Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   620 / 982
(#) rascal válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 17, 2018 /

Nem tudtam, hogy ez autóhoz lett kitalálva, nem is ott találkoztam vele először. Lomex, Hestore stb. típusú boltokban vettem ilyet legtöbbször ha kellett. Kedvenc autósboltomban (általános, nem autóvillamossági, mert olyanban még nem voltam) ilyesmit talán csak egy marékkal tartanak, ezért nekem az előző volt a természetes beszerzési forrás. Én tudatlan, saját építésű cuccaimban is előszeretettel alkalmaztam, nem csak kocsiban.
(#) sámli válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 17, 2018 /

Ne gúnyolódj, én se tettem. Nem azt írtam, hogy a csúszósaru mindennapos anyagszükséglet, csak azt, hogy több helyen használják mint gondolnátok.
(#) pucuka válasza sámli hozzászólására (») Aug 17, 2018 / 1

Cak majd minden villanyos készülékben. Pl. vasaló, kávéfőző, sütő, főzőlap, hajszárító, de lehetne sorolni még.
(#) erbe válasza sámli hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Egyszer kezembe akadt a Munkaügyi központban egy adatlap "Villanyszerelő feladatköre" (nem pont ez volt a cím, de ez a lényeg). Még én is megállnék egy-egy ma elvárt feladat előtt. A teljes skálát felölelte a falvéséstől a PLC programozásig.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Pedig pikk-pakk kiképeznek rá.
Ez a része persze engem is meglepett:
Idézet:
„Munkáját műszaki dokumentáció alapján, a szakmai szabályok és követelmények figyelembevételével végzi, munkájáról dokumentációt készíta kliens testalkati és fittségi állapotát meghatározni”
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

A mondat elejére emlékszek, az általad idézett végére nem. Ez már az Alzheimer?
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Idézet:
„kliens testalkati és fittségi állapotát meghatározni””

3/3 ?
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Pedig ott van az oktató intézet linkelt web lapján.

Majdnem mondtam, hogy a munka elvégzése után, ki kerget és ver meg kit?
Szerintem ezzel kellene kezdeni az oktatást
(#) freddyke hozzászólása Aug 18, 2018 /

Sziasztok!

Egy régi házban egy lámpát kellene feljebb tennem, amelyhez hosszabbítani kellene egy vezetéket. Szinte biztos, hogy alumínium. Szabályos alumíniumot rézzel megtoldani? Ha igen, mi a helyes módja a toldásnak? Sodort rézvezetéket is használhatok vagy csak merevet? A hozzátoldott keresztmetszet mindegy, ha bőven elbírja?
(#) Gabó válasza freddyke hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Olyan nehéz a guglit használni? Bővebben: Link
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Miért zavar, hogy a fórumot arra használják, amire való?
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Mert kb alu kötése rézzel, ezerszer volt már téma?
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Aug 18, 2018 / 1

Adj neki konkrét linket, azzal sokkal többet segítesz. A neten mindenfelé vannak ostoba javaslatok, itt is, de egy szakmai fórumon nagyobb valószínűséggel kap jó választ, esetleg a hibás feleletet kijavítják. Azt már meg sem említem, hogy bizonyos fórumok színvonala kb. a bányászbéka hátsója alatt van. Párszor ránéztem ilyenekre, mit ne mondjak, borzasztó.

Tényleg nem értem az ilyen hozzászólásokat. Ha zavar, miért nézegeted? Ezzel az erővel kb. minden kérdésre a Google-t és társait lehetne javasolni, hisz a neten minden megtalálható.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2018
(#) yulo5310 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Konkrétan az első találat?
Vagy esetleg ne menjünk messzire itt? Bővebben: Link
Kereső működik itt is, ha már a guglival bajotok van....
Amúgy vicces, mert te is csak írsz, de te még annyi választ se adtál a kérdésére, mint én
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Látod? Megy ez.
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Az se biztos, hogy toldani kell, lehet rövidebbre kell vágni, nem tudni honnan jön a vezeték, hol van a kötődoboz, illetve a kapcsoló. Ha csőben megy a vezeték, szinte biztos nem kell toldani.
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Köszönöm az eddigi válaszokat! A korábbi hozzászólásokból kiindulva egy Wago toldó alkalmas lenne rá? Paszta feltétlenül szükséges?

Idézet:
„Az se biztos, hogy toldani kell, lehet rövidebbre kell vágni, nem tudni honnan jön a vezeték, hol van a kötődoboz, illetve a kapcsoló. Ha csőben megy a vezeték, szinte biztos nem kell toldani.”
Az egyik vezetékbe eleve bele van toldva, de csak röviden. Több helyen nem szeretnék beletoldani, inkább odavinném egy toldással.
(#) Gabó válasza freddyke hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Ha ez a célod, nyugodtan elhagyhatod a pasztát....
(#) Gafly válasza Gabó hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Ha ez anyagi kérdés lenne, akkor ingyen adok egy kenésnyit...

A kapcsoló és a lámpa között mekkora a távolság ?

Idézet:
„A kapcsoló és a lámpa között mekkora a távolság ?”
Nem tudom merre vezették a kábelt, szerintem 4 méter kábelhossz minimum.

Csőben megy a vezeték ?

Húzzak be egy rézvezetéket a lámpától a kapcsolóig? A benne lévő alumínium vezetékkel megpróbálhatok áthúzni egy rézvezetéket. Elvileg négy 90 fokos forduló van, ha megakad, akkor ráfázok. Csőből jön ki és két cső van. A csövek találkozásánál van a lámpa. A foglalatról egy kék színű megy az egyik csőbe a mennyezet felé, ezt rövidíteni tudom. Egy szürke színű az oldalirányú csőből a mennyezet felé menő csőbe megy, erről van leágaztatva egy kis darab az izzó foglalatig. Egyedül ezt kellene hosszabbítani (ha nem akarom megcsapolni feljebb is). Emlékezetből írom, könnyen tévedhetek (holnap lefényképezem).

Négy 90 fokos forduló, nem valószínű, közte valószínűleg van doboz. Ezt meg kell keresni.
Utána a lámpától a kapcsolóig toldás nélkül mehet a rézvezeték.

Nem tudom van-e jelentősége, de külföldön van ez a dolog (talán mások voltak a szabványok). Ha vannak dobozok, nagyon simára le vannak vakolva és festve. Teljesen esélytelennek találom megtalálni a dobozokat. Ha meg is lennének, többe kerülne a fal javítása, mint a bonyolult toldó. A fentebb link-elt Wago toldó és paszta megfelelő lenne?
(#) adapter válasza freddyke hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Én még itthon is találtam bevakolt dobozt, (bógáncsot tettem vó'na a szakidani baluszára legszívesebben) úgy, hogy valami 80-as évekbeli Szabad Föld volt összegyűrve, (doboztető nélkül) rá a kötésekre, arra a kb: másfél centi vakolat....
(#) Bakman válasza adapter hozzászólására (») Aug 18, 2018 / 1

Vakolás előtt szokás papírral kitömni a dobozt, hogy vakoláskor ne kerüljön bele massza. Száradás után illik kitakarítani a dobozt. Namost, ha a villanyszerelő elfelejti hol van doboz és a kőművesek elsímítják felette a vakolatot, könnyen előfordulhat ez az eset. Ehhez az is kell, hogy vakolás előtt húzzák be a vezetéket, különben gyorsabban kiderül a turpisság.
(#) pucuka válasza adapter hozzászólására (») Aug 18, 2018 /

Biztos időkapszulának szánta.
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Aug 18, 2018 / 1

Igen, ez a szokás. Én még itthon is találtam ilyet. Vakolás előtt be szoktuk húzni a drótokat, majd a dobozokat újságpapírral, cementes zsákkal vagy valami hasonlóval kitömjük. Amikor jön a kőműves telibe vakolja az egészet így a fal szép sima, egyenletes a dobozok körül is. A titok csak annyi, hogy mielőtt teljesen megszárad a vakolat kell visszamenni a helyszínre, ugyanis ahol a papír van ott hamarabb kifehéredik a vakolat ergó könnyű megtalálni a dobozokat. Ha viszont több nappal később megyünk csak vissza akkor marad a finom kopogtatás, hogy hol koppan tompábban, ott a doboz a vakolat alatt. Főleg azokról a dobozokról lehet teljesen elfelejtkezni (nálunk is ez történt, majd 20 év után került elő) ahol csak átmennek a drótok, nincsenek kötések.
Következő: »»   620 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem