Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   192 / 239
(#) Primary hozzászólása Márc 26, 2018 /

Ez a tápegység szerintetek értelmes eredményt adna a TPA3116-tal?
(#) tothbela válasza Primary hozzászólására (») Márc 26, 2018 / 1

Mindig a cél szentesíti az eszközt. Ki lehet vele hajtani a TPA végfokot rendesen. Házibuli célra korrekt. Viszont ez a kis erősítő jobb hangú egy sima hagyományos tápról. Készül egy rezonáns is, de arról még nem tudok beszámolni még nem lesz kész.
(#) Primary válasza tothbela hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Azt mondod, hogy nem feltétlenül erre célszerű építeni házi mozi céllal erősítőt?
(#) tothbela válasza Primary hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Nekem a számítógép hangsugárzói mennek jelenleg TPA3116-ról. Egy 19V-os laptop táp volt az energiaforrás. Youtube, MP3 esetén nem zavart. Viszont tömörítetlen zene hallgatásnál szebbnek hallottam az analóg tápot. Próbáld ki egy laptoptáppal, és ha jónak találod, akkor bátran használd a linkelt kapcsitápot. Én azóta finnyáskodok, mióta meghallgattattak velem néhány igazán minőségi anyagot.
(#) black1989 hozzászólása Márc 26, 2018 /

Üdv Fórumtársak!

Azt szeretném kérdezni , hogy megépítette e valaki rajtam kívül is a megosztott class d végfokot? Van e valakinek ezzel valami tapasztalata?
(#) saca200 válasza black1989 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /

Hello én megépitettem szépen szól csak a kimeneti induktivitással voltam gondba mert nagyon melegedett!!
(#) Zsarka válasza saca200 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /

Egy két fotót megérdemelne
(#) black1989 válasza saca200 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /

Nekem van olyan problémám ezzel a végfokkal , hogy a 12 voltos zénereken mindössze 5 voltot mérek! +-35 volt a tápfesz, ebből bőven előállíthatná a 12 voltot , de csak 5 volt sajna , és valószínűleg ezért torzít nagy hangerőn! A melegedéssel nincsen baj , ha megfelelő átmérőjű a huzal , és a mag is bírja a frekit, nálam ilyen gond nincs , csak a torzítással van bajom , de az is csak nagy hangnál jelentkezik!
(#) Zsarka válasza black1989 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /

Egyformák az 5 voltok ? Kíváncsi vagyok erre a projekt-re . Sokan panaszkodnak , szurkolok nektek . . Melegszik e az ic? Ha az orosz nyákrajz szerint csináltad akkor ott azt hiszem van + ban egy egy ellenállás ami elhagyható . Amúgy ez annyira olcsó hogy csak szurkolni tudok Hajrá ! Természetesen ez bulierősítő
(#) black1989 válasza Zsarka hozzászólására (») Márc 28, 2018 /

Természetesen egyformák az 5voltok , az ic nem melegszik , a baj az nálam , hogy kb 40 wattos max amit elbír torzítás nélkül , azután a magasabb hangok belekattognak ropognak!

A két 1,5 k -ás ellenálláson csökkents, legalább 9 voltot kapjon az ic .. egy szerb fórumon olvastam . Miután ezt megetette a sárga pc bontott tápos porvasmag melegedett . Ebbe kell valahogy belefűrészelni ami nekem nem ment
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2018

Várom a videókat
(#) Peter65 válasza black1989 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /

Valószínűleg a fetek gate-jén lévő zénerek fogják meg a feszültséget. Ha csökkented az 1K5-ös ellenállásokat, előbb utóbb melegedni fognak a zénerek, lehet a fetek is, mert egyre inkább össze fognak nyitni, de +-7,5V fölé nem nagyon fog menni a komparátor tápfesze. Szerintem inkább kerülni kellene ezt a megoldást.
(#) tothbela válasza black1989 hozzászólására (») Márc 28, 2018 /

Kíváncsiságból leszimuláltam ezt a kapcsolást. Valóban a gate zénerek fogják a komparátor tápját. A szimulátorban megnéztem LM311-el is, sokkal jobb eredmény volt. Viszont bármilyen komparátorral úgy összenyitnak a fetek, hogy több mint 30 A-es csúcsokkal vált át a két fet. Viszont ha két szembekapcsolt soros zénert alkalmazunk a gate védelmére, szépen elmúlik az összenyitás. Mobilról nem tudok rajzot feltenni, de majd PC-ről teszek. Ugyanis a komparátor kimenetét átalakítva, szépen meghajthatóak a fetek. Holnap teszek fel rajzot. Még egy módosítás bekerült, mivel jel nélkül előfordulhat, hogy nem indul be a rezgés.
(#) tothbela válasza black1989 hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

A nagyobb hangerő (moduláció) miatti erős torzítás oka a lassú komparátor. 393 helyett 311-el nagyobb moduláció érhető el.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

Hangsúlyozom, csak szimulációban ment az erősítő, így gyakorlati tapasztalatokkal nem tudok szolgálni. Bár kedvem támadt a megépítéséhez.
(#) Zsarka hozzászólása Márc 29, 2018 /

Erről beszélünk ?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2018
(#) Peter65 válasza Zsarka hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

Nem látok kapcsolási rajzot, de a nyákterven a fetek gate-jénél a zénerekkel sorban van egy dióda. Ez mondjuk jobb megoldás lehet, mint egy szemben fordított zéner, kisebb a kapacitása.
(#) TheEngineer válasza black1989 hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

Hajrá!
Egyet ertek Tothbela és Peter65 valaszaval, a ket dioda megoldast kell hogy jelentsen.
Szamomra meg mindig az a homalyos, hogy miert jobb p csatornas FET-et tenni a pozitiv agba.
Az Ok, hogy igy a meghajtas (meg az egesz eleje a motyonak) szimetrikus lehet, de pont a kapcsoloelemek kozott lesz kulonbseg, aminek egyertelmnu hatasa van a jelre.
En mindig ugy gondoltam, hogy a masik ut celrevezetobb: Varazsolni kicsit a meghajtassal, szinteltolassal, de legalabb a legvege a motyonak volna szimetrikus.

A valosaghoz hozza tartozik, hogy nem hallottam meg p+n rendszeru vegfokot, csak n-eset.

Aki hallott / mert ilyet, leirna hogy van-e erdemi, valos kulonbseg? Ugy ertem az nyilvanvalo hogy a p csatornas FETek rosszabb parameteruek, de ki lehet ebbol barmit is merni? Melegedni TUTI jobban melegszik ami meginkabb elhuzza a parametereket...
(#) tothbela válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

Itt van néhány szimulációs görbe. A kimenetre tettem még egy aluláteresztő szűrőt, ezért simább a jel.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

Itt pedig a dupla zéner, és a komparátor kimenetének megfogása. Ez azért egy hobbi kapcsolás, nem pedig komoly végfok. Az, hogy a komplementer fetek aszimmetrikus paraméterűek, a legkisebb gond. A komparátor nagyságrendekkel több hibát visz a rendszerbe.

P+N rendszer például a TDA7498. N+N a TPA3116. De a Behringer Europower PMH 1000 powermixer is P+N rendszer. 2X 57V tápról üzemel, és ugyanilyen kondenzátoros gate meghajtást használ. IRF640+IRF9640 fetek vannak benne.
(#) TheEngineer hozzászólása Márc 29, 2018 /

@ tothbela (Nem engedett direktben válaszolni!)
Maximálisan egyet értek, valóban a komparátor sokkal nagyobb gond, de ez nem még mindig nem tisztázza a képet számomra.
A TDA és a TPA közötti különbség pedig egyértelmű! Mind mérve, mind hallgatva. De akkor nem igaz amit fent leírtam, mert a TDA-t már hallottam, TPA meg üzemel is itthon. Okkal az.

@all:
Csatolom a javitott (remélhetőleg most már teljesen) nyáktervet a cikkben taglalt class-D-hez.
Ha oda jutok a jövő héten akkor elvileg ki tudom maratni. Meglátjuk.Ha még valaki hibát fedezne fel, hálás volnék érte, ha megosztaná. Gondolok itt többek között a nyáktervre összességében is.
Hála előre is!
(#) TheEngineer hozzászólása Márc 29, 2018 /

Kérdezek is:
Tervezek egy másik önrezgőt, valamivel más teória alapján, de egy dologban kikérném a sokat (valószínűleg többet mint én... )látottak véleményét:
Prop delay-t hogy tudok a lehető legegyszerűbben a kapcsolásba vinni? 10-30ns környékéről beszélünk. Egyelőre egy sima RC tag közvetlenül egy sima logikai kapu előtt tűnik alegyegyszerűbb megoldásnak. Van valakinek ennél jobb ötlete?

Dead time-ra menne ez ugyan így gyors diódával az ellenálláson antiparalell? Vagy van ennél jobb és egyszerűbb gyakorlati megoldás dead time-ra?

Nem biztos hogy a komplementer fetek miatt gyengébb hangú a TDA. A tokon belüli apróságok nem látszanak. Ennek a linkelt PWM-ednek is emitter kimenetű kapcsolásban van a komparátora. Nem vagyok szakértője, de egy megfelelő kimeneti felhúzó áramkörrel a kollektorkimenetű topológia szinpatikusabb. Sajnos mind a két verziónak aszimmetrikus a válaszideje. Vagyis a fel- és lefutó él meredeksége különböző. Érdemes lenne még az IR fetmeghajtó lebegő oldali tápját egy néhány kOhmos ellenállással a pozitív tápra kötni, mert ott addig nincs miből gazdálkodni a gate meghajtó résznek, amíg legalább egy negatív félperiódus erejéig nem billen ki az erősítő szűrő előtti kimenete. Ebből adódik, hogy ha a komparátor offszetja olyan, hogy induláskor magas akar lenni a kimenet (a fetek kimenetén), akkor nem indul el az oszcilláció. Ha viszont valamekkora, akár néhány milliamperrel feltöltjük a lebegő oldali táp kondenzátorát, akkor bármilyen irányú az offszet, a rezgés feltétele biztosított lesz.
(#) TheEngineer válasza tothbela hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

A cikk taglalja a komparátor kimenetét. Az eredeti kapcsolás azt hiszem a diYaudio forumról származik. Kísérleteztek a komparátor kimenet fordított bekötésével is, lévén úgy sokkal alacsonyabb késleltetés adódna, de nem jártak sikerrel. Legalább is a cikk eddig taglalja a dolgot.

A saját megoldásom egész más, ott differenciális és push-pull kimenetű a komparátor, így a fent taglalt probléma elő sem áll.

A FETmeghajtó táplálását illetően teljesen igazad van, de valós körülmények között szerintem nem jellemző a probléma, lévén változó bemenőjelre számíthatunk. Ezen megfontolásból nem szőröztem a tápellenállással. De valóban úgy az indulás minden körülmények között adott volna.
Nem akartam nagyon eltérni a kapcsolási rajztól, de lehet hogy érdemes volna már egy önálló rajzot is mellékelni és akkor már az ellenállást is oda dobnám. Meggondolom!
(#) Peter65 válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

A nyáktervhez:
A + tápon lévő 1200µF-os kondi GND vezetékét szélesítsd ki amennyire csak lehet. A nyáknak ennek az oldalának bal részét (legalábbis a "battom_szeles.png" képen) gyakorlatilag teli földé lehetne alakítani. Elvileg a kettő táp kondi kis induktivitású összekötésére figyelmet kellene fordítani, ami széles, teli föld szerű összekötéssel oldható meg.
(#) TheEngineer válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

Köszönöm, megtettem. Erre gondoltál, amennyiben nem tévedek.
(#) Peter65 válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

Valahogy így. Bár én az induktivitásra menő vezeték sávok közötti/melletti felületet teljesen egybefüggő GND-vé alakítanám.
(#) TheEngineer válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 29, 2018 /

Ezt gondoltam már az első segítő jellegű hsz-odnál is, de azt nem szeretném megcsinálni.
Ha megnézed a rajzot, így a visszacsatoló sáv és a gnd merőlegesek egymásra. Így (már a megítélésem szerint) a legjobban elkerülhető a GND-n folyó nagy áramok általi indukció a visszacsatoló körben. Ha ehhez még hozzá vesszük azt is, hogy tekintélyes nagyfrekis komponens várható azon a szakaszon, a helyzet még rosszabb. Sem az induktivitás sem az ellenállás tekintetében ez a szűkítés úgy gondolom nem okoz nagy eltérést (főleg hogy fel lesz ónozva az egész). Ha jelentősége lesz (ez nyilván majd élő tesztben mutatkozik meg) esetleg merőlegesen a felületre ráforrasztok 200 mikronos rézlemezből "tehermentesítést".
Következő: »»   192 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem