Fórum témák
» Több friss téma |
Egy fokkal jobb, de itt még mindig nincs cella felügyelés, mert feltételezi, hogy az akkupakkod jó és van balansz áramköre.
Sziasztok!
Van egy Metabo akkus csavarozógép, aminek nincs meg a töltője. Szétszedtem az akkut, 2 cella párhuzamosan és ebből a párból 3 sorban. Ezzel az elektronikával fel lehetne tölteni? Az akkun csak egy pozitív és negatív van kihozva, nincs cellánként.
Célnak megfelel, csak nagyobb áramút kellene választani, mert hamar letilt az elektronika ha használni is fogod a csavarozót. Legalább 15A vagy 20A változatban már teljesen vállalható.
Nem akarom beépíteni, egy külön töltőt akarok csinálni neki. Gondolom akkor nem kell.
Ezesetben teljesen jó, bár ha be lenne épitve akkor terheléskor is védené az akkut a túlmerüléstől.
Szerintem nézd meg újra a litiumos videómat.
Egyértelműen elmodtam benne, hogyan kell tölteni egy litiumos akkut... Ha megértetted volna, az utóbbi egy oldalnyi hozzászólásokat megúsztad volna... A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
Már egy kicsit rég volt, hogy néztem.Azóta törlődött egy pár dolog a memóriámból.
Töltögetek li-ion cellákat (használt, lemerült laptop akksikból).Imax B6 töltőm van.Azért hogy hamarabb menjen a töltés egy tokot használok amibe egyszerre 4 cellát bele tudok helyezni párhuzamosan kötve.Figyelek,hogy a feszültségük legyen kb ugyanannyi és hogy egyforma típusuak legyenek, de néha mégis a 4 közül 1 vagy 2 melegedik,Olyankor azokat kiveszem és a többit tovább töltöm.Majd ezeket is később feltöltöm kevesebb töltőárammal.Így kézrátétellel ,ha nekem 36,5 C fok hőmérsékletem,úgy saccolom, hogy amelyek melegednek, kb 50-55 C fokosak lehetnek.Vajon mi az oka a melegedésüknek?
Másik: Érdekes megfigyelés hogy vannak olyan cellák, amelyeknek pár mV a feszültségük, mégis, ha párhuzamosan kötöm egy jó cellával látni, hogy 7 A megy át bele, de gyorsan ez lemegy kb 2 A-ra, majd még tovább.De viszont ezek a cellák felébrednek, és elérik azt a feszültséget amivel már a töltő is észleli őket és tudja tölteni. Mi a véleményetek erről?
De arra ott a BMS, ami lekapcsolja a töltést, ha egy cella túltöltődne.
A BMS nem arra van,hogy ha sorosan kötve töltöd?Mert én azért nem kötöm sorosan, mert nem tudom mekkora a kapacitásuk,csak a feszültségöket ismerem.Sorosan kötve pedig nagyjából egyforma kapacításúak kellene legyenek.
Lehet én vagyok eltévedve, de nem egy 36V-os akkuról beszélünk? Abban van soros bőven, számszerint 10 is.
Figyeld a kérdésemet.Használt laptop akksiból kiszedett cellákról van szó, amiket tesztelek, hogy melyiket lehet még használni.
A melegedésre a cellák belső ellenállása az ok. Képzeld el, hogy minden cellának más a belső ellenállása, és ez alapján oszlik meg az áram. Tehát ha te 4 cellát 10A-rel töltesz, akkor a legjobb (legkisebb belső ellenállású) cellába több áram folyik, mint a többibe! A legrosszabb állapotúba (legmagasabb belső ell.) pedig a legkevesebb áram. Számolni lehet, mekkora hő fejlődik a cellában. Amelyik cella melegszik, azt nem lehet ilyen nagy árammal se tölteni, se kisütni! Rakd félre, jelöld meg, ezek magas belső ell.-ú cellák.
A teljesen lemerült, majd regenerált cellával már én is tapasztaltam. Kezeld őket alapból rosszként, aztán merítsed, töltsed, figyeld. Ha terhelés nélkül nem veszti el a cellafeszültségét (akár lassan), akkor szerencséd volt.
Ne gerlemaci figyeljen, hanem te nézd meg, hogy gerlemaci kinek válszolt! Nem neked, hanem latyakosának!
Igaz .
De ezt "Lehet én vagyok eltévedve, de nem egy 36V-os akkuról beszélünk? Abban van soros bőven, számszerint 10 is." nekem írta .
Szerinted mi az oka, hogy amint írtam ha teljesen lemerült cella mellé teszek egy jót, akkor három eset van :
1.kb 7A megy át az első pillanatban, majd gyorsan csökken kb 2 A-ig 2. Nem megy át semmi áram 3.Nagy áram megy át kb.20 A.Mintha rövidre zárnám a jó cellát. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
Na mind1
Belső ellenállások határozzák meg az átfolyó áramot. Mintha egy soros ellenállást beraknál a cellák közé, korlátozzák az áramot. Ahok nem folyik semmi áram, az kuka.
Amelyiken 20 A megy át az nem azt jelenti,hogy zárlatos?
A zárlat is olyan, mint egy nagyon alacsony értékű ellenállás. A zárlatnak viszont nem emelkedik a feszültsége...
Sziasztok.A kérdésem az,hogy egy BMS kipurcanhat-e a bicaj vagy akár laptop akkupakkjában?És ezt észre lehet venni valahogy?Mert ha nem akkor baj történhet,nem?
Amennyit ki akarsz venni belőle. A lényeg, hogy a maximális bemenő feszültséget (5-6V) ne lépje túl. A kimenő áramot kell korlátozni az 1,2 kohm cseréjével olyan értékre, amit a töltendő cella elvisel.
Sziasztok!
Korábban írtam egy 14,4V-os akkus fúrógép átalakításáról liionosra. A napokban végre elkezdett a dolog beérni. 4x3 18650-es cellát akartam használni, mert jó nagy az aku háza, de sajnos vastag is a fala, így csak a 4x2 fért el benne. Ezt a hozzászólást azért írom, mert a töltőjét szeretném megtartani fater kérésének megfelelően. Van rajta visszajelző és töltés vége LED is. A töltő tápja 17V 400mA-t ad le, így elvileg a 4S BMS-t is tudnám vele tölteni. Bár a balance-hoz még ez az áram is sok valószínűleg. Az lenne a kérdésem azoktól, akik csináltak ilyen átalakítást, hogy a mellékelt képeken látható töltő áramkört hogy tudnám átalakítani, hogy a 4S-nél is az eredeti funkciónak megfelelően világítsanak a LED-ek rajta. Vagy célszerűbb építeni egy másikat? Ebben az esetben van valakinek bevált kapcsolása? A mellékelt képeken lévő panelen a kivezetések a következők: két piros/fekete egy a töltő tápcsatira megy, egy pedig ak akkuk csatijára. A kék vezeték pedig egy hőellenálláson keresztül szintén az akku tápjára. Üdv: spgabor A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
Készítenék egy pici áramkört, ami bekapcsol egy LED-et, ha az áram 150mA alá csökkent. Ha van BMS-ed, akkor nem okoz gondot, ha nagyobb a töltőáram, mint a balansz áram. Ha nincs BMS (tútöltés védelem), akkor probléma. Kapcsolj a kisütő ellenállásokkal párhuzamosan további ellenállásokat, hogy a balansz áram nagyobb legyen, mint a töltési. Bizonyosodj meg arról, hogy a tápod ténylegesen 17V 400mA-t tud. Ha soma trafó, akkor az áram lehet sokkal nagyobb is, üresjáratban pedig a feszültség! Ha kapcsolóüzemű a tápod, akkor a ráírt értékeknek többé kevésbé stimmelniük kell.
Szia!
Az eredeti panel a CD4060 miatt, valószínüleg csak egy timer volt, nem a töltöttséget figyelte. A beállított idő leteltével kapcsolta be a töltés vége LED-et, illetve a jobb felső sarokban lévő tranzisztorral leállította a töltést.
Rakj bele egy kis CC CV DC-DC konvertert.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |