Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Ha a felsoroltak szemet károsítóak, akkor ez nem? Találó kifejezés, még egy nap után is homályosan látok az egyik szememre... A Rightwell-re valaki olyasmit írt, hogy távol van a két szeme így egyik kétszemes nagyító sem volt jó neki, de ezzel lát.
A Dinotte 200L kerékpáros lámpámhoz (már nem kapható) kellett volna fejpántot vennem annak idején, már elég esélytelen. Általában a legkisebb fényerő (50 lumen) elég, különben vakít a visszavert fény. A tescos dioptriás szemüveg annyival jobb, nem okoz szemkárosodást?
Az amazonos nincs meg, mert elég volt ezekböl a vackokbol.
A 3. tipusbol (fekete felül ellenzös, aminek a képet betettem) már amelyiken volt világitás az sincs meg, de azok sokkal jobbak, mint ezek a sok lencsések. Annak a fö elönye, hogy árnyékolja a szemet igy sokkal könnyebb vele dolgozni. Idézet: „Ha a felsoroltak szemet károsítóak, akkor ez nem?” Ez a legjobb az eddig bemutatottak közül. Igaz, hogy ezen is minden összetörik, én már a lencsét is ragasztottam a másik benne meg kiesett... a kis lencse is napok alatt leesik, de még mindig jobb mint a többi, és legalábbis a az én szemeimet nem fárasztja, de az azért van mert valaki gondolkodott amikor megtervezte, és árnyékolja a szemet a környezettöl, igy a lencsén át látott fény az egyetlen ami a szemre hat. Idézet: Igen azok lényegesen jobbak, mint ezek a fejpántos vackok. Szememet egyáltalán nem bántja a tescós szemüveg, a fejpántostól perceken belül fájt a szemem, fejem. „A tescos dioptriás szemüveg annyival jobb, nem okoz szemkárosodást?”
Értem, így sok jóra nem számítok amazon-ostól. Azért károsít, mert a környező fényt is beengedi vagy a lencse minősége miatt? Nekem tetszett, hogy nem csak azon a homályos vacakon látok ki, lefelé nézve látom mi van körülöttem és közlekedni is tudok vele (autószerelésnél nem árt).
Mi lenne, ha csak egy sima nagyítót vennék? Ezzel elvileg nem állhat fenn "szemkárosítási" probléma, csak egy kezet elvesz. Ez tetszett meg nagyon. Asztallapra csíptethető, saját lábon is megáll és világít is. Egy évben egyszer meg lehet tartani, mint kézi mobil nagyítót. (Ezt nem küldik el, de biztosan van hasonló.) Vagy marad a tescos szemüveg + külső lámpa.
Ócska binokulárok szokták kettőzni a képet, mert két oldal nincs rendesen párhuzamosítva. A látásunk ezt valamennyire tudja korrigálni, de hosszabb távon fejfájást is okozhat. Nem tudom, hogy ezek a nagyítós szemüvegek tudnak-e ilyen problémát okozni, és esetleg ezért érzed kényelmetlennek. Vagy csak szoknod kell. Próbáld ki, hogy az egyik oldalt kitakarod a tenyereddel, és úgy nézegetsz valamit. Azután vedd el a kezedet, és figyeld meg akkor milyen lesz, főleg az első pillanatokban.
Idézet: Igen a lencse minősége, optikai tökéletlensége miatt károsít. Nekem a tescos szemüveg és fejlámpa ami problémamentes, de fejlámpánól találni kell jót, azok is tudnak szétesősek lenni. „Azért károsít, mert a környező fényt is beengedi vagy a lencse minősége miatt?” Idézet: Nem a párhuzamosság tűnik problémának, inkább túl közel van a két lencse egymáshoz és erőlteti a szemet, hogy befelé nézz. Bár közelre befelé nézel egyébként is, emiatt nem vagyok biztos benne, hogy ez a probléma. Próbáltam a kitakarást, amikor próbálgattam, nem változtatott semmin. „Ócska binokulárok szokták kettőzni a képet, mert két oldal nincs rendesen párhuzamosítva. A látásunk ezt valamennyire tudja korrigálni, de hosszabb távon fejfájást is okozhat. Nem tudom, hogy ezek a nagyítós szemüvegek tudnak-e ilyen problémát okozni, és esetleg ezért érzed kényelmetlennek. Vagy csak szoknod kell. Próbáld ki, hogy az egyik oldalt kitakarod a tenyereddel, és úgy nézegetsz valamit. Azután vedd el a kezedet, és figyeld meg akkor milyen lesz, főleg az első pillanatokban.” Idézet: Elolvastam az összes negatív értékelést, amelyek között többen írták, hogy nagyon kis fejméretre való, átlagos fejméretre (az enyémnél jóval kisebb méreteket írtak) nagyon kényelmetlen. Valaki írta, hogy a fejet lefelé fordítva nem tart meg, leesik. Többen írták, hogy instabil, kényelmetlen, nem veszi fel a fejformát, sokáig nem viselhető el a fejükön. Egynek megfájdult a lencsétől a feje, bár gyanítom, hogy nem ő az egyetlen, az ilyen jellegű értékeléseket kiszűrik. A lámpáról vegyesek az érzelmek, de szerintem sem ér sokat.„Igen a lencse minősége, optikai tökéletlensége miatt károsít. Nekem a tescos szemüveg és fejlámpa ami problémamentes, de fejlámpánól találni kell jót, azok is tudnak szétesősek lenni.” Próbáltam törölni a rendelést, már nem lehetett, feladták. Ha már megkapom, megnézem. Ha eljutok a tescoba felpróbálok néhány szemüveget. Van valamilyen tescos fejlámpám, arra amire a vásárláskor kellett megfelelt. Folyamatos használatra nem alkalmas, szívja az elemet és kényelmetlen. Idézet: Ott ki lehet próbálni, és azt is megállapíthatod, mekkora nagyítású kell. „Ha eljutok a tescoba felpróbálok néhány szemüveget.”
Rossmann, Interspar, Fotoplus üzletekben próbáltam szemüvegeket (a Tesco messze van). Kivétel nélkül, azonnali szédülést és gyomorémelygést okozott a próbálgatás (egyik sem jellemző rám). 2.5 dioptriással túlságosan kis távolságra látok élesen. 1.5 dioptriásat találtam ideálisnak, de ezeknél sem volt egyforma a két oldal, emiatt nem láttam velük tökéletesen. Egyetlen 1.5 dioptriás Interspar-os volt a kivétel, de ez annyira szennyezett volt, hogy akár karcos is lehetett. Ezeknél nem tűnt rosszabbnak az említett fejpántos nagyító lencséjének optikai minősége. Talán csak annyiból rosszabb, hogy túl közel vannak a lencsék, ellentétben a szemüveggel.
Majd ha már összevettél egy csomó ilyen kacatot, után jössz rá hogy egyetlen értelmes megoldás van, a nagy asztali karos nagyító. Nem kell semmit sem a fejedre aggatnod, csak behúzod ahova kell, fénye is jó nagy van, csak kár hogy hideg fehér. Ettől már csak a kijelzős mikroszkópok jobbak.
Erre már én is gondoltam asztali munkához. Csakhogy nekem most autószereléshez kell, nehezen hozzáférhető helyen. Egy menetből kell kipiszkálnom beragasztott műanyagcsonk darabkákat. Fél-egy napos munka. Nem látom rendesen szabad szemmel, még jó lámpával sem, így csak kárt lehet benne csinálni. Megtaláltam az általános iskolás Ofotért-es nagyítóm, de ha elé rakom, elfogja a lámpa fényét.
Sziasztok!
Ki milyen hőlégfúvót használ? Mennyire jók ezek pl. ic-k kiforrasztására kétoldalas nyákból? Pákával sehogy sem megy. Valaki próbálta már a HP 28401-et?
A hőlégfúvó SMD alkatrészekhez van, nekem eddig nem sokszor sikerült THT DIL tokos IC-ket kiszedni vele kétoldalas panelből (ha furat galvanizált akkor szinte esélytelen). Sokkal jobb egy rendes ónszippantó vagy IC kiforrasztó pákahegy.
weller IC kiforrasztó IC kiforrasztó házilag
Szia!
Próbáltad már ónszívó szalaggal (Bővebben: Link) és folyatószerrel (Bővebben: Link)? A szalag végét belenyomod a folyatószerbe (3-5 mm) és úgy lucskosan ha rányomod a forrszemre a pákával, akkor gyorsan magába szívja az összes ónt.
Szia!
A hagyományos hőlégfúvók nem a legjobbak rá. Meg lehet csinálni azokkal is, egyszer én is próbáltam, de nem erre valók. Túl erősen fúj és túl nagy felületen. Így az összes smd akatrészt leviszi a környékről.Ha csak THT van benne, akkor működhet, csak meg fogja égetni a nyákot. Ilyen forró levegős pákával lenne az igazi.
Ha találsz egy régi szemüvegkeretet, egyszerű lencséből aprópénzért csinál neked minőségi szemüveget az optikus. ~1000Forint alatt van egy alap lencse (plusz bevonatok, és egyéb dolgok nélkül), csak kérd meg előbb a szemorvost, hogy mérje ki a szemtávot, a próba szemüveget pedig megnézheted akármilyen dioptriával.
Én próbáltam ónszippantóval, de az esetek 80-90%-ban mindig otthagy egy pici ónt ami pont megfogja az ic-t.
A kiforrasztó pákahegy lényegét elég nehéz meglátni képeken, csinálnék egyet, de kérdés, hogy milyen alakzatú legyen. Mert pl. egy sima téglatest alakút hiába csinálok, ha nem pontosan olyan széles mint a NYÁK-ban az IC-k lábai (pontosabban a lábak által alkotott két sor távolsága), plusz még ott a szegényes felület is. Mondjuk azért külön hegyet csinálni DIL8 DIL14 DIL18 stb-hez az elég macerás. Az ónszívó szalagot még nem próbáltam, furatgalvanizált nyáknál is működik? Esetleg még arra is gondoltam, hogy lehet csinálni kéne egy pákahegyet aminek a belsejében van egy furat ami ki van vezetve az oldalára. Egy rézcsövet bele kéne ütni rácsatlakozni egy ónszippantóval és úgy talán ki lehetne szippantani, vagy kéne egy vákuumszivattyú, amivel folyamatos szívást lehet elérni. Ettől még lehet jó lenne egy hőlégfúvó is, festéket is le lehet vele égetni elvileg, plusz ha NYÁK-ot bontok akkor hamar ki lehetne vele pucolni a dolgokat, már ha a félvezetők túlélik a hőt. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
Kiforrasztópáka segít a dolgon, de az sem megoldás mindenre. Kétoldalas, galvanizált "gyári" NYÁKba sikerült beültetni minden LEDet fordítva. Így érkezett. Nagyon vékony vezetők voltak, sima pákával biztos volt, hogy felszakad. Ónszippantó meg szalag nem játszik, ez már EUs ólommentes technológia volt. Vittem a kiforrasztóállomást, azzal sikerült, hogy talán egyetlen forszem emelkedett el. Szűk furatban, mikor végigfutott az ón, akkor azt végig át kell melegíteni, és hogy elég meleg legyen, hogy a kart meghúzva a vákuum ki tudja rántani, ne hűljön vissza. (Ugye itt a páka állandóan megy, a közepén szív) Mellette a vezetősáv se váljon le az epoxiról. Azt szoktam, hogy miután kiszívtam amit tudtam, elkezdem mozgatni körkörösen a pákát, hogy a furatgalvántól elvállasztjam az alkatrészlábat, ki tudjam szívni a bennmaradt ónt is. De ezt csak ezzel a pákával tudod, külön páka és ónszippantóval nem tudod kiszívni, közben melegen tartva mozgatni is. A hidegen feszegetésnek meg következménye van. Segít, ha át tudod forrasztani ólmos cinnel. Sokkal kezelhetőbb forrasztást kapsz.
Valahol azt olvastam az ólmos és az ólommentes keveredése nem feltétlen jó, megemelkedik a keverék olvadáspontja, nem tudom ez mennyire igaz.
Akkor marad a kiforrasztópáka szerzése vagy csinálása, alkatrész bontáshoz sem jó a hőlégfúvó? Van pár hulladék NYÁK tele ic-vel valahol ki kéne termelni, de úgy hogy az ic-k ne károsodjanak.
"Az ónszívó szalagot még nem próbáltam, furatgalvanizált nyáknál is működik?"
Ezt most meg nem mondom, mert nemrégiben olyan helyen használtam, ahol nem volt furat galvanizálás. Pár éve egy haverom bojlerének elektronikájának a 8 lábú furat szerelt táp ic-jét kellett kicserélni plusz egy két környező alkatrészt. Ott ónszippantóval és ezzel kombinálva sikerült kiszednem a nyák tönkretétele nélkül, de az arányokra nem emlékszem. A végén a nyák letakarításakor biztos használtam a szalagot. Most látom az újabb hozzászólásod, hogy neked az IC fontos, nem a nyák. Én azt olvastam, hogy csökken. (Pl. itt: Bővebben: Link. Lehet, hogy itt már megírtak egy-két jó módszert: Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek)
Eltávolítom a nagyja ólommentest, megküldöm ólmossal, és így szívom ki. Ez segít kihozni a maradékot. Sokkal nehezebb lenne, ha ismét ólommentest adok neki. "Szárazon" pedig nem tudod melegíteni.
Szerintem univerzális eljárás nincs ilyesmire. Az ember még évtizedek után is minden feladat elött spekulál melyik eljárás a jobb.
Egyszer egy prototipus fejlesztése folyamán keletkezett egy "kis" balhé. Az 1000 alkatrészt tartalmazo NYÁK üresen nem volt letesztelve, és igy ültettek be 4 lapot. Az élesztéskor derült ki zür, szakadások meg zárlatok voltak rajra - azaz kuka. Egyet hazavittem akkor még nem volt hölégfuvos szerszámom - de minden más (itt már emlitett szerszám) igen, kb 2 napi munkával kiszedtem minden IC-t és csak egy pár nem élte tul a munkát. A másik 3 darabot odaadtam egy tanár barátomnak aki elektronikát tanitott egy szakiskolában, hogy probálja a diákokkal szétszedetni a NYÁKot, hiszen elég értékes IC-k meg alkatrészek voltak rajta - a három lapbol még egy tucat alkatrészt sem tudtak kiszedni. Ehhez türelem meg gyakran fortély kell. Meg az is lényeges, hogy mi a cél, az alkatrész kitermelése vagy cseréje, az utobbi esetben a NYAKnak kell tulélnie a beavatkozást. A mostani modern NYÁKoknál sajnos megvan annak a veszélye, hogy a furatgalvanizált lapokban a lyukak annyira szükek, hogy azokbol még forrasztás nélkül sem lehet kiszedni az alkatrészt. Ha ezt még forrasztják is, az ilyen lyukbol nem lehet kiszivni az ónt, mert a kapilláritás mindig visszaszivja. A régi NYÁKokra bevált a Weller elszivopákája, ahol a lyuk legalább 0,5 mm nagyobb mint az akatrészláb, onnan kiszivja, de ha kisebb, akkor már nem. Néha segit egy jo méretü injekciostü is. A hegyét elköszörülve, rádugva a lábra segit elválasztani a lyuktol amikor megolvasztod az ont. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
Idézet: A családban van szemüveges, van régi kerete, de azt mondták nem tudnak bele új lencsét készíteni (mindig új keret kell). Nem tudom, hogy technikai oka van-e vagy inkább üzleti, mert a keret a drága. A munka, amelyhez kellett volna a szemüveg, elkészült nagyító nélkül (jó a szemem, szerencsére). Utólag már jobbnak látom a szemüveget és a fejpántos nagyítókat kihagyni a szemkárosító hatásuk miatt. Egy-két nap alatt is ronthat a szemen. „Ha találsz egy régi szemüvegkeretet, egyszerű lencséből aprópénzért csinál neked minőségi szemüveget az optikus. ~1000Forint alatt van egy alap lencse (plusz bevonatok, és egyéb dolgok nélkül), csak kérd meg előbb a szemorvost, hogy mérje ki a szemtávot, a próba szemüveget pedig megnézheted akármilyen dioptriával.”
Sziasztok ! Beszámolok , hogy az új Faren.... ónszippantó , hogy szuperál . A legelső szippantás tökéletes . A következő , csak egy órás tisztogatás után lehetséges . Úgy érzem elteszem a " majd jó lesz valamire " lomokhoz .
Bocs, hogy belekotyogok. Az optikusnál a gépbe beteszik a keretet, az letapogatja a lencse helyét, utána a másik gép a kívánt formára csiszolja a lencsét. Ha a keret nem hibás, akkor abba bármikor lehet lencsét csiszolni.
Ha ezt úgy kell érteni, hogy a csőbe ragadt a forrasztóón, akkor a dugattyúhoz és a csőrébe is fújj némi szilikont, csodákra képes.
Idézet: Ebben igazad lesz, félreértés volt. A lencséhez kellett volna másik keret, valószínűleg fordítva nem megy. Jó tipp, legalábbis sokkal jobb, mint az olcsó, előre elkészített szemüvegek. Ettől függetlenül már nem szeretnék sem szemüveget, sem fejpántos nagyítót. Jó a szemem, tartok tőle, hogy rontana rajta. Hasonló jellegű munka (amelyhez kellett volna) nem valószínű, hogy lesz mostanában. Asztali munkához inkább karos nagyítóban gondolkodnék. „Az optikusnál a gépbe beteszik a keretet, az letapogatja a lencse helyét, utána a másik gép a kívánt formára csiszolja a lencsét. Ha a keret nem hibás, akkor abba bármikor lehet lencsét csiszolni.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |