Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mondhattad volna úgy is, hogy egyenirányítóval kezdődik és utána van egy nagy puffer kondenzátor. Ezeket követően meg szinte mindegy...
Ehhez neked egy függvénygenerátor kellene inkább és a végére egy olyan erősítő, amelyik tartománya szélesebb, mint az általános. Így még a jelalakok közül is válogathatsz.
Ilyen mágneses kísérletekhez legegyszerűbb egy 555-el megépített négyszögjel generátor, amit széles sávban lehet hangolni.
Ehhez még szükség van egy teljesítmény fokozatra, amit akár egy MOSFET-el meg lehet valósítani.
Mennyire fontos, hogy le is játsszon egy fájlt?
Mert ha csak az adott frekvencia "létrehozása" számít, és nem fontos a szép színusz hullám, akkor egyszerűen fogj egy AVR-t, ami fut 20MHz-s frekvencián és van 256 bites output komparátora (Pl. ATMega48P). Ezzel fogsz tudni generálni maximum 20 000 000 / 256 = 78 125 Hz-es négyszögjelet, illetve 20Hz alatt akár sinus "szerűt" is PWM-mel. Ezt az MCU-t aztán felprogramozhatod, hogy bizonyos mintákat szerint variálja a frekvenciát (például logaritmikusan emelje 2Hz-től 70KHz-ig, majd lineárisan vissza, stb...) Ez egy 555-ösnél némileg több lehetőséget ad. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2018
Olyan mint a négyszögjel. Csak a hullám alsó és felső pontja közt lépcsősen megy. A módosított jel már hasonlít a sima szinuszra. Ez a képet nézd meg máris érteni fogod.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2018
Én ezt kvázi szinuszként ismertem, a módosított szinusz kifejezéssel még nem találkoztam.
Ma is tanultam valamit, köszi!
A Magyar nyelv szépsége. Lehet 10 különböző szó de lehet egy ugyan az a dolog.
Szerintem nem. A "módosított szinusz" kb. végtelen lehetőséget enged meg, a nem szinuszos kimenetű inverterekre (és társaikra) a tbarath által is leírt "kvázi szinusz" kifelyezést szokták használni.
Nem fog működni.
A két ellenpárhuzamosan kapcsolt zéner eredő feszültsége valahol 0,8-1V körül lesz. Sorba kellene kapcsolni őket. Tovább nem néztem.
Üdv mindenkinek. Most csinálok egy műhelyt és a háromfázisú vezetékelés következik. Az lenne a kérdésem hogy a 2,5 mm2 vezetékeket a kötődobozban hogy kössem össze? Mert van ilyen wagom ami a képen is látszik de ez valóban bírja a 32 A-t? Mondjuk nekem csak 25A lesz fázisonként és ha ez jó akkor tegyek a sodrott vezeték végére érvéghüvelyt vagy ne. Folyamatos terhelés lesz mert AWI és MIG hegesztőgépek és plazmavágó is lesz a műhelybe.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2018
Az a “simított” trapéz fantázianeve. Szinte mindent elvisz, nálam a multimédia-sarokban tv, pc, router, nas, appletv, philips hue bridge, bd és egy fél szatyor töltő jár róla. A trafós dugasztápok is jól elvannak vele. Sőt, még a kattogós trafójához is használtam egy hosszabb áramszünet idején...
Használd nyugodtan a Wago-t.
A sodrott vezetékre nem kell érvéghüvely, ha ezzel kötöd. Mondjuk ha folyamatosan 25A-rel terheled a hálózatot, megfontolnám a 4mm2-es vezetékek használatát. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2018
A Wagó jó lesz, folyamatos 25 Amperre 4 mm2 vezetéket használj, sodortat tilos érvéghüvellyel Wagozni (nincs is értelme).
Egy triak adatlapján a gate feszültséget 0,2- max. 1,3V-ig írja. Szóval a cél, hogy 5 fokon ezen belül legyen, de -40-ben se legyen több. Ha sorba kapcsolnám, egyutas egyenírányítás lenne, és az egyik félperiódus alatt nem kapcsolna be, vagyis fele teljesítménnyel fűtene mikor fűt. Vagy nem? A másik 2 dióda vagy egy termisztor lenne a hőre változó ellenállás.
Köszi!
Nem lesz 25A-rel folyamatosan terhelve meg 2,5-es vezeték van.
Szia!
A triak korrekt gyújtásához minimum egy diakot azért szúrjál be a gate-be, valahogy így: Bővebben: Link.
Az lényegtelen.
Ha korrekt szerelést akarsz akkor áramterhelésre,és feszültségesésre is méretezni kell a hálózatot. Meg persze, ha csak leegyszerűsítve is de ezt illik figyelembe venni: Vezetékek méretezése
Ha 2,5-ös a vezeték, akkor valószínűleg jobb lenne egy kisebb megszakító. De ehhez tudni kellene, hogy kábel, vagy falba rakott vezeték, hány megy egymás mellett, milyen messze van a betáplálási ponttól, stb. Az egész rendszert méretezni kell feszültségesésre és melegedésre is.
Tudom hogy segíteni akarsz, de feleslegesen írod le már másodszor, azt a mit Én már megtettem előtted.
Valamint ha beleolvasol a linkelt táblázatba, akkor minden világossá válhat. Persze ha beakadt valami, az más. Akkor elnézésed kérem. Idézet: Te ennyire tiszteled magad, hogy az ént nagybetűvel írod? „...azt a mit Én már...”
Úgy látom, nem csak én kapok kiütéseket ettől az egyre inkább terjedő rossz szokástól
A villanyórától olyan 13 méteren keresztül 5 szál 2,5 mm2-es vezeték megy a bergmann csőbe. Ott egy kötődobozba ágazik szét (mert megy a házba is a föld nulla fázis meg megy a 3 fázis a régi műhelybe szintén 5 szál 2,5 vezetékkel). A kötődobozba kötök rá wagoval egy 5 eres 2,5 mm2-es sodrott kábelt olyan 13 méternyit. A kábel vége lesz a kismegszakítónak és a fi relének a betápja. Majd onnan folytatódik a falba bergmann csőbe az 5 eres 2,5 mm2-es sodrott kábel olyan 3 métert majd kötődobozba szétágazik, egy métert megy le a fali aljzatoknak és folytatódik vagy 9 métert a másik fali aljzatokhoz. Meg az első kötődoboz után vagy 3 méterre van egy másik kötődoboz de ott csak egy fázis nulla föld megy le, fel és át a falon konnektornak. A kétoldali fali aljzatoknál lesz 3 és egy fázisú fali alzat is. Itt ami azerintem problémás lehet az a MIG gép mivel elég komoly ipari és 25,9 A az áramfelvétele. Azzal nem is akarok sokat hegeszteni csak heftelni de kíváncsi leszek rá meddig fogja bírni hogy nem veri le a kismegszakítót. Most csak egy egy fázisú AWI gépem van ami 16A-os de akarok egy iparit is ami vizes és alut is tud hegeszteni meg kisebb legyen az áramfelvétele mint a MIG-nek. Azzal viszont dolgoznák mert most is ami van, van hogy sokat megy pl 600-as csövet lefenekelek és csak addig állok meg amíg új hozaganyagot veszek a kezembe és utána még mást is hegesztek. A plazma meg szintén egyfázisú viszont 25 A az áramfelvétele de ezt sem használnám olyan sokat. Meg olyan nem lenne hogy mind a 3 gép megy egyszerre. A villanyóránál most kértünk teljesítménynövelést mert eddig összesen volt 32 A, de most már 3x25A van pont a gépek miatt. Szerintem ennyi lenne.
Nem tilos az érvéghüvely és a csatos wago együttes alkalmazása. Lehetséges, benne van a leírásában is. Mondjuk én sem ajánlom, de nem tilos!
A wagonál az excenteres szorítás miatt tilos az érvéghüvelyezés! Ha valakit érdekel az okát is leírom.
Engem érdekelne! Köszönöm!
Érdekel. A kör keresztmetszetű tömör vezeték mehet bele?
Szia. Engem is érdekel. De ne leírd, hanem linkeld be katalógusból, vagy valami wago oldalról az információkat. Legyünk korrektek, én katalógusból hoztam a képet!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |