Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   14 / 74
(#) Kovidivi válasza shalafi66 hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /

Köszi a választ!
esetleg privibe reklámoznál?köszi
(#) shalafi66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

Nem tudok ott sem, mert az a hangszóró már nem létezik, amire én gondoltam.De ha az megfelel, segítek másik hszt választani.
(#) csisy hozzászólása Máj 1, 2008 /

Sziasztok!

Itt egy lelkes amatőr sok-sok segítséggel. (pl. asztalos.... )
Egy komplett hangosítást szeretnék KÉSZÍTENI
A keverő saját készítésű lesz, hamarosan elkészül.
Aminek lenne egy nagyhangfal kimenete (1!), és 2 kontroll (aktív ládák)
Nekem nagyon sokdologra lenne szükségem, aki tud legyenszíves segítsen.
A cucc olyan kéne, ami egy szabadtéren is megszólal (kb. 100-200embernek elég)
Tehát ugye van a keverőnek 1db kimenete. Kéne egy (Azthiszem hangváltó) ami "szétbontja" 3-3 különbözőre:
- 2 mélyládának
- 2 közép
- 2 magas
És akkor ugyebár kéne 2 mélyláda, 2 közép, 2 magas (ezekhez erősítő)

Aki tud segítsen!

Bocsi, kicsit követelőzőnek tűnik, de nem tudom, hogy hol induljak el, miből csináljak milyet, milyen hangszórót vegyek, stb...

Azért előre is köszi, Üdv: csisy
(#) szabi83 válasza csisy hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

Szasz!

A keverőbe, jó lett volna tenni, panoráma potit, hogy sztereo legyen.. Szerintem, vagy lesz?

pl. ha mikivel odamegy a hangfalhoz közel, elkezdene gerjedni, akkor el lehet tekerni egy kicsit a panorámát

Kell egy aktív hangváltó (18dB/oct) ->
120Hz > mélyláda (18" hszval)
120Hz < topláda (benne egy passzív hangváltó, magas + 15" közép-mély)

Üdv
(#) csisy válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

hát a panoráma most kimarad, azért köszi.
És kb. hangfalanként mekkora teljesítmény?

Meg hangfalnak milyet ajánlasz megfizethetőt?

Köszi a gyors választ!
(#) csisy válasza csisy hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

(ja meg még a hangfalakban papír, kevlár, alu kónusz, stb... lécci segíts, mert ehhez most még hülye vagyok... és a "8dB/1 Oct" jelölés a hangváltónál mit jelent?)

Idézet:
„És kb. hangfalanként mekkora teljesítmény?”

Hangszóró érzékenységétől függ.

A hangszóró meg a cuccra szánt összegtől függ .

De, nézz el, árak iránt a zaj.hu-ra, garry.hu pl.

Üdv

Ne SAL, MNC sz*rokat nézd

Amúgy PA -ban, sztem csak impregnált-papír van.

Üdv
(#) aflmor válasza csisy hozzászólására (») Máj 1, 2008 / 4

Miért egyszerűbb kérdezni, mint a googlet használni?

"

Mi is az a hangváltó?

A hangváltó dolga a hang különböző frekvenciáinak szétosztása az egyes hangszórók között, hiszen a legtöbb hangszóró (és doboz!) nem képes a teljes hallható frekvenciatartomány visszaadására. A hangváltó lehet aktív (a hangot még a végerősítők előtt szétosztjuk, és külön erősítjük, tipikus példa autóban a mélynyomó) vagy passzív (a hangot a végerősítő után osztjuk szét tekercsek, kondenzátorok és ellenállások segítségével, általában a hangdoboz belsejében, otthoni barkácsolásnál ez a tipikus eset).
A vágási meredekség határozza meg, hogy az egyes hangszórók mennyire "szólnak bele egymás dolgába". A meredekség általában 6 dB/oktáv egész számú többszöröse, a gyakorlatban 6, 12, 18 és 24 dB/oktáv meredekségű váltókat használunk, amelyeket másképpen első-, másod-, harmad- és negyedrendű váltóként is szoktunk emlegetni. A meredekebb hangváltók jobban elválasztják az egyes hangszórókat, viszont cserébe nagyobb mértékben torzítják a jel fázisát.
Léteznek párhuzamos és soros passzív váltók. A párhuzamos váltók "szétvágják" a hangot külön sávokra, míg a soros váltóknál a hangszórók sorba vannak kapcsolva, és a velük párhuzamos szűrőtagok végzik a frekvenciák elosztását. Ugyan sokan állítják, hogy a soros váltókkal elérhető hang messze jobb, kezdőknek nem javasolt a használatuk, mert minden alkatrész cseréje a teljes rendszerre hat, míg párhuzamos váltónál csak az érintett hangszóróra.
Úgynevezett "univerzális" hangváltókat lehet venni készen. Ezek kísérletezésre jók, de egy igazi hangváltó mindig a hangszórókhoz van méretezve, a karakterisztikák figyelembevételével.
A hangváltók irodalma rendkívül szerteágazó. A gyakorlatban célszerű egy túlkomplikált váltó helyett egy egyszerű elsőrendű passzív váltóval próbálkozni. Ennek méretezése, alkatrészköltsége és könnyű hangolhatósága aránylag biztos sikerélményt ad."

(#) csisy válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

köszi!

Egyébként láttam ilyen "3utas"-nak nevezett hangfalakat, amikben együtt van a mély, közép, magas hangfal.
ez:
http://www.garry.hu/1233.htm
már számíthat középmélynek is a maga
60-4500Hz-vel.

Szerinted inkább vegyek hangfalat? Erősítő, keverő, hangváltó, elektronikai eszköz megoldható, inkább itt a hangszórókkal vagyok gondban, meg a dobozzal, nem értek a hangfalakhoz/hangszórókhoz/dobozokhoz.

Idézet:
http://www.garry.hu/1233.htm
már számíthat középmélynek is a maga
60-4500Hz-vel.”

Garry TERMÉKEK
1233
Mélyközép hangsugárzó

Idézet:
„Szerinted inkább vegyek hangfalat?”

topládát szerintem,.. (kell bele: hangváltó, magas védelem...)

mélyládát egyszerűbb csinálni, mert nincs benne hangváltó pl, stb..

üdv
(#) shalafi66 válasza aflmor hozzászólására (») Máj 1, 2008 / 4

Nem egészen. A hangváltó feladata az illesztés. A különböző tulajdonságú hangszórók egymáshoz illesztése.

Csak kieg: Hogy a hangszórók mennyire szólnak azonos tartományban az nemcsak a szűrő meredekségétől hanem a hsz átvitelétől, impedanciamenetétől függ. Vigyázni kell azzal is, hogy a meredekebben vágó szűrő "jobban torzítják a jel fázisát" Lehet, hogy nagyobb a fázistolásuk, de lehet hogy adott esetben épp ez szükséges ahhoz, hogy az eredő fázis jó legyen. A hangsugárzót mindig egészként kell kezelni, részenént nem megy.
A párhuzamos váltók külön hangszórónként méretezhető szűrők, a soros váltóknál annyival bonyolultabb a helyzet, hogy a magashangszóróval párhuzamos tekercs nemcsak a magasról vágja az alacsonyabb frekiket, hanem a mélyhsz aluláteresztő szűrőjének soros indutkív része, a mélyhsszel párhuzamos kondi meg a magashsz soros kondenzátora is egyben. Tulajdonképp alkatrészspórolás. Mindkét váltási mód egyformán elszúrható, és mindkettőval lehet egyformán jó eredményt elérni, igazából egyiknek sincs "jobb hangja" a másiknál.
Az elsőrendű váltó egyszerű, de nem mindig célraveztő, ha már valaki sajátmaga épít akkor érdemes a hangszórónak megfelelően méretezni legalább a hozzávetőleges gyári adatok alapján. És könnyen előfordulhat, hogy nem 6dB/okt vágási meredekségre lesz szükség.

Wolkens lapja ahonnan idéztél kezdetnek jó, de sok túlzó általánosítást tartalmaz.
(#) shalafi66 válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

Nem csak papírból lehet. Egyébként pont PA-ban nem szokták impregnálni.
(#) szabi83 válasza shalafi66 hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

Aham, akkor nem impregnálunk

Üdv
(#) aflmor válasza shalafi66 hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

Innen idéztem. ... ezt (is) dobta a gugli. Látom ismered
(#) szamóca válasza csisy hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

Szerintem mielőtt belevágsz egy ilyen méretű válalkozásba, mármint hogy home-made PA rendszer építés.
Gondold végig mivel jár ennek az elkészítése. Anyagilag, szakmai tudásszint, elérhető géppark, segítség, stb.
Még a készen vásárláshoz szükséges tudásszinthez is tanulni kell, /ha nem akarsz gagyiphont venni/nemhogy az elkészítéshez. Ha két segítő mester magyarázatából nem értetted meg a váltó működését, akkor egyenlőre folytasd elméleti alapozással. Ráadásul olcsóbban kijösz a kész cuccokkal.
Ezt tényleg csak jóindulatból mondom :yes: .
(#) shalafi66 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2008 /

csak zárójelben: (sajnos a gyári cuccoknál is sokszor bele lehet futni gyenge, szinte tervezésmentes konstrukcióba, amitől a home made DiY könnyen jobb lehet, de erre mondjuk Te is utaltál...)
(#) csisy hozzászólása Máj 2, 2008 /

köszönöm a sok választ, a működésért értettem, "csak" azt nem tudtam a 6dB/Oktáv jelölés mire utal, de már ezt is tudom. Köszönöm a sok választ, körülnézek a neten, és bár sokan mondtátok, hogy a somogyi és mnc az "sz*r", de első körben meg kell tanulni, max. itthon lesz egy hangfalrendszerem...
(#) csisy hozzászólása Máj 2, 2008 /

szerintetek ez jó lenne kontroll ládának?
Ez
Ha igen akkor milyen hangfalat vegyek bele?
(#) dbase válasza csisy hozzászólására (») Máj 2, 2008 /

Jo.
De hangfalba hangfalat venni? :no:
Elöbb gondold végig mi micsoda
Gondolom annyira nem nyomod nagyba a dolgokat, kicsit nagyollom ezt a ládát.Ekkora hangszóróval még subot is lehet építeni. Szerintem elég neked kisebb is.
Szerintem nézegesd ezeket is:
Az én oldalalamon lévők.
a 8-10-12colos elég lesz neked.De te tudod.
(#) csisy válasza dbase hozzászólására (») Máj 2, 2008 /

bocsi elírtam, kicsit álmos voltam... hangszóró az a hangfal... szóval hangfalba hangszóró akart lenni. Tehát kontrollnak akkor ránézek a linkre, amit adtál. Köszi
(#) xxxKiller hozzászólása Máj 11, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Lenne egy kérdésem: Igaz hogy a mellékelt képen látható mélytölcsér terv 40-50Hz-nél nem megy lejjeb? És igaz hogy nem való diszkózenére? Esetleg tudnátok nekem hasonló, egyszerű felépítésű tölcsér tervet ajánlani? Az alsó cél kb 30-35Hz lenne.

Előre is köszönöm!

terv.gif

(#) sound.man válasza xxxKiller hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Hát ez szerintem inkább hangosításra való ilyen beszédre ott szokták használni diszkóba én nem nagyon láttam még ilyet.
(#) Dióda válasza sound.man hozzászólására (») Máj 11, 2008 /

Ez szerintem a hiperbass láda kicsinyített változata.
Van neki mélye kegyetlen de igazándiból szabadtérre való mivel nagy a hangnyomása ha jól van megcsinálva és helységben nem tudja jól kifutni magát és ott csak ordít és kopog.

xxxKiller-t kérdezném.
30Hz-t hol szeretnél használni?
Szobában? Mert hangosításnál nem szoktak annyira lemenni mert fölösleges. Szobában meg ilyen ládát nem érdemes használni.Oda egy zárt vagy bassreflex kell.
(#) sound.man válasza Dióda hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Ha jól tudom szinte minden tölcséres ládához tér kell kis szobákba nem szól olyan jól mint nagyobb térbe. Ha nem jól tudom javíts
(#) xxxKiller válasza sound.man hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Igen-igen ezt már én is hallottam, hogy szobába ez nem nagyon való, csak nagyon terembe illetve szabadtérre. A rendeltetése is nagyobb terem, illetve szabad tér lenne, általában zenekarokat és egyéb rendezvényeket szeretnék vele hangosítani. Erre akkor megfelelne?
(#) sound.man válasza xxxKiller hozzászólására (») Máj 12, 2008 /

Erre megfelelne.
(#) sound.man hozzászólása Máj 16, 2008 /

Ennek (csatoltam) a ládának a terve nincs meg valakinek? A külső méretei: 760x760x500mm Nagyon fontos lenne. Előre is köszi
(#) sound.man hozzászólása Máj 16, 2008 /

Talán ez lenne az?
(#) drótbicikli hozzászólása Máj 24, 2008 /

Ejj ez nagyon tetszik ! ismeri valaki hangzásra ?
Következő: »»   14 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem