Fórum témák
» Több friss téma |
Egy kicsit kutakodni kell a PICkit3 leírásában.... Ott van a kapcsolási rajza. A táplálást az USB -ről kapja, 5V. A táp egy P-FET -tel és egy erősítővel felépített tápegységre megy, onnan egy P-FET -es kapcsolóra. Itt jön a lényeg: egy Schottky diódán keresztül meg az ICSP csatlakozó Vdd lábára. A dióda miatt soha nem lesz 5V.
javaslat: állítsd a tápot 4.75V -ra. Ja, hogy néhány PIC esetében ez a megoldás olyan tápfeszültséget ad, ami a Bulk Erase igényének már nem felel meg... A Microchip ezzel nem törődik, a feszültséget (ha jól emlékszem) 0.25V -onként lehet állítani. Pedig csak program kérdése lett volna.... A PICkit2 -nél 0.1V -onként lehetett állítani. PICkit3 -nél a hivatalos ajánlás: Mindig külső táplálást használni.
Jobb is volt a pickit 2 és sokkal tovább is működött, most meg már kijön a pickit 4 ...
Az Atmel cuccai hoztak túl sok újdonságot programozásban, amik mostanra mind MC, és kell nekik saját cucc azokat is kezelni. Legalább addig, amíg kifut az end of line korlát mindenütt. És akkor majd jön a pickit 5 is eltakarítani a használaton kívülre került funkciókat
![]()
Én még elsőnek a Pickit2-őt használtam, de soha nem szórakoztam vele annyit, mint a pickit3-al. Ha valami nem volt jó, akkor valamit elkötöttem, más gondja nem volt. És mint látjuk, lehetett volna azt is továbbfejleszteni, csak nem akarták ...
Arra mellesleg Pickit 2 van írva. Nem tudom valójában melyik lehet.
Ezeket a kütyüket én messziről kerülöm. Jobb szeretem magam megcsinálni a csatlakozó felületet.
Hihetetlen, hogy az MC még a saját oldalát sem tudja rendesen megírni. Sem a MAPS sem a Parametrkikus kereső nem dobja ki a 12F18 szériát. A parametrikus csak akkor ha átkapcsolom az összegzésről az összes paraméter megjelenítésére.
Ez mostanában jött elő, nekem a 12F széria egyetlen tagját se akarta egy hete.
Most megnéztem, 4db 12F és 2db 10F szériást dob ki (kontrollereket listázva). Ha külön rákeres az ember, akkor viszont ott a többi... A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
Piros tok és PICkit2... Mindegy, a PICkit2 és a PICkit3 tápköre azonos felépítésű. A PICkit2 V.2.63 (0.1V) és az MpLabX IPE (0.25V) közötti beállítási lépcső a lényeg.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
Hányas IPE. Egy ideje már 125mV a step.
Szerk: 3.05-ös a legrégebbi ami fenn van nálam, abban is 125mV a lépés. Mellesleg tök mindegy. Amelyik PIC nem szereti azt állítgathattam akárhová, ezért én mindig a PCB-t látom el táppal, az általában működik. A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
Idézet: „Piros tok és PICkit2...” A Dzsunka Factory már csak piros dobozt gyárt.
Ha PICkit2 programot használod, akkor programozandó kontroller nélkül Tools / Troubleshoot menüt végigmérni multiméterrel is.
2 hete raktam fel a 4.2-es mplabot és már 5.0 letölthető. Szaladnak a verziók.
Csak vigyázz az 5.0-val mert új projekt struktúra van és ki tudja milyen hiba van benne (bár nekem szerencsére nem volt vele még semmi)
Sziasztok,
Lenne egy kérdésem : a CP bit hexa file-be átirható az IPE segitségével ?
Üdv!
Pic32MX274F256D. SPI-t nem tudtam működésre bírni. Aztán lecsekkoltam az órajelet, a CLKO kimeneten. Akármit csinálok mindig 2MHz. Ha van valami ötletetek mit néztem be már megint azt megköszönném. Csatolom a konfigot.
Az OSCCON COSC bitjei a csak read only bitek ha új oszcillátort akarsz beállítani akkor a NOSC biteket kell állítani.
Tényleg, köszi. Na egy lépéssel közelebb. Már más az órajel a kimeneten, viszont ha átírom a PLL-t meg az előosztó értékeit, nem változik az órajel.
Configba. Pl. A PPLODIV értékét módosítom.
Szerk: #pragma config FPLLODIV = DIV_256 Közben teszteltem egy IOINV-el is While ciklusban. Ott sem változik. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
Idézet: „#pragma config FNOSC = FRC // Oscillator Selection Bits (Fast RC Osc (FRC))” Az FNOSC FRC-re van állítva, rakd át SPLL-re és akkor a PLL átírására változni fog CLKO. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
![]() Pedig már megfogadtam, hogy fáradtan nem állok neki kódot írni ![]() Ezer köszönet ![]()
Heló!
Milyen gyakorló/fejlesztőpanelt érdemes venni, ha most tanulok PIC-et programozni? Van egy PICKit 3-mam, így beépített programozó nem kell! ![]() Néztem az EasyPIC paneleket, de nekem egy kicsit drágák. Van valami olcsóbb alternatíva? (esetleg egy jó kapcsolást nem tud valaki? ![]() Ami mindenképpen kellene rá: -RTC -nyomogombok -LCD -7 szegmenses kijelzők -csipogó -LED-ek Köszi! ![]()
Dugdosós próbapanelnek hívják.
ilyesmik tökéletesek erre a célra :
válogass kedvedre !!! Meg egy több kimenetű (fixek +12 +5V +3,3V -5V -12V .... esetleg 1 változó 0-20-30V között ) tápegység se árt amiken áramkorlátok is vannak ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2018
Azokat kell megvenni és olyan árfekvésben, kivitelben, amiket valóban használni szeretnél.
És persze a Bakman fórumtárs által javasolt dugdosós próbapenelt, pár tucat vezetékkel. A kapcsolást Te találhatod ki és kötheted össze a PIC és a perifériák elrendezése alapján.
Ha most tanulsz PIC-et programozni akkor gondolom 8 bit.
A Curisity panelek elég olcsón kaphatóak és van rajta minimum 1 mikroBUS-os konnektror (bár Click boardok se olcsók) a ChipCAD-ben látod őket (de ezeken van on-board PICKit3). A panelon tudsz - nyomógombot - adc-t - ledekkel játszani - a többihez click board kell Ezekhez nem nagyon kell tápegység mert megy USB-ről 500mA-es polyfuse-al. (Bár pár kis projekt után hamar be fog igazolódni Kera_Will hozzászólása - kelleni fog táp)
Alapvetően azért nem javaslom a konkrét feljesztőpanaleket kezdőknek, mert azok általában elsőre eldöntött vezetékezést tartalmaznak, amik neked vagy jók leszenk, vagy nem. Pl: RB0-ra van kötve valami de te az INT0-t szeretnéd használni de éppen a "gyári" bekötés miatt nem tudod. Kezdj DIP tokos kontrollerekkel, ha kinövöd, úgy is tudni fogod, hogyan tovább.
Minden féle test panel + kiegészítők gyűjteménye:
panelek |
Bejelentkezés
Hirdetés |