda dobnám. Meggondolom!
A nyáktervhez:
A + tápon lévő 1200µF-os kondi GND vezetékét szélesítsd ki amennyire csak lehet. A nyáknak ennek az oldalának bal részét (legalábbis a "battom_szeles.png" képen) gyakorlatilag teli földé lehetne alakítani. Elvileg a kettő táp kondi kis induktivitású összekötésére figyelmet kellene fordítani, ami széles, teli föld szerű összekötéssel oldható meg.
Köszönöm, megtettem. Erre gondoltál, amennyiben nem tévedek.
Valahogy így. Bár én az induktivitásra menő vezeték sávok közötti/melletti felületet teljesen egybefüggő GND-vé alakítanám.
Ezt gondoltam már az első segítő jellegű hsz-odnál is, de azt nem szeretném megcsinálni.
Ha megnézed a rajzot, így a visszacsatoló sáv és a gnd merőlegesek egymásra. Így (már a megítélésem szerint) a legjobban elkerülhető a GND-n folyó nagy áramok általi indukció a visszacsatoló körben. Ha ehhez még hozzá vesszük azt is, hogy tekintélyes nagyfrekis komponens várható azon a szakaszon, a helyzet még rosszabb. Sem az induktivitás sem az ellenállás tekintetében ez a szűkítés úgy gondolom nem okoz nagy eltérést (főleg hogy fel lesz ónozva az egész). Ha jelentősége lesz (ez nyilván majd élő tesztben mutatkozik meg) esetleg merőlegesen a felületre ráforrasztok 200 mikronos rézlemezből "tehermentesítést". |
Bejelentkezés
Hirdetés |