Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   205 / 327
(#) otvenkilenc válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Uraim nem egyről beszélünk. Az hogy egy tápfeszültségnek tűrést adnak az más mint az hogy az 5V- nak és a többi tápfeszültségnek ennyi és ennyi a százalékos eltérése a megadottól. A táplált áramkör feszültség eltérésének értéke adja mega táp tűrését. Ha az szigorú akkora tápegység is olyan szigorú tűréssel bír.
(#) Epu2 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Na ezért nem mennek a tápok PC -n kívül, vagy egy feszültség terhelésekor.
(#) Firefighter1 hozzászólása Szept 16, 2018 /

Sziasztok!

Hátba vágtak 100 darab hp laptop akksival!
Kitermeltem belőle a 600 cellát, még nincs mind teljesen szétvágva de..
kb 20-25 öt kimértem és - 0 azaz NULLA volt van bennük. Amit nehezen tudok elhinni!
Mit javasoltok élesztésre? mert nem hiszem hogy mindegyik kuka lenne...

Köszönöm!
(#) otvenkilenc válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Azt hiszem te akkor sem fogadnád el amit mondok ha saját szemeddel látnád.. Ha neked ez rögeszméd legyen, RÁDhagyom.. .. De ettől a tápegységek még máshogyan "gondolják"
(#) Olits válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Szia.Én azt szoktam csinálni ilyen esetben,hogy a nulla feszültségű mellé rakok egy jó cellát,4 V feszültség felettit párhuzamosan.Első pillanatban kb 8 A megy át az üres cellába, majd ez pár másodperc alatt beáll 2 A-ra. Ekkor már le is választhatom a cellát, mert annyira feléled, hogy lehet tenni a töltőre.Sok cellát felébresztettem ezzel a módszerrel és még elég jó a kapacitásuk.
Persze kell figyelni az Amper mérővel az ampert, mert van olyan cella is amikor egyáltalán nem fogad magába áramot,és van olyan is aminél 20 A megy bele,ezt gyorsan le kell választani.Ezek mind kukák.
(#) Firefighter1 válasza Olits hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Esetleg neked valami őtleted rá RoliNyh?

Valahogy nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek!
De lehet kiprobálom!
Vagy jobbfajta lipó töltöm 6 celláig megy! Lehet megprobalok párat vele éleszteni, van rajta regeneráló!

Vagy olomaksi módba megnyomom pár másodpercre... ez hasonló amit te mondasz csak saját maga figyeli az ampert és abba a pillanatban lekapcsol
(#) RoliNyh válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Alulmerült cellákat minimális árammal kb 200-300mA -el kell tölteni míg eléri a 2.5-3V -ot.
Pl labortáppal, vagy akár egy sima 5V -os dugasztáppal sorbakötött áramkorlátozó ellenálással.
Ha elérte a minimum feszültséget, aztán mehet 1C -vel tovább 4.2V -ig...

Én úgy vettem észre,hogy kell neki egy "löket" ahhoz hogy felébredjen.Ezt pedig egy jó cella meg tudja adni.
Milyen töltőd van?
(#) Firefighter1 válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

És létezhet hogy mindegyik nulla volton van? nekem ez hihetetlen...
Azota mértem meg kb másik huszra! Az is mind nullán van
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 16, 2018 / 1

A túlárammal töltött alulmerült cellák károsodnak, ha úgy jársz el. Másrészt a töltőként használt cellát is gyötröd, főleg ha sikerül rátenni néhány alapból zárlatos cellát. A 20A áram ez utóbbira utal...

Hyperion EOS6060i
Azért ez a jobbfajta kategóriába tartozik!
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2018
(#) Firefighter1 válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Énis erre tippeltem!

Labortápom most a levesbe, de valamit kitalálok akkor erre a 4V 200mAh-ra
(#) Kovidivi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Szerintem máshol keresd a hibát. Annak az esélye, hogy minden cella 0V-on legyen, legalább 10 év tárolás kell, vagy esetleg tengerbe esés, ilyenek. Van a cellákon egy úgynevezett CID védelem, ha ez kioldott, én nem kísérleteznék tovább. Ekkor szakadás van a cella kivezetései és a cella belseje között.
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Az egész nagyon rövid ideig tart.Amelyik meg zárlatos, azt abban a pillanatban kapom le, úgyhogy a jó cella nem hiszem károsodna.De ha károsodik is egy cellát fel lehet áldozni erre a célra,ha több százat fel lehet így éleszteni vele.
Sajnos nincs labortápom, meg az a második lehetőség amit írtál.
(#) mtomihun válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

A nagyon lemerült cellát én úgy szoktam 3V-főlé vinni, hogy a töltőmön (ImaxB6) NIMH akkut választok, beállítom a töltőáramot 200mA-re. Ebben az esetben 0V-ról is elkezdi tölteni, majd ha 3V fölé megy, akkor átváltom Li-ion töltésre.
Így nem kell labortáp.
A te töltőd tud NIMH, vagy NICD akkut?
(#) mtomihun válasza Olits hozzászólására (») Szept 16, 2018 / 2

Igazából én nem is csodálkozom, hogy tönkreteszed a dolgaidat, ha egyszer egy kicsit így kötöd, egy kicsit úgy próbálod, meg érintgetsz mindent össze-vissza.
Ezzel a hozzáállással még sok mindenből ki fog jönni az "éltető" füst!
(#) Olits válasza mtomihun hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Hát igen...Na de legalább kaptam egy jó ötletet tőled.Én is rendeltem még egy Imax B6 töltőt az elfüstölt helyett,amivel megpróbálom, úgy ahogy írtad.
De én úgy érzem, hogy nem vagyok hibás abban, hogy próbáltam tölteni sorosan a cellákat, a laptop táp pedig nem bírta ezt...és feladta az unalmast és ennek következtében a töltőt is tönkretette.
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Ha az imax tápja 48W-ot tud, akkor ne akarjunk 60W-tal akkupakkot tölteni, de 48W-tal se, a veszteségek miatt! Ha valami nem stimmel a töltés folyamán, leesik a feszültség, furcsaságok jelennek meg a kijelzőn, utána kell járni mi az oka. Multival rámérni a tápra, ilyenek. Figyelni, mennyire melegszik a táp és az imax.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Az én esetemben, ha igaz lett volna amit ír a tápon, akkor 18 V x 4,5 A az 81 W-ot jelent.Tehát kellett volna bírnia.Te melyik tápról beszélsz?

A te tápodról. Írtad: Ha 2A-rel töltöd a 4S akksit, nincs gond (4x4.2Vx2A az 34W kimenő), de ha 3A-rel töltesz, akkor össze-vissza ugrál a feszültség (4x4.2x3A az 51W). Ebből következik, hogy a betápod kb. 40W-ot tudott leadni, 50W-nál összeesett.
Szerintem a te tápod 10-20V-ot, és maximum 4.5A-t tudott, ami 10V-nál 45W, 12V-nál már csak 3.75A, 18V-nál 2.5A, és így tovább. Az állítható tápoknál a feszültséget tudod állítani, nem pedig a teljesítményt! A leadható teljesítmény általában fix, és minél nagyobb a feszültség, annál kisebb az áram. Én erre tippelek. Másik esetben, ha 20V-on 4.5A-t tudna a táp, meg 12V-on is csak 4.5A-t, a táp nem lenne 100%-osan kihasználva, 81-90W helyett csak 54W-ot tudnál kivenni belőle.

Igen ,de még 2A -nál is úgy töltött 4S akksi esetén,hogy először a feszültség felment 16.8-ra,majd az áram fokozatosan kezdett csökkenni, de egy idő után a feszültség is csökkent, és megállapodott kb 15.4 nél, az áram pedig már csak 0.3 , 0,4 A volt.De 15 ,4 volt nem lett volna elég, hogy feltöltse a cellákat.Szóval elég furcsán viselkedett igy is úgy is.Csak akkor müködött minden jól, amikor 1S és néhány P cellát töltöttem.

Akkor hibás volt az imax is.

A tápon ezt írja, és én ezt elhittem.

Bővebben: Link

Szétbontottam ,de a biztosíték jó volt benne.Egyebet pedig nem volt se időm, se kedvem ellenőrizgetni,inkább rendeltem egy újabb Imaxot táppal eggyütt.Remélem azzal jó lesz.

q.jpg

(#) Firefighter1 válasza mtomihun hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Igen tud.. Tényleg ez egy jó ötlet...
Azóta kibányásztam vagy még 50-et na ott már vannak 1.7-2.8 ig szépen...
(#) Firefighter1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 16, 2018 /

Megnéztem párat valamelyik a kupak visszanyomása után felébredt -... volt olyan amibe 3.2 lett utánna!
De ezeket most félreteszem mert gondolom nem jóolgukba lőtték ki magukat! De majd egy esélyt adok nekik

Amúgy azt vettem észre hogy egy akkupakkból kitermelt akksikból 4 jó és csak kettő a rossz .
Gondolom az egyik meghalt és mivel párhuzamba van a mésikkal ezért vitte magával, Utánna az elektronika letiltott és kappo a pakknak, de külön még jók a cellák!

A pakkban lévő hőérzékelőről tud valaki valamit?

Neked nem volt gyanús, pl ez: in for mation, vagy az, hogy több teljesítmény is szerepel rajta, polaritás is kétféleképpen? Gagyi minőség, fele se igaz amit ráírnak. Minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb áramot tud a táp szolgáltatni? Érdekes dolgok ezek...

eddig 250 cellából 112 ami 3,4 V felett volt!
Azokat alapból jónak nyilvánítom!
21 darab volt ami minden féle piszkalás után is 0V.
35 darab ami még piszkálás után életre kelt. (de azok parkolópalyán vannak)
A többi 1,4 és 3,4 között rohangálnak.

Az jó eredmény.És csak úgy ingyen kaptad az aksikat?Bezzeg én 700 Ft-ért veszem darabját.
Hogyan lehet ingyér hozzájutni?
Következő: »»   205 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem