Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3217 / 4000
(#) Kovidivi válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Érdekes a FET-es rész. Szerintem P csatornás FET-et kellene használnod. A másik tippem, hogy a GND és a source között méred a 3V-ot, ami a LED és soros ellenállás miatt normális. Ha ismét mérsz, akkor a GND-hez képest mérd meg a g d s lábakat!
(#) lelkes amatőr válasza kemist80 hozzászólására (») Szept 8, 2018 / 1

Az L pontot összekötheted az óra ponttal, felkapcsoláskor indul, lekapcsoláskor leáll. Ebben az esetben az időzitő nem funkcionál.
Ha ki akarod szedni belőle a kis áramkört, semmi gond, a három vezetékből L az L-re, N az N-re, a zöld/sárga pedig mindig a földelés szokott lenni. Jelen esetben ha kettős szigetelésű a szélgyártó akkor azt nem kell sehova se kötni.
(#) kemist80 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Köszönöm szépen a segítséget!
A ventillátoron belül összekötöttem az állandó és a kapcsolt fázist. Így most tökéletesen működik. Kapcsolóra indul a motor, kb. 30 mp múlva nyílnak a lamellák, és lekapcsolás után kis idő múlva be is csukódnak szépen, pedig akkor már nem kap fázist.
(#) david10 válasza vargham hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Ha a Q2 és Q4-re is teszek egy-egy tranzisztort, ami 7.4V-al hajtaná mega a Gate-t, akkor megfog-e tudni hajtani egy olyan motrot melegedés nélkül, ami 1A-t vesz forgás közben, nem PWM-el meghajtva?
(#) bitmixer válasza david10 hozzászólására (») Szept 8, 2018 / 1

Ha ilyen "pici" motort akarsz hajtani, akkor szerintem még 3,3V-ról is működni fog a meghajtás, ha alulra megfelelő FET-et teszel. Ilyen típust tucatjával találsz, még sot23 tokban is, pl. IRLML2502. Hagysz neki egy ujjbegynyi fóliadarabot hűtésre és simán bírni fogja, hacsak nem másodpercenként kapcsolod a motort ki/be. Ahogy írták, a felső ágakba nem kell a soros kollektorellenállás, az alsó gate ágakban pedig akár 200 ohmig is lemehetsz. Minél kevesebb, annál jobb, amíg a proci bírja. De hogy a 2,15 kohm-os ellenállásaidat is fel tudd használni, azok mehetnek a bázisokra
(#) c27 hozzászólása Szept 8, 2018 /

Sziasztok!

Létezik olyan relé, ami a két állapot közül bármelyiket fent tudja tartani energiabevitel nélkül?
Egy olyan relére lenne szükségem, ami két áramkörös és hol az egyik hol a másik állapotába tud úgy átkapcsolni, hogy az átkapcsolás után nem szükséges neki áram, az állapot fenntartásához (pl. valamilyen reteszelős megoldással).
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2018
(#) Kovidivi válasza c27 hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Bistabil relé. Speciális meghajtást igényel, polaritást kell fordítani a tekercseken, ekkor kapcsol.
(#) bitmixer válasza c27 hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Létezik, úgy hívják többnyire, hogy bistabil relé (angolul latching). Van belőlük 1 tekercses, meg 2 tekercses változat is. Ha csak pár darab kell, tudok is adni 24V-os 1 tekercsest (Siemens V23042-c1105-b101).
(#) gkari válasza c27 hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Ugyanezt tudta a Trabant, Wartburg, IFA fényváltó reléje is, persze szellemes mechanikával.
(#) Csongi_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Eloszor en is P csatornas FET-re gondoltam, de ahhoz, hogy az nyitva legyenn, ahhoz a testen kell legyen a G-je, ugye? Nekem az nem jo, mivel a kontakt nyitasaval kell hogy mukodesbe lepjen az aramkor.
GND-hez kepest a G-n 12v, D-n 12v, S-n 8.6V van.
(#) Kovidivi válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

P FET-et használhatsz, ha a gate-et lehúzod GND-re 10K-val (alapból vezet) a kapcsolóval pedig soros 470Ohm-mal felhúzod 12V-ra. Ha a kapcsoló zár, a FET szakadásként fog viselkedni. Ha a kapcsoló nyitott. a LED világít.
Jelenleg az N csatornás FET-ed gate-je 3.4V-tal magasabb a S-nál, ezért nincs is teljesen nyitva. A FET-et mindig a source-hoz képest vezéreljük. Ahhoz, hogy korrekten vezessen az n FET-ed, minimum 12+5V-ot kellene a gate-jére kapcsolnod!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2018
(#) c27 válasza gkari hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Értem, köszönöm mindhármótoknak, legalább most már tudom, hogy mi is a neve, így könnyebb lesz nézelődni.
(#) Csongi_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 8, 2018 /

Ahogy leirtad a P FET-et, az ugy mukodik, az jo, de nem tudom a 12V-ra tenni a kapcsolot, csak GND-re.
Amit nem mondtam el, hogy gyakorlatilag az a kapcsolo az az autonak az olajnyomas erzekelo gombaja. +12V es test koze van beteve egy izzoval sorosan. Ha meginditom a motrot, lesz olajnyomas, a gomban keresztul (aminek egyik fele a kozvetlen a motorblokkon testelodik) megszakad a feszultseg, es kialszik a muszerfalon az olajnyomast visszajelzo izzo. Ezt a megszakadt jelet szeretnem felhasznalni (ha nem jar a motor, nincs olajnyomas) egy kiegeszito futes ki es bekapcsolasahoz. (igy elkerulve azt, hogy allo motornal bekapcsoljon a kiegeszito futes)
(#) Kovidivi válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Ha a kapcsoló egyik fele fixen gnd-n van, akkor használhatnál egy NPN tranzisztort. Vagy rosszul értelmezem a feladatot?
Ez az izzóval soros kapcsoló kicsit bonyolultabb eset. Ha nem jó a kapcsolás, akkor rajzold le a lehető legegyszerűbben, kapcsoló, izzó, honnan akarsz feszültséget levenni, és hogy mikor mit szeretnél. Leírva nem annyira érthető, és megmondom őszintén, "futva" segítek, nem ásom bele magam, hogyan történik pontosan ez az olajnyomás visszajelzéses dolog (nem is kell elmagyarázni, számomra lényegtelen).
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018
(#) vargham válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Idézet:
„Ezt a megszakadt jelet szeretnem felhasznalni”

Az autókban szokott lenni dedikált jel arra, hogy jár a motor. Érdemes lenne leírás, vagy márkaspecifikus fórum segítségével megkeresni, és azt használni.
(#) sancy0727 hozzászólása Szept 9, 2018 /

Üdv!
Szeretnék építeni egy egyszerű szerkezetet csak nem vagyok biztos a dolgomba...
A szerkezet lényege:
Adott egy mikrofon ami egy csatornán csatlakozik egy audió mixerhez.
Egy lábkapcsoló segítségével kellene ezt a miktofont egy másik csatornára átváltani úgy, hogy az teljesen zajmentes ''csatanás, kattanás vagy egyéb'' legyen.

Amire eljutottam, hogy beszereztem egy "pillanatnyilag átkapcsolva" kapcsolót, aminek a kapcsolása végülis olyan mint ha egy dupla alternatív kapcsoló lenne egy gombra rakva.

A lényegre: átkapcsoláskor keletkezhet zaj, ezt szeretném szürni valami alapkapcsolással. (van pár ellenállásom, kondim meg ilyen apróságok...)
Hálás köszönet minden ötletért!

U.i: csatolva egy kép a kapcsolóról. (6p. DPDT switch)

11151-01.jpg

(#) david10 válasza bitmixer hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

A MOSFET-es meghajtás előtt egy L298-al volt meghajtva, ami nagyon melegedett, ezért gondoltam, hogy megpróbálom a FET-es meghajtást.
Olyan FET-m retengeteg van, aminek HEX-FET és logic-level-FET név szerepelt az adatlapjában, keresek az utóbbiból, és abból teszek.

Köszönöm a segítséget mindenkitől!
(#) Gafly válasza sancy0727 hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Durranás, csattanás tipikusan akkor keletkezik, ha az eszközök be és kimenetén lévő kondenzátorok külvilág felé mutató végén a potenciál nincs rögzítve. Ilyen esetben a kondenzátor feltöltődik (pontosabban a veszteségek miatt helyesebb azt mondani hogy a veszteségek miatt kisül) a készülék belső potenciáljára (kimenet esetében ez valahol a tápfeszültség fele szokott lenni). Kapcsoláskor/dugaszoláskor ez nagyot tud durranni
Ez ellen lehet védekezni mindkét oldalon egy viszonylag nagyobb (nagy -> néhány 10..100 KOhm) ellenállással a be/kimenet és a test közé.
Esetedben azért nem ennyire triviális a dolog.
Mikrofonról beszélsz. Abból van nagyon sokféle, teljesség igénye nélkül:
- Aktív/passzív (honnan kapja a táplálást? Kívülről, vagy van benne elem (ha egyáltalán kell neki)).
- Szimmetrikus, vagy aszimmetrikus (azaz a közös ponton kívül egy, vagy kettő "meleg" ér van)?
Az általam első körben javasolt megoldást abban az esetben érdemes kipróbálni, ha a mikrofon nem kap külső táplálást, és aszimmetrikus.
Ezen felül következőket tartom még megfontolásra érdemesnek:
- Közös test pontot lehet-e közösíteni? Egy készülék két csatornáját emlegetted, tehát kis szerencsével igen, bár a földhurok nem alszik.
- Lábkapcsolóról beszélsz, nem tudom mennyire "vandál biztos" a képen látható kapcsoló...
- Ha a közös "test" pontot is kapcsolgatni akarod (és azért vették két áramkörös kapcsolót), akkor ott is célszerű rögzíteni a potenciált.
De nem értek hozzá
(#) Csongi_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

A kapcsolo nem mas mint az olajnyomas gomba.
A rajz amit kuldtel jonak latszik, en kicsit atrajzoltam, mukodne ugyis, igaz? A jelet a kapcsolo(jelado gomba) es az izzo kozti reszrol vennem le.
az baj lenne, hogyha a mar meglevo kapcsolasomat hasznalnam, es a FET-en valo feszultsegeses miatt 6-8V-os relet hasznalnak? Akkor nem kellene uj nyakot tervezzek/kivitelezzek. Biztonsagos lenne ugy?

DSC_0224.JPG

(#) Trasher válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Ha autóba kell, nem lenne jó egy fapados, "autóvillamossági" megoldás? Sajnos elektronika nincs benne, ahhoz nem értek.
(#) sancy0727 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Dinamikus mikrofonok vannak
Szimmetrikus mindegyik kábel/mikrofon.
az árnyék nyilván kapcsolás nélkül
a hideg és meleg pontok kapcsolva lehetnek ha így stabilabb (mivel nem értek hozzá)
A kapcsolórol még annyi, hogy pillanatnyi... magyarul ha megtaposod és tartod addig van átkapcsolva ha felengeded visszakapcsol.
hali

images.png

(#) sancy0727 válasza sancy0727 hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

az egész úgy néz ki mintha lenne 2 mikrofon kábelem a mixertől és egyszer az egyikbe dugom a mikit máskor a másikba csak ezt egy kapcsolóval megoldva
(#) Csongi_ válasza Trasher hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

De jo lenne, erre is gondoltam, csak be akartam tenni egy kesleltetett bekapcsolast, hogy a motor inditasa utan ne azonnal terheljem le a generatort/akkut a megnovekedett fogyasztassal.
(#) Gafly válasza sancy0727 hozzászólására (») Szept 9, 2018 / 1

Próbáld meg jó nagy (> 1 MOhm) ellenállással összekötni a bemeneteket. Nagy bajt nem csinálhatsz, legfeljebb kis áthallást.
Én legalábbis kipróbálnám így. De vannak itt profik is, csak szerintem éppen főzik az ebédet.
Huzalozást okosan és masszívan. Dobozt amibe megy a kapcsoló, árnyékolva...
(#) Kovidivi válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Az a 6-8V-od terhelve nem lesz annyi. A FET-et hibásan vezérled, nem korrekt megoldás, mint egy soros ellenállás működik, aminek az értéke függ a terheléstől is. Nem használnám. 5Ft egy tranzisztor, 3Ft az ellenállás darabja...
A 10.8K nem kötelező érték, 10-20K között bármi lehet. A bal oldali 470Ohm-ot lecserélném 2K-ra.
Most ha a kapcsoló zárva van, akkor a LED nem világít, ha a kapcsoló nyitva van, akkor világít. Ezt volt a célod?

Igen, ez volt a celom, hogy nyitott allasban vilagitson.
A baloldali 470ohm-os ellenallast 2k-ra cserelem. Ahogy en rajzoltam, izzo es kapcsolo kozti megcsapolassal, az jo lesz, ugye?
A jobb oldali led/elotetellanallas helyett betehetem az en keslelteto aramkoromet, igaz?
(#) Kovidivi válasza Csongi_ hozzászólására (») Szept 9, 2018 / 1

Jó lesz, igen.

Koszonom szepen a segitseget!
(#) pucuka válasza sancy0727 hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Azt írod, hogy a mikrofonok szimetrikus kimenetűek. Ha a mixered is szimetrikus, és trafós bemenetű, nem fog koppanni az átkapcsolás.
(#) sancy0727 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2018 /

Behringer 8000A
Ez a mixer.
Következő: »»   3217 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem