Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   203 / 328
(#) spgabor válasza gerleimarci hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Inkább másik áramkört szeretnék, ami figyeli az áramfelvételt, mint Kovidivi is írta. A 150mA nem magas kicsit lekapcsoláskor a balancálás miatt? Lesz az akkuba építve BMS. A töltő hagyományos trafó, nem kapcsüzemű. Üresjáratban, ahogy írtad, sokkal magasabb, 24,5V-ot ad le, terhelve egy autó izzóval 1,15A-t is ki lehet belőle venni.
Tudtok esetleg javasolni egy áramkört, amivel megoldhatom a problémát? Vagy egy sémát, amiből ki tudok indulni egy saját tervezéséhez/építéséhez? Tervezés szempontjából laikus vagyok, de szívesen megpróbálnám. Olyat szeretnék, ami 17V-on stabilizálja a trafó kimeneti feszültségét, 4-500mA áramkorláttal illetve két leddel, egy, ami az áramellátást egy pedig az áramfelvét bizonyos küszöb alá való lecsökkenését jelezné (vagyis a töltés végét).

DC-DC konvertert nem akarok, mert ott nem kapok visszajelzést a töltés befejezéséről. Két panel meg már nem férne el egymás mellett a töltő dokkolóban.
(#) kissi válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

Szia !

Gerleimarci kolléga is olyat javasolt, csak nem adott hozzá linket !

Bővebben: Link
(#) spgabor válasza kissi hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Meggugliztam, de nem néztem meg pontosan. Bocsánat. Akkor ez jó is lenne nekem, ahogy nézem.
Köszönöm a segítséget!
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

A töltöttséget jelző LED bekapcsolási áramát úgy állítanám be, hogy ha átvált CC módból CV-be, tehát csökken az áram, már jelezzen. Ekkor az akksid 70-90% töltöttségen van, kábelezéstől függően (vastag kábellel magasabb %). Arra kell ügyelni, hogy ha minden cella tele van, és a balansz áramkör is dolgozik folyamatosan, beállhat egy egyensúly: a töltő pont annyit tölt, mint amennyit a balanszer eldisszipál. Ha ez 200mA, akkor ennyi fog folyni a végtelenségig, sosem fog az áram lecsökkenni. Ezért állítanám a jelzést a balanszer áramkör árama fölé jóval, hogy biztosan tudjam, majdnem kész az akksipakk. A linkelt DC-DC konverter jó lesz, jelzi, ha kész a töltés, csak jól kell beállítani!
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
(#) pipi válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Inkább ilyet: Bővebben: Link így láthatod az áramot
(Csak keress olcsóbban, biztos lesz)
Vagy ilyet: Bővebben: Link ez komplett töltő, ha kivezeted a cellákat, bár 9-16V bemenő kell neki, de másfél amperral tud tölteni, vagyis 3*gyorsabban mint a "gyári" 500mA adapterről.
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Köszi, rendelek egyet majd valamelyik nap, de a beállítással biztos fogok szívni, mire pontos lesz. Ezeknél amúgy mennyire kell később utánállítani? Mármint mennyire mászik el a beállított érték?

pipi: digit kijelzős sajna szintén nem fér el.
(#) pipi válasza spgabor hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

Pedig jó információ a felvett áramot látni, mehet az másik dobozba is...
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Szept 5, 2018 / 1

Elvileg semennyire nem mászik el.
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 5, 2018 /

Ok, köszönöm mindkettőtöknek. Lehet rendelek mind kettőből, a kijelzősön kitesztelem, a másikat meg véglegesen beépítem. Ha nem túl nagy a kijelzőss, akkor lehet kivágom a doboz oldalát és beleépítem.
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Szept 5, 2018 /

Valami szellőzést hagyj a dobozon, ha 1A-nál nagyobb árammal töltesz (a 3 potis verzió is tud nagyobb áramot!), keletkezik valamennyi hő, aminek távoznia is kell.
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 5, 2018 /

Nem akarok 1A-nél nagyobb töltő áramot. Szerintem a fele is elég lesz. Úgyis két akku van, amíg az egyik tölt, addig a másik használható.
(#) Olits hozzászólása Szept 7, 2018 /

Sziasztok.Szerintetek, ha van nekem egy 36 V 6.6 A ,10S4P felípítésű akkupakkom a Bionx ebike rendszerhez, akkor ezt át lehet alakítani 10S 6P felépítésűnek.A vezérlő ezt nem fogja letiltani?
Egy kicsit szeretném bővíteni az akku kapacitását. mert igy elég kicsi, meg már régi is.
(#) capali68 hozzászólása Szept 12, 2018 /

Sziasztok!
Korábban volt már téma, de nem találom.
Szabályosan összerakott akkupakk használat közben (sokáig bírta) lemerült, még nem volt töltve, most nem akarja a töltést venni. A másik gép töltése simán indul. Minden (védelmi és töltési) elektronikai elemmel el vannak látva. Egyszerűen nem veszi az áramot. Hogyan lehetne rábírni, hogy táplálkozzon?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) RoliNyh válasza capali68 hozzászólására (») Szept 12, 2018 /

Nincs véletlenül belső szakadás valahol? Milyen akkupakkról van szó?
(#) capali68 válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 12, 2018 /

Megoldva.
Ötcellás akku csomag. Egy (papíron) másfél ampert tudó 2x12 V-os trafóval, szabályozható táppal 23V nyi egyen-szűrt feszt direktbe kötve a bms-en keresztül valahogy feltornáztam 15 V-ra lekötve az áramkorlátos panelt. Az akkut betettem a fúróba és játszadoztam a a "ravasszal", míg el nem indult a furesz. Gondoltam, ha jön ki kakaó, akkor be is megy.Akku ki, vissza az áramkorlátot és boldogan feltöltöttem 20V-ra 1 A -el.
Tanulság: ha egyszer megáll azonnal tölteni kell, nem szabad kihasználni, hogy még regenerálódik egy kicsit és azt is kihajtani belőle.
(#) ksanyi52 hozzászólása Szept 13, 2018 /

én lipo-t használok a fúrógépemben, és hozzá ilyen akku őrt. http://www.sgmodell.hu/lipo-akkuor-elektronika/2532-lipo-akkuor-1-8...o.html
(#) dara válasza ksanyi52 hozzászólására (») Szept 13, 2018 /

Ez nem akku őr,ez csak egy fesz külömbség jelző.
(#) rockersrac hozzászólása Szept 14, 2018 /

Sziasztok! Kicsit off, de hátha maradhat! Van egy Prestigio MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 tabletem, amit szeretnék úgy használni, hogy az akku helyére dc feszültséget kötök, mert az akksi elég rossz már, de újat venni meg nem akarok. Az nem megoldás hogy usb-re teszem állandó töltőre, mert azt mint otg portként egeret-billentyűzetet rákötve szeretném használni. Kérdés: kb mekkora áramot vesz fel a tablet maximálisan? Miképp tudom ezt kivitelezni? Mi kellene hozzá?
(#) tothbela válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Ezek a tabok változó áramfelvételűek. Nekem egy 7"-os tablet megy így egy ideje. Megrepedt a digitizer, aztán kapott egy egeret inkább. A kijelző háttérvilágítás nálam 550 mA max. A processzor meg a többi apróság még erre jön. Együtt ha nem megy semmi akkor 670 mA. Átlag áramfelvétel nem megy 1,5 A felé, tehát erre lehet kalkukálni. Viszont az impulzus áramfelvétel néha 3 A felé is ugrik egy-egy pillanatra. Nekem egy 5V/ 1A-es töltő van rákötve egy soros diódán keresztül, így 3,8-4,2V között változik a feszültség. Viszont bootoláskor, vagy amikor nagy a számítási igénybevétel, leesik a táp és újraindul. Kapott egy kondenzátorbankot. 20 db 1200µF/6,3V (ezek régi pc alaplapokból lettek kitermelve), és így most jó. Ez szolgáltatja a zenét a garázsban.
(#) Olits hozzászólása Szept 14, 2018 /

Sziasztok! Tudnátok ajánlani jó li-ion töltőt?Én imaX B6-ot használok, de elég furcsán viselkedik, néha. Pl amikor balansz módba töltök 4 cellát sorban 3A -el, akkor az áram nem változik, a feszültség egy darabig ugrál a kijelzőn 16,50V és 15,20 V között,majd megállapodik kb 14 ,90 V -on, majd lassan kezd ez is csökkenni,viszont az elemek nem töltődnek.Csak ha 2 A re állítom be az áramerősséget tartja a feszültséget 16 V körül, az áramerősség meg csökken...szóval nem tudom jól müködik-e?Egy kínai klónról van szó.Már kezdek kiábrándulni az olcsó kínai dolgokból.(olcsó húsnak híg a leve).
Nem hiszem hogy én hibásítottam volna meg a töltőt , amikor egyszer töltés közben kicseréltem egy elég meleg cellát és véletlenül a 3 párhuzamosan kötött cella mellé betettem egy másikat fordítva, vagyis nem a megfelelő sarkak szerint.Ekkor hirtelen fel is forrósodott, de ki kaptam mielőtt baj lett volna.
Tehát ha 2 A re állítom az áramerősséget, akkor úgy látom jól müködik, de ha 3 ra akkor ez az áramerősség nem változik, a feszültség viszont visszaesik és így nem is tudja tölteni a cellákat.Köszi előre is a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Miről táplálod? Lehet kevés a kraft...
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

18 V ra beállított adapterről,amely ebben az esetben 4,5 A tud kiadni.Kapcsolhatnám nagyobb feszre is a tápot, de az imaX-on max 18volt bemenetet ír.
Végül is ez egy univerzális laptop töltő ami szolgáltatja az áramot az imaxnak.
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

megpróbáltam 20 voltra tenni a tápot, de megint csak ugyanaz.
Viszont az előbb kiírt egy olyant az imax, hogy input vol err.
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Most meg az történt,hogy visszakapcsoltam 16 voltra és erre kiégett biztosan a laptop töltő, mert már nem világit a led rajta, igaz az imax-nak is van egy égett szagja.
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 14, 2018 /

Én az áramra gondoltam nem a feszre, mármint, hogy nem tudja a 3A -t...
De ha elfüstölt, lehet, hogy mégse tudja/tudta...
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 2

Szerintem az Imax-ot is és a tápot is tönkretetted. Attól, hogy 4A van a tápra írva, nem biztos, hogy tudja is. Ez mind mérhető egy 500Ft-os multiméterrel! Elég veszélyesen élsz, ha nálad felforrósodnak az akkumulátorok, aztán fordított polaritással töltesz egy másikat, ami majdnem felrobban. Érdemes lenne ha mindig valakivel együtt szerelnél.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Sajnos egy kis faluban élek Erdélyben, ahol nincs más aki értene az elektronikához így magam kell kitapasztaljam a dolgokat.Viszont a sok hátrány mellet van előnye is,pl hogy sok helyen lehet olvasni, hogy ügyeljünk, hogy ne melegedjen fel a li-ion cella töltés közben, mert nagyon veszélyes,ez biztos így igaz, de nem kell annyira bepánikolni,mert nekem előfordult, egy párszor, hogy otthagytam a töltőn a cellákat és amire visszamentem annyira fel volt forrósdva egy hogy alig tudtam megfogni, de aztán mégsem robbant el, nem gyulladt meg...Lehet szerencsém volt, vagy lehet, hogy mégsem annyira veszélyesek ,mint amennyire félünk tőlük.
A tegnap este lehet, hogy csak a biztosíték ment ki a tápból,és lehet, hogy tényleg nem bírja 4,5 A-t ami rá van írva.(nem tudom minek kell akkor ráírni)
Tudnátok ajánlani ehelyett egy jobb ac-dc convertert ami megfelelő az imaX B6-hoz, aliexpressről?
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

Szia.Így néz ki a belseje.Lehet ,hogy az a kis biztosíték ment ki?

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018

a.jpg

(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 1

Szerintem köszönd a szerencsédnek, hogy még nem pukkant egyik cellád sem.
A másik dolog, már elmondtam párszor, teszteletlen cellát NEM hagyunk felügyelet nélkül SOHA!
A harmadik, pedig teszteletlen cellát nem kötünk párhuzamosan semmilyen más cellával sem,
minden cellát egyesével kell tesztelni. De ezekre a videómban is felhívtam a figyelmet.
(A következő videómban úgy érzem ezt ismételten nyomatékosítanom kellessz...)

Hogy a tápodnak mi baja, így képről nem lehet megmondani.
Ha a bizti jó, akkor talán a kapcsoló FET (esetleg az egyenirányító diódák) mondta be az unalmast.
Vagy ha peched van, akkor a vezérlő IC, más nem nagyon van benne ami tönkre mehetne...
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 15, 2018 /

De olyan unalmas, meg időigényes egyenként töltögetni...

Melyik a kapcsoló FET?
Következő: »»   203 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem