Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Szia.
Tudnál típust adni? Hol lehet elérni, megvenni? Köszi.
Ezek többnyire Kinábol származnak (ebay, aliexpres, banggood stb). Egyszerüen keress miniatur stepper motort vagy geared stepper motort).
Nem igazán tudtam értelmezni a kérdésed, de induljunk ki abból, hogy egy ilyen léptető biztonsággal 300f/min sebességre képes lépésvesztés nélkül, nagy biztonsággal. Ehhez ha jól számolom 1000 step jel kell másodpercenként. Ezt kell szoroznod a használt mikrolépések számával.
Koszi.
A következő a gondom... Mikrolepes nélkül nagyobb lépésekkel tudom vezérelni a motort. Ekkor az a gondom, hogy hangos. Ezért kell mikrolepesben gondolkodnom. A vezérlésnel azt a módszert használom, hogy: 1. Beolvasom a poti helyzetet. 2. Ha jött alapjel módosítás kérés, akkor bekapcsolom a kimenetet 100u secre. 3. Kikapcsolom a kimenetet, majd€ várok 50u sekundumot. 4. Fut a program tovább (értékek kiírása a kijelzore, stb...) 5. Majd kezdődik elölről... 6. Beolvasom a poti aktuális helyzetet. 7. Ha meg nem érte el a kívánt alapjelnek megfelelő pozíciót, akkor újra 100u szekundumra bekapcs. Kimenet, és így tovább. Ha elérte a kívánt pozíciót, akkor nincs kimenet vezérlés tovább. A mikrolepesnel halkabb sokkal a motor, de akkor tovább tart a kívánt pozíció elérése. Ezért szeretném felgyorsítani a lépéseket. Ha gondoljatok, készítek videót a hangol, ami zavar. Üresen a stepper motor egy bizonyos pozícióban szorul, nem egyforma erővel lehet körbe tekerni. Sajnos... de a lepesvezerlesben ez nem jelent gondot.
Meglehetösen összevissza jár az eszed. Azok a mikromotorok, amiket beraktam, alig hallhatok, ha meg beteszed a készülék belsejébe, egyáltalán nem. Ráadásul a te esetedben a motor legfeljebb akkor zümmög, ha változtatod az állását különben nem csinál semmit - csak szép csendesen nyeli az áramot.
Értem én, nincs gond a mikrolépéssel. Két dologgal tudnál szerintem gyorsítani:
1: meg kell nézni a DRV adatlapján, hogy mennyi ideig kell magas jel a lépéshez és mennyi idő kell az újabb lépéshez. Erre optimalizálni a programban az időzítést. 2: amíg állítja a potit hagyom figyelmen kívül minden mást. Ha elérte a kívánt értéket, akkor foglalkozzon a kijelzéssel.
Koszi.
Értem én, hogy jó motorok, és el is hiszem, de nem rendelek Kínából, és egyéb országokból. Ami itthon kapható, abból próbálom megoldani a feladatot. Max. Angliából rendelek, de onnan is úgy, hogy a rokonom rendeli, és elküldi vagy ha kint van családtag, akkor hazahozza. Azért köszönöm.
Koszi Neked is.
Gondoltam erre is, de hátha van más megoldás is. Átgondolom a program lépéseket, aztán meglátjuk.
Lehet, hogy otthon is kapni, manapság ez már nem lehet gond. ( az otthon árult motorok is többnyire Kinábol származnak). Huslevest is jobb husbol fözni, mint zacskobol.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2018
Üdv Mindenkinek!
A léptetőmotorra rá van írva 6,4 ohm, se feszültség, sem áramfelvétel. Ez Hp nyomtatóból van kiszerelve. Az volna a kérdésem, mekkora feszültséget kapcsolhatok rá, és mekkora lehet a tartófeszültség, illetve mekkora áramerősséget lehet megengedni? A nyomtatóban bipolárisan volt bekötve, de én (az egyszerűség kedvéért) unipolárisan szeretném működtetni. (ki van vezetve mind a két középkivezetés) Előre is köszönöm a segítséget.
A feszültség nem releváns, attól függ milyen vezérlővel akarod hajtani. Nem tudom miért jobb az unipoláros vezérlés. A készen kapható olcsó vezérlők általában bipolárisak. Pl. kezdettnek egy A4988 a maga 35V 2A-ével bőven sok egy ilyen motornak. Az áramot úgy kell beállítani, hogy hosszab használat esetén se melegedjen túl a motor.
Tulajdonképpen jó a bipoláris vezérlés is. Az egyszerűség kedvéért ULN 2003-mal próbálkoztam, egy darabig jól működött, de hosszabb ideig próbálva az ULN 2003 megadta magát. A motor nem melegedett.
Az ULN nem vezérlés, csak több tranzisztor egy tokban. A vezérlést biztosan mással oldottad meg. Viszont vannak a kész vezérlőkben - még az 500.-forintosban is - olyan szolgáltatások, mint pl a fix helyhzetben tartáshoz a tartóáram, mikrolépés stb. amit saját magad megvalósítani elég nagy meló.
Kösz a segítséget. Már rendeltem is egy A4988-as modult. Ha megérkezik lehet hogy további segítségért megkereslek.
Rendben, csak azt áruld el mivel vezérled!
Pillanatnyilag kísérlet képpen párhuzamos portról próbálkozok. Később PIC segítségével I2c keresztül 4 db portbővítővel szeretnék működtetni 8 db léptetőmotort. Kösz segítséget, majd kereslek.
Bocs, de az előbb sürgősen el kellett mennem. Megpróbálom részletezni az elképzelésem.
A kocka_1 szeretném megcsinálni. Szereztem 8 db egyforma léptető motort. A mechanikai rész elkészítése nem okoz semmiféle problémát, mert a nyolcvanas évek elején szerszám készítéssel foglalkoztam, így a megfelelő szerszámok (eszterga, marógép, helyzetfúró stb.) megvannak. A motorok forgatásánál egy kritikus pont van, amikor a két szemben lévő motort kell lépésenként egyszerre forgatni ellentétes irányba. Ezt unipoláris módban 8 biten egy lépésben szinkronban meg tudtam csinálni. Ezért gondoltam MCP23016 portbővítővel megoldani, mert így egy lépésben tudnám a két motort egyszerre működtetni. (+ a többi kiegészítés ULN2803, tranzisztor stb.) A többi lépés nem kritikus. Rendeltem próbához 2 db A4988-at, ha megjön kifogom próbálni. Ehhez kérném majd a segítségedet. Próbáltam L293 H -hiddal működtetni egy ventilátor motort de az irányváltás nem működött. A forgatni való kockát Kínából rendeltem, (1190 Ft és a házhoz is szállították!!!!) kiválóan, könnyedén forog.
A portbővítőt elfelejtheted , csak bonyolítja a programot , a léptetőmeghajtók csak két lábon (step-dir) "kommunikálnak" a piccel az 8 motornál 16 kivezetés egy izmosabb pic 24 lábbal bőven elég a vezérléshet ...
PIC18F4520-ra gondoltam, mert azzal kicsit már megbarátkoztam.
Neki bőven elég lába van a közvetlen vezérléshez , de nem lesz egyszerű megírni a programot ..
A működtetést először csak a PC-soros vonal-PIC módon szeretném kézi működtetéssel megoldani (egy motor jobbra - balra 90 fok, 180 fok, Szembelévő motorok egyszerre, motorok előre hátra mozgatása stb. ) A kirakás logikáját később (valamikor ) a PC fogja végezni.
Szerintem ez nem olyan bonyolult és egyetértek abban, hogy felesleges a portbővítő. Max 3láb kell motoronként, ha a tartó áramot is akarod használni, ha ez elég globálisan akkor motoronként 2láb kell. Az irányt a DIR láb magas vagy alacsony szintje adja a lépést még a STEP-re adott impulzus. Ahány Impulzus, amit lép. Ilyen egyszerű.
A harmadik (engedélyező) láb az viszont lehet közös minden meghajtónál , csak ha áll a gép akkor kell levenni vagy ráadni a jelet de akkor egyszerre az összes motorra
tehát csak egy +lábat igényel a processzortól . Olyan gépeknél ahol nem áll fenn balesetveszély mint például itt nyugodtan fix szintre is köthető az engedélyező láb .
Kösz a segítséget. Megérkeztek az A4988 -sok. Az irányváltással sokat segítettél, a tartás is gondolkodtatott, de így már világos. A leírásban szerepel a 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 léptetés, ez az MS1 MS2 MS3 -mal állítható be? ( Bár egyelőre ha 1/1 lépésben is jó lesz.)
Igen, ha azokat magas szintre húzod, akkor csinál mikrolépést. Az adatlapon megtalálható, hogy milyen kombináció milyen lépést ad. Az egész lépéssel csak az a gond szokott lenni, hogy iszonyat hangos.
Üdvözöllek! Az A4988 megérkezett. Összeállítottam egy próba kapcsolást. Az engedélyezést +-ra kötöttem, az ms1-2-3 a földre kötöttem, a SLEEP - re + 5V kapcsoltam. Az impulzusra a motor megse rezdült. A motor helyére 2 db duo ledet kötöttem, de impulzusra semmi sem történik. A motornak 9V feszültséget adtam, az IC erősen melegszik. Mit rontottam el?
Megtettem. Az 1A 1B-re kötött led világit de a másik nem. (előtte is világított )
Egy lépésre mindig 2 LED világit. Egy ujabb impulzus kell a mási állapothoz. Nézd meg mit jelent ha magas szint van a 3 MS bemeneten.
A RESET lábat a SLEEP lábbal össze kell kötni, ahogy az a rajzon is van!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |