Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Ezt azért gondold át. Egyrészt folyamatosan monitorozzák a minőséget, másrészt nem sok ember tud közvetlen forrásvízhez jutni. A palackozott ásványvíz is, eltekintve néhány kivételtől, gyakorlatilag palackozott vezetékes víz. Nem lehet csak úgy itt-ott lefúrni és az ott talált vizet palackozni. „Ivásra szerintem semilyen vezetékes víz nem alkalmas, arra ott van a forrásvíz.”
Sziasztok!
Ugyan ez kisebb méretben, adott dobozba kellett beleépíteni. A NYÁK 45x62mm.
A forrásvízben igazat adok, nem mindenki jut hozzá, viszont a vezetékes (ivóvíz) önmagában nem elég alkalmas fogyasztásra, főzésre igen, de el bírna még némi tisztítást, klór és fluor stb. mentesítést mindenképp.
De pl. 5 éve még a pesti lakásunkban még ólom csöves központi vízrendszer volt, a 21. században, amikor már a római birodalom vizvezeték építéseinél kiderült hogy életveszélyes. Azért ezeket már illene kimondani, és ingyen lecserélni. A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2018
A környezetemben szinte mindenki a csapvizet issza, minden gond nélkül.
Ha a lakásban ólomból vannak a vízcsövek, nem a víz hibája, sőt, főzésre sem alkalmas, a forralástól az esetleges ólomtartalom nem szűnik meg.
Hajónapló, kiegészítés:
Ólomtól lehet ólommérgezést kapni, rómaiak kaptak is, de nem a víztől
Kérhetném, hogy ne térjünk el a tárgytól? Ez egy alapvetően elektronikai fórum, de semmiképpen nem egy vízminőséggel, az ólom mérgező hatásával foglalkozó.
Statikus mágneses vízkezelővel valakinek vannak tapasztalatok pro és kontra?
Nekem volt már, de sajnos nem túl nagy a hatásfoka, bár ahogy az elöttem szólók leírták a legjobb a gyantás vízlágyító berendezés, amit nem igazán emberi áron árulnak, az elektronikus valahol a kettő között van.
Az eggyik ismerősöm például miután kibontotta a bojler fűtőszálát, az eddigi vízkő helyett, csak valami-féle homokszerü anyagot talált benne. Az anód igy is elfogy, de ezt azért könnyebb volt kipucolni. Idézet: „Nekem volt már, de sajnos nem túl nagy a hatásfoka,” Másként fogalmazok: Tehát akkor neked volt, és ért valamit személyes tapasztalat szerint? Igen/nem Mármint a statikus...
Sziasztok!
Miután megépítettem és 15 hónapon keresztül teszteltem ezt a készüléket, úgy gondoltam beszámolok a személyes tapasztalataimról. A nemrég álltalam is publikált készülék, ami úgy tűnt már ideje megosztanom veletek, azóta érdekes tapasztalatokat hozott a számomra. Az elmult héten furcsán zajos lett a bojlerem, ezért úgy döntöttem, hogy kibontom és megnézem. Ez rámutatott arra a tényre, hogy ez a készülék nem csinál semmit, ami befolyásolná a vízkő kialakulását vagy lerakódását. A tények: 15 hónap a teszt ideje, egyszerre takarítottam ki a bojlert, és helyeztem üzembe a vízkőtelenítőt is, ez idő alatt 60 dkg a képződött vízkő, ez kb. ugyanannyi mint azelött. Pontosan vezetem a bojler szervizkönyvét 2011 -óta amikor beüzemeltem, és kb. másfél évente rendszeresen kitakarítottam. Az eredmény, minden esetben, elfogyott a kb. 25 cm -es anódrúd, és mindamellett fütőszál cseréje is szükséges volt. Ezt a mostanival együtt 5 alkalommal megtörtént. Ezért is örültem hogy rátaláltam, és megépítettem ezt a készüléket, és reméltem hogy megoldódik a vízkő-problémám, vagy legalább is mérséklődik, de ez nem jött be. Mindamellett megemlítem hogy 25x3 mm-es KPE műanyag csövön alkalmaztam, ami még nem is árnyékolja az elektromos hullámokat, mint a jól leföldelt árnyékoló vas-cső. Ugyebár azt írják mindegy mire tesszük, ezen azért érdemes elgondolkodni... fizika... Lehet hogy van megoldás, de ez még biztosan nem az. Mindenkit csak további gondolkodásra és fejlesztésre szeretnék ösztönözni, mert a jelen projekt nem alkalmas a rendeltetésének. És csatolok némi bizonyítékot:
És a képek:
Szia,
nemrég még ezt írtad: "Én is megépítettem ezt a kütyüt, és a tapasztalatom a következő. Kb. két éve üzemel, nálunk kútról megy a vizellátás és brutál kemény, ennek ellenére a vízcsapok körül a vízkő lerakódások jóformán megszüntek, vagyis sokkal könnyebben eltávolíthatóak." Most pedig ezt: "Ez rámutatott arra a tényre, hogy ez a készülék nem csinál semmit, ami befolyásolná a vízkő kialakulását vagy lerakódását." Az anódrúd mindenképpen elfogy, nincs semmi köze a vizkőhöz, a fém(vas)tartály és a rézköpenyes fűtőszál elektrokémiai harcában ő a golyófogó halálos áldozat.
Vízcsap körül csak akkor van vízkő lerakódás, ha nincs szárazra törölve frissiben... különben a legszebb, fényes porcelán is csúnya lesz.
Ezt bárki ellenőrizheti.
Én még sose láttam ateistákat a templomajtóban, hogy a hívőket áttérítsék.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2018
Én úgy gondolom, ez nem a hívők topikja, hanem technikai jellegű és nem a feltételezéseket, hiedelmeket kellene ütköztetni, hanem inkább a fizikai dolgokat.
Oké…!
Azt raktok a fém vagy műanyag csövekre, ami csak tetszik. Az elektronikus résszel nem óhajtok foglalkozni, mert az önmagában működhet ( ha jól van összerakva )- sípolna is megfelelő hangsugárzó valamivel, csak éppen ebben a formában a vízkőre hatástalan. Mindenki úgy csapja be magát, ahogy neki tetszik… Részletek egy termékismertetőből.. Idézet: „A ………………. vízkő elleni készülék működési elve:” ( Forgalmazó neve törölve különböző problémák elkerülése végett…) Idézet: „………… működési elve A ………. vízkőmentesítő készülék két munka tekercsét felcsévéljük, majd csatlakoztatjuk a 220V-os hálózathoz. Ettől a pillanattól működik és dolgozik a készülék. Az első tekercsen átfolyó vízre, a nagyfrekvenciás 2 és 30.000 Hz elektroimpulzusok dinamikusan szétrombolják a vízben levő kalcium-karbonát kristály szerkezetét. ” 1., Olyan nem lehet, hogy 28 kHz-es sávban ( 2-30 kHz ) hasson 2 féle szerkezetre ( MgCO3 és CaCO3 ) Ha pedig 2…5 fajta frekiérték lenne, az is furcsa, mert a legjobban ható freki is elég lenne és felesleges bonyolítani „találomra” a szerkezetet. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem mindegy villamos szempontból sem, hogy ekkora a sávátfogás! Egyféle infó szerint pl. egyik beállításban 40 sec-ig seprűz a végértékek között 1 napon át. Ebből is látszik, hogy ahogy esik, úgy huppanik: HÁTHA, TALÁN eltalálja az esetleg hatásos frekit? Idézet: „Ezáltal a hópihe alakú szerkezete feldarabolódik, így fizikailag megszűnik a kapaszkodási képességük!” 2. Vízkövesedés A vízben oldott kalcium- és hidrokarbonát-ionok kalcium-karbonátként kiválhatnak. A kivált kalcium-karbonát a magnézium-karbonáttal együtt alkotja a vízkövet. A reakció reverzibilis: Ca2+ + 2HCO3 - = CaCO3 + CO2 + H2O ( nyilaim nincsenek… ) Idézet: „A második tekercsen áthaladó kristályszerkezet, az azonos impulzus hatására egy kényszer visszarendeződésen megy át, ami által már csak egy romboid alakú hasábbá tud alakulni, ami már képtelen az egybekapaszkodásra, megkötődésre.” 3., A későbbi beírások figyelembe vételével nincs „2.tekercs”, mivel kifejezetten kapacitív hatást emlegetnek egy hasonló rendszernél, nem induktívot. Ebből adódóan nincsenek tekercsek, hanem 2 fegyverzet, nincs fordított erőtér, mert az folyamatos a két „tekercs”, fegyverzet között - mitől és hogyan rendeződne vissza a kristályszerkezet? Különben pedig mozgó víznél elég nagy a sebesség és nagyságrendileg 0.1 sec-ig tartózkodik egy kristály az adott térben. Idézet: „Közben a kristályok a visszaalakuláskor pozitív töltésűvé válnak. Továbbhaladva a vízárammal ezek a pozitív töltésű kristályok a csővezeték falán előzőekben kialakult vízkő lerakódásból vonják el az elektronokat, aminek során a vízkő felületén levő kristály szerkezet kötései fellazulnak, ezzel feloldják a már meglévő vízkő lerakódást.” 4., Nem hinném, hogy ez így működne – de ha fel is oldanák, később ( bojlerben ) úgyis visszaalakulnak szilárd karbonáttá és kicsapódnak. Idézet: „A feloldott molekulák a vízárammal folyamatosan eltávoznak, mindezt olyan ütemben, hogy nem rontják a víz minőségét!” 5., Nocsak.. mégis vannak molekulák? J Páran megjegyezték velem ellentétben, hogy itt csak kristályok vannak.. Idézet: „Ez a folyamat megegyezik a természetes lágy víznek, például az esővíznek kőzeteken való átfolyásával, melynek során az esővíz ásványi anyagokban dúsabbá válik, mert kioldja a kőzetekből a mészkő kristályokat! A készülék hatására a vízben kis mennyiségű hidrogén-peroxid keletkezik, ami reakcióba lépve a csővezeték fémes felületével, nagyon vékony magnetit védőréteget alkot, mely megakadályozza a további korróziót.” 6., Ha ez így lenne, akkor mellette H2 ( hidrogén gáz ) is kiválna..- már bocs, de itt nem vízbontás van és nem is lehet. Idézet: „………… vizlágyító animáció ( ezt nem kopizom be ) A képen jól láthatók a kalciumkarbonát (vízkő) kristályok korallszerű, vagy hópihe szerkezetű alakzatai. Ezeket, a kapaszkodó körmökkel jelenlevő kristályokat bontja szét és alakítja hasábos szerkezetűvé az eljárás. ” 7., Az animáció egy rajzolt dolog, nem valóság - de itt elégséges ráhatás sincs.. Idézet: „A képen jól látható, hogy a kalciumkarbonát (vízkő) kristályok, az átalakulást követően, hasábos szerkezetűvé váltak. Megszűnt a kapaszkodásra képes szerkezet. A hasábos szerkezetű kristály egymásról legördült és pozitív töltésűvé vált! Az impulzív elektromos hatás által felerősödött ionaktivitás miatt a vízben lévő ionokat (H+ OH-) a befogadni képes molekulák gyorsabban lekötik. A PH érték 6,8-7,2 között stabilizálódik ezért a vízkezeléshez sokkal kevesebb vegyszer szükséges ezáltal az elektrolitikus korrózió is megszűnik. Mivel a ……….. hatására oxigénnel telítődik a víz, az aerobaktériumok aktivitása fokozódik viszont az oxigént nem igénylő baktériumok, több mint 80%-ben elpusztulnak. ” 8., Ugyan, miből telítődne oxigénnel a víz? Mivel zárt rendszer, kívülről nincs utánpótlás, belül pedig mi lenne a „helyén”? A hidrogén felszívódna? Idézet: „A víz változatlan kémiai összetétele ellenére tipikusan lágy lesz.” 9., Amikor kivált belőle a vízkő, kifolyás után és ez csak a következő felmelegítésig érvényes. A vízkő tekintélyes hányada a melegített részben ( pl. bojler ) válik ki, aztán onnan sodródik később a csövekbe, a csapokhoz… Idézet: „A vízkő: A vízkő valamennyi, víz alkalmazású technológiánál létrejön, mert a víz hőmérsékletének legkisebb változására a felszabaduló CO2 beindítja a víz molekula átalakulását. ” 10., Miiii? Méghogy a „ víz molekula átalakulását” ? Talán a benne lévő hidrokarbonátok átalakulását, nem? Idézet: „A vízben lévő oldható Ca (HCO3) átalakulását, a negatív töltésű "oldhatatlan" CaCO3 formába.” 11., A CaCO3-nak nincs se negatív, se pozitív töltése, az nem ion..- majd ha vissza lesz oldva hidrokarbonátként..… Idézet: „A …………………… elektromos vízkőmentesítő készülék jellemzői és paraméterei: ( szándékosan töröltem a nevet.. ) Könnyen, csőbontás nélkül, mindenféle csőre felszerelhető ” 12., Nos, ez egy nagy bukta…- MINDENFÉLE????? Fémcsövön át, belül semmiféle kapacitív hatás nem lehet – az elektródák kívül vannak, a köztük lévő szigetelés szerepét pedig a levegő, illetve a fémcső veszi át..- út lezárva befelé - …- induktív esetén pedig szintén elhanyagolható lenne, főleg vasnál a 100-300 uW ( mikrowatt ! ) nagyságrendű „teljesítmény” miatt. A fémcső falában már elnyelődik az a kevéske is. De mivel nem folyamatos tekercs van, hanem 2 tekercsantenna, ezért csak egy külső, soros rezgőkör lehetne, aminek a rezonanciafrekije ( MHz nagyságrendű ) nagyon távol van a betáplált frekitől ( 2-30 kHz ). Így a teljesítmény tkp. 0 a csövön belül. Infó: „tekercsek” között C=30-40 pF műanyag csövön, induktivitások: 18..20 uH/db., adatok kölcsönvéve egy üzemeltetőtől. Idézet: „Vízkezelő képesség: 3 köbméter/óra átfolyásig 5/4-es vízcső esetén 2 db készülék felszerelése szükséges! ” Nocsak… mi lesz a „visszarendeződött kristályokkal? 13., A nagy igazság egy része: Idézet: „Az elektromos vízkőmentesítők veszítenek hatásfokukból, hogyha melegítjük, vagy hosszabb ideig tároljuk a kezelt vizet. Ilyen helyek tipikusan a villanybojlerek, ahol jelentősen csökkenhet hatásuk. Az elektromos vízkőmentesítők nem szüntetik meg teljes egészében a vízkövesedést, de számottevően csökkentik annak káros hatásait.” Gondolkozzunk: hol ülepedik ki a vízkő? Leginkább a vízmelegítőkben. Mit jelenet ebből a szempontból a vízkőmentesítő és a bojler közötti, esetleg pár méter távolság? Mit jelent az, hogy pl. késő estétől reggelig ( vagy fordítva ) 10-12 órát is állhat a víz, jól felmelegítve, ahol „elfelejti” azt a 20-30 centis és néha 0.1 sec-es kezelést? Egy kis „víz-dugó” kaphat ELVBEN kezelést, de a fentieket figyelembe véve az is 0. Figyelmetekbe ajánlom még a kb. 10 éves beírásokat is, volt elég szkeptikus és a fizikán alapuló vélemény is.. Viszont olvastam olyant is, hogy ha 80 fok helyett csak 60 fok a max hőfok, sokkal kevesebb vízkő képződik, ami teljesen logikus is. Némely esetekben, hőfok visszaállítás, állás után érthető lehet a kevesebb vízkő kicsapódás. Lenne módszer a tesztelésre, de nem a „kétantennás”, gyakorlatilag 0 teljesítménnyel. Nagyjából ennyi lett volna. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2018
Köszönöm. Azonban megmondom öszintén, egy gyári termék (amit valószínűleg nem egy akadémikus professzor írt meg) termékismertetőjét cáfolni, nem tartom túl nagy technikai-fizikai ellen bizonyítéknak.
(Mint eddig, most sem kívánnék vitàba bocsátkozni. Számomra ez a topik, a ki mit "hisz" el kategória, aztàn megépíti és levonja a tapasztalatokat. Hétvégi fiókkisöprő kapcsolás, pár óra elfoglaltsàg, ha nem történik semmi, akkor sem dől össze a világ. Ebben a topikban is kb. ugyanannyi érv-ellenérv olvasható a működőképességéről, tapasztalatok alapján. Véleményem szerint az igazság a kettő között van, a csapokon és egyéb szanitereken "másfajta" állagú kicsapodás-vízkő keletkezik, ami könnyebben eltávolítható, azonban a melegítés során ugyanúgy és közel ugyanannyi kiválik /bojler esetén/.)
Rendben - ezek szerint nagyjából egyet is értünk.
Szia!
Mint mindenki más is a változtatás jogát én is fenntartom, és a múltkori hozzászólásomat törölném ha tehetném. Bár ez esetben azt hiszem elég konkrét a bizonyíték, a csapok körüli lerakódásban pedig ahogy ferci is írta a törölgetős modszert is alkalmaztam, ezért hihettem azt hogy működik. De goreny is jól jellemezte a "ki mit hisz" kategória, hát nálam ez eddig tartott, én legalább a végére jártam.
Szevasztok!
Az lenne a kérés/kérdésem,hogy az utóbbi időben találkoztatok e valami használható elektronikus,vízkő-lerakódást megelőző készülékkel,amivel van személyes tapasztalatotok és aminek a korrekt kapcsolási rajza és esetleg NYÁK rajza is megvan. Szeretnék egyet-egyet az amúgy elég kemény helyi és a kútvizem csövére applikálni. Segítségeteket előre is köszönöm! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szia!
Fórumnyitás előtt, ahogy a leírás is mondja, érdemes a keresőt használni. Ha már van olyan téma, amiben kérdésed van, akkor ott kell feltenni.
Huhh, mennyi ilyen topic is van?
Mellesleg a statikus szegmens mágnes működik?
Mivel a keresővel nem találtam ilyen témát,azért bátorkodtam feldobni a kérdést.
Egy 2004-es ezermester cikket találtam,friss ropogósként,mást nem. Ha tudsz egy linket az releváns hozzászólóláshoz,akkor azt megköszönném.
Nem jól kerested, máris áttettek a modik egy 2006 óta csak ezzel foglalkozó, 25 oldalas topicba. Ezt kellene átnézni. Én ezt a kapcsolást építettem meg egy kollégámnak, azt mondta, hogy bevált.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
Felesleges vitatkozni, nem egy csodaszer, de van némi hatása.Én is megépítettem az egyket úgy 3-4 éve. A boylerról nem tudok nyilatkozni, viszont a csapokon nálam is finomabb, könyebben eltávolítható vízkő keletkezik azóta.
Szevasz Goldman!
A vízkőmentesítővel kapcsolatban lenne az a kérésem,hogy ha lehet,akkor küldd át a kapcsolási rajzát használható,letölthető méretben,meg a nyáktervet is ha lehet méretarányosan valamint a tekercsek bekötését,mert azt nem értem,hogy földhöz képest az x kimenetre vannak csatlakoztatva,vagy nyitott körök? Előre is köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |