Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! Használhatod az 555 Reset bemenetét. Pld. egy 100kohm-al felhúzod a Reset bementet a tápra, és egy kondival lehúzod a GND-re. Ekkor a tápfesz megjelenésekor a monostabil Reset állapotban van és csak később engedélyeződik a működése.
(Sajnos az 555 Reset áramköre nem túl korrekt, 1V felett már logikai "magas"-nak veszi a jelet. Vagy is az időzítés sokkal rövidebb lesz, mint az R*C időállandó. Ha korrekt lenne az RS bement, mint ahogy a Tr-Th, sokkal használhatóbb lenne az IC. De ez a ló már elszaladt..) A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Üdv!Azt szeretném kérdezni , hogy NTD5865NL mosfetből felépített H hídnál van szükség külső védő diódákra vagy elég az ami a FET belsejében van?Ha nem elég akkor mivel "rosszabb " , mintha külső diódákat használunk a motor indukciója ellen?
Az a kérdésem volna hogy a példa kapcsolásnál a pirossal bekarikázott részen lévő ellenállásnak mi a szerepe? Odáig már eljutottam hogy a csövet be tudtam üzemelni, ha 5 voltot adok a lábaknak akkor szépen begyújtanak a lábaknak megfelelő számok.4017-es icvel szeretném meghajtani.
Szia! Ez zseniális! Köszönöm, még jó, hogy megkérdeztem, mert sokkal bonyolultabb megoldásokon gondolkodtam.
Hátrány akkor lehet, ha nagyobb frekvenciájú PWM jellel hajtod, a dióda által okozott melegedés is a tokot fűti. Ilyenkor érdemes Schottky diódákkal kiegészíteni a H hidat.
Szia!
Azt értem hogy nem érted, mert szerintem sem OK a dolog. Bár ha meglenne a többi része is, akkor talán. De hagyjuk is, szerintem inkább ebből az adatlapból indulj ki: ZM1050 Az általam fontosnak tartott részekből csináltam egy nyers fordítást (hátha másoknak is jól jöhet még): Idézet: „A cső elsődlegesen tranzisztoros vezérlésű áramkörökhöz készült. A pulzáló tápfeszültség (célszerűen félhullámú szinusz) a tiszta molibdén katódok egyikének fénylését eredményezi. A pozíciót az határozza meg, hogy melyik indító (starter) elektróda feszültsége magasabb pár volttal a többinél. Indító (starter) ellenállás: 330 KOhm, (minimum 100 KOhm, maximum 470 KOhm) Indító (starter) elektróda feszültség: 5 V, maximum 30 V. Indító (starter) elektróda áram: 50 uA Az egyenirányított tápfeszültségen nem lehetnek tüskék. A 33nF-os sönt kondenzátor ezt a célt szolgálja. Az indító (Starter) ellenállást a csőfoglalat közelében kell elhelyezni.” A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
Szia!
Az adatlap nekem is megvan az összes elérhető dokumentum meg van. Tranzisztorral lehet kapcsolni a szegmenseket. A 4017 -tel szeretném meghajtani. Összekötöttem a 4017 kimeneteit de a számok random módon működnek. Nem az ic kimenetének megfelelően. Szerintem a kérdéses ellenállás a földre húzná a nem használt lábat.
Igen, csak kicsit szerencsétlenül van rajzolva, mert az nem derül ki, hogy az összes többinél is kell.
Ez talán jobb leírás. Kicsit csalóka, hogy az anód van földön, és katód kapja a negatív nagyfeszültséget. A mellékelt kivágás szerintem jobban átlátható...
Rendben.Köszönöm!Akkor elképzelhető , hogy ha védődióda nélkül hajtok meg egy motort H híd elrendezésben , akkor nem is maga a FET megy tönkre hanem a belső diódája lesz zárlatos?
Ilyen nem lehet, a FET-ek belső diódája egy melléktermék ami szorosan kapcsolódik magához a FET-hez, annak szerves része.
Nagyon jó, érdekes leírás, de Sanyink el lesz egy ideig a fordítással.
Jó lenne látni mellé a rajzot is amit épít...
A lényeget már nagyjából kihámoztam belőle.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a Wago alupasztája használható az átlátszó-narancs karos kötőelemekkel is, vagy csak a bedugós verziókkal? 2,5-ös tömör aluvezetéket kellene összehoznom 2,5-ös sodrott rézzel. A pasztából kerülhet a sodrott réz vezetékre is? Tömör verziónál úgy láttam, hogy teljesen fel kell tölteni a kötőelemet.
A kérdésed helye: Bővebben: Link.
Üdvözlet .
Pc táb kapcsolása Egy labortápot szeretnék készíteni egy lm317-tel de csak annyi a problémám hogy 12v kevésnek tartom így egy olyan pontot keresnél ahonnan többet letudnék szedni de nem tudom honnan lenne célszerű. Valaki tudna nekem segíteni vagy megjelölni a kapcsoláson? (remélem majd nem minden pc tápnak egyforma a kapcsolása....) Segítséget előre köszönöm
Szerintem nincs két egyforma...
De keress rá, van ennek saját topikja!
Sziasztok,
Hálózati 230 Voltról szeretnék egyszerű 5 mm-es LED-et vezérelni. A cél egy egyszerű indikátor lenne, ami mindig jelezné, hogy az adott elosztóban épp van-e áram (be van-e kapcsolva), egy zöld/piros LED-es megoldással, piros ha nem és zöld ha igen. A piroshoz nyilván máshonnan lenne táplálva az áramkör, szóval akár mehetne arról a zöld LED is, csak egy biztonságos jelre lenne szülségem a 230V meglétéről. Arra gondoltam, hogy egy szerelhető dugó belsejébe tennék valamilyen ellenállásosztót, és onnan jönne ki a jel, de ezzel kapcsolatban kevés a tapasztalatom és nyilván nem szeretnék senkit se megölni. Adja magát a megoldás, hogy beledugjak egy microUSB töltőt és onnan jöjjön a vezérlő 5 Volt, de ez eléggé overkill. Mit javasoltok? Kösz, Tamás A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2018
Üdv! Egy kis segédlet a mellékletben. A kondenzátor minimum 400 V-os legyen és ne elko, vagy kerámia. Kell egy soros ellenállás kb 1 kΩ az áramipulzosok csökkentésére. Egy soros dióda, amely bírja a 400V-ot. Majd a LED. A LED-del ellenpárhuzamosan egy másik, akár kisebb dióda, ami védi a LED-et és biztosítja a kondenzátor ellenirányú feltöltését. Ha zavar a villogása, akkor egy pici Greatz a LED-nek. A Greatz-re egyből a LED. Nem kell sokszáz voltosnak lennie.
Sziasztok. Tudtok nekem ajánlani olyan step down convertert amin lehet a feszultséget, és az áramerosséget is állítani? Univerzális akku toltonek használnám.
Ez azt tudja, ami neked kell, a feltöltött állapotot is jelzi egy leddel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2018
4,8V 1800 mAh NiCd akkuhoz megfelelo lenne? Ilyen kijelzo jó lenne?
Ezt az akkut fel tudod vele tölteni. A "kijelzővel" nem tudom mit szeretnél, két panel is van a linken, az egyik feszültséget és (jó nagy) áramot is mér, a másik csak feszültséget mutat.
Idézet: „A cél egy egyszerű indikátor lenne, ami mindig jelezné, hogy az adott elosztóban épp van-e áram (be van-e kapcsolva), egy zöld/piros LED-es megoldással, piros ha nem és zöld ha igen.” Ezt úgy értsük, hogy ha van áram, akkor egy kétszínű LED-nél a piros LED világít, ha a kapcsoló ki van kapcsolva, és a zöld LED (de a piros nem) ha be van kapcsolva?
A beállításhoz szukseges voltot, és toltoáramot beállítani. És hogy toltés kozben lássam. Két kijelzosre gondoltam.
Köszi, megnézem, bár az kicsit másról szól.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |