Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   136 / 2208
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Máj 4, 2008
Mindazonáltal, hogy igen nagyra tartom Plachtovics Úr szaktudását, és munkásságát, mégsem mindig üdvözítő, ha egy kapcsolást szolgai módon lemásolunk. Pláne, hogy a nyomda ördöge is "belevisz" valamit.
A szövegkörnyezetben leírt, "loudness" áramköri megoldása, és a kapcsolási rajz, köszönő viszonyban sincs egymással. Szerintem, ezt az áramköri részletet - ahogy Sturbi is javasolta - nyugodt szívvel "lefelejthetjük" az áramkörről. Nem szükséges elemek: C9, C10, R15, R16, K2.
Én valószínűleg - ugyancsak Sturbival egyetértve - elhagynám a hangszínszabályzót is. De, nyugodtan meg is lehet építeni, akkor sem követünk el nagy hibát.
Amit hiányolok, az a magnókimenet. Egy komplett erősítőnél - vagy előerősítőnél - ez alap kéne, hogy legyen.
Még egy gondolat. Ha átvariáljuk a V2 cső áramköreit, és R12-t elhagyjuk, akkor R11-et vegyük már kisebbre. Eddig avval kompenzálta a kapcsolás a Tuner - ami , szerintem a Tape esetén is indokolt lenne - kisebb jelszintjét, hogy kisebb ellenállást (R10) épített be. Ez semmilyen jelentőséggel nem bír, ha csak az R11 1M Ohm Van a rácskörben. Én 330k Ohm -ot tartanék reálisnak, mindenféle számolgatás nélkül, megsaccolva.
(#) Mate78 hozzászólása Máj 4, 2008
Sziasztok Csövesek!

elég rég jártam itt,sajnos nagyon leköt a szakdolgozatom írása.A háttérben azonban ott zenél a 6P14P SE így a munka is könnyebben megy.
Most szert tettem SM65 hiperszilekre,amikből folytót tervezek tekerni az erősítőhöz,remélem hamarosan sor kerülhet rá.

Látom Ti termeltetek,csak így tovább

üdv

(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Máj 4, 2008
Idézet:
„amikből folytót”

A fojtó nem folyik, hanem fojt...fojt...fojt...
irgum-burgum.
(#) marci91 hozzászólása Máj 4, 2008
Új vagyok még a csöves technikában, ezért kérdezem hogy miért van az hogy mondjuk egy csöves 50W-os erölködő jobban szól mint egy 50W-os tranyós? Valamint az előbb leírt rafilm erősítőmet szerintetek használhatnám gitárhoz?
(#) hunyor27 hozzászólása Máj 4, 2008
Sziasztok! Horogra akadt egy beag ae211 erősítő. A trafói jók de a többi része enyhén szólva hiányos. Kérdésem,h ogy mit lehet kezdeni vele? Én most ismerkedem az erősítő készítéssel, és azt gondoltam, hogy nem áldoznék egyenlőre sok pénzt rá, ha a fenti dolgokból tudnék csinálni valamit az kezdetnek nem volna rossz. Köszi
(#) burgdavid válasza marci91 hozzászólására (») Máj 4, 2008
Hello! Neked van eladó Volga autórádiód?
(#) sprofan hozzászólása Máj 4, 2008
Sziasztok!
Titeket, csöves erősítőkben jártas embereket kérdeznék meg arról, hogy mi a véleményetek az OTL (kimenőtrafó nélküli) erősítőkről? Találtam egy nagyon "egyszerű" katódkövetők kapcsolási rajzot. 3db 6H23P vel működik, és 15ohm a kimenő impedancia.
(#) sturbi válasza hunyor27 hozzászólására (») Máj 4, 2008
A 211-es egy nagyon jól sikerült erősítője a BEAG-nak, aki ilyenhez hozzájut az szerencsésnek szokta érezni magát.
Mindenképpen érdemes a végerősítőjét felújítani (vagy az egészet), ha a trafói megvannak. Igazi hi-fi csemege. Könnyű eladni is.
(#) sturbi válasza sprofan hozzászólására (») Máj 4, 2008
Azért ennek ne dőlj be, jobban jársz. A 6N23P-t az ECC 83 és 88 helyettesítőjeként szokták használni leginkább. 300 mA a fűtése 6,3 V-on, 3 db-nak 900 mA. 100 V-os anódfesznél 15 mA katódáramot tud egy csőfél 2,4 K belső ellenállása (el kell gondolkodni miből is lesz a hangnyomás). 15 Ohmos felhallgatóhoz kondenzátoros kicsatolással valószínűleg használható (de inkább nagyobb ohmoshoz), hangszórót egész biztosan nem tud meghajtani.
(#) sprofan válasza sturbi hozzászólására (») Máj 4, 2008
Nem hangszóróhoz kell
Hanem fejhalgatóhoz, de én úgy tudtam, hogy ha még sorba kötök 1 csövet, akkor csökken a kimenő impedancia, vagy nem? Ugyanis a fejesem 8ohm-os 6H23P 6N23P 6922 és az ECC88 tudom hogy ugyan azt a csövet jelenti, de a szovjet 6H23P legjobb közülük(szerintem).
Az 1-es az eredeti, a 2-es a bővített verzió, a kérdés hogy jó-e, és hogy hány ohm lessz a kimenő.
Nyilván, minél több csövet kötsz párhuzamosan, annál kisebb lesz a kimeneti impedancia, hiszen a csövek áramai összegződnek a munkaellenálláson, ami jelen esetben a katódellenállás. 6 cső párhuzamos kötésekor hatod része lesz a "csőkupac" belső ellenállása egyenáramúlag és váltóáramúlag is az egy csőfélhez viszonyítva. A 6 katódellenállás eredője 1,13 K, nem jó a kapcsolás...így, ha csövenként 7,5 mA folyik -50 V rácselőfesz jön ki, valószínűleg csak 680 Ohmosak a katódellenállások.....
El kell mennem, ha visszajöttem még ránézek.
(#) marci91 hozzászólása Máj 4, 2008
Nekem hát : Kicsi a világ....
(#) burgdavid válasza marci91 hozzászólására (») Máj 4, 2008
Másik elektrós fórumon láttalak
(#) Ricsi1992 válasza abraboro hozzászólására (») Máj 4, 2008
Grat.,nagyon szép lesz.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Máj 4, 2008
Visszajöttem, szerintem nem jók a katódellenállások értékei. Aki tervezte az valószínűleg K68-at írt a rajzára, ami ugye 680 Ohm, nem 6,8 K (rosszul lett átrajzolva). 680 Ohmokkal kb. 4-5 volt közötti fesz. esik a katódkomplexumon 6-7,5 mA csőfelenkénti katódáramnál, ami jó értéknek tűnik (1,5 W körül tud disszipálni egy egy anód, ha jól emlékszem).
8 Ohmos fejhallgatóhoz amúgy szerintem nemigen érdemes csöves erősítőt építeni (nem szoktak audiofeel minőségűek lenni, bár egy stax...), Olyan 32 ohmtól felfele már van mit keresgélni. Ennek a kapcsolásnak 3 csővel is kevés a 8 Ohmos fejhallgató.
"Puding próbája az evés", meg kell próbálni, ha nem jó szét is lehet szedni, de a katódellenállások biztos nem jók.
(#) Imi65 válasza marci91 hozzászólására (») Máj 4, 2008
Azért szól jobban a csöves, mert a tranyós ezer olyan nyűggel küzd, amik jelentős részét nem sikerült a mai napig sem megoldani. Ezek nagy része a csöves technikában nem jelentkezik. Nem szeretném leírni az egészet, mert több oldal lenne.
Igen, jó lenne.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2008
Örülök, hogy már jó a szemed, Zoli.
(#) sprofan válasza sturbi hozzászólására (») Máj 4, 2008
Tehát akkor 680 ohm -os ellenálásokat fogok használni.
Mindenféleképp kifogom próbálni, csak nem tudom hogy mikor Egyébként ez korrekt kapcsolás?
Bővebben: Link
Mert van ithon PCL86 és hozzá való kimenő.
(#) Imi65 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 4, 2008
Hát, elég bőven méri a konstruktőre az ellenállások teljesítményét. Sok helyre nem indokolt a 2W. Amúgy működőképes.
(#) sprofan válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 4, 2008
Köszönöm, azthiszem előbb ezzel próbálkozom, holnap meg is nézem miből élünk és meglátom van-e ithon minden hozzá.
Nagyobb méretű ellenálások valami miatt szebbé teszik a hangot. A kapcsolás nem a teljesítményre van kihegyezve.
Pusztán gyakorlati megfontolásból (poti meghiásodás), én azt javaslom, hogy a trióda rácsára tegyél egy fix rácslevezető ellenállást (220K-1 M) is. Ha CD-ről akarod használni (DVD-ről, SAT-ról) nagy lesz így az erősítés (nincs visszacsatolva a kimenőről). Szerencsésebb lenne a triódának 2 K körüli katódellenállás, 50 K körüli anód munkaellenállással (a tápban 47 helyet lehet 100 K ekkor).
A pentóda 330 Ohmos minkaellenállásáról arra lehet következtetni, hogy kisebb teljesítmény jobb hangminőség volt a célja a konstruktőrnek (kisebb nyugalmi áram kevesebb elektront von el a katód környezetéből), a csö csak 6,8 W-ot disszipál a szokásos 9 W helyett, a kimenőteljesítmény 1,5 W körül lehet. Ha csak a szokásos rádió-TV kimenőd van, a 180-220 ohm katódellenállást érdemesebb alkalmazni szerintem és az a rengeteg pufferkondi sem kell akkor.
Ma semmi sem jó nekem.
(#) cruisher válasza hunyor27 hozzászólására (») Máj 4, 2008
Szia!
Nekemis van 211em, es csak biztatni tudlak hogy csinald vissza eredeti allapotaba, mert nagyon jo hangja van Ha nincs szukseged a hangszin szabalyzora, akkor erdemes elhagyni, az ecc82 elso felevel egyutt! Valogatott ecl86osokat nehezen fogsz bele talalni, uh egyszerubb lehet ha kicsereled oket pcl-re es raksz bele egy plusz trafot ezek futesere.
Melyik valtozat van neked? Plexi elolapos vagy a fem?
(#) dxzo4z válasza sturbi hozzászólására (») Máj 5, 2008
A PCL86 adatlapját nézegetve merült fel bennem a kérdés: Müszi alkotása és ez a "Piccolo" is 110-150V anódfesszel kalkulál a cső trióda oldalán. Az adatlapon pedig 250V-ot nevez "tipikusnak". Van ennek racionális oka? Mármint, hogy a látott kapcsolások elég következetesen eltérnek a gyári "ajánlástól"... Pl. hogy a fokozatok kapcsolásmentesítése miatt alkalmatott, a két cső anódköre közötti szűrőellenállás miatt nehéz lenne az előfoknak is biztosítani kb. igyanazt az anódfeszt, mint a végcsőnek.

Mellesleg, mintha a neg. vcs.-t elkezdte volna a tervező, de nem fejezte be... A kimenő szekunderénél elindul a vonal felfelé, aztán vége...

Ja, és a tápnál a sok 47µF-os elkó is picit mintha túlzásba lenne víve...
(#) MrBrown válasza marci91 hozzászólására (») Máj 5, 2008
Szia Marci, minden beszerezhető hozzá. Én a legolcsóbban 2000-ért tudtam bontatlan dobozos ECH21-et meg EBL21-et szerezni (ha érdekel adok telefonszámot), és 1000-ért új AZ21-et a vaterán.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2008
Szia Zoli! Tegnap napközben sokat aludt a gyerek ezért későn feküdt le este meg a tujákat is meg kellett locsolnom, utána már nem volt lelkierőm nekiállni. De szerintem ez a katódellenállás megoldja a problémát. Lehet hogy kiközepelem egy 1Kohm-os potival a 6,3-as fűtést hátha mégjobb lesz mint csak úgy simán leföldelve. Ma este ha kell éjfélkor is nekiállok mert nagyon izgat a dolog. És te hogy állsz a nixie-vel? Van már olyan a szemed hogy nekiállj összerakin?
Miután a katódot kifelejtetted a rajzból én meg észre sem vettem napokig csak azt hogy nem megy, jogosan hihetsz rólam bármit de azért a fűtéssel kapcsolatos variálás egyértelmű nekem is. Csak a lehető legkevesebb alkatrésszel akarom megúszni a dolgot. Ha egy elkó tönkremegy a nagy üzemi fesz miatt az mindenképpen pukkan vagy púposodik meg ilyesmi, vagy néha nem is látszik rajat külsőleg semmi?
Majd ma ráakasztok egy 100Kohm/5W-ot az első puffera párhuzamosan az gondolom elég? A katód dolog legalább annyira az én hülyeségem is.
Most AZ 1-az ei. Bekapcsolás után megjelenik kb 360V, majd mikor az EBL elkezd felfűteni és felvenni az ő kis 40mA-jét visszaesik kb 250V-ra az anódfesz.
(#) hunyor27 válasza cruisher hozzászólására (») Máj 5, 2008
Szia!
Köszönöm a biztatást. Nekem a plexi előlapos van. Az elejét nem lesz nehéz elhagyni mert nincs meg. A nyák lap is szakadozik. Én arra gondoltam, hogy a meglévő trafokkal más kapcsolást megépíteni. Esetleg egy plc86 SE-t. A végerősítő resz egyébként meg van.
(#) sprofan válasza sturbi hozzászólására (») Máj 5, 2008
Tehát akkor így kell kinéznie ugye?
Egyébként a tápban az egy 10Henry -s tekercs??
Azt nem tudom honnan fogok ilyet szerezni...
Igen, sima TV-ből bontott kimenőm van, bár ahogy méregettem a hangszóró felöli oldal szakadt
Következő: »»   136 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem