Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   202 / 328
(#) Olits válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

De az akkupakkban van BMS.
(#) olahtamas válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Egy fokkal jobb, de itt még mindig nincs cella felügyelés, mert feltételezi, hogy az akkupakkod jó és van balansz áramköre.
(#) kleinie hozzászólása Aug 27, 2018 /

Sziasztok!
Van egy Metabo akkus csavarozógép, aminek nincs meg a töltője. Szétszedtem az akkut, 2 cella párhuzamosan és ebből a párból 3 sorban. Ezzel az elektronikával fel lehetne tölteni? Az akkun csak egy pozitív és negatív van kihozva, nincs cellánként.
(#) Olits válasza olahtamas hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Köszi .
(#) olahtamas válasza kleinie hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Célnak megfelel, csak nagyobb áramút kellene választani, mert hamar letilt az elektronika ha használni is fogod a csavarozót. Legalább 15A vagy 20A változatban már teljesen vállalható.
(#) kleinie válasza olahtamas hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Nem akarom beépíteni, egy külön töltőt akarok csinálni neki. Gondolom akkor nem kell.
(#) olahtamas válasza kleinie hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Ezesetben teljesen jó, bár ha be lenne épitve akkor terheléskor is védené az akkut a túlmerüléstől.
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Szerintem nézd meg újra a litiumos videómat.
Egyértelműen elmodtam benne, hogyan kell tölteni egy litiumos akkut...
Ha megértetted volna, az utóbbi egy oldalnyi hozzászólásokat megúsztad volna...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Már egy kicsit rég volt, hogy néztem.Azóta törlődött egy pár dolog a memóriámból.
(#) Olits hozzászólása Aug 27, 2018 /

Töltögetek li-ion cellákat (használt, lemerült laptop akksikból).Imax B6 töltőm van.Azért hogy hamarabb menjen a töltés egy tokot használok amibe egyszerre 4 cellát bele tudok helyezni párhuzamosan kötve.Figyelek,hogy a feszültségük legyen kb ugyanannyi és hogy egyforma típusuak legyenek, de néha mégis a 4 közül 1 vagy 2 melegedik,Olyankor azokat kiveszem és a többit tovább töltöm.Majd ezeket is később feltöltöm kevesebb töltőárammal.Így kézrátétellel ,ha nekem 36,5 C fok hőmérsékletem,úgy saccolom, hogy amelyek melegednek, kb 50-55 C fokosak lehetnek.Vajon mi az oka a melegedésüknek?

Másik:
Érdekes megfigyelés hogy vannak olyan cellák, amelyeknek pár mV a feszültségük, mégis, ha párhuzamosan kötöm egy jó cellával látni, hogy 7 A megy át bele, de gyorsan ez lemegy kb 2 A-ra, majd még tovább.De viszont ezek a cellák felébrednek, és elérik azt a feszültséget amivel már a töltő is észleli őket és tudja tölteni. Mi a véleményetek erről?
(#) gerleimarci válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

De arra ott a BMS, ami lekapcsolja a töltést, ha egy cella túltöltődne.
(#) Olits válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

A BMS nem arra van,hogy ha sorosan kötve töltöd?Mert én azért nem kötöm sorosan, mert nem tudom mekkora a kapacitásuk,csak a feszültségöket ismerem.Sorosan kötve pedig nagyjából egyforma kapacításúak kellene legyenek.
(#) gerleimarci válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Lehet én vagyok eltévedve, de nem egy 36V-os akkuról beszélünk? Abban van soros bőven, számszerint 10 is.
(#) Olits válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Figyeld a kérdésemet.Használt laptop akksiból kiszedett cellákról van szó, amiket tesztelek, hogy melyiket lehet még használni.
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

A melegedésre a cellák belső ellenállása az ok. Képzeld el, hogy minden cellának más a belső ellenállása, és ez alapján oszlik meg az áram. Tehát ha te 4 cellát 10A-rel töltesz, akkor a legjobb (legkisebb belső ellenállású) cellába több áram folyik, mint a többibe! A legrosszabb állapotúba (legmagasabb belső ell.) pedig a legkevesebb áram. Számolni lehet, mekkora hő fejlődik a cellában. Amelyik cella melegszik, azt nem lehet ilyen nagy árammal se tölteni, se kisütni! Rakd félre, jelöld meg, ezek magas belső ell.-ú cellák.
A teljesen lemerült, majd regenerált cellával már én is tapasztaltam. Kezeld őket alapból rosszként, aztán merítsed, töltsed, figyeld. Ha terhelés nélkül nem veszti el a cellafeszültségét (akár lassan), akkor szerencséd volt.

Ne gerlemaci figyeljen, hanem te nézd meg, hogy gerlemaci kinek válszolt! Nem neked, hanem latyakosának!
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Igaz .

De ezt "Lehet én vagyok eltévedve, de nem egy 36V-os akkuról beszélünk? Abban van soros bőven, számszerint 10 is." nekem írta .

Szerinted mi az oka, hogy amint írtam ha teljesen lemerült cella mellé teszek egy jót, akkor három eset van :
1.kb 7A megy át az első pillanatban, majd gyorsan csökken kb 2 A-ig
2. Nem megy át semmi áram
3.Nagy áram megy át kb.20 A.Mintha rövidre zárnám a jó cellát.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
(#) gerleimarci válasza Olits hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Na mind1

Belső ellenállások határozzák meg az átfolyó áramot. Mintha egy soros ellenállást beraknál a cellák közé, korlátozzák az áramot. Ahok nem folyik semmi áram, az kuka.

Amelyiken 20 A megy át az nem azt jelenti,hogy zárlatos?

A zárlat is olyan, mint egy nagyon alacsony értékű ellenállás. A zárlatnak viszont nem emelkedik a feszültsége...

Nem is emelkedik ebben az esetben.
(#) Olits hozzászólása Aug 28, 2018 /

Sziasztok.A kérdésem az,hogy egy BMS kipurcanhat-e a bicaj vagy akár laptop akkupakkjában?És ezt észre lehet venni valahogy?Mert ha nem akkor baj történhet,nem?
(#) ELKO26 hozzászólása Szept 3, 2018 /

Sziasztok.
A tp4056 modulnak mennyi mA kell bemenetre?
(#) nedudgi válasza ELKO26 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Amennyit ki akarsz venni belőle. A lényeg, hogy a maximális bemenő feszültséget (5-6V) ne lépje túl. A kimenő áramot kell korlátozni az 1,2 kohm cseréjével olyan értékre, amit a töltendő cella elvisel.
(#) spgabor hozzászólása Szept 4, 2018 /

Sziasztok!

Korábban írtam egy 14,4V-os akkus fúrógép átalakításáról liionosra. A napokban végre elkezdett a dolog beérni. 4x3 18650-es cellát akartam használni, mert jó nagy az aku háza, de sajnos vastag is a fala, így csak a 4x2 fért el benne.
Ezt a hozzászólást azért írom, mert a töltőjét szeretném megtartani fater kérésének megfelelően. Van rajta visszajelző és töltés vége LED is. A töltő tápja 17V 400mA-t ad le, így elvileg a 4S BMS-t is tudnám vele tölteni. Bár a balance-hoz még ez az áram is sok valószínűleg. Az lenne a kérdésem azoktól, akik csináltak ilyen átalakítást, hogy a mellékelt képeken látható töltő áramkört hogy tudnám átalakítani, hogy a 4S-nél is az eredeti funkciónak megfelelően világítsanak a LED-ek rajta. Vagy célszerűbb építeni egy másikat? Ebben az esetben van valakinek bevált kapcsolása?
A mellékelt képeken lévő panelen a kivezetések a következők: két piros/fekete egy a töltő tápcsatira megy, egy pedig ak akkuk csatijára. A kék vezeték pedig egy hőellenálláson keresztül szintén az akku tápjára.

Üdv:
spgabor
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Készítenék egy pici áramkört, ami bekapcsol egy LED-et, ha az áram 150mA alá csökkent. Ha van BMS-ed, akkor nem okoz gondot, ha nagyobb a töltőáram, mint a balansz áram. Ha nincs BMS (tútöltés védelem), akkor probléma. Kapcsolj a kisütő ellenállásokkal párhuzamosan további ellenállásokat, hogy a balansz áram nagyobb legyen, mint a töltési. Bizonyosodj meg arról, hogy a tápod ténylegesen 17V 400mA-t tud. Ha soma trafó, akkor az áram lehet sokkal nagyobb is, üresjáratban pedig a feszültség! Ha kapcsolóüzemű a tápod, akkor a ráírt értékeknek többé kevésbé stimmelniük kell.
(#) vision61 válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Szia!

Az eredeti panel a CD4060 miatt, valószínüleg csak egy timer volt, nem a töltöttséget figyelte. A beállított idő leteltével kapcsolta be a töltés vége LED-et, illetve a jobb felső sarokban lévő tranzisztorral leállította a töltést.
(#) gerleimarci válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

Rakj bele egy kis CC CV DC-DC konvertert.
Következő: »»   202 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem