Fórum témák
» Több friss téma |
.... verem itt a nullákat feleslegesen. Siettem .... igazad van. Köszönöm a kiigazítást.
Sziasztok. Volna itt egy 750W-os kondenzátoros IMI villanymotorom (egy fázisú) ,a tekercsek színre jók, valamiért mégsem indul el. Amit tudok róla hogy beázott azóta csinálja ezt...
És mérésre is jók? Hangja sincs?
Mérésre megadom holnap a választ ma még csak leszereltem, hangja van mert búg, de kb 3 mp-re rá leveri a motorvédőjét....
Kondiját meg kellene mérni.
Ha beázott akkor az menetzárlatos is lett sajna. Sok jóra ne számíts szerintem.
A beázott villanymotort nem szabad bekapcsolni. Lehetőleg minél hamarabb az egyik pajzsot leszedni, vagy kicsit széthúzni motort és stzáraítani, napon, melegben. Akár két-három napot.
Szárítva volt egy teljes hétig jó napsütésen, de hiába....
Sziasztok!
Nem találtam ezt a motortípust a fórumban, szerintetek milyen kondi kellene rá 3 fázis helyett 1-be kötve, csillagban. Imi HZF 90L-40 3 fázis 3x380 V - Y P = 1.5 KW n = 1440 1/min
Adatlap és bekötés szerint is csillagba kötött 400 (380) V-os. Ha 230 V-ra kötöd, nem sok ereje marad. Teljesen mindegy, milyen kondit teszel rá.
100 mF-al próbáltam és melegszik a motor nem kicsit..
Nem csoda. Ezekhez a tekercsadatokhoz (380 V) ~ /gyök3 értékű kondenzátor kellene. Indítóként 50-70 uF, üzemi kondenzátorként 25-30 uF, 450 V. Számíthatsz ~350 W használható teljesítményre.
Nem tudod 1 fázisról működtetni.
A csillagpont belül van összekötve, így nem tudod deltába átkötni. Egyéb esetben, ahol ez a kötés megtehető, ott is rendkívül vitatható az egy fázisról való használhatóság, mert csökken a teljesítmény és drámaian csökken az indítónyomaték. Éppen ezért, ha csak 1 fázisod van, akkor arra méretezett motort érdemes vásárolni.
erbe: a teljesítmény elegendő, egy kisméretű 300-as szalagfűrészt hajt.
Alkotó: Sajnos ebbe igazad van. Azért köszönöm a válaszokat
>30 éve működik a nejem 3~ú Y kapcsolású villanymotoros ipari-varrógépe 1~-ról, kondenzátorral! Valamit rosszul tudok, mint villamosgépész?
Nem mindenki írja azt, hogy nem működik. Magam is kötöttem be Textima motort Y-ban. De ereje az nem sok marad.
300-as szalagfűrészhez kevés lesz. Legfeljebb ha furnért vágsz vele.
Egy kis csel van benne, átvarrja az 5 rétegű farmert, bőrt.
Tudom, 60-as ékszíjtárcsát kell tenni a motorra.
Igen, rosszul tudod.
Ha működik, akkor az vélhetően 380/220 csillag/delta motor. A titulusokat hagyjuk, nem hordoznak tudást.
Azért 12 év (szakirányú) tanulás, >50 év gyakorlat után, valószínű, hogy fogalmam sincs a villamosgépek működéséről, kapcsolásáról, üzemmódjáról. Én kérek elnézést, hogy beleszóltam, de én kötöttem át a nejem gépét, és nem köthető deltába (nem volt kedvem kibontani, a belső elkötéseket átrendezni, mert így is tudta azt a teljesítményt, ami kellett). Biztos azért, mert a motor nem tudta, hogy nem értek hozzá.
Nem nyert: A beépítettség miatt, nem lehet változtatni az áttételen (nincs áttétel, direktben hajtja a kuplungot).
Olyan ipari géppel még nem találkoztam. Igaz, 27 éve hagytam el azt a pályát.
Kedves Fórumtársak!
Azért nem hagyott nyugodni, erbe értékeinek kipróbálásával elindult a motor, 30 mF üzemi és 50 mF indító kondival nem melegszik, igaz nem is egy erőgép, de lassabban elviszi a fenyőt. (szalagfűrész) Lenne még egy kérdésem egy fázisról, ha nem vagyok nagyon fárasztó: Ezek a motor adatai: P = 2.2 KW 3 fázis 380 V - Delta n = 2850 1/min 6 vezeték van kihúzva, úgyhogy nemcsak csillagba lehet kötni.. Szerintetek, milyen indító kondi kellene rá és mekkora üzemi? Deltában bekötve. Nem kell az indítónyomaték, mikor felpörög, onnantól használom.
Kb. a felét (se) adja le ez a 3~ú motor deltában 1~on, 230 V-on, mivel Y-ban 660 v-os lenne (ha jól látom az adattábláját). Ehhez méretezd a kondikat.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Szia! Volna egy pár kèrdèsem, a géppel kapcsolatban. Ha elérhető, lennel telefonon. Köszönöm
Srácok még egyszer köszönöm a válaszokat,
sajnos a fázis átkötésével, az erő nagyon elvész. A szalagfűrésszel jelentősen lassabban lehet dolgozni csak, de elviszi. Átviszi az 5 cm borovi pallót is, csak very-very lassan. A kombinált gép meg olyan lassan indul be, hogy 30 másodpercig kb csak felpörög a gyalu.. Aztán éri el az üzemi fordulatát. Lehet, hogy jobban jártam volna egy frekvenciaváltós átalakítóval.. Szép ünepeket! |
Bejelentkezés
Hirdetés |