Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3212 / 4000
(#) ierdelyi hozzászólása Aug 27, 2018 /

Sziasztok!

Tervezek egy relés kapcsolós megoldást és a fázist szeretném megszakítani.

Mi arra a jó megoldás, hogy kapjak visszajelzést, ha a villásdugót úgy dugom be, hogy nem a fázis kerül a relékre?
(egy visszajelző lámpára gondoltam - mint a fáziskereső ceruza - amit a föld és a "tervezett" fázis közé kötök. Ha világít, akkor jó, ha nem akkor fordítani kell a villásdugót.

Lehet ilyet kapni az elektronikai boltokban?

Köszönöm,
István
(#) proli007 válasza ierdelyi hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1

Hello! Egy ilyen jelző Glimm lámpát beteszel a fázis és a védőföld közé.
De azt tudnid kell, ha a hálózathoz valami nem fixen csatlakozik, akkor nem elég a fázisvezető bontása!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
(#) tbarath válasza ierdelyi hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1

Szerintem a legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás az, ha a fázist és a nullát is megszakítod relével. Különösen akkor, ha olyan ember is használhatja, aki nincs tisztában azzal, hogy valaminek világítani kell.
Ugyanakkor - ha van - a "fi relé" leold, ha X mA-nél nagyobb az eltérés a fázis és a 0 között, ez az X általában 30 mA, de lehet kevesebb is.
(#) ierdelyi válasza tbarath hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Igen, van fi relé. Ez mit jelent az én szempontomból, ha beteszem a korábban javasolt Glimm lámpát?

Ilyen 8-as modulom van. Végül is meg tudom oldani a megszakítást, ha közösítem a reléket kettesével. Csak akkor kell még egy panel. (a saját panel marást most nem vállalnám be)

Még annyi, hogy ezek a háztartási - tescos - időzítők is csak 1 vesztéket szakítanak meg.
(#) proli007 válasza ierdelyi hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Számtalan szabálytalan villamos eszköz kapható. Attól még Te ne készíts életveszélyes eszközöket. Ha a tecskós gagyi hosszabbítón egyáramkörös kapcsoló van, akkor sem. Ha dugvillával csatlakozik valami a hálózathoz, akkor nem bonthat csak egy áramkört.
(#) tbarath válasza ierdelyi hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1

A glimm lámpa fogyasztásával nőni fog a szivárgási áram. Ez nem tudom mennyi, hasraütve legyen mondjuk 1 mA. Ha egy ilyet rákötsz a hálózatra és ott nincs semmi gond, akkor ez se fog gondot okozni. De ha 30 ilyet rákötsz, akkor le fog oldani az ÉV relé, mert eléri 30 mA szivárgó áramot (általában 30 mA-es ÉV reléket használnak).
Persze ha glimm fogyasztása mondjuk 2 mA vagy 5 mA, akkor nyilván a hatása is 2x és 5x akkora, mint az 1 mA-es számításnál.

Viszont én nem hagyatkoznék arra, hogy biztosan "jól" fogják használni, mindenképp megszakítanám mindkét kört.
(#) ierdelyi válasza tbarath hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Köszönöm a válaszokat. Így fogok tenni.
(#) Lamprologus válasza ierdelyi hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Azért azoknak a moduloknak a szigetelési távolságát is nézd meg alaposan! Az 5V-os és a 230V-os rész között elég kis távolság szokott lenni!
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Annyit hozzátennék, hogy a 30mA-es ÁVK nem úgy működik, hogy 29mA-nél még nem, csak 30mA-nél old ki. A 30mA-es példányok 20-25mA-nál már megszólalnak.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Ja igen, persze. De alapvetően egy glimm még nem okoz problémát.
(#) pipi válasza ierdelyi hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Tehetsz két glimmlámpát egy pirosat a nullára és egy zöldet a fázisra, Ha fordítva dugod be a piros világít (relével azért mindkettőt szakítsd meg)
Szervizeléshez csináltam ilyet magamnek a kapcsolós konnektoromra, így tudom a bedugott cuccoson melyik lesz a fázis, ha meg kikapcsolom, mégis világítana valamelyik glim, akkor baj van, beégett a kapcsolós konnektor kapcsolója
(#) elektroncso válasza Lamprologus hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Én személy szerint rá nem engedném a 230V-ot. Ami nekem van, azon 1mm a szigetelési távolság a relé COM lába és a +5V-os rész tüskesora között. Ezeket a paneleket nem erre találtak ki.
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

(#) zsoltee0001 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Köszi a linkeket, sajnos most nem fog beleférni egy külföldi rendelés úgyhogy a te által javasolt HQe-s fogom rendelni, viszont fölmerült egy kérdés, pár helyen érdeklődtem és 10x árért van kb ugyanaz a mennyiség, mi lehet a 2 között a külömbség?

Üdv
(#) tbarath válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 29, 2018 /

Megmondom őszintén: fogalmam sincs. Nem dolgoztam még ilyesmivel, de a 10x-es árat sok dolog magyarázhatja. Pl. a márka, a minőség, lehet hogy az egyik -40 és +150 fok között is stabil a másik csak 25-75 fok között, stb.
(#) sitto hozzászólása Aug 29, 2018 /

Sziasztok!

Szimuláció eredményének értelmezésével kapcsolatban lenne kérdésem.
Egy LED driver tervezésének vagyok a kezdetén és csináltam 1-2 szimulációt.
Ez a 2 kapcsolás:

https://imgur.com/a/XC2A4Ga

Ebben egy irfr 3707 FEt-et használtam , az R1 értéke 52 mOhm, ezzel a LED árama kb. 4.8A
A FET disszipált teljesítménye kb. 130 W. A 3707 viszont csak 50W-ot tud.

https://imgur.com/a/AYnfKHw
Kicseréltem a FET-et egy irfr 2307 -re, az R1 értékép pedig módosítottam 44 mOhm-ra, így szintén megkaptam a kb. 4.8A LED áramot. A FET disszipált teljesítménye viszont csak kb. 50W lett.

A 3707 esetén a Qg= 9.6 nC az RdsON=9.5 mOhm
A 2307 esetén pedig Qg= 50 nC az RdsON=16 mOhm

Ebből én úgy gondoltam volna, hogy a 3707 fog kevesebb teljesítmény elfűteni.

Hogyan értelmezzem a kapott eredményt?
(#) ferci válasza sitto hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Szia!

Csak feltételezem, hogy a feteddel kapcsoltatni akarsz ( pulse...), nem lineárisan vezéreltetni.
Ebből adódóan és mivel az Rds(on)-t is említed, hol fűtene a fet 150 wattot?
Számold már ki, hogy 9.5 mohmon és 4.8 amper átfolyó áramnál mekkora a feted disszipációja ( P = I* I * Rds(on) = 0,22 W ).
(#) ferci válasza sitto hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Még annyit, hogy az impulzus teljesítménye a led-körre számolandó ( 10,..V * 4,8 A ), az 52 mohm-on is csak 1,2 watt veszik el akkor.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
(#) sitto válasza ferci hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Akkor mit mutat a szimuláció?

A 16820 egy állandó áramú step-down LED vezérlő.
A vezérlő pwm jelem 5V, 490Hz, 50% kitöltéssel. A 16820 adatlapja szerint ez 20 kHz lehet maximum.

MAX18620

A 16820 kapcsolási frekvenciája maximum 2 MHz lehet.

Még arra sikerült rájönnöm, hogy a FET és a Schottky dióda cserélgetése befolyásolja a szimulációban a FET disszipált teljesítményét. A szimuláció szerint viszont a kapcsolási frekvencia is változik. FET-dióda kombinációtól függően van, hogy közel állandó 2,5-3 MHz de van olyan eset is amikor össze-vissza ugrál akár több 100 MHz-ig is.
(#) moha8101 hozzászólása Aug 30, 2018 /

Sziasztok!
Már feltettem a kérdéseimet az "Érintőkapcsoló" topikban, de úgy nézem az 2015 óta off-on van. Szóval bátorkodtam ide is írni.

Kínából rendeltem egy érintőkapcsolót amibe természetesen bele is kukkantottam.

Az első kérdésem az lenne, hogy ebben a formában biztonságos-e beépíteni.(Pl. nem látok semmiféle galvanikus leválasztást a hálózatról. Lehet hogy nem is kell?) Amennyiben nem, hogyan lehetne érintésvédelmileg biztonságosabbá tenni?

Kell-e szűrést tenni a kapcsolásba, amennyiben igen azt hova érdemes bekötni?
(Van egy rossz -más típusú- érintőkapcsolóm abban találtam 0.22 mikroF-os x2 kondit és egy 1.9 mH tekercset. Tippelem ez volt az LC szűrő benne.)
A képeken a "delikvens".
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza moha8101 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Szia!
Ha az érintőfelület és a kapcsolóáramkör között van egy 1-2 megaohmos ellenállás, akkor biztonságosnak mondható. Nézd meg az áramkörödet, hogy milyen a kialakítása.
(#) elektroncso válasza moha8101 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Hááát. Kadarist-nak igaza van, de én a képen sehol nem látok olyan ellenállást ami erre alkalmas volna. Tippem szerint az R7 6,8MΩ lesz sorba kötve az érintő felülettel, de az a példány ami ott van nem megfelelő erre a célra (túl alacsony az átütési szilárdsága). Ráadásul a NYÁK-on a szigetelési távolságok sincsenek meg szerintem. Elképzelhető, hogy valamilyen szinten megfelel az előírásoknak, de én biztosan nem merném fogdosni. Az egész egyszerűen nem bizalomgerjesztő. Remélem nem magas páratartalmú helységbe szeretnéd felszerelni, mert akkor még rosszabb a helyzet.
(#) moha8101 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Sziasztok!
kadarist-nak: Most nem tudom megnézni épp "dolgozom".
Vélemény? Érdemes foglakozni a "kici kínai" felturbózásával?(Mivel csak hobbiból kergetem az elektronokat, hajlandó vagyok többet foglalkozni a dologgal, mint amennyi ér
(#) kadarist válasza moha8101 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

A tapifelület és az áramkör közé beépítesz egy akkora ellenállású ellenállást, amely most be van építve, csak 1 vagy 2 wattos típust, a nyákon lévőt meg áthidalod. Ennél többet nem lehet kihozni ebből a biztonság fokozása érdekében.
(#) RoliNyh válasza moha8101 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Az rendben van, hogy érintőkapcsoló, de nem törpefeszültségre van véletlen?
Vagy ez egy hivatalos 230V -os váltóáramú érintőkapcsoló lenne?
Mondjuk azt látom, hogy elvileg BT136 való bele, de az nincs benne, vagy te vetted ki?
(#) moha8101 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Egyelőre nem egyértelmű hogy melyik ez az ellenállás. Egyelőre úgy nézem ez a sorrend: sárga jelvezeték-2db 1n-os kerámia kondi sorba kötve-100k ellenállás-cél IC. Ezenkívűl még több nagy értékű ellenállás van beforrasztva.(mérés alapján) Nézegetem még egy picit...
(#) moha8101 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

A kép nem szerencsés szögben lett készítve. Szerintem te az R4-re gondoltál az R7 gyárilag nincs bekötve.
(#) moha8101 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Neem nem piszkáltam semmit! (Még)A rendelés alapján 220 voltos az eszköz +-10%.
Gondolom ez egy tömeggyártott NYÁK különböző hasonló rendeltetésű eszközhöz. Valóban ott a helye a BT136-nak, de ott van a 97a6 jelölés is a szitanyomaton, ami be is van építve. Az adatlapja alapján még akár ez a TRIAC is jó lehet.
Egyébként az eszközt kipróbáltam hálózati árammal-igaz, a jelvezetéket csak fázis ceruzával mertem érinteni- teljesen jól működött. A multiméter alapján 5-6 volt van a jelvezetéken a földhöz képest.
(#) kadarist válasza moha8101 hozzászólására (») Aug 30, 2018 / 1

Köss abba a "jel vezeték"-be egy 2,2Mohm-os ellenállást és el is van intézve a dolog.
(#) moha8101 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2018 /

Nos, ez így elég határozott volt. Akkor így fogok tenni.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Következő: »»   3212 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem