Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Elnézést, összekevertem a hozzászólásokat.
Egyszerűbb? Ez nézőpont kérdése. Én keresnék egy megfelelő léptetőmotort és építenék hozzá egy vezérlést, kontrollerrel, éppen olyanra, amilyen nekem kell. Az ilyen speciális feladatokra általában nincs kész megoldás, lévén nincs piaca. A többit pipi leírta.
Egy másik fórumon csinált egy srác tesztet. A DRV rosszabbul szerepelt mint az A4988. A digitális vezérlők sokkal jobban muzsikálnak, de az nem egy kategória ezekkel. Szerintem ebben a méretben csak ez a két alternatíva van. A kérdés az hogy mit vársz a cserétől, mivel nem vagy elégedett?
Igazából nincs bajom az A4988-al sem. Csak hátha a 1/32 lépés miatt jobb lenne a DRV már csak a pontosság miatt. :/
Attól nem lesz pontosabb, max a felbontása lehet nagyobb. A kérdés, hogy szükséges-e? Milyen a hajtásláncod a léptető után?
Ez az új nyomtatóhoz lenne azon meg fogasszíj lenne a hajtás. A 'Z' tengelyé pedig rendes orsó vagy ilyesmi.
Hát ugye függ attól a dolog, hogy milyen menetemelkedésű az orsó és mekkora kerék van a szíjhajtáshoz. Ha ezek a számok nem túl nagyok akkor nincs értelme szerintem.
Értem. Rendben. Köszi szépen!
Sziasztok.
Új téma nekem a léptető motor. Vettem egy bipoláris motort és hozza egy DRV8825 drivert, komplett panelen. Az alap dolgokkal nem teljesen vagyok tisztában... Bekötöttem a rajt szerinti kiosztással a motor tekercseit. SLEEP és RESET láb +5V-on. ENABLE láb GND-n. DIR láb 10K-val fekhúzva +5V-ra, bekötve egy kapcsolóra, mely GND-re húzza (irányváltás) VMOT betáp 15V, áramkorlát a labortápban 3A. M0-M1-M2 lábak szabadon (majd próba erejéig +5V-ra) STEP láb egyenlőre szabadon. Bekapcsolva a motor tápegységét, a stabilizált feszültség felmegy 18-19V-ra (változik, de miért ???), áramfelvétel 1.25A körül van, folyamatosan. A meghajtó IC-re ragasztott kis hűtőborda melegszik (nem csodálom), majd mielőtt túl meleg lenne, lekapcsolom a tápegységet. Kérdésem, hogy ennek hogy kellene működnie? A kis panelen lévő potival áramkorlátot lehet állítani, mi ennek a pontos menete? Leírásban nem szerepel... Esetleg a motor tekercsei nincsenek jól bekötve? DRV8825 Motor Motor bekötése: kék(B-) ---> B2 piros(B+) ---> B1 fekete(A+) ---> A1 zöld(A-) ---> A2 Kontrollert még nem csatoltam hozzá, egyenlőre míg nem tiszta minden. Köszönöm segítségeteket. Üdv. Peti A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2018
A step lábra impulzust kellene adni, ennek hatására lép a motor. Egyszerű módon egy 555-el megvalósított négyszöggenerátorral lehet kipróbálni a működőképességét. Az 555 tápfeszültsége 5V legyen, célszerűen a DRV logikai tápjára kell csatlakoztatni.
A motor áramot a video szerint állítsd be. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2018
Koszi a választ.
Ezek szerint eddig jó? Megnéztem a videót, értem is, ezt meg fogom tenni. Azt viszont nem értem, hogy a motoron az áram mindig rajta lesz?
Igen, az áram tartja pozícióban a motort. Normál lépéseket használvavagy az egyik vagy a másik tekercs kap áramot, váltott polaritással. Legyen "A" és "B" tekercs. A tekercsek léptetés alatt így kapnak feszültséget:
A: +- B: +- A: -+ B: -+ A: +- És így tovább... Ezt meg lehet fejelni fél lépéssel, ekkor minden második lépéskor egyszerre két tekercs kap áramot. Az egész lépéshez képest felet lép a motor, ezzel növelni lehet a felbontását. Vannak olyan vezérlők, amelyek 1/16, 1/32 lépésosztás tudnak.
Hali!
Áramnak mindig illik folyni a motoron. A "jobb vezérlők" tudják azt hogy adott idő múlva visszább veszik az áramot, így kevésbé melegszik a tekercs, ha éppen "nincs dolga". Nem tudom a drv8825 ezt tudja-e, nézd meg az adatlapban
Köszönöm a válaszokat.
Így már tiszta minden. A vezérlőnek van ENABLE lába is, így úgy gondolom, hogy annak vezérletével megoldható, hogy ha nincs szükség léptetésre, akkor addig letiltja a kimenetet. Ezt meg ki kell probalnom. Üdv. Peti
Igen, azzal letiltod a kimenetet, a motor pedig valamelyik nyugalmi helyzetbe fog ugrani.
Az nem biztos hogy jó.
Ugyanis egy potira szeretném majd kapcsolni, mely hangeroszabalyozokent fog működni. 100 lépésben szeretném változtatni a poti helyzetét. Ha letiltom a drv-t, akkor jó lenne, ha ott maradna ahol volt legutoljára. Mondjuk, nem hiszen h meghallgato ez a kis változás. Csak a kijelzőn lehetne látni, hogy változott a poti helyzete egy minimálisat. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2018
Annyit nem fogsz észrevenni rajta, ha valamelyik stabil pozicióba ugrik.
Hali!
Ha nem használsz mikrolépést akkor mindegyik helyzet stabil, villany nélkül nem ugrik el. Szerintem...
Áram nélkül fele annyi stabil poziciója van mint ahány normál, egész lépést tud.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
A videó alapján beállítottam az áramkorlátot, tökéletesen működik. Az ENABLE láb +5V-ra kötve lekapcsolja a motoráramot, de ugyan ezt a célt szolgálja a SLEEP láb is. Most már jöhet a STEP láb vezérlése, próbája. Erre egy multifunkciós generátort fogok használni.
Sikerrel le próbáltam a motort.
Full step üzemmódban olyan hangos, mint egy ütvefuró. Ebben az üzemmódban biztos, hogy nem beépíthető egy készülékbe, ugyanis egy hangeröszabályozó potenciómétert kellene hajtania. A mikrostep módokat egyenként bekapcsolva, ahogy nőtt a felbontás, úgy halkult a motor hangja. Talán így már beépíthető, de nem biztos... A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2018
Milyen motort sikerült kézbevenned? Ilyen hangos léptetömotorral még nem is volt dolgom. Vannak akkorák amiböl 2 fér egy gyufásdobozba, és nem is hallani, hogy forognak.
Itt van kettö, egyik sem hangos, és 1-2 cm nagy ( az áttétellel is).
Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 28BYJ-48-as típusú léptetőmotor ULN2003-as vezérlővel történő meghajtásához találtam ezt a mondatot:
Idézet: „Fél lépés esetén:64*64 = 4096 lépés / motortengely fordulás. 5.625° / 64 = 0.09° lépésszög” Bővebben: Link Akkor most ezt úgy értelmezzem, hogy az adott vezérléssel egy 360 fokos kört 4096 lépéssel/0.09 fokonként tesz meg a FŐ tengelyem? (fő tengely alatt azt értem, ami a motorból "kiáll") Köszönöm a válaszotokat. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
A motor 32 lépéssel tesz meg egy teljes fordulatot. A rászerelt áttétel miatt több lépés kell egy teljes fordulathoz de ez az áttétel "kimeneti" tengelyére vonatkozik, nem magára a motorra.
Köszi, akkor egyszerűsítsünk. Mi az a max lépésszám amivel el tudom érni, hogy 360 fokot forduljon a kimeneti tengelyem? (Mindez csupán ahhoz kellene, hogy egy gömböt forgatnék meg a motorral, de a lehető leglassabban kéne forgatnom.....24 óra alatt kéne megtennie egy kört. lehetőleg minél folyamatosabb forgással)
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
A "lehető leglassabb" megjegyzés léptetőmotornál nem értelmezhető. Ha neked úgy tetszik, vezérelheted úgy is, hogy 100 évente csak egyet lép. Ebből a szempontból (is) zavaros az oldal, amit linkeltél: "Az áttétele 64:1, amely körülbelül 15 RPM-es sebességet eredményez.". A cikk azt is írja, hogy a 64:1 áttétel kerekített érték, tehát neked naponta csúszni fog egy "kicsit" a teljes fordulat, egy idő után ez szemmel is látható lesz. Már ha jók a számítások. Ezt ki lehet köszöbölni, hasonlóan a szökőévekhez, időnként többet/kevesebbet lépteted a motort.
Elsősorban ami érdekes az az, hogy neked milyen felbontással kell, hogy megtegyen egy teljes fordulatot 24 óra alatt. A cikk szerint teljes lpéses üzemmódban 2048, fél lépéses üzemmódban 4096 lépés kell egy teljes fordulathoz, nem számítva a kerekítési hibát.
OK. Köszönöm, így már világos.
Tudom, hogy az áttét nem 64:1, hanem 63.684 és így akkor 4076 lépés lesz egy teljes fordulat. Én ezzel már elboldogulok. Így akkor már nyugodt szívvel beruházok egy ilyen motorra. Köszi a segítséget!
Azt azért nem árt tudni, hogy ezek az áttételek nem kottyanás mentesek. Sőt! Érzésre több fok kottyanása is van.
Sziasztok!
Még mindig a hangerő szabályozó projekten dolgozom... Adott ez a motor: Motor Vezérlő: DRV8825 Mikrólépéses üzemmódban mi annak a módja, hogy a leggyorsabban érje el az adott pozíciót? Most jelenleg ez van, csatoltam a képet. Azt szeretném, hogy minél gyorsabban érjen el az adott pozícióba. A motor helyzetét beolvasom 10 biten, majd ha elérte az adott pozíciót, akkor lekapcsolom. A pontosság miatt kell a mikrólépéses üzemmód. |
Bejelentkezés
Hirdetés |