Fórum témák
» Több friss téma |
Nicsak az 1000 üzem ora az izzon, több mint a 25000 ora a LED-n.
Már csiklandozom magam...még jo, hogy éppen érettségiznek a gyerekek ![]() ![]()
Marketingduma. A legújebb technológiákkal ugyen lehet gyártani olyan izzókat, amik ezer üzemóra körül bírják, de van egy csomó izzóm, amit kizárólag az energiatakarékosság jegyében cseréltem le, például a nappaliban (100W Tungsrasol).
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2018
Rengeteget fejlődött a technológia az utóbbi években. Főleg a jónevű gyártóknál. Jobban bírják a strapát, kellemesebbek a szinek, szabályozhatók, az árak csökkennek, megjelentek dimmable majd dimm tone stb stb.
Most épp egy dimmable-ba kukkantok bele. Jó lenne tudni hogy szabályoz az elektronika.
Aztán a komolyabb led világítótesteknél tapasztalatom szerint ha valami tönkremegy az az elektonika azaz a driver. A kültéri világítótesteknél a driver ki van öntve fekete gyantával ami gyakorlatilag javíthatatlan mert szétszedhetetlen. Rengeteget kihajítottam. Ezzel szemben a szabadon lévő elektronikákhoz hozzá lehet férni. Párat már javítottam. Szerencsés esetben a villám okozta tranziens csak a mains bemenet biztijét és a kék tranziens védő korongot durrantja ki. Az előző darabja kb 10 cent, az utóbbié kb 1 euró.
Nem kell ide se bolha, se elefánt.
Van az adott LED világítótest. Most persze tök mindegy, hogy körte alakú, lapos - kerek vagy négyzet alakú, avagy bármiféle többszint játszó szalagsoros. Önmagában egyikük sem világít! Tény és való, kell hozzá a megfelelő elektromos meghajtása is, pl. megfelelő (és/vagy ideális) tápfeszültség, valami áramgenerátor, stabil áram, stb. Én többnyire a komplett világító-egységet értelmezem, és nem külön- külön. Hiszen általában otthon is csak egyben használom fel mindkettőt. Hogy aztán persze mi a gagyibb eme kettős dologban? Maga a LED-ek vagy az elektronika? Az már inkább lutri vagy az ár kérdése. Logikusnak tűnő, hogy egy márkás lámpáért a gyakorlatban többet kérnek, mint egy tesco-gazdaságos sorozat-vacakért. Nálam otthon az étkezőben valami Livarno nevezetű (valaha rég a Lidl-ben vettem) égők működnek - lassan immár 10 éve. Összesen csupán 1 romlott el a 10-ből. Azt meg aztán gariban egyből kicseréltettem. Jók még a nagy márkanevűek - Osram, Tungsram, Philips vagy éppen GE. És meglepően jók az IKEA márkanevűek, bár a gyártójuk szintén - Made in China. Aztán persze - ott van ömlesztve a mindenféle "noname" kategória. Egyszerűen - néhány diódával, nagy kondikkal, SMD ellenállásokal - és hadd menjen. Vagy van néha benne kissé komolyabbnak tűnő elektronika is - pl. MOSFET-es meghajtó, meg melléje a mindenféle "áramkiszámolgató és elektron-adagolgató" IC-s. Való igaz, ezek eléggé melegszenek. Kissé túl vannak feszítve. Bőven elég, ha a leggyengébbik láncszem - a sorban - bedobja a törölközőt. Vagy csak megáll az élet, avagy magával ránt még olyan elektronikát is, ahol a többi alkatrésze a gagyi. Mindenféle "határeset kondenzátor", a mini Graetz, más egyebek. Van nekem még olyan klasszikus izzószálas égőm (vagy van mellette a régi gázkisüléses fénycső) amelyek már nagyjából de 10-20 éve szinte hibátlanul szolgálnak.
Hány olyan izzom volt (amikor még nem volt bennük elötétellenállás), hogy nem élte tul az elsö bekapcsolást sem. Egy hatalmas elönye volt, hogy egyetlen hobbista sem probálkozott a javitással söt vissza sem vették.
![]() Az is tény hogy manapság, mint mindenböl, van jobb meg rosszabb - gyakran ugyanazért az pénzért, meg van hozzá internet is, igy a panaszkodoknak hatalmas terük van az elégedett felhasználokkal szemben. (Azok nem fognak ide - meg máshova irkálni - hohy náluk minden müködik).
Azt kifelejtettem a hozzászólásomból, hogy az említett Tungsrasol izzókat nem sokkal a rendszerváltás után vettem.
A LED világítással sincs sok bajom, a sufnigyártmányú körték, amiket én szereltem össze a konyhaasztal sarkán negyedik éve működnek.
Na azért a márkában sem lehet megbízni. A 6-os csillárban 3db 10W-os GE kiemnet 2 év után.
Múlt héten mentem el venni olyan már nincs is, már változott a design, pedig 2 éve még elég új volt.
Csak illusztrácioként. Igy néz ki 5 év után egy LED meghajto egy IP64-s kültéri lámpában.
Ugye ilyen alkatrész sem volt a néhai izzokban.... ![]() Meg persze ilyen fusi munka sem.... mégus vagy 4-5 évig müködött.
Viszont ha rendesen megvan csinálva, nem gond a 100 ezer üó.
Erröl beszélek.
![]()
Mi van ezzel? (Most hogy még elég *** maga kép is róla - egy dolog.)
Tán rájött a rohadás? Feltétlenül szükséges a trágárság?! A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
Tiszta rohadt az egész NYÁK pedig egy elvben vizhatlan tokba volt ragasztva.
Sziasztok!
Van egy akkumulátoros kézilámpám amiben tűlábú 12V 20W izzó van. Szabályozható a fényereje, belenézve a belsejébe elég komoly elektronika van beleépítve a szabáylzáshoz és töltéshez. Úgy láttam lehet kapni Osram gyármányú LED-es izzót bele amit a gyári helyére tenni. Viszont az adatlapján fel van tüntetve, hogy nem szabályozható. Ez azt jelenti, hogy az én lámpámban nem lenne használható? Jó lenne a LED-esre áttérni már csak a fogyasztás miatt is.
Szia. Szerintem nem lesz jó bele, illetve jó lesz, de a fényerőt nem tudod majd szabályozni. Ezeket a ledes "izzókat" több led sorbakötésével készítik, jelen esetben 3-4 db led van sorbakötve a tokozáson belül és így megy a 12 V-ra. Konkrét típust nem ismerve, kb. 10 V-nál kezd el világítani, innen megy 12 V-ig. Ebben a szakaszban tudnál fényerőt szabályozni rajta. Viszont az izzóra tervezett fényerőszabályozó elektronikád kb. 4-6 V-tól szabályoz 12 V-ig, így egy jelentős tartományban semmi sem fog történni a leddel, fényerő szempontból.
A ledek általában áramgenerátoros meghajtást szeretnek, az izzónál meg szerintem a feszültséget szabàlyozzák. Baja nem lesz a lednek, viszont lehet, hogy csak egy kicsit tekersz a fényerőszabàlyozón és a sötétből teljes fény lesz. ![]()
Jobban jársz, ha azt a szabályózó elektronikát simán lecseréled egy mezei nyomógombos (illetve - ami a helyére pont befér) ki-be kapcsolóra.
A szabályzó meg? Jó lesz pl. autóba, vagy más egyéb - a még hagyományosan 12 voltos izzólámpákkal működő cuccok sima szabályozásához.
Sziasztok, megakadtam. Van egy erintokepernyovel vezerelt LED es lampa(panel) az erintos resz osszetort, de a lampa es az elektronikaj ep. A torott erinto panelt gond nelkul eltavolitottam (kijelzo ep alatta) ennek volt -marmint az erinto egyszegnek - 4 db laba (kis filmen levo csatival). Mivel sehol se talatam erinto panelt (csak a matricat kerestem) gondoltam megoldom, helyettesitem 4 db nyomogombbal. (dimmer fel/le, szinhomerseklet fel/le). Namarmost nem megy...
![]() Koszonom a segitseget!
Szoval az elso kepen a jobb felso sarokban lathato a 4 polusu `film` csatlakozo lapos. A kozepso kep a led en levo elektronika (ezt akartam 3dik kepnek) es a jobbszelso a kijelzo panel hatoldala. itt a jobb sarokban van 2 db 3 labu csatlakozo. (1 a Dimmernek, egy pedig a szinhomersekletnek)
Az érintőképernyők általàban kapacitív vagy rezisztív érzékelésüek. Nyomógomb helyett potival vagy kondikkal próbálkoznék azon a 4 póluson. De szerintem elég döglött ez a ló.
A kijelző valószínűleg egybe van építve az érintőpanellal. Azonos lábszámú kijelzőt valószínűleg lehet találni, talán érintőpanellel egütt is. Kérdés, hogy színes, pontmátrixos, vagy monokróm, karakteres kijelző volt az áldozat. A panel gyártója alapján csak lehet további infót gyűjteni, de sok idő, és türelem kell hozzá.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2018
Igen arra rajottem, hogy nem sima nyomogombra van szuksegem. A szep a dologban, hogy a lampa gyartojanak se hire se hamva (weboldala nem el etc.) most probalom a kijelzot megtalalni, es ugy hozzakeresni az erinto kiegeszitot. Persze talaltam egy szamot a szalagon, de eddig nem segitett... a HST019010231 mond valakinek valamit?D
A web.archive.org segíthet megnézni a gyártó honlapját.
Sot annyira, hogy kiderult, hogy egy kollegame volt a ceg (kb. megismerkedesunk elott zarta be, nyilvan sose derult volna ki...), ugyhogy meglesz a megoldas.
![]() KOSZONOM!
Az erinto kepernyo siman lejott a raragasztott foliaval egyutt. a kijelzo ep es egeszseges. Monokrom.
A szalagkábellel semmire nem mész szerintem. A rajta lévő szám csak egy típusszám, de az érzékelőhöz nem biztos, hogy sok köze van. Azt kell kideríteni, hogy rezisztív vagy kapacitív érzékelőről van -e szó. Ha ez megvan, más gyártó hasonló méretű érzékelőjével kis szerencsével helyettesíthető is...
Esetleg vedd fel a kapcsolatot velük, ha mázlid van, hátha az ő termékük a kijelző... A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2018
az ovek nagyon ugy nez ki,
![]()
Sziasztok,
megkértek, hogy nézzek meg egy vw phaeton ledes hátsó lámáját. A probléma, hogy 3 db helyzetjelző piros led nagyon halványan világít, de az index sárgája hibátlan. 2 színű, 4 lábú ledek vannak a panelon. A 3 db hibás szerintem sorba van kötve. Mikor hozzám került, a fényerejük kicsit erősebb volt, de a bal alsó led 2 lába oxidálódott volt, azt átforrasztottam de csak még halványabb lett. Állítólag ilyen led való bele. A panelon az ellenállásokat megmértem, azok ugyan akkorák. A nyák 2 oldalú, az átvezetőt átforrasztottam, a helyzet nem javult. A hátoldalon van egy fekete alkatrész, 5 lába van, nem tudom mi célt szolág. A panelon 15 db led van, a hátoldalon 5 db ebből a fekete alkatrészből. A ledeket kellene cserélnem, vagy mi lehet a gond? Ilyen 4 lábú ledet még nem forrasztottam, jól gondolom, hogy olyan széles páka hegy kell ami egyszerre átéri a 2 lábát? A válaszokat előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |