Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   201 / 328
(#) lasziati hozzászólása Aug 26, 2018 /

Sziasztok!

Teljesen kezdőként kérdezném hogy egy power bankból származó 3.7v 4000mah lipo akkumulátoromat szeretném használni úgy hogy 5v 500mah adjon folyamatosan lemerülésig egy usb csatlakozóra. Megoldható ez a dolog illetve mire van szüksègem hozzá? Amig a power bankba volt ez az akku annyi problémám volt hogy amikor feltöltötte a rácsatlakoztatott dolgot akkor kikapcsolt a power bank és ha merült a rákötött dolog nem kapcsolt be már újra. Amit töltene annak van egy 600mah akkuja és saját töltésvédelme mert mert ha feltöltődik kis led visszajelzője nem villog hanem folyamatosan világít.

Huhh remélem megértitek mit szeretnék.

Köszi a válaszokat
(#) Olits hozzászólása Aug 27, 2018 /

Lenne egy kérdésem a li-ion akkumulátorok töltésével kapcsolatban.
Pl.van egy 3,6 v-os névlegű cellám .Le van merülve 3 v-ra.Ezt tölteni akarom .Mekkora feszültséggel kellene tölteni?Első lépésben már mehet rá a 4.2 V?Vagy kezdetben elég ha csak pl 3,6 volttal töltöm?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018

Ha pedig beállítom mondjuk az állandó 4,2 V töltő feszültséget és az állandó 1 A -os töltő áramot, amin a töltő nem tud változtatni(csökkenteni), akkor mi történne a cella feszültségével?
Fennebb emelkedne mint 4,2 volt?Dehát azt hiszem ez nem lehetséges, mert hogyan lehet a cella feszültsége nagyobb mint a töltő feszültség?
Akkor mégis mi az oka hogy felforrosódhat, elrobbanhat a cella?
Nem az kellene történjen, hogy amikor feltelt a cella, akkor egyszerűen ne történjen semmi?,hisz kiegyenlítődött a feszültség.
(#) lóri hozzászólása Aug 27, 2018 /

Üdv.!
Nézegettem a tp4056 adatlapját és nem értem hogyan kell kiszámolni a temp-láb feszültségosztóját. láttam, hogy 45 és 80% között kell az akkufeszt mérnie, de hogyan. Telefon akkut töltenék és 82k az ntc ellenállása. Ír valami 0.15S-t, az mi? Kell-e nekem a hőmérsékletet figyelni?
L.
(#) alex0 válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Szia!
A CC-CV értelmezésével van a gondod.
Ez úgy működik, hogy amíg az áram eléri a beállított korlátozási értéket, addig megy a szerint, vagyis alacsonyabb lesz a feszültség. De ha eléri a feszültség a kívánt szintet, az áram fog csökkenni, amíg a töltöttség eléri a teljes értéket. A végén csupán annyi áram megy, ami a veszteséget fedezi, de a feszültség állandó marad. Innen van az elnevezés is, hogy állandó feszültségű vagy állandó áramú üzemmód.
Üdv: Alex
(#) Olits válasza alex0 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Köszi,de hogy jobban megértsem, még kellene egy kis magyarázat.
Mondjuk szeretnék tölteni egy 3,6 voltos ,3000 mAh-os cellát ,ami 3V-ra van lemerülve ,nem hozzávaló töltővel,ami automatikusan intézi a dolgokat, hanem mindent én irányítanák manuálisan egy áramforrásról .
Tehát én irányítanám manuálisan a feszültséget is és az áramot is.
-Kezdetben mekkora feszültséget kellene rákapcsoljak?
-Kezdetben mekkora áramot kellene rákapcsoljak?(ezt mondjuk értem, hogy 1c-s áram a megfelelő)

Egy idő után, levenném a cellát a töltőről és látnám,hogy 3,5 v a feszültsége,a kérdések megint ismétlődnek :
Továbbá mekkora feszültséget kellene rákapcsoljak?
Továbbá mekkora áramot kellene rákapcsoljak?

Egy idő után, levenném a cellát a töltőről és látnám,hogy 4,2 v a feszültsége, a kérdések megint ismétlődnek :
Továbbá mekkora feszültséget kellene rákapcsoljak?
Továbbá mekkora áramot kellene rákapcsoljak?

Tudom hogy most a szakembereknek idegesítő ez a kérdés,de hátha akad valaki akinek lesz annyi türelme nekem amatőrnek ezt elmagyarázni.
(#) latyakosa válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Ha most 3V az akku kapocsfeszültsége, kapcsolsz neki pont ugyanennyit polaritás helyesen.
elkezded emelni a töltő feszültségét addig amig eléred az 1C áramot, de nem léped túl a 4.1V töltési végfeszültséget. Az akku töltődése során az áram csökkelni fog. Ha 100-200mA környékére csökkent akkor a töltést befejezettnek tekintheted.
(#) Olits válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Már első pillanatban nem szabad 4,1 v feszültséget rákötni,ha pl az áramot tudom korlátozni 1c-n?Miért?

"addig amig eléred az 1C áramot"
De ezt honnan fogom tudni, hogy mikor értem el?

Miről akarod tölteni az akkut, milyen tápegységről ? Műszered van pl kis mutiméter?

A 3V-ra lemerült akku túl van merítve, elsőre nem kapcsolnák rá 4,1V-t. A processzoros töltők is úgy csinálják rákapcsolnak kicsi töltő áramot és elkezdik növelni. Időnként leveszik a töltőáramot 0-ra és ekkor mérik meg hogy az akku veszi-e a töltést.

A töltőáramot az akku ás a tápegység közé sorosan kapcsolt árammérővel tudod mérni.
Az 1C azt jelenti 3Ah akkut max 3A árammal vagy kevesebbel szabad tölteni.

Most ezt nem gyakorlatban akarom elvégezni, csak meg szeretném érteni az elméletét.
Mert majd szeretném megoldani, hogy napelemről töltsem az elektromos bicaj akksiját.
Ezen a fórumon ajánlották ezt a vezérlőt.De ezen a vezérlőn, én kézzel ,vagyis manuálisan kell állítgassam a feszültséget, az áramot?
Az akksi 36 v-os,6,6 amperos.Én akkor már az első pillanatban nem állíthatom be 41 v kimenő feszültséget a rajta levő állítón?Hanem csak 36 v-al kell kezdjem, és aztán menet közben állítgassam?
Ugyanakkor az áramot is mondjuk beállítom 1 c-re , aztán a töltés közben csavargatom az állítót lefele?Ez így elég maceráns lenne.
vezérlő
(#) alex0 válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1

Nagyon egyszerű ez, ha a töltő támogatja a CC/CV funkciót.
Akku nélkül, vagyis áram nélkül beállítod a 4,2V feszültséget. Az áramszabályozást pedig kicsire veszed (mondjuk 100mA), hogy biztosan ne legyen nagy az áram, amikor rárakod a tápot az akkura. De ha egy autóizzót szerzel, azzal ki is tudod próbálni, mert nem lesz rövidzár. Ha rajta lesz az akku, kicsi lesz továbbra is az áram, mert előtte úgy állítottad be. És ekkor elkezded az áramot növelni, egészen a kívánt töltőáram szintjéig. Ekkor a feszültséged nem lesz még 4,2V, mert le van merülve az akku, de folyamatosan megy majd egészen 4,2 voltig. Utána már nem lesz magasabb a feszültség, de az áram csökkenni fog. Ha nem piszkálod a töltőt, utána bármikor rárakhatod az akkura, mert be van állítva. Mindegy milyen töltöttségű akkut teszel rá, az adott állapotból fog menni a teljes töltésig. Csak az akku kapacitása miatt lesz rövidebb vagy hosszabb a töltés ideje.
(#) gerleimarci válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Már az első válaszban is leírták. A töltőn/tápegységen a maximális áramot/feszültséget állítod be, ami a töltés szakaszától függően egyiket-másikat korlátozza.

Ok.De most akkor latyakosa szerint már az első pillanatban nem tehetek rá 4,2 v-ot ,alex0 szerint igen.Akkor most hogy van?
(#) Olits válasza alex0 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

" Ekkor a feszültséged nem lesz még 4,2V, mert le van merülve az akku, de folyamatosan megy majd egészen 4,2 voltig. Utána már nem lesz magasabb a feszültség, de az áram csökkenni fog"

Automatikusan fog csökkenni,(mi a magyarázata)vagy én kell manuálisan csökkentsem?
Előre is köszi a választ.

Ez a vezérlő szerintem nem akkutöltésre van kitalálva, de ettől még működhet mint töltő felhasználói felügyelet mellett. Beállítod 40.9V-ra max feszültséget, a töltőáramot 2-3A közöttire akkor remélhetően bírni fogja.
A napelem már más kérdés , de az nem ide tartozik.

Ami még kérdéses lehet, hogy a bicikli akkupakkod tartalmaz-e cella balanszert vagy sem, mert nélküle szép "pukkot" lehet az akkupakkból gyártani.

A gyári töltők sokkal több paramétert figyelnek, pl akku hőmérséklet, nézik egyesével a cella feszültséget, ha valamelyik cella gyengélkedik akkor csökkentik a töltő áramot a cella védelme érdekében, figyelik az akku által felvett kapacitást, nem engedi túltölteni az akkupakkot, ha nem veszi a töltést valamiért az akkupakk azt jelzi, stb.

Ahogy az előbb írtam, egyszer kell beállítani. Utána mindig a beállítás szerint fog menni. A 36V-os akku 10 sorosan kapcsolt cella. Tehát 42V (én 40 volt fölé biztos, hogy nem mennék, mert nincs tökéletesen egyforma cella)

" Beállítod 40.9V-ra max feszültséget, a töltőáramot 2-3A közöttire akkor remélhetően bírni fogja."

És ez a vezérlő a töltőáramot fogja csökkenteni automatikusan arra a szintre amire kell?Hogyan tudja ezt?Vagy ez a dolog automatikusan történik, mert ahogy az akku telik, úgy a töltő már nem képes annyi áramot beleklüldeni,?Így aztán automatikusan csökken az akkuba menő áram?

Utóbbi.

Szóval az hogy kevesebb áram tud bemenni az akkuba egy állandó feszültség esetén az a fizika törvénye és nem is a drága processzoros töltők csinálják ezt?Akkor végül ezeknek a processzoros töltőknek annyi dolguk van,hogy kezdetben egy beállított áramot küldenek az akksiba, majd fokozatosan növelik a feszültséget a maximális töltési feszültségig?Amikor ezt elérte az áram automatikusan fog csökkenni aszerint, hogy menyire van tele az akku,és hogy mennyit képes a vezérlő beleküldeni ezen a feszültségen, és ezt már nem a töltő vezérli?
(#) kissi válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1

Szia!

Az általad beállított fesz. vagy áramhatár közül MINDIG az érvényesül, amit hamarabb elér és ezt az automatika biztosítja ! Pl. van egy 10 ohmos ellenállásod és van egy 12 V 1 A beállítású tápegységed. Ha ezt rárakod az ellenállásra, akkor ohm törvény szerint a 12 V miatt U/R = 1,2A-nek kellene folynia, ami nagyobb, mint a beállított áramkorlát, ezért a tápegység "megakad" 1A-nél ! Viszont ilyenkor a feszültség szintén Ohm tv. szerint alakul, azaz U=I*R miatt a tápegység 10V-ot fog kiadni ( mert 12V-nál már több áram folyna!) !
A konkrét példánál, ahogy rákapcsolod és nagy áram indulna meg, akkor a tápegység lecsökkenti a feszültséget úgy, hogy az áram a max. érték legyen, de mivel töltődik az aksi, ezért kevesebb áramot vesz fel ( nő az "ellenállás"!), így már tud a feszültségen növelni...ez egészen addig megy így, amíg az áram már nem éri el a beállított határt és akkor fog a maximális beállított fesz-re szabályozni és ezért fog csökkenni az áram értéke!

Remélem sikerül megérteni ezek alapján !
(#) kissi válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Így van !
(#) Olits válasza kissi hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Igen, köszi.Így már érthető.
Akkor ezek szerint a fent említett vezérlőt, ha beállítom 41 v-ra és 2A-re,viszont az akkupakon folyhatna 6 A is, akkor a vezérlő a feszültséget lecsökkenti automatikusan , ahhoz, hogy ne folyhasson több 2 A-nél?Ha meg már 2 amper sem folyhat,azon a feszültségen, mert az akku kezd feltelni, akkor a feszültséget kezdi növelni a max szintig.Amikor pedig még jobban feltelt az akku ,akkor a bele folyó áram automatikusan fog csökkeni?
Tehát nekem nem kell állítgatni azután semmit?

Vezérlő

"Ez a vezérlő szerintem nem akkutöltésre van kitalálva, de ettől még működhet mint töltő felhasználói felügyelet mellett. "

Akkor szerinted ez a vezérlő jobban megfelelne a célnak?
https://www.ebay.com/itm/MPT-7210A-color-LCD-DC-DC-MPPT-Solar-Panel...849253

Látom ezen a videón is ezt használja valaki:

https://www.youtube.com/watch?v=b9_xXY7Ez7A
(#) olahtamas válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1

Pontosan!
Azzal a 2 trimmer potencimeterrel szépen be tudsz állitani egy konstans feszültséget és egy konstans max áramot. Ahogy telitődik az akkupakkod, az áram csökkenni fog, a maximális beállitott értéktől. (A csökkenés karaktere függ az akkumulátor tipusától is.) gerleimarci kolléga ábráján nagyon szépen be van mutatva.
Ezzel a vezérlővel max folyamatos felügyelettel mernék tölteni, mert akkupakk hőmérsékletet nem figyel többek között

Így van, ahogy írod. Csak másként kell rá gondolni. A vezérlő az áramot korlátozza, és ezért lesz alacsonyabb a feszültség. Amikor pedig telik az akku, a feszültséget elérve nem tud már több áram folyni, vagyis ekkor meg a feszültséget szabályozza be a táp.

Köszi szépen mindenkinek most már kezd megvilágosodni előttem ez a folyamat.
(#) kissi válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1

Igen, egy tápegységnek ( CV/CC !) így kell működnie, ha jó !

Akkumulátorokkal nem szoktam foglalkozni, ha jól állítod be a paramétereket, akkor ott is jónak kell lennie (pl. lehet más az Imax értéke a hőmérséklet függvényében ! )!
(#) Olits válasza olahtamas hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Talán annyival jobb, hogy jobb a töltési hatásfoka, van kijelzője és ha jól mér akkor látod, hogy épp hol tartasz, nem kell külső eszközöket csatlakoztatni. De ennek is az a hibája, feltételezi hogy az akku mindig "hibátlan", nem veszi észre ha egy cella a sok közül gyengélkedik.
Következő: »»   201 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem