Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Stroboszkóp gyújtáshoz
988 ohm-ot mértem. Barna, fekete, piros, arany. A kerámia jelölése 101 AKB. Tönkreteheti ha forrasztáskor nagy hőt kap?
Általában annak látványos megjelenése van, ha megpusztul. Ez a kapacitív csatolás eléggé a kutya vacsorája, vagy kicsi, vagy mindenféle zavart összeszed. De egy strobinál ez nem túl problémás. Ha mérnél is vele (gyújtásszöget műszerrel), akkor lenne gond vele.
Délután majd letesztelem, villogás csak akkor van ha a vezeték a gyújtókábel mellett van. Majd írok hogy mire jutottam.
Köszi "az érdemes-e foglalkozni.."ra adott választ már el is felejtettem.Ma rendeltem a 4011-est
és a többi cuccot,holnap összerakom a watt-félét.Nem lesz gond ha tirisztororos gyújtást akarok vizsgálni?(1 Babetta meg 1 láncfűrész) Üdv Berez
Kösz,hogy ilyen gyorsan válaszoltál.Akkor ezek szerint:Swifter féle nyákon a jobb szélsőt meghagyom,
emitter a "-"-ra,kollektor a ledekre,bázis meg az 1Kohm-ra aminek másik fele a 4011 -re megy? A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2018
Így van. De egyszerűbb lett volna a kép, ha a jobboldalin a B-E pontot rövidre zárod..
Hát igen,tényleg , de már beraktam ,meg kellett nézzem a lábkiosztást is ,de kivételesen
talán nem cs.sztem el...
Na, kész lett a cucc a végén átraktam a tranyót a kép szerint,először felvillant egy kicsit
a led(5 led van egy zseblámpából)aztán már nem ,a végén az IC egy hangos pattanás kiséretében feladta.Köze lehet annak,hogy a sárga pontos 1 Kohm ellenállásból nagyobb teljesítményűt raktam?(ami volt)nem színkódos,hanem okkersárga vagy 4 mm vastag.Átnéztem a rajzot,kimértem zárlatra a forrasztásokat minden OK. A 10 Mohm ellenállásnak biztos 2 ohmot kell mutatnia?(gondolom a dióda miat) A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2018
Hello! Akkor valami fatális hibát követtél el. Mert nem mehetett volna tönkre semmi. A 10Mohm vélhetően az IC, vagy a dióda tönkremenetele miatt lett 2ohm. De az IC csak fordított, vagy túl nagy tápfesztől mehetett volna tönkre. (Fordított tápot a diódák miatt nem kaphat, vagy ha kapott akkor a két dióda is tönkre menet. De ha aksira kötötted fordítva, (akár egy pillanatra is) akkor az kitakarítja az egészet..) Az ellenállás teljesítménye nem számít, sőt jobban tűri az impulzusokat.
Szia, egyelőre 12V-os 2A ledtápról próbálgatom,kivettem a diódát így jó a 10 Mohm-os
ellenállás.Figyeltem a polaritásra,nem volt soha fordítva.Van még egy 4011-em lepróbálom azzal is aztán rendelek még belőle
A dióda halála vagy a fordított táptól, vagy a gyújtás nagyfesz "beköltözésétől" tud tönkremenni.
Végül ahogy nézem az IC-t semmi sem védi a fordított polaritástól,
direktbe megy a + 14 és - 7 láb Jó ez a rajz?
Ez milyen kérdés? A rajz, olyan amilyen. Nincs polaritás védelem. Ha ez Téged zavar, teszel a táppal sorba egy diódát és a tápra egy kondit. És akkor, lesz.
Köszönöm a segítséget ,úgy néz ki jó lett végül,9V-os elemmel megy szépen.
2 leddel használom,de ha elé kötök 50 ohmot mindnek nem világít. Így ellenállás nélkül meg az egyik fényesebb,holnap még próbálkozom. Ha a potit tekerem éles lesz a kép,de viszont ezt a maradék fényerő bánja.
A "nem világít", gondolom azt jelenti hogy nem elég fényesen. Nyilván, ha a Led rövidebb ideig villan fel, akkor a szem azt halványabbnak látja. Ha pedig hosszabb ideig, akkor az alatt a tengely elmozdul és életlen lesz a jelzés. Ez van. Előtét ellenállások nélkül nem használhatod a Led-eket. Jelenleg azért nem mennek tönkre, mert a 9V-os elem korlátozott áramot képes csak leadni. Ha aksira kötöd így, füst lesz a vége. 9V-os elem esetén célszerű egy 470µF-os puffert tenni az áramkörre. Az biztosítani fogja az impulzus ideje alatt, a szükséges áramot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2018
Sziasztok!
Találkozott valaki egy ilyen CDI gyújtás ellenőrző sztobival? Én megépítettem, működik, de eléggé gyengusz. Reszelni kellene még rajta, akkor talán jó lenne. Más. Ha egy ilyen 1W-os Power leddel szerelném az eddigi bevált kapcsolást, nappal is használható lenne?
Sziasztok!
Megépítettem a watt féle stroboszkópot és az a gondom, hogy a jelet sehogyan sem akarja összeszedni. A monostabil beállított időállandó szerint működik, mert, ha a jel bemenetet tápra kötöm egyszer felvillan, viszont a gyújtásta nem reagál. Úgy se, ha a vezeték csak a gyújtás kábel mellett van, és úgy se, ha rátekerek 10 menetet. Amikor a jelet a 100p után vittem be teljesen összevissza villogott és nagyobb fordulatnál el is aludt. Próbáltam növelni az 1k értékét és csökkenteni a 10M-t, eredménytelenül. Egyenlőre egy tervezőasztalon létező gyújtás árakörrel próbálom, amit egy pc táp hajt, de gondolom ennek nem kellene gondnak lennie.
Herllo! Akkor nézd át az áramkört, nincs-e hiba benne. És a gyújtás és lámpa GND körét kösd össze. De a gyújtásjel kapacitív levétele, meglehetősen esetleges eredményt ad. Az áramkört illene árnyékolni, mert mindent összeszed. Villogni lehet így, még ha helytelen időben is villog, de mérni ilyen jeladással aligha. A fordulatfüggőséget pedig számold ki a monostabil idejét hogyan viszonyul a gyújtás megjelenésének idejéhez.
Szia!
Többször átnéztem, a nyákrajzot és minden jó. Megpróbálom majd induktív jeladóval és egy jelerősítő tranzisztorral indítani a monostabilt.
Az alábbiak szerint módosítottam a kapcsolást. Tekercs gyanánt egy pc tápból bontott zavarszűrő ferrit gyűrűt használtam, amelyre 30 menet van feltekerve. A gyűrűn átfűztem a gyújtás kábelét. Ezzel a módosítással tökéletesen működik a kapcsolás. Még finomítást igényel, mert időnként van egy-egy hosszabb felvillanás, de mindent látni, amit látni kell. A monostabil is tökéletesen üzemel, a trimmerrel szépen ki lehet élesíteni a tárcsán a képet.
Hello! Esetleg ezt olvasd el. Én a diódát a bázis-emitterrel tenném párhuzamosan záró irányba. Az ellenállást elhagynám, így a tekercs ellenállása söntöli a bázist. Persze ez csak tipp..
Üdv mindenkinek!
Gyári stroboszkópot keresek, nem építeni szeretnék. Gyújtást szeretnék motorkerékpárokon beállítani, illetve különböző CDI-k viselkedését ellenőrizném (fordulatszám alapján előgyújtás változtatása). EZT néztem ki, de elvileg OBD-ből veszi az adatot, veterán motoroknál ez értelmezhetetlen. Létezik olyan stroboszkóp, ami kiírja az előgyújtást (mint a linkelt), de nem OBD-ből? Előre is köszi!
Ha ez így nem megoldható, akkor egy olcsóbb LED-es stroboszkóp is megteszi és kiszámolom én az eltérés értékeit. Viszont kb mindegyik stroboszkóp amit találtam, az xenonos.
Helló!
Nem tudom honnan jött neked az OBD, de az biza gyertyáról dolgozik! Lásd: manual!!! Red Battery Clip — Connects to battery positive (+) terminal. ■ Black Battery Clip — Connects to battery negative (-) terminal or bare metal chassis ground. ■ Inductive Pickup Clip — Clamps around No. 1 spark plug cable. ■ Green DWELL Clip — Connects to the negative (tach) side of the ignition coil.
Igaz, tényleg nincs OBD csatlakozója, ezt elnéztem.
De akkor hogyan számolja az előgyújtást? A gyújtásjel mellé kellene neki a főtengelypozíció is, mert gondolom egy gyújtásjelből nem tudja meg azt eltérést a gyújtás és a teljes főtengely átfordulás között.
Szerintem, de még sosem csináltam, a felső holtpont jeléle neked kell beállítani a villogást.
Akkor tud számolni előgyújtási szöget.
Hi, Mesterek!
Szükségem volt egy strobira,amit az itt talált illetve tárgyalt kapcsolás alapján megépítettem. Köszönöm Mindenkinek. Megosztanám egyúttal a nyáktervet, ami lepróbált üzemképes. Annyi hogy tranyó helyett Én fet-tel építettem meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |