Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   99 / 198
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Vigyázz az a kapcsolo csak elektromosan kapcsol, a gépben semilyen áttétel nincs. Csak mechanikusan mintha elötétellenállásokat kapcsolna be.
Igy néz ki a kapcsolo.

IMG_3289.JPG

(#) mex válasza freddyke hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Például én ilyen, és hasonló finom munkákra használom, szerintem ezt nem tudja a többi barkácsgép
(#) elektroncso válasza fastaction hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Nekem is tetszik. Itthon megnéztem, nem görbe, nem homorú a lapos reszelő, nem látok hibát. De nem is volt olcsó, 5€ volt a képen látható készlet.
Egyedül a befogó nyél nem tetszik, túlságosan kiáll belőle a reszelő, ráadásul nem lehet a patront megszorítani eléggé ahhoz, hogy megfogja rendesen a reszelőt. Cserébe a nyél vége letekerhető és a belsejébe belefér az összes reszelő így nem kallódik a fiók aljában. A szép piros színe miatt meg könnyű lesz megtalálni.
A gépet akkor tanácsaitok alapján kihagyom. Nem égető a vásárlás, csak szeretem ha van itthon mindenféle szerszám.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Univerzális gép nincs. Ha nagyon univerzális, az olyan mint a svájci bicska, mindent tud, de semmire nem használhato.
A Dremel erösebb a hálozati motor miatt és nehezebb is, ami komoly gond a finom munkához. A kis proxxon ehhez nagysagrendekkel jobb.
A dremel inkább egy marogép furásra meglehetösen alkalmatlan, a kis furokhoz (<2mm) nehéz, a nagyobbakhoz meg gyors. De remekül lehet vele marni (fát, csempét, gipszkartont stb) jobb mint a lyukfürész és csiszolni fa és fémfelületet megdolgozni.
Természetesen a kis proxxon nem elég erös nagyobb csiszolomunkákhoz. Ahhoz a 100 W-s jobb, de az meg nehezebb - valahol a kis proxxon meg a Dremel között van.
A proxxon tisztességesen be lehet fogni állványba ami a dremel esetében még a vicckategoriát sem üti meg.
A proxxonhoz épitettem egy spéci tápot, ami terheletlenül, éppenhogy csak forgatja a tokmányt, (kb 4-5 V megy a motorba), amint leterhelem a furot felgyorsul a beállitott sebességre. Álom ilyen géppel NYAKot furni, mert üresen lassu fordulaton könnyü a pontos helyre állitani majd megnyomni, és kifurni a lyukat.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Nicsak nekem is majdnem ilyen az esztergapadom és igy van rajta a proxxon is.
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Ez még echte DDR..A rendszerváltás után megvették a Proxxonék a gyártás jogát, és kis átalakítással immár Proxxon zöld színben gyártották tovább egy darabig.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

A 230V-s Proxxon gépeket nem tartom tul jonak. Egy barátomnál is tönkre ment. Nekem csak a CNC maroban volt egy ideig, de ott sem teljesitett annyit mit a majdnem ugyanannyiba kerülö de sokkal jobb KRES.
Azota csak kisfeszültségü proxxonaim vannak, azok viszont elnyühetelenek. Pár éve valamilyen kiárusitáson vettem egy tartalékot ha egyszer a régi tönkre megy, azota is ott az uj eredeti csomagolásban, csak éppen kiprobáltam hogy ha kell azonnal reklamáljam. Nem kellett....
(#) Electricboy válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Én is a Proxxon-ra szavazok, nekem 230-as van, de nagyon megvagyok elégedve vele. Erős pontos tényleg minőségi. Legalacsonyabb 5000RPM-nél sem tudom lefogni a tokmányt. És külön tetszik hogy ezen nem az a patronos tokmány van. FBS 240/E
Hamarosan a fúró állványt is beszerzem hozzá.
(#) freddyke válasza mex hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Idézet:
„Szerintem sokan nem arra használták amire igazán való, erőltették, stb. Nekem bevált, pontos, sokkal jobb vele dolgozni mint a dremel-el. Mondjuk drótkorongozni az is jó, de ugyanígy jó a noname kivitel is...”
Van ilyen is. Beleolvastam többe is, nekem nem úgy tűnt (valaki azt írta nagyon vigyázott rá, mégis tönkrement). Mikor vásároltad?
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

A 230V-s motorok minden ilyen gépben kritikusak. Nagyon vékony huzalbol vannak tekerve nagy a fordulatszám a proxxonon meg a dremelen is nxititt konstrukcio igy egy porszem vagy csiszoloköszemcse berepülve a motorba tönkre teheti a tekercset. Többek között ezért cseréltem le a CNC gépen is a proxxont a Kresre. Minap a nejem konyhai kézimixere is meghalt - igaz az mechanikusan esett szét, pedig elég jonevö márkás gép volt ( meg >25 éves), hasonlo motorral mint a 230V-s proxxonban.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Hasznos összefoglaló. Nem tudod mi a különbség a Proxxon Micromot 50/E és 50/EF között? Alacsony fordulaton erősebb az 50/EF?

50/E-nél:
"Variable electronic speed control with feedback effect (high engine power also at lower speeds)."

50/EF-nél:
"Quick-action chuck and electronic revolutions adjustment, with feedback effect (high engine power in the lower revolutions area)."

A kettö azonos motor szempontbol, csak az egyiken patronok vannak az EF-n meg egy univerzális tokmány kb 3,5 mm vastagságu furoig. A tokmány egy kicsivel pontatlanabb mint a patronok, és nehezbb is, igy pl egy 0,5 mm-s furot nem fogok tokmányba. Igy pl NYAK furáshoz a patronokat használom, mezei munkához meg a tokmányt (egyszer ilyen lyukat kell furni pár pillanat mulva amolyat.)
A tokmányt külön is kapni, igy bármikor cserélheted.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2018 /

Így már látom én is. Ilyen szettben érdemes megvenni (elvileg van hozzá műanyag táska is, ami számomra nagyon lényeges)? Az adapter ér valamit vagy kapásból jobbat érdemes venni? Zavarónak találom, hogy sem a gépen sem az adapteren nincs lekapcsológomb. Ehhez az táphoz például olyan gép illene, amin nincs fordulatszabályozó, mert a tápon van. Itt a tápon és a gépen is van lekapcsológomb. Melyik a jobb megközelítés?
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 28, 2018 1 /

A potin van a kapcsolo és aránylag jol kezelhetö egy ujjal, azaz menetközben a hüvelykujjal tekerheted a potit kikapcsolhatod és változtathatod a sebességet. A szabályzos trafo szerintem kevésbé jo megoldás.

Figyelj egy kicsit, mert a dobozba nem fér bele a trafo - az külön van. Meg lehetne oldani pl. egy kis 12 V-s kapcsolotáppal, de arra meg nem reagál a szabályzo ( az egy sima triakos dolog azaz pulzálo egyenáram kell a hajtáshoz). Én a 50e-t egy 3A-s kapsvitáppal használom sokkal jobb futást ad mint a saját trafoval. Csak akkor nincs szabályzo.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Tényleg van 0 állása a potinak. Itt benne van a trafó. Mi a gond a saját trafójával?
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Az oldal nem nyithato. A proxxon katalogusban és az általad berakott képen is az a trafo kb 2 cm magasabb mint a doboz vastagsága. Csak ezért szoltam, mert nekem is van egy ilyen dobozom abba a nagy trafo nem fér bele. Ha van nekik ujabb, laposabb trafojuk akkor nem szoltam semmit.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Ezen a képen jobban látszik. A doboz úgy van kialakítva, hogy a trafó beleférjen. Cikk lengyelül, jól fordítható angolra.

Ha megvenném a gépet, milyen állványt, tartót érdemes hozzá venni?
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 29, 2018 /

Ezek szerint ez más doboz mint az enyém, de ha igy van akkor mem szoltam semmit.
Állványnak vehetsz eredeti proxxont, de kapni (habár most nem találom a katalogusban) egy extra 20/43 mm-s nyakat is, amivel bármilyen mezei állványba befoghatod a gépet. ( egy esztergályos is megcsinálja egy felvágott alu gyürü 20 mm lyukkal, külsö átmérö 43 mm).
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

A MB 140/S 43 EUR-ba kerül, de az értékelései nagyon rosszak. Az MB 200 67 EUR-ba kerül és ezt sem értékelik sokkal jobbra. Még nem olvastam bele, de 4.5 alatti Amazon-os értékelés nagyon rossznak számít. Neked van tapasztalatod ezekkel? A BV 2000 túl drága 147 EUR-ért. Más alternatívát tudsz esetleg jobb áron vagy minőségben (amelyet az említett adapterrel lehetne használni)?
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Nincs proxxon állványom mert volt már más ( még egy régi massziv meglehetösen stabil szerkezet.
És van PROXXON asztali Furogep-m.
Igy sajnos nem tudok segiteni. Az tény, hogy az a nagyobbik nagyon jonak és masszivnak néz ki. A BV2000 meg már inkább egy speciális állvány, azt te tudod, hogy van-e ilyesmire szükséged. De nézz körül máshol is, lehet, hogy jobbat és olcsobbat is találsz, habár mostanában meglehetösen vacak az állványkinálat.
(#) Firefighter1 hozzászólása Máj 31, 2018 /

Bocsánat hogy félbeszakítom az elmélkedést!
Ryobi termékekről mi a véleményetek!
Ára alapján egy erős középkategória felső széle...
De minőségre nem tudom!
(#) Massawa válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Vagy 15-20 éve láttam öket elöször Amerikában. Már ideértek hozzánk. Szerintem ilyen szinten már alig van különbség a gépek között, csak a márkanév meg az ár változik. Annyira nem gyöztek meg, hogy kiprobáljam. Amugy is elég konzervativ vagyok, ha egy márka bejön, akkor nem keresek mást.
(#) c27 hozzászólása Máj 31, 2018 /

Sziasztok!

Aki használ ragasztópisztolyt meg tudná írni milyenje van, már ha elégedett vele.
Pár napja rendeltem egy SMA007-et, de finoman szólva is kaki. Ritkán kéne, de akkor annyi elvárásom van, hogy 10-15mp alatt kb. 3 borsónyi méretűt egyben le lehessen tenni és ezt max 20-25mp-ként meg lehessen ismételni. Utóbbi alkalmatlan rá.
(#) freddyke válasza c27 hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Nekem van több is, már régen használtam. Megvárod, amíg rendesen felmelegszik? Átmelegedés után magától is folyik az elejéből a műanyag (minimálisan). Emlékeim szerint viszonylag gyorsan át lehet rajta tolni egy komplett patront meleg állapotban. Ilyenkor ki is szoktam húzni, feleslegesen fűt tovább. Nekem csak gagyik voltak (mini méretű is) és még mindegyik jó volt. Ha kivártad a felfűtést és még mindig lassan jön belőle, akkor talán hibásat kaptál.
(#) Massawa válasza c27 hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Hát ezekkel én is gondban vagyok. A nejemnek is van vagy kettö, nekem is volt egy sereg. Az egyetlen ami egyszer bevált a Stannol volt, az gyorsan melegedett, csak legfeljebb egy csepp esett ki belöle, ha nem használtam. Sajnos az ujabb már messze nem ennyire jo. Mindenféle pattex meg hasonlo márkák hetek alatt a kukában kötöttek ki. Volt olyan amit ha melegen letettem percek alatt átcsorgatta az egész ragaszto rudat. Egy másik meg olyan volt, hogy a rud valahol mindig megakadt.
Szoval jot nem igen tudok mondani. A régi Stannol még megvan és még mindig a legjobb a többiek meg elképesztöen rapszodikus teljesitményt nyujtanak. Sokszor az az érzésem, hogy csak egyszeri használatra készülnek. A fiam is nemrég hozott egy olcsot ( papirboltban vette) 15 perc is kevés neki, hogy megolvassza a ragasztot. ( hiába van rajta két csili vili LED ami mutatja, hogy milyen állapotban van). Többnyire semilyenben.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Érdekes, tényleg csak gagyikat vettem és még mindegyik jó volt. 20 éve jobbakat gyártottak? Vagy csak én nem voltam kellően kényes. Nekem mindegyikből folyt a műanyag minimálisan, de azért a patront nem csorgatta át magától. A fűtést el kell találni. Érezni lehet mikor lehet már vele dolgozni és mikor melegedett át kellően, hogy már kihúzható a konnektorból.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Nem tudom, nekünk ezekkel nincs szerencsénk. A régi Stannol termosztatos volt, azaz tartotta a hömérsékletet és nem csepegett. Akár egész nap is be lehetett kapcsolva. Akkoriban sok ilyen ragasztos munkánk volt.
Valamelyik gagyiban meg valami mikroprocesszor is volt, de ami rola elöször leolvadt az a müanyag borito a hegyéröl, majd azt az adagolo követte, utánna meg a kuka.
Szoval nem tudok megbizhato tippet adni.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2018
(#) c27 válasza freddyke hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Szerintem 20 éve jobbakat gyártottak, legalább is minőségét tekintve kb. minden jobb volt.
Konkrétan 5 perc bemelegedési időt ír elő én 10 percet vártam mire próbáltam átpasszírozni rajta valamit, de olyan erősen kellett nyomni, hogy a ragasztórudat meg is gyötörte. A pisztoly oldala nagyon meleg a kezem nem nagyon állja, de valahogy a ragasztórudat pont nem melegíti fel rendesen. Kb. 20-30 mp-ként egy borsónyit tudok kinyomni, jobb esetben kettőt.
Még ha hibás lenne, akkor is kár vele kínlódni, mire visszaküldöm postával, nem marad az árából szinte semmi, ha pedig gyárilag ilyen akkor még ráfizetés lesz.
Holnap még egyszer nekileselkedek, de eddig nagy csalódás, ezidáig pillanatpákával csináltam 11-es rudam van itthon kb. 20 db gondoltam jó lenne egy pisztoly hozzá, de a pillanatpákával hamarabb megoldom a dolgot, még ha nem is túl szép, de forrasztásra már úgy se használom.
(#) Kovidivi válasza c27 hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Lehet, hogy a rúd olvadási hőmérséklete magasabb, mint amit a pisztoly tud. A Bosch-nak van egy akkumulátoros ragasztó pisztolya, az mp-ek alatt felmelegszik, és szinte azonnal használható, árban sem túl drága.
Következő: »»   99 / 198
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem