Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3196 / 3985
(#) Keresztes Vitéz válasza tbarath hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Köszönöm, ez jogos és jó felvetés. Tulajdonképpen egy zárt csőben lesz, tehát nem is lenne olyan nehéz melegen tartani. A probléma viszont az, hogy keresés esetén, tehát amikor üzemel, kb. 10 másodpercig van bekapcsolva, utána eltelik fél, vagy akár 1 óra is, mire legközelebb kell. Ilyen módon elég sok energia lenne elpazarolva.
(#) nedudgi válasza amitech hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Nem jó a kérdés. A LEDnek nincs meghatározható áramfelvétele, mert egy darabig annyi áram folyik rajta amennyit engedsz neki.
Az 5 darab egy rossz osztás, jobb lenne, ha olyan LED összeállítást csinálnál, ami minél jobban megközelíti (alulról) az elem feszültségtartományát. Az elemekről szóló adatlapok ritkák, kapacitásadat inkább a skála drágábbik végében fordul elő.
A harmadik rossz hír, hogy a LED nyitófeszültsége a 2V alatt valahol helyezkedik el, amennyiben piros, sárga zöld a színe. Kék, fehér esetén már a 3V közelében jár.
Legvégül, azt jó tudni, hogy a 9V elemek kapacitása a legkisebb.
(#) tbarath válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

Az elpazarolt energiát hőszigeteléssel elég hatékonyan lehet csökkenteni. Pl. vannak ezek az aranyozott hőtartó fóiák (Bővebben: Link) ezek elég olcsók és vékonayak is, ezzel szerintem a hőveszteséget jelentősen le lehetne csökkenteni.
(#) antikzsolt válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Júl 22, 2018 /

A zöld pointer infra diódája 25C°-on sugárzik megfelelő hullámhosszon.
(#) kendre256 válasza tbarath hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

A jelen esetben ez a fólia szerintem semmit nem érne. Ezek a fóliák a sugárzott hő visszaverésére szolgálnak, így csökkentve a kihűlést, vagy felmelegedést. Ez jó akkor, ha egy ember, mint "fűtőtest" hőjének elsugárzását akarjuk csökkenteni, vagy éppen a tűző naptól óvni. Jelen esetben az elem használaton kívül nem melegszik egyáltalán, a vezetett hő szigetelésére pedig az ilyen fólia a vékonysága miatt nem alkalmas. De jelen esetben bármilyen hőszigetelés sem sokat ér, vagy nagyon vastagot kellene rátenni, hogy az otthoni hőmérsékletet tarsa egy éjszakán át.
Viszont bele lehetne tenni egy termoszba, és csak a használat során elővenni, az talán tartaná a hőmérsékletet. De ott sem ártana a lézer mellé még egy nagy hőkapacitású anyagot tenni, például olyasmit ami a jégakkukban van.
(#) Olits válasza tbarath hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Köszi szépen.De még igy is magas ez nekem.Soha nem tanultam elektronikát, csak az interneten szoktam böngészgetni .Esetleg egy rajzot tudnál küldeni erről, hátha úgy össze tudnám rakni?De a legszívesebben megvenném készen ezt az alkatrészt, ha lehetne kapni valahol.
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Hát még nem érkezett meg a km óra, de megrendeltem.Na de azzal hogy lehetne megoldani?Úgye a km órától jön egy jel,ami alatt egy bizonyos feszültséget értünk?Pl, ha a kerék gyorsabban forog, akkor nagyobb feszültség jön a km óra kábelén a km órába.Na most akkor megfigyelném, hogy 25 km/óra alatt mennyi feszültség jön a kábelon.Ez lenne a sebesség korlát jele.Ezután a kábelt nem a km órával kötném össze, hanem a motor vezérlővel,amely ha 25/km óránál nagyobb jelet(feszültséget) érzékelne, akkor a motort automatikusan kikapcsolná,ha meg kevesebb feszültséget érzékelne akkor a motort visszakapcsolná.De most az a kérdés, hogy ezt hogyan lehet megoldani?Hova lehet ezt a jeladó kábelt a motorvezérlőhöz kapcsolni?
Egyes vezérlőkön van egy kábel, aminek a neve speed signal.Ez egyetlen kábel.Ehhez kellene csatolni a km óra jeladó kábelét?És a vezérlő már eleve be van állítva, hogy tudja hogy mikor kell lekapcsolja a motort?Más vezérlőkön meg nincs ilyen kábel sem.Ezekhez, hogyan lehetne csatlakoztatni a km óra jeladóját?
Küldök képeket a vezérlőkről.
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Sebességérzékelő nemnagyon szokott analóg lenni, az inkább egy digitális impulzussorozatot ad,
ami lehet egy HALL szenzor pl. A kerék fordulatszámával arányos frekvenciát (impulzussorozatot)
állít elő a sebességmérő műszer számára. Bármelyík kerékpár Km/h így működik.

Neked ezt a frekvenciát kell kiértékelned pl egy Attiny13 -al, és bizonyos frekvencia fölött adni egy jelet.
Ha mindenképp analóg módon akarod megoldani, akkor a jeladó impulzussorozatát kéne rávezetni egy RC aluláteresztő szűrőre, ami a kondenzátort a sebességgel arányos feszültségre tölti. Ezt a feszt összehasonlítva egy referenciával, ami már a komparátorral megoldható.

Természetesen a hiszterézist mindkét esetben meg kell valósítani,
az első esetben szoftveresen, a második esetben hardveresen.

Hirtelen ez a két ötletem támadt a megoldásra, válaszd ki melyík a megfelelőbb...

(Bár nem ártott volna megmutatni azt a sebességmérőt is amit rendeltél.)
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Ok,próbálom átrágni magam azon amit írtál
Egyébként egy olcsó kinai sebességmérőt rendeltem,csak próbaképpen.
Ez lenne az
(#) amitech válasza tbarath hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Köszönöm a segítséget! A dolog arról szólna, hogy felújítok dekorációnak egy 1955-ös csöves rádiót és a kereső hátterébe szeretnék 4db sárga, a hangolásjelző csőhöz pedig 1db zöld LED-et tenni. A LED-ek kis fényerejűek lennének (50mCd körüliek). Tápegységet, vagy akkumulátort nem szeretnék hozzá. Azért gondoltam, hogy elemekkel is kibírhatna mondjuk 4-6 hónap folyamatos üzemet is, mert egyszer a munkahelyemen volt egy reklámdekorációnk, amiben 1db villogó nagy fényerejű LED volt és 3-4 hónap folyamatos üzem után is tökéletesen működött egyetlen darab gombelemmel.
(#) Olits hozzászólása Júl 23, 2018 /

Sziasztok!Hogyan lehet egy nyomtatott áramkörben levő elemek között megtalálni hogy mely elem/elemek hibásodtak meg?
Jelen esetben egy pár ebike bldc motorvezérlőről van szó, amelyek nem müködnek tökéletesen.
Az egyik esetében a motor gázkar nélkül is indul,a másik esetében a motor nem akar indulni, csak erőlködik, rángatózik.(itt arra is gondolok, hogy a 3 fázis közül az egyik nem müködik,de vajon ezt melyik hibás elem okozza?nem volt kiégetve semmi, igy kaptam újonnan).
Egy másik esetében pedig próba közben égett ki valami, amiután a motor szintén nem forog, csak rángatózik.
Szóval, egy multiméter segítségével,és ránézéssel hogyan lehet kiszűrni a hibás elemeket?
(#) Keresztes Vitéz válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Sajnos a termosz nem járható út, mert a lézernek folyamatosan a távcsövön kell lennie. A távcső optikai tengelye, és a lézernyaláb párhuzamosítva van, ebből adódik, hogy ahova mutat a lézer, azt látom a távcsőbe. Ha mindig leveszem, akkor minden felrakásnál újra be kell állítani.
(#) tbarath válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

A termosz jó ötlet, illetve a hőtároló anyag is.
(#) tbarath válasza Olits hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Ez alighanem úgy működik, hogy amikor a kerékre szerelt mágnes elhalad a tengelyre szerelt mégneses érzékelő előtt, akkor abban zárja az áramkört, ami egyébként nyitott. Ezt egy uC simán kiolvassa digitálisan, fordulatok száma szorozva a kerék kerületével egyenlő a sebességgel.
(#) tbarath válasza amitech hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Nem az elemről beszélnélek le, hanem a 9 Voltosról. A 9V elemek jellemzően párszáz mAh kapacitásúak, az AA cellák pedig 2000 mAh körül, és 3V bőven elég a LED-eknek (sok is, soros áramkorlátozó ellenállás kell). És itt jön be az ár, ugyanis a legolcsóbb 9V elem árán jellemzően kapsz 4 db AA elemet is. Ha ezt a nominális feszültséggel átszámolod mWh-ra akkor pl. 9V x 500 mAh vs. 4 db x 1,5V x 2000 mAh, szerintem nem kérdés hogy melyik éri meg jobban.
(#) antikzsolt válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Szigetelés + ami a diódára van rákötve. Pár másodperc üzem és elég meleg lehet. Hátránya a 12 voltos táp igénye és nem apró.
(#) Keresztes Vitéz válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Mit értesz a "+ ami a diódára van rákötve" alatt? Az egészhez egy darab 18650-es akku lesz.
(#) antikzsolt válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Bocsánat lemaradt a lényeg mert hívtak telefonon. Huzal ellenállásra gondoltam.
(#) Keresztes Vitéz válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Kőszönöm, így már értem. Közben ellenállásokkal kísérletezgettem, de huzallal biztos jobb lenne.
(#) amitech válasza tbarath hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Köszönöm, teljesen igazad van! Ami viszont még nem világos, hogy mennyi üzemidőt várhatnék mondjuk 2db sorba kapcsolt AA elemtől, az 5db kis fényerejű LED-del.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2018
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Az olcsóbbak mind így működnek, mágnes, reed relé.
Idézet:
„fordulatok száma szorozva a kerék kerületével egyenlő a sebességgel”
Egyenlő az úthosszal.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2018
(#) tbarath válasza amitech hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Nincs olyan hogy kis fényerejű LED, vagy hogy AA elem, szóval általánosságban nehéz mit mondani. Ha a fentebb említett 5x20 mA-ből indulok ki (ami nem kevés, lásd később) és a google első találatát veszem az AA battery datasheet kifejezésre, akkor a Duracell QU1500 elem 1v1 feszültségig 24h, teljes lemerülésig 29h időt ír 100 mA CC terheléssel.

De ugye a 20 mA az nem is annyira kevés, korábban azt írtad, hogy "A LED-ek kis fényerejűek lennének (50mCd körüliek)", én körülnéztem a Kontha oldalán és láttam ilyeneket:
- 10 mm sárga nagy fényerejű víztiszta 5000mCd / 20mA/2,1V,
- 5 mm sárga nagy fényerejű víztiszta 7000mCd/20 mA/2V,
- 5 mm narancs nagy fényerő víztiszta 4500 mCd (20mA), vagy épp
- 5 mm sárga áramigénye 2mA

Amik közül bármi lehet elírás is, de ha a 4x20 mA sárga helyett elég erősebb fényű LED-del 1x20 mA egy 10% kitöltésű PWM-mel, akkor az _átlagosan_ 2 mA. És nyilván a "szaggató" áramkör is enni fog valamenyit, de a LED+hajtás 5 mA-ben megáll, akkor a fenti elemmel 700 óra üzemidővel számolhatsz - már ha az áramköröd működik 2x.9 Volton.

Szóval ezt csak mérés, próbálkozás alapján lehet pontosan megmondani, nagyságrendi eltérés is lehet megvalósítástól függően.
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Igen, az "osztva az idővel" lemaradt, köszi a javítást
(#) jdani hozzászólása Júl 23, 2018 /

Üdv. Van egy ilyen távirányítóm. 23A 12Vos elem megy bele.
Viszont én 230Vról akarom táplálni. (Ha van 230V feszültség, küldi a jelet)
Vannak ezek a kondenzátoros tápok, vagy mik. Láttam már pár dolgot, apró áramfelvételű modulok, LCDs dolgok, sőt PICes dolgok, amik relét kapcsolnak. (tudtommal a PICes áramkörök elég kényesek a zavarra)
Tehát egy kapcsolást keresek, ami ezzel az egyszerá bekötéssel, 12V kimenetet ad a távirányítónak.
(#) nagym6 válasza jdani hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Kis teljesítményű normál trafós dugasztáp, ennél nincs zavar. De fontos, hogy stabilizált kimenetű 12 V legyen. A nem stabilizált 12 V-osból kijön még 20 V is, tönkreteszi a távirányítódat.
(#) f541 hozzászólása Júl 24, 2018 /

Üdv!

Tud mondani olyan hangtechnikai eszköz nevet bárki ami tud lejátszani és továbbítani 20-20.000 Hz alatt és fölött lévő frekvenciájú hangokat? Lehet rádió vagy ilyesmi csak a lényeg hogy lehessen rá fülhallgatót csatlakoztatni vagy vezetéket ami kivezeti a hangjelet az eszközből. Vagy olyan hangkártya nevet gépbe ami tud ilyet? A mostani hangkártyám 20-20khz alatt fölött nem dolgozza föl a hangokat.

UI: Tudom a fül 20-20khz alatt fölött nem jól észlel de egy kísérlethez kell nem szupermély/magas zenét hallgatni.

Kösz! Üdv;
(#) qvasz2 válasza f541 hozzászólására (») Júl 24, 2018 /

Ezt egy kicsit pontosítanod kéne, mert pl egy erősítőt meg lehet úgy építeni, hogy tudjon nagyobb és kisebb frekit, mint a hallahtó tartomány, de hogy mit jelent a "lejátszani, és továbbítani", az nagyon nem mindegy!
(#) f541 hozzászólása Júl 24, 2018 /

Egy olyasmi kéne amire pendriveról vagy cd ről föl lehet tölteni egy hanganyagot akármilyen rádió is jó csak nagyon általános a rádióknál hogy 20-20khz között dolgoznak csak. Gépemen van egy olyan hangfájl ami 20hz alatt és 20khz fölött is van frekvenciában ezt a gépem nem tudja lejátszani mert a hangkártyám 20-20khz között működik. Ezért kéne egy rádió féleség amibe he feltöltöm a hangfájlt az lejátssza azt és ki lehet vezetni az elektromos jelet amit generált a rádió v. hasonló eszköz. Tehát ha lehet pl. vezetékes fülhallgatót beledugni akkor az is jó. a célom hogy kivezetem egy kábellel a jelet amit generál a rádió/eszköz és kísérletezek hogy létrehozok azzal a kábellel egy elektromos mezőt, vasport szórok köré és nézem hogyan váltakozik a vaspor alakzata a mágneses mező frekvenciájától függően. Sajnos a legtöbb rádiónál v. hangtechnikai eszköznél nem írják hogy milyen freki tarományban dolgozik, de végsősoron egy hangkártya is jó széles frekvencia sávban.
(#) lgal hozzászólása Júl 24, 2018 /

Üdvözöllek benneteket,

Az alábbi LCD televíziónak kapcsolóüzemű tápja van? Rádughatom a módosított szinuszos szünetmentes tápra?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2018
(#) tbarath válasza lgal hozzászólására (») Júl 24, 2018 /

Szinte minden "modern" eszköznek kapcsolóüzemű a tápja, értsd: az elmúlt 10-20 évből az a kivétel, aminek nem.
A "módosított szinuszos szünetmentes táp" nem tudom mit jelent, de nem kellene jó eséllyel nem lesz probléma. Én rengeteg kapcsolóüzemű dolgot hajtok UPS-ről, és bő 15 év alatt egy problémás eset volt (az viszont robbant is).
Következő: »»   3196 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem