Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3168 / 3999
(#) attika válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Szia.
Egyszerű a válasz, ott van mellette az adatlapja is.
(#) kriszrap válasza attika hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Ír 15 v maxot meg power supply 12v....
(#) attika válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

3V < VCC < 15V
P = 2 • 1W, VCC = 6V, RL = 4Ω
P = 2 • 2.3W, VCC = 9V, RL = 4Ω
P = 2 • 0.1W, VCC = 3V, RL = 4Ω
DESCRIPTION
The TEA2025B/D is a monolithic integrated circuit
in 12+2+2 Powerdip and 12+4+4 SO, intended for
(#) aramis hozzászólása Máj 25, 2018 /

Sziasztok! Tudna valaki segíteni, a képen látható multiméter hibája lehet ,hogy a 9v elemet szabályosan falja havonta kell bele vennem egyet. ez így nem lehet jó . Mi okozza ezt a hibát szerintetek?
üdv.
(#) ferci válasza aramis hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Szia!
Fogjál egy másik multimétert és egy közdarabbal az elemnél mérd meg, kikapcsolva van-e fogyasztása. Utána a leginkább használt méréseknél mit fogyaszt, aztán némileg következtethetsz, az elemek rossz sorozata-e vagy tényleg a multi rossz ebből a szempontból.
Automatikus kikapcsolás után is várjál a méréssel kb. 20 percig.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2018
(#) Fidel hozzászólása Máj 25, 2018 /

Sziasztok!

Kellene a PC-hez egy mikrofont vennem. Szükséges lenne, hogy ne csak közvetlen közelről hangosan belebeszélve legyen értéklehető a hangerő szintje.
A kondenzátor mikrofonokkal, amik eddig hozzám kerültek, minimál kialakításuakkal ez nem nagyon működik. Nem tudom, hogy mikrofon erősítő nélkül ez működhet e? Esetleg csak gyenge minőségűek voltak, amik eddig hozzám kerültek?
Mire kellene odafigyelnem a paraméterek tekintetében, mivel lenne érdemes ezt megoldani?
Gondolom, az illesztés tekintetében kellene valamit jól eltalálni, meg az érzékenység lenne lényeges, de mit kellene figyelembe venni?
(#) vargham válasza Fidel hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

(#) Fidel válasza vargham hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Ez jóval több, mint amire nekem szükségem lenne. A gyerek szeretne játszani vele a gépén, tehát nem annyira a hanghűség és a tökéletes minőség lenne az érdekes, hanem az, hogy kb 2-3m-ig legyen értékelhető a hangerő, ne kelljen kiabálni.
Árban nem az 500Ft-os tétel, de nem mennék 5-10e fölé.
Van egy ilyesmi Genius MIC-01A mikrofon, még asztalon használva, amire kitalálták, arra jó is lehetne, de 50cm-ről már elég hangosan kell beszélni, hogy lehessen valamit hallani is belőle.
(#) ferci válasza aramis hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Egy MX 25 306 pl. feszmérésnél 2,7 mA-t fogyaszt, kondi mérésnél pedig üres hüvellyel 7,6 mA-t.. - kikapcs után pedig 0.3 uA-t valameddig..
(#) gyulank hozzászólása Máj 25, 2018 /

Miből van a villanypásztor drót? Szóval mi jó arra, hogy kint legyen áram alatt, és ne rohadjon szét?
(#) vargaf válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Van válszték bőven:
Villanypásztor vezeték
(#) RoliNyh válasza doominogame hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Mérd meg pontosan az akkufeszültséget, aztán az üzemanyagszint jeladót vedd ki a tartályból,
és mérd meg a test és a jeladó másik pontja közti feszültséget is minimális és maximális állásban is.

Volna egy tippem, de ahoz tudnom kellene egyrészt a feszültségeket, másrészt biztosan nézd meg,
hogy a jeladó valóban le van -e testelve (tehát akku negítív pólusra megy), a másik szál pedig a műszerbe...

Egyébként meg egy ilyet betenni egyáltalán nem gányolás. Ráadásul pontosan mér, a te módszered biztos nem lesz ilyen pontos, már csak azért sem, mert nem ismerjük a kijelző műszer paramétereit,
ráadásul az általad mért értékhez skálázva sincs. Szóval akkor most melyík is a gányolás?
(#) elektroncso válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Nem ismerem a villanypásztor drótot, szóval tévedhetek is de szerintem ami képbe jöhet:
ónozott réz, alumínium, horganyzott acél. Ezek jutottak elsőre eszembe.
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Első kettő kiesett: 1. ára, 2. szilárdsága miatt.
(#) gyulank válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Na de hozzátéve, hogy jó vezető is, és attól se rohad, és ugye szigeteletlen, mert az a lényeg, hogy üssön. Azt másodjára kifelejtettem a leírásból, de a kérdés ugyanaz, mint elsőre. Horganyzott kerítést láttam már rozsdálni áram nélkül is, és nem tudom milyen vezető, az alumínium egyből oxidálódik, ami ha jól tudom jó szigetelő.
(#) gyulank válasza granpa hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Szilárdsága alatt mire gondolsz, ami miatt nem jó?
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Ha emlékezetem nem csal akkor a villanypásztor "drót" az egy madzag amibe fémszálakat szőnek. A szigetelő (talán műszálas) madzag viszi a terhet a fémszálak pedig vezetik a villanyt.
Ha most nem esne akkor kitekernék a régi istállóhoz ott tavaly még láttam dirib-darab villanypásztor drótdarabokat.
(#) elektroncso válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Az alumínium oxid jó vezető. A utcai légvezetékek is alumíniumból készülnek. De pl. a vasúti felső vezeték meg rézből van.
(#) granpa válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Mármint az alumínium? Feszítsd ki!
(#) gyulank válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Az alumínium-oxid nem jó elektromos vezető. Ejnye
(#) gyulank válasza granpa hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Én az erre használható anyagra vagyok kíváncsi. Ugyanez (kint van, áram alatt, és nem rohad egy szúnyogölő is), de azt nem kell kifeszíteni. Vagy pont vastag és stabil rács kell hozzá.

Jajj Máté! Még jó, hogy kémiából nem kell érettségizni, de elektro-anyagismeretből se (ezek szerint). Hogy is néz ki egy utcai, alumínium vezeték (vagy egy alumínium távvezeték)?!
(#) vargaf válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Nézd meg ezt a vezetéket közelről:
Villanypásztor vezeték
Ez is az először linkeltek között van. Én már építettem villanypásztort és telepítettem ilyet, tartós és megfelelően szilárd.
(#) granpa válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Egy okos kos (láttam!) simán nekiszalad a (horganyzott acél) karámvezetéknek, és elszakítja, hogy átmehessenek legelni a tilosba. Hát ide kifeszíteni alumíniumot? Ezért jobb a "vargaf" által linkelt rugalmas.
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Lehet műveletlen vagyok, de legjobb tudomásom szerint az alumínium levegővel érintkező felületén kialakuló oxidréteg jól vezeti a villanyt. Amit belinkeltél alumínium-oxid tudom, hogy rossz vezető ilyen keletkezik akkor is, ha az Al drótot összetekered a Cu dróttal és a kötésen áram folyik. Szép fehér porrá válik a kötés pár év alatt.
De nem vagyok jó kémiából soha nem szerettem, lehet keverek dolgokat.
(#) gyulank válasza vargaf hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

De én most nem villanypásztort akarok, és akárhogy nézem, nem látom miből van, és milyen az ellenállása, és meddig nem rohad meg, és mennyire terhelhető.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Máj 25, 2018 /

Nincs áram alatt, áram csak akkor lesz benne, ha nekimegy az állat, és zárja az áramkört. Az sem fontos szempont, hogy jó vezető legyen, nem megölni kell az állatot, csak elriasztani. Arra pedig elég egy áramütés, ami nem nagy áram. A drót, csak feszültség "alatt van" ha már így fogalmazol.

Tényleg nem vagy jó kémiából, ami a Cu-Al kötésnél történik, keletkezik, az más egy kicsit.
Következő: »»   3168 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem