Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a választ!
esetleg privibe reklámoznál?köszi
Nem tudok ott sem, mert az a hangszóró már nem létezik, amire én gondoltam.De ha az megfelel, segítek másik hszt választani.
Sziasztok!
Itt egy lelkes amatőr sok-sok segítséggel. (pl. asztalos.... ![]() Egy komplett hangosítást szeretnék KÉSZÍTENI A keverő saját készítésű lesz, hamarosan elkészül. Aminek lenne egy nagyhangfal kimenete (1!), és 2 kontroll (aktív ládák) Nekem nagyon sokdologra lenne szükségem, aki tud legyenszíves segítsen. A cucc olyan kéne, ami egy szabadtéren is megszólal (kb. 100-200embernek elég) Tehát ugye van a keverőnek 1db kimenete. Kéne egy (Azthiszem hangváltó) ami "szétbontja" 3-3 különbözőre: - 2 mélyládának - 2 közép - 2 magas És akkor ugyebár kéne 2 mélyláda, 2 közép, 2 magas (ezekhez erősítő) Aki tud segítsen! Bocsi, kicsit követelőzőnek tűnik, de nem tudom, hogy hol induljak el, miből csináljak milyet, milyen hangszórót vegyek, stb... Azért előre is köszi, Üdv: csisy
Szasz!
A keverőbe, jó lett volna tenni, panoráma potit, hogy sztereo legyen.. Szerintem, vagy lesz? pl. ha mikivel odamegy a hangfalhoz közel, elkezdene gerjedni, akkor el lehet tekerni egy kicsit a panorámát ![]() ![]() Kell egy aktív hangváltó (18dB/oct) -> 120Hz > mélyláda (18" hszval) 120Hz < topláda (benne egy passzív hangváltó, magas + 15" közép-mély) Üdv ![]() És kb. hangfalanként mekkora teljesítmény? Meg hangfalnak milyet ajánlasz megfizethetőt? Köszi a gyors választ! ![]()
(ja meg még a hangfalakban papír, kevlár, alu kónusz, stb... lécci segíts, mert ehhez most még hülye vagyok... és a "8dB/1 Oct" jelölés a hangváltónál mit jelent?)
Idézet: „És kb. hangfalanként mekkora teljesítmény?” Hangszóró érzékenységétől függ. A hangszóró meg a cuccra szánt összegtől függ ![]() De, nézz el, árak iránt a zaj.hu-ra, garry.hu pl. Üdv
Ne SAL, MNC sz*rokat nézd
![]() Amúgy PA -ban, sztem csak impregnált-papír van. Üdv
Miért egyszerűbb kérdezni, mint a googlet használni?
![]() " Mi is az a hangváltó? A hangváltó dolga a hang különböző frekvenciáinak szétosztása az egyes hangszórók között, hiszen a legtöbb hangszóró (és doboz!) nem képes a teljes hallható frekvenciatartomány visszaadására. A hangváltó lehet aktív (a hangot még a végerősítők előtt szétosztjuk, és külön erősítjük, tipikus példa autóban a mélynyomó) vagy passzív (a hangot a végerősítő után osztjuk szét tekercsek, kondenzátorok és ellenállások segítségével, általában a hangdoboz belsejében, otthoni barkácsolásnál ez a tipikus eset). A vágási meredekség határozza meg, hogy az egyes hangszórók mennyire "szólnak bele egymás dolgába". A meredekség általában 6 dB/oktáv egész számú többszöröse, a gyakorlatban 6, 12, 18 és 24 dB/oktáv meredekségű váltókat használunk, amelyeket másképpen első-, másod-, harmad- és negyedrendű váltóként is szoktunk emlegetni. A meredekebb hangváltók jobban elválasztják az egyes hangszórókat, viszont cserébe nagyobb mértékben torzítják a jel fázisát. Léteznek párhuzamos és soros passzív váltók. A párhuzamos váltók "szétvágják" a hangot külön sávokra, míg a soros váltóknál a hangszórók sorba vannak kapcsolva, és a velük párhuzamos szűrőtagok végzik a frekvenciák elosztását. Ugyan sokan állítják, hogy a soros váltókkal elérhető hang messze jobb, kezdőknek nem javasolt a használatuk, mert minden alkatrész cseréje a teljes rendszerre hat, míg párhuzamos váltónál csak az érintett hangszóróra. Úgynevezett "univerzális" hangváltókat lehet venni készen. Ezek kísérletezésre jók, de egy igazi hangváltó mindig a hangszórókhoz van méretezve, a karakterisztikák figyelembevételével. A hangváltók irodalma rendkívül szerteágazó. A gyakorlatban célszerű egy túlkomplikált váltó helyett egy egyszerű elsőrendű passzív váltóval próbálkozni. Ennek méretezése, alkatrészköltsége és könnyű hangolhatósága aránylag biztos sikerélményt ad."
köszi!
Egyébként láttam ilyen "3utas"-nak nevezett hangfalakat, amikben együtt van a mély, közép, magas hangfal. ez: http://www.garry.hu/1233.htm már számíthat középmélynek is a maga 60-4500Hz-vel. ![]() Szerinted inkább vegyek hangfalat? Erősítő, keverő, hangváltó, elektronikai eszköz megoldható, inkább itt a hangszórókkal vagyok gondban, meg a dobozzal, nem értek a hangfalakhoz/hangszórókhoz/dobozokhoz. ![]() Garry TERMÉKEK 1233 Mélyközép hangsugárzó ![]() Idézet: „Szerinted inkább vegyek hangfalat?” topládát szerintem,.. (kell bele: hangváltó, magas védelem...) mélyládát egyszerűbb csinálni, mert nincs benne hangváltó pl, stb.. ![]() üdv
Nem egészen. A hangváltó feladata az illesztés. A különböző tulajdonságú hangszórók egymáshoz illesztése.
Csak kieg: Hogy a hangszórók mennyire szólnak azonos tartományban az nemcsak a szűrő meredekségétől hanem a hsz átvitelétől, impedanciamenetétől függ. Vigyázni kell azzal is, hogy a meredekebben vágó szűrő "jobban torzítják a jel fázisát" Lehet, hogy nagyobb a fázistolásuk, de lehet hogy adott esetben épp ez szükséges ahhoz, hogy az eredő fázis jó legyen. A hangsugárzót mindig egészként kell kezelni, részenént nem megy. A párhuzamos váltók külön hangszórónként méretezhető szűrők, a soros váltóknál annyival bonyolultabb a helyzet, hogy a magashangszóróval párhuzamos tekercs nemcsak a magasról vágja az alacsonyabb frekiket, hanem a mélyhsz aluláteresztő szűrőjének soros indutkív része, a mélyhsszel párhuzamos kondi meg a magashsz soros kondenzátora is egyben. Tulajdonképp alkatrészspórolás. Mindkét váltási mód egyformán elszúrható, és mindkettőval lehet egyformán jó eredményt elérni, igazából egyiknek sincs "jobb hangja" a másiknál. Az elsőrendű váltó egyszerű, de nem mindig célraveztő, ha már valaki sajátmaga épít akkor érdemes a hangszórónak megfelelően méretezni legalább a hozzávetőleges gyári adatok alapján. És könnyen előfordulhat, hogy nem 6dB/okt vágási meredekségre lesz szükség. Wolkens lapja ahonnan idéztél kezdetnek jó, de sok túlzó általánosítást tartalmaz.
Nem csak papírból lehet. Egyébként pont PA-ban nem szokták impregnálni.
Szerintem mielőtt belevágsz egy ilyen méretű válalkozásba, mármint hogy home-made PA rendszer építés.
Gondold végig mivel jár ennek az elkészítése. Anyagilag, szakmai tudásszint, elérhető géppark, segítség, stb. Még a készen vásárláshoz szükséges tudásszinthez is tanulni kell, /ha nem akarsz gagyiphont venni/nemhogy az elkészítéshez. Ha két segítő mester magyarázatából nem értetted meg a váltó működését, akkor egyenlőre folytasd elméleti alapozással. Ráadásul olcsóbban kijösz a kész cuccokkal. Ezt tényleg csak jóindulatból mondom :yes: .
csak zárójelben: (sajnos a gyári cuccoknál is sokszor bele lehet futni gyenge, szinte tervezésmentes konstrukcióba, amitől a home made DiY könnyen jobb lehet, de erre mondjuk Te is utaltál...)
köszönöm a sok választ, a működésért értettem, "csak" azt nem tudtam a 6dB/Oktáv jelölés mire utal, de már ezt is tudom. Köszönöm a sok választ, körülnézek a neten, és bár sokan mondtátok, hogy a somogyi és mnc az "sz*r", de első körben meg kell tanulni, max. itthon lesz egy hangfalrendszerem...
![]()
Jo.
De hangfalba hangfalat venni? :no: Elöbb gondold végig mi micsoda ![]() Gondolom annyira nem nyomod nagyba a dolgokat, kicsit nagyollom ezt a ládát.Ekkora hangszóróval még subot is lehet építeni. Szerintem elég neked kisebb is. Szerintem nézegesd ezeket is: Az én oldalalamon lévők. a 8-10-12colos elég lesz neked.De te tudod.
bocsi elírtam, kicsit álmos voltam... hangszóró az a hangfal...
![]()
Üdv mindenkinek!
Lenne egy kérdésem: Igaz hogy a mellékelt képen látható mélytölcsér terv 40-50Hz-nél nem megy lejjeb? És igaz hogy nem való diszkózenére? Esetleg tudnátok nekem hasonló, egyszerű felépítésű tölcsér tervet ajánlani? Az alsó cél kb 30-35Hz lenne. Előre is köszönöm!
Hát ez szerintem inkább hangosításra való ilyen beszédre ott szokták használni diszkóba én nem nagyon láttam még ilyet.
Ez szerintem a hiperbass láda kicsinyített változata.
Van neki mélye kegyetlen de igazándiból szabadtérre való mivel nagy a hangnyomása ha jól van megcsinálva és helységben nem tudja jól kifutni magát és ott csak ordít és kopog. xxxKiller-t kérdezném. 30Hz-t hol szeretnél használni? Szobában? Mert hangosításnál nem szoktak annyira lemenni mert fölösleges. Szobában meg ilyen ládát nem érdemes használni.Oda egy zárt vagy bassreflex kell.
Ha jól tudom szinte minden tölcséres ládához tér kell kis szobákba nem szól olyan jól mint nagyobb térbe. Ha nem jól tudom javíts
![]()
Igen-igen ezt már én is hallottam, hogy szobába ez nem nagyon való, csak nagyon terembe illetve szabadtérre. A rendeltetése is nagyobb terem, illetve szabad tér lenne, általában zenekarokat és egyéb rendezvényeket szeretnék vele hangosítani. Erre akkor megfelelne?
Ennek (csatoltam) a ládának a terve nincs meg valakinek? A külső méretei: 760x760x500mm Nagyon fontos lenne. Előre is köszi
![]()
Ejj ez nagyon tetszik !
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |