Fórum témák
» Több friss téma |
Ne mondd, én több mint két éve csinálom, mostanára járok a kb 400 -adik darabnál...
Az alubordán az a háromlábú alkatrész. Primer oldali, úgyhogy vigyázz, mert 325V DC van rajta, meg a primer oldali puffer kondenzátoron is ha bedugod... Ki kell forrasztani, és úgy kimérheted multiméterrel az ellenállásmérő opcióval. Keress rá neten, hogy kell ellenőrizni a FET -et, ha nem tudod... A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
Ok,Köszi szépen.
Te mit fogsz csinálni annyi cellával?Tudom kell a bicajodhoz is, de ennyi nem.
Ha párhuzamosan kötsz sok cellát, töltheted egyszerre, de akkor 5-10 percenként nézd meg, melegszenek-e a cellák, és ne hagyd felügyelet nélkül. De ha készítesz 5db TP4056-ból töltőt, kb. 3$-ba kerül az egész, csak 5V 5A-es táp kell hozzá. Ekkor 5 cellád lesz egy időben, egymástól függetlenül töltve. Mindenre van megoldás, több is!
Ok.Már régebb azt hiszem ajánlottál volt az imaX b6 nál egy jobb töltőt,amit te is használsz.Mi is annak a neve?
Üdv! A kapcsoló FET az az egy ami benne van, a hűtőlemezen. Ha egy elektronikában kimegy a biztosíték, akkor számolhatsz a meghibásodásra. A biztosíték cserétől nem valószínű a feléledés, mivel a biztosítéknak nem a készülék, hanem a hálózat védelem a feladata. Teszteld le a cellákat unalmasan és utána már mehet a csoportos töltés. Párhuzamosan azonos feszültségű, sorosan azonos kapacitású cellákat köss, ha nem akarsz komoly problémákat. A türelem akkucellákat terem.
Ok.Köszi a tanácsot.Azért lehet mégis megéri használt laptop aksiból kiszedett cellákkal foglalkozni, mint venni újakat , amit azonnal lehet beszerelni?Elektromos bringa aksit szeretnék felújítani.
Én a laptop aksik darabjáért 10 lejt, vagyis 700 forintot fizetek.Ilyenkor veszek egyszerre 20 darabot az OLX-ről. Ingyen nem kapok,hirdetni meg nem akarom a neten,hogy keresek.
Találtam egy tápot az imaxhoz.A leírásban 12 V 6 A-t ír, de a fényképen meg 15 V, 6 A van.Melyiknek lehet hinni a kettő közül?
Bővebben: Link
Lehet igazad van.Próbáltam ma egy 12 V,1,5 A-os tápról üzemeltetni az imaxot, de nem indult el.Vagy lehet kevés neki az amper?
Úgy rémlik 11.5V a minimum amin még üzemel. Bár beállítás kérdése, mert azt is lehet állítani mikor jelezzen, ha a bemenő feszültség bizonyos szint alá, és fölé csökken vagy növekszik.
De elindulni el kéne neki. Egyébként én sima ATX táp 12V -ról járattam anno... Egyébként a DC csatlakozónál 11-18V van megjelölve üzemi feszültségnek... A másik meg, szerintem ilyen 2-3A -es kínai nyavajákkal nem érdemes foglalkozni, ha mindenképp AC adaptert akarsz, akkor legalább egy 5A -es típust szerezz, hogy legyen benne némi tartalék is. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
Olyan nekem is van egy.Hogyan kell használni az Imax-al?
Úgy, hogy a zöldet összekötöd egy feketével, akkor elindul.
A fekete és citromsárga meg megy a töltőbe. Citromsárga +12V fekete GND.....
Köszi.Közben nézegettem videókat a youtube-ról erről.Ott olyant is mondanak, hogy a citromsárgákat összecsavarják és a feketéket is (4-et,4-et),hogy így nagyobb ampert leadhasson.Az én esetemben is így kell, vagy elég egy fekete és egy citromsárga?
Üdv! Egy-egy szál is elvinne 5 A-t, de a feszültségeséssel is kell számolni és melegedés is lehet. 6-6 száll már felesleges. A négy jó választás, mert kezelhető is és oda jut a több energia ahova kell..
Hát sajnos nem sikerült.Terhelés nélkül mérhető volt a 12.4 V a sárga és fekete vezetékek között ,de amikor terhelést tettem a tápra, mindig kapcsolt ki.Lehet, hogy már eleve rossz a táp?
Próbáltam rátenni az Imax-ot, de csak egyet pillantott, s már a táp kapcsolt is ki.Ugyanezt tette egy autó 12 v-os égővel is,egyedül csak egy kis parányi 12 voltos égővel nem kapcsolt ki.
"Ugyanezt tette egy autó 12 v-os égővel is,egyedül csak egy kis parányi 12 voltos égővel nem kapcsolt ki."
Az autó izzó hideg ellenállása kicsi. (rövidzárlatnak érzékeli) ezért a bekapcsoláskor az áram meghaladja a tápegység maximálisan megengedett értékét, és a védelem lekapcsolja. A kis izzó nagyobb ellenállást képvisel ezért annál nem lép működésbe a a védelem. A védelem működését késleltetve kilehet ezt kerülni. mert a szálnak lesz ideje felizzani és akkor már nem viselkedik rövidzárként.
Felejtsd el ezt a számítógép tápot. Keress valami kapcsolóüzeműt. A táp lekapcsol, mert egyedül csak a 12V-os kimenete van terhelve. Minden ágán kell lennie terhelésnek (5V, 3.3V, -12V, 12V), és csak így tud megfelelően működni. Keress valami laptop tápot használtan, és ha Kínából vásárolsz, akkor duplázd meg a teljesítményt, tehát 4A-es helyett 8A-est vegyél. Akkor talán nem döglik be.
Az autó égő is felizzott vagy 2 másodpercre, és azután kapcsolt ki a táp.
Épp most rendeltem egy Imax B6-ot táppal együtt az aliexpressről.Mert lehet hogy az imax is tönkrement, mert nem indul egy 12 V,1,5 A-os táppal sem.
Már annyit próbálgattam mindennel, hogy belefáradtam.Tudni akartam hogy ez is tönkrement, vagy csak a táp égett ki,hogy ezt is rendeljek újat vagy ne.De nem indult semmivel.Aztán végül csináltam egy olyant, amit nem szabadott volna biztos:Gondoltam megpróbálom, hogy ráteszem egy pillanatra egy 12 V.7 A-os akksira, ha már nincs egyéb amivel ki próbáljam...Rá is tettem a kijelző szépen világitott, de sajnos az oldalán levő lyukakon füst is jött ki....Később még egyszer megpróbáltam akkor is világított a kijelző, de megint csak füst...Lehet, hogy mégis jó volt s most végleg tönkretettem?Tudom kinevettek, hogy hülyeséget csináltam..elismerem. De vajon ezek után még mindig jó ez a töltő,még ennyi füstölgés után is??Vagy már a tegnap este elromlott a táppal együtt.Majd ha megjön amit rendeltem , azzal a táppal ki tudom próbálni. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
" A táp lekapcsol, mert egyedül csak a 12V-os kimenete van terhelve. Minden ágán kell lennie terhelésnek (5V, 3.3V, -12V, 12V), és csak így tud megfelelően működni. "
Ezt azért nem jelenteném ki.
Az nem az akkutól ment tönkre nyugtatlak.
Ha a DC In -re 12V nál több nem megy, teketsz rá akár 100Ah -s akkut is tápként. Épp azért van benne az alacsony feszültség beállítási lehetőség, hogy ne merítse túl az akkut, ha arról táplálod...
Ami füstöl, az tönkre van menve (kivéve a füstgép). Az 1.5A-es táppal azért nem működött, mert megvédte a táp magát.
Igen, a mai új tápok már más módon működnek. Nincs értelme jobban belefolyni, Olits-nak ennyi infó bőven elég. Ha új fajta táp lett volna, aminek egymagában lehet terhelni a 12V-os ágát, akkor ment volna minden, az izzó is világított volna. Nem világított, ezért 90%, hogy a régi szabvány szerinti táppal próbálkozott. Az izzó hideg ellenállása is jó tipp. Lehet ez volt a gond. Az Imax pedig zárlatos, ezért nem indult el vele a táp.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
Tényleg?Akkor megnyugodtam, hogy nem most romlott el az én hibámból, hanem még az este.
Ezek szerint az a laptop táp nem volt megfelelő neki?Amikor csak 1s 4P módban töltöttem az cellákat, akkor jó volt minden.Akkor lett gond, amikor megpróbáltam 4s 1p módban és balanszálva tölteni a cellákat.Akkor láttam hogy nem tartja megfelelően a feszültséget, vagy az áramot nem irányítja megfelelően.S ekkor kezdtem a laptop tápot kapcsolgatni nagyobb, kisebb feszültségre.Amikor lekapcsoltam 16 voltra a tápot, a töltőn meg 4 A töltőáramotállítottam be ekkor történt, hogy a tápban valami tönkrement és a töltő is lekapcsolt.Akkor még nem tudtam,hogy a töltő is elromlott. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
A táp azt hiszem azért ment tönkre, mert nem bírta a nagy áramot amit követelt a töltő,(pedig 4,5 A-t kellene tudnia 18 voltról, a felirat szerint), de akkor mitől ment tönkre a töltő? Mert ha a 12 V-os akksiról szabad üzemeltetni, akkor nem füstölt volna, ha már azelőtt nem romlott volna el.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
Van néhány régi tápom aminek csak a 12V -s ágát terhelem. Gond nélkül működik.. Sőt olyan is van amelyiknek az 5 V-s része nem öt voltot ad le hanem, kevesebbet és működik a 12 V -s rész. Mi indokolná, hog csak akkor működjön ha minden feszültség terhelve van?
A szabvány. Minden feszültségnek tűrésen belülinek kell lennie, hogy működjön különben lekapcsol. A legtöbb ilyen régebbi tápban nincs normális védelem, nagyon soknak lehet terhelni a 12Vot magában, ahol nem ott meg kell terhelni az 5Vot is, egy autóizzó oda is. A tápok talán 1% nem üzemeltethető így, no azoknak rendes védelmük van. Újabban 12Vot állít elő a táp "AC/DC" módon és ebből DC/DC segítségével a többit. Régebben "AC/DC" módon a trafón külön kivezetés volt a feszültségeknek, így csak a megfelelő arányú terheléssel működött jól. (A 3V az DC/DC volt már régebben is) Hallottam, hogy léteztek olyan régi tápok ahol minden feszültségnek saját trafója volt, az a fehér holló.
"A szabvány. Minden feszültségnek tűrésen belülinek kell lennie, hogy működjön különben lekapcsol." ilyen szabvány nincs..
Az xt- korszakból is van tápom, de egyiknél sem kell terhelni minden tápfeszültséget. mert kikapcsol. Vidáman működnek terhelés nélkül is. Olyan volt, hogy nem kapcsolt be mert úgy volt tervezve, hogy terhelésre induljon. de nem az volt a jellemző. és az nem ugyanaz, hogy ha nincs terhelve lekapcsol.
Üdv! Lehet, hogy a tápnál nincs szabvány, (csodálnám), de a PC elektonikánál igen. A 3,3 V és az 5 V +- 5% tűrést enged, a 12 V 10%-ot. Ha valamelyik feszültség, terheletlenség miatt megemelkedik, vagy túlterhelés miatt lecsökken, a táp leáll.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |