Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ejjjj, se típusszám, se fénykép? Szedd szét, és nézd meg hova van kötve...
Köszi! Gondoltam ez egy szabvány dolog mert több ilyen régi ótvaron láttam hasonlót. Szétszedni akkor tudnám, ha megvettem, de míg nem tudom mi a funkciója nem akarnám megvenni...érzéseim szerint ez vagy valami lábpedál távszabályzót kezelne és igazán nincs jelentősége. Mindenesetre egy hozzáértő tanácsot szivesen vennék.
Van néhány "komfortosított" ipari gép, ahol a saját pisztolyán lévő tekerentyűkkel lehet állítani pl. a hegesztőáramot, felfutást, ... Nem hinném, hogy egységesített, szabványos bekötésű lenne.
![]()
Köszönöm a választ! Akkor elméletileg anélkül is használható? Tig-MMA nyomógombok, Impulzus-DC nyomógombok, továbbá az áramszabályzó van az előlapon is.
Furcsa a felszereltség, ahhoz képest, hogy nincs benne mágnesszelep. HF gyújtás van?
Elképzelhető, hogy kihelyezett szelepet működtetne a csatlakozón keresztül. Bár még nem láttam ilyent.
Sajnos nincs benne mágnesszelep, és HF gyújtás sincs. Két nagy 13mm-es dinse aljzat van rajta. 10A-ig levihető az áram. A kijelző átkapcsolható V ill. A kijelzésre, a szabályzója enkóderes. Az AWI pisztoly piktogramból a 10A-ból és a DC továbbá az impulzusos DC funkciókból következtetek, hogy AWI-ra is jó. A márkája számomra ismeretlen "Castolin", de nem tűnt gagyinak. Hülye voltam, hogy nem fotóztam le. MMA üzemben próbáltuk ki úgy jól működött.
"Castolin" régebbi olasz inverteres hegesztő. Voltak gyengébb szériáik, de ipari kategória.
A Castolin több gépét is a Fronius gyártja, ez meglátszik a felhasznált anyagokon. Sok esetben még a kártyák azonosítója is ugyan az.
Üdv mindenkinek! Van valakinek ehhez a kis géphez rajza?
Üdvözlet!
Emitt csatolva egy MMA160-as kapcsolási rajzának egy részlete. A kimeneti egyenirányító számomra nem világos: mivel a trafó szekundere nem középmegcsapolásos, szerintem csak egyutas az egyenirányítás. A D20-ra viszont mi szükség akkor?
A hegesztő vezetéknek jelentős induktivitása van ezen a frekvencián, a primer áram kikapcsolásakor a D20 diódán folyik tovább az áram ami a vezeték induktivitásában tárolódott, tulajdonképpen innen ki van spórolva egy fojtótekercs de ez miatt akkor is kell a dióda.
Köszönöm, így már világosabb. Ez egy olcsóbb árfekvésű gép, a folytó valószínűleg ezért is van kispórolva.
bocsánat, fojtó...
Bocsánat,..
A belsejéről tegyél fel képet, mert már minden nevet ráírnak, s néhány sablon van csak.
Lehet a nagyfrekis gyújtást indítja? A Te kezedben van, csak Te látod....
Srácok, eme hozzászólásban kitett képen van egy tekercs, azt látom, hogy elvileg 100uH-es, de milyen áramerősségű lehet?
Ismerve a hajtást nagyobb teljesítmény lehet, de kérdés mekkora... Tudna valaki segíteni? Esetleg kapcsolási rajza esetleg van valakinek? A márka: einhell bt-iw 100 Előre is köszi.
Köszöntök tisztelettel Mindenkit.
Kb. egy éve olvasgatom e témában a hozzászólásaitokat- gyűjtöm az "igét és tanulok. Történet: vettem 3-4 évvel ezelőtt egy "...RILLA IGBT 140 " inverterest. Kipurcant. Jóval kevesebbet működött, mint az otthoni kerítéshegesztés. Tulajdonságai: primitív, védelem és kellő szűrés nélküli hálózati táp. Vezérlőpanel egy lebutított ( szerintem többre is képes ) UC 3846 N + 2 db. x 4 műveleti erősítőt tartalmazó ic. Vezérlőpanel 'figyelése és beavatkozása kizárólag az IGBT- k áramkörére terjed ki, szabályozza. Végtrafó kimenete ahogy az Isten megadta- fojtó nélkül, "visszajelzés nélkül. Tönkremenetelének ( szerintem ) lényeges körülménye ( 1.5 mm. lemez, 2,5 mm pálca ) lehet az, hogy a falusi 230 V- os hálózati trafó kb. 25 m- re van, és időnként produkál feszültségcsúcsokat. Ezt a jelenséget már bánja néhány "elektronikás vezérlésű kütty. Összességében kialakult véleményem az, hogy ezt az inverteres- t NEM AKAROM MEGJAVÍTANI, tanácsot se adjatok ! 'Tudása max. annyi, mint a Ge Lee fórumtárs (minden tiszteletem alkotásáért ) konstrukciója, csak sokszorta több hibalehetőséggel. Érdekel alkotása, ha majd többet tudok- megcsinálom. Kérdésem: többnyire átláttam a az' egész működését, de megakadtam abban, hogy hogyan valósul meg a szabályozó ic- ben ( UC... UCC.. ) a PVM szabályozás- vezérlés. E topikban a PVM vezérlő ic. működésére vonatkozó hiányos ismeretanyagomat feszegethetem ??? Tisztelettel ( én csak 'agyalok, és gondolkodni próbálok )
Attól PWM (és nem PVM), hogy az áramot figyeli (soros ellenállással vagy áramváltóval), ahogy nő a trafó primer tekercsében és ha elér egy bizonyos, a visszacsatolással beállított értéket (referenciafeszültség és az áramból származtatott feszültség összehasonlítása), lekapcsolja az IGBT-t, akkor is, ha még nem ért a félciklus végére (a frekvencia fix marad még ettől). Kurtítja a vezetési időt, minden cikluson belül. Mivel a primer áram a szekunder áramtól függ, így megvan a visszacsatolási hurok.
Van olyan megoldás is, ami a kimeneten levő fojtón levő áramhullámosságot is figyelembe veszi, a rövidzárási "áramkihajlás", azaz túllövés csökkentésére.
Ok, köszönöm, lehet elírtam a dupla"V"- t.
De! Igen sok időt eltöltöttem a PWM szabályozó ic. belső "tömbvázlat" működésével, és számomra még teljesen nem tisztult ki a kép. Szerintem ez fontos. Környező áramkörök erre épülnek. Segítséget ennek részletes megismerésében kérnék, - ha kérhetek. Tisztelettel.
Ha lesz időm, majd küldöm eddigi feltételezéseimet a működésről- ami helyes, vagy hibás.
Köszönettel.
Közben rájöttem, hogy a képet nem osztottam meg..
![]() Erről lenne szó.. Idézet: „Srácok, eme hozzászólásban kitett képen van egy tekercs, azt látom, hogy elvileg 100uH-es, de milyen áramerősségű lehet? Ismerve a hajtást nagyobb teljesítmény lehet, de kérdés mekkora... Tudna valaki segíteni? Esetleg kapcsolási rajza esetleg van valakinek? A márka: einhell bt-iw 100 Előre is köszi.”
Hm, a kép tisztításához célszerűbb a pontosabb nevén nevezni az áramkört: nem PWM szabályzó, hanem árammódú szabályzó (current mode controller).
Egy PWM-nél a kitöltést időzítőelemekkel szabályozzák. Ebben az esetben viszont a visszacsatolt áramarányos feszültség billenti át a komparátort és tiltja a kimenetet, de nem a ciklus végén, hanem a cikluson belül és tiltja is a ciklus végéig. Ez nagyon fontos. Áramjel nélkül 50%-hoz közeli (a szükséges holtidő miatt mindig kevesebb 50%-nál, különben összenyitnának a kapcsolótranyók) kitöltéssel üzemel, ezt csak az áramjellel lehet befolyásolni. Az áramkörhöz kapcsolt időzítőelemek csak a frekvenciát határozzák meg. Ennyi a lényeg. Kell egy, a primer (célszerűbb) és/vagy a szekunder oldal áramával arányos feszültségjel (azaz "áramjel"), amit belül összehasonlít az IC egy referenciafeszültséggel. Ennek értéke az IC-től függ, adatlap tájékoztat. A jelet vagy a kapcsolótranzisztor emitterébe tett soros ellenállásról veszik (kis teljesítménynél), vagy áramváltóról, amit a transzformátor bekötővezetékére húznak. Ezt a jelet szűrik kissé, hogy ne legyen zajos, leosztják, ha kell és ezt vezetik az IC érzékelő bemenetére. Ha nagyobb kitöltést szeretnénk, mint 50%, akkor ehhez megfelelő IC-típust kell választani, van ilyen is. Ebben az esetben viszont kell egy kompenzálás, mert különben az 50%-nál nagyobb kitöltés miatt egy lassú, szubharmonikus belengés jelentkezik a szabályozásban. Erre is van szakirodalom, az ilyen képességű IC-knél megadják, hogy néz ki - de ez esetben neked nem kell vele foglalkozni, a hegesztőkben nem ilyen spéci IC van. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
Olyan 1-2 A körüli lehet és nem 100uH, hanem csak 10uH ( 10*100).
Az N530-ak alatt kicsit fura a fólia...
"Kérdésem: többnyire átláttam a az' egész működését, de megakadtam abban, hogy hogyan valósul meg a szabályozó ic- ben ( UC... UCC.. ) a PVM szabályozás- vezérlés.
E topikban a PVM vezérlő ic. működésére vonatkozó hiányos ismeretanyagomat feszegethetem ?" Magát a PWM jelet úgy állítják, hogy van egy háromszög jelet előállító osszcilátor. Ezt rávezetik egy analóg összehasonlítóra (egy műveleti erősítő bemenetére) a másik bemenetre megy a az feszültség amelyik a PWM kitöltését fogja megadni. úgy hogy a feszültséget összehasonlítja a háromszög jel pillanatnyi értékével. (felfutó majd a lefutó él feszültségével és ha egyezik akkor ott billen. Így előáll a vezérlő feszültség szerinti négyszögjel melynek a széllessége változik a bemenő feszültség függvényében. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
Nem az én panelom.. Az enyémnél nem csak feljöve van, hanem teljesen leégve a képen látható furcsa rész. Ha tudom javítom, persze nem tudom van e értelme.
Köszi.. Így már megtalálom a megfelelőt.
Sziasztok ! Iweld gépet láttatok , már belülről ? Szerintetek könnyű a javittatása ? Adatok és próba alapján a használhatósága jobban tetszik a Hetránál , viszont annak jobb a szervizelése . Köszönöm a véleményeket előre is . Nem az alap gépeket , hanem a 170 - 200 A es kategóriát néztem .
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |