Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Órák csőből - Nixie, VFD, stb.
Tulajdonképpen...
Bár az mondják, hogy a fűtéssel általánosságban nem jó játszani, mert az élettartam rovására mehet. Ha kapcsolgatni szeretné a kolléga, akkor egy plusz kondenzátor kapcsolóval rövidre zárva is megoldás lehet. De én megnézném kisebb +UB-vel inkább. Idézet: „Bár az mondják, hogy a fűtéssel általánosságban nem jó játszani, mert az élettartam rovására mehet.” Én is ezt olvastam, hogy ezeknek a csöveknek 0.8-1.2V-ig lehet a fűtése, de 1.2-nél már jelentősen csökken az élettartalma a csöveknek. Ahhoz, hogy pontosan be tudjam lőni a fűtőfeszültséget ki kéne szednem a csöveket és úgy mérnem, hogy ha esetleg túl nagyra sikeredne akkor ne vágja haza. Ezeknél a csöveknél a fűtőfeszültséggel lehet a fényerőt is szabályozni, vagy csak egy opció lehet az is?
A csövek leírásában benne van mennyi a fütőfeszültség. Ennél többet semmiképpen nem adnák rá többet. De régebben javítottam egy német vfd órát ahol gyárilag volt megoldva a fütőfesz csökkentése, amivel a fényerőt vette vissza.
Sajnos már nincs a birtokomba, hogy vissza nézzem.
Inkább nem opció. Egy elektroncsőnél sem a fűtőfeszültséggel szabályozod az anódáramot.
Itt is az anódfeszültséggel vagy a rácsfeszültséggel tudsz fényerőt állítani. Jelen esetben az anódfeszültség lenne a megoldàs. Vagy programból PWM-mel a rácsokat. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
Sajnos ahhoz kevés vagyok, hogy programot átírjam.Ahhoz, hogy a fűtőfeszt lejjebb tudjam venni ahhoz EZZEL kell játszanom amit Bagodi írt?
Mint írtam, nem kell mind a két kondenzátort egyszerre kapcsolgatnod (ha a fűtéssel játszol), elég egy is. Elektromos szempontból a kettő párhuzamosan kapcsolódik, azaz 2x8.2=16.4 nF. Egy 22..47 nF fűtéssel sorba kapcsolásán gondolkoznék, ami egy kapcsolóval rövidre lehet zárni. Két alkatrész, minimális átalakítás.
De azért én meg mindig az UB+ irányból indulnék.
Emlékeim szerint volt benne valami ilyesmi sor a progiba
"OCR1A = 125-1;" írd át a 125 értékét 50-re azt hiszem evvel nő a PWM Ha nem megy akkor a jövőhéten ősszedobok egy ilyen órát (ugyis van még ilyen panelem ) azt le tesztelem neked.
Ez már jobban hangzik.
Eddig arról nem történt említés, hogy meg van a source is Akkor talán akad ott láb az (fény)érzékeléshez is
Lehet csinálni szabad lábát, csak még nem volt rá igény.
De köszönöm az ötletet.
Köszönöm ezt meg fogom próbálni és jelzek sikerült e.
Ha egy ldr vezerelné a fényerőt az maga lenne a csúcs. Na akkor most már van rá igény.
Szia.
Átírtam azt amit mondtál de semmi változást nem vettem észre. Ha nullára írom át akkor azt csinálja, hogy egyesével kapcsolja fel a csöveket és úgy mutatja az időt.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2018
íÍrd már be légyszíves "OCR1A = 1;"
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
Moderátor által szerkesztve
Próbáltam 1-125-ig szinte mindent.
Ha 125 fölé megyek akkor erősödik a fényereje. Telefonnal próbáltam mérni de nem sokra jutottam vele. Az egyes értéknél talán egy kicsit csökkent a fényereje.
1-nél lehet a legkissebb . Ha ez nem elégséges akkor szerintem hardveressen kell belenyúlni mint ahogyan fentebb már írták mások.
Rendben, akkor marad úgy egyesen.
Valamit biztos, hogy változik mert ha 125 fölé megyek akkor ott már szemmel láthatóan növekedik a fényerő.
Alakítgattam ezt a kapcsolást már mindenféle csövekhez. Télen megcsinálom, hogy gombokkal lehessen beállítani az időt .Meg ez a fényérzékelő és fényerő szabályzó se rossz ötlet.
Az engem is izgat nagyon, jó lenne ha tudna ilyet.
Előre is köszi.
Na megoldódott.
Rosszul csináltam. OCR1A = 15; // 500 Hz (62500/125) Átírtam így és most lejjebb ment a fényerő. Az volt a baj, hogy én bent hagytam a -1-et is és úgy nem csinált semmit. Egyenlőre így tökéletes lesz,majd este korom sötétbe kiderül. Köszönöm. Idézet: „Egyenlőre így tökéletes lesz,majd este korom sötétbe kiderül.” Akkor már csak laptop nélkül kell tudni állítani
Sziasztok!
Életem első nixie óráját tervezem éppen, de még sosem próbáltam ki egy nixie csövet sem. Egy olyan alapvető kérdésem lenne, hogyha lesznek nem használt számok a csőben, azokat szükséges-e valamilyen egyen potenciálra kötni (anódra), vagy lóghatnak üresen? ZM1080.
Sziasztok!
Van egy négycsöves nixie órám, eredeti program 16F84-re van írva át lehetne valahogy 16F628-ra írni?Én nem tudom. Itt a program 16F84-re. Csak 628-am van most itthon. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2019
Nem garantálom, hogy működik is...
Itt van.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2019
Szia!
Kipróbáltam a hexet, sajnos nem megy vele. Köszi.
Próbáld ezzel... hátha jó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |