Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés

Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 40
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Váó!!! Nagyon tuti! Ugye lesz belőle cikk is, meg minden?!
Szomjúhozuk a tudást, Mester!
(#) Topi válasza Frankye hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Lesz, de nem csak cikk... De ezt még nem köpöm el. Ez a jövő zenéje. Annyi bizonyos hogy júniusra el kell készülnöm vele, mert akkor van a nagy nemzetközi vasútmodell kiállítás és egy nagyon innovatív dologgal állunk a nemzetközi barkácsra kiéhezett közönség elé.
(#) imbra válasza Topi hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Üdv!

Nagyon kiváncsivá tettél, szerintem sokmindenkit. Jó dolog lesz, sokan fognak örülni neki. Már csak azért is mert egy kisebb asztal vezérlése 100ezer alatt nem is jön ki. Nincs nagyobb öröm annál, ha saját kezüleg van megcsinálva valami és nem vásárolva drága pénzért. Zoli
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

OK, akkor addig nem kíváncsiskodok!
Egyetlen kérdés:
Hol lesz a nemzetközi kiállítás? Mert engem is érdekelne a dolog. (Igaz, nem kiállíóként, csak nézőként...)
(És akkor majd arról lehet felismerni engem, hogy egy jókora lyuk éktelenkedik az oldalamon! )
(#) deguss válasza Topi hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Ügyes, ügyes!
(#) ciw hozzászólása Dec 28, 2007 /

Üdv !

Az jutott eszembe, hoegy ezt egy RS485-el meg lehetne oldani.

Tehát a sínben mindíg ott lenne a DC tápfesz.
Minden mozdony kapna egy rs485 félduplex vevőt egy pic-el ami a motor PWM-ét is szabályozná.
Maga az áramkör is a sinekről kapna tápot, illetve a kommunikáció is azon történne. CSak annyi a dolgunk, hogy egy - egy kondival le kell választani a dc feszt az adatjelről.
Mondjuk néhány pf-al.
A vezérlőben is lenne egy rs485 illesztő, ami párhuzamosan csatlakozna a sínt megtápláló vezetékbe, de nyílván kondis leválasztással.
Az adatátvitel mehetne mondjuk 4800-baud-on az szerintem bőven elég.

Egy egyszerű protokollal működne az egész.
A vezérlő elküldi az adatcsomagot:
1 byte: CÍM
2 byte: CSOMAG HOSSZA
3 byte: PARANCS
4 byte: ÉRTÉK H
5 byte: ÉRTÉK L
6 byte: CRC H
7 byte: CRC L

ha a pályán van olyan mozdony ami ráismer a címre az végrehajtja a parancsot és válaszol:
1 byte: CÍM
2 byte: CSOMAG HOSSZA
3 byte: PARANCS
4 byte: VÉGREHAJTÁS EREDMÉNYE
5 byte: DUMMY
6 byte: CRC H
7 byte: CRC L

Így elméletben szerintem egyszerűen megoldható.

Az, hogy milyen protokollal és illesztővel dolgozunk az mindegy, az adatjelet akkor is csak jól megválasztott kondenzátorral lehet a DC-re illeszteni, ill. leválasztani.

Hát hirtelen ennyi, nem tudom mi a véleményetek erről.

(#) Norberto válasza ciw hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Idézet:
„Tehát a sínben mindíg ott lenne a DC tápfesz.
Minden mozdony kapna egy rs485 félduplex vevőt egy pic-el ami a motor PWM-ét is szabályozná.
Maga az áramkör is a sinekről kapna tápot, illetve a kommunikáció is azon történne. CSak annyi a dolgunk, hogy egy - egy kondival le kell választani a dc feszt az adatjelről.”

Ez eddig tökéletes elgondolás, én is (mi is) ilyenekről filóztunk korábban a topikban
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Valamint egy hasonló "protokollt" le is írtam anno, éppen ebben a topicban.
(#) Topi hozzászólása Jan 23, 2008 /

Kedves CIW!

Hozzászólásodban van jó ötlet, de az egész tévút. Én már beleástam magam eléggé, és saját fejlesztésű, dekóder és booster építése után sok tapasztalatot gyűjöttem.
RS485 logikailag jó, hisz a DCC is ugyan ez. DCC szabányt tartani kell... nincs vita, az szabvány, ha veszel egy új mozdonyt, abban már ott figyel a DCC dekóder, tehát azt kiszerelni hogy sajátot tegyél bele, őrültség.
Mellékeltem a saját fejlesztésű USB-n kommunikáló booster-emet. (Kóder)

Bővebben: Link
(#) ciw hozzászólása Jan 24, 2008 /

Üdv !

Én vettem egy OBB-t 40 ezerért és még abban sem láttam semilyen dekódert. A V43-asomban sincs, ezért gondoltam, hogy saját kellene, viszont azt nem is néztem, hogy menyi a gyári.
(#) lidi hozzászólása Ápr 27, 2008 /

Tudom, hogy korábban énis kardoskodtam a DCC mellett. Építettem is két dekódert már, és 1 vezérlőt. Bár mozdonyban még nem próbáltam ki.
De most nekem is szöget ütött a fejembe, hogy lehetne másképp is.

A következőre gondoltam: hasonloan a dcc hez a jel egyben a táp is, de én sima RS232 re gondoltam. Csak egyirányú átvitel, a vezérlőtől a mozdony felé. Ez azért tetszene, mivel lehetne használni a pic hardveres usart-ját, és pwm-jét. Nem kellene ügyelni a pontos időzítésekre, igy magasabb szintű nyelven lehetne irni a dekóder programját, nem csak asm ben.

Ami gondot okozhat, a jel levétele: mert dcc nél a polaritás mindegy, mivel a bitek ideje különböző. De rs232 nél fontos a jel polaritása is. Arra jutottam, hogyha nem akarjuk manuálisan kapcsolgatni a mozdonyon hogy menetirány szerint melyik szálról vegye a vezérlő jelet, akkor kell egy vezérelhető inverter. Ha a pic nem vesz értelmezhető jelet egy ideig, akkor polaritást vált az RX lábon egy külső XOR kapuval.

Szoftveres usartal talán nem is kell külső IC, de ez nem annyira szimpatukus megoldás.

Ha mégis szükséges lenne a viszirányú kommunikáció pl. programozáskor, akkor lehetne villogtatni a mozdony lámpáját, és optoval levenni a soros jelet.
(#) Frankye válasza lidi hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

Pontosan erről beszéltem folyamatosan! Ne a sínszálak adják meg a polaritást, hanem a vezérlő elektronika adja meg a jelekből a közlekedési irányt!
(#) Norberto válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

Igen, így is van, de ez digitális rendszernél egyértelmű követelmény, szerintem
(#) lidi válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

arra nincs ötletetek hogy hogyan lehetne kissebb méretben megoldani a jel invertálását, mint egy smd 14 lábú IC vel ?
(#) Norberto válasza lidi hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

SOT23 tokozású SMD IC-vel, ami 5 lábú

Irtó picike... nekem van itthon ilyenem

(Egyetlen kaput tartalmaz a tok!)

(Lomex-ben 20 Ft/db)

sot23-5.jpg

(#) potyo válasza lidi hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

Nemtudom milyen pic-et használsz, de egyesekben van olyan, hogy belül egy bit átállításával fel lehet cserélni a soros port polaritását.
(#) lidi válasza potyo hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

Hát ez még csak elmélet, de valami minnél kisebb lábszámú kéne, usart, pwm, eeprom, flash memóriával. próbálok keresni a microchip lapján de nem találok mindennek megfelelőt.
(#) potyo válasza lidi hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

28 lábúban találtam olyat, amiben invertálhatók az usart lábak, attól kisebb lábszámút nem: 18F2455. Esetleg egy olyan mutatványt lehet csinálni, hogy a pic-en belül szoftveresen oldani meg az invertálást, ha mondjuk egy 18F1320 (18láb) elég a célra. A bemenő jel nem direktben megy az RX lábra, hanem egy másikra, és ami ott bejött, azt lemásolva vagy invertálva kiadni egy harmadik lábra, és azt visszavezetni az RX lábra. Ki kell próbálni, hogy mi történik, ha az RX láb TRIS bitjét kimenetté billentjük, majd azt a lábat a LAT regiszterben billegtetjük, akkor vajon a soros port veszi-e a jelet?
(#) lidi válasza Magorh hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /

huhh, gyorsak a modik
(#) lidi hozzászólása Máj 6, 2008 /

Készül az első mozdony dekóder. További kérdés merült fel: gondoltam teszek védődiódát a motorra, (Transiens Suppressor) de mekkora feszültségűt kell választani ? Motor max 17V ot kap a dekódertől. Menetiránytól függő polaritással.

kép lemaradt.
(#) Norberto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

Áramirány váltás nem lesz, hiszen digitális rendszerről lévén szó, az adatok digitális úton haladnak a sínpáron, pl. az ellentétes irányú mozgáshoz csak digitális parancsnak kell érkeznie az adott mozdony felé, tehát nem szükséges hozzá a polaritás felcserélése (sőt, szerintem egyenesen tiltott is digit. rsz-ek esetén). Már ha jól gondolom azt, amit lidi tervezget/építget...
(#) lidi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2008 /

kétirányura gondoltam persze.100V nem lesz sok egy picit? A motoron muszály váltani a pol.-t, ha tolatni is akarunk. Én a kommutálási zavartól félteném a dekódert.

ez a kapcsolás lesz megépitve kicsiben, smd ben. (nagyban már működik)

dcc08.jpg

(#) lidi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

A motor max 600mA-t vesz fel. Köszi hogy próbálsz segíteni, de szerintem elbeszélünk egymás mellett. Én nem az egyenirányító diódákról beszélek, ami a sinről jövő jelet egyenirányítja. Hanem arról ami a H hídba kötött motor kommutálási zavarait hivatott csökkenteni. Hogy a fellépő feszültség csúcsok ne tegyenek kárt a fetekben, vagy a mikrokontrollerben.
(#) joko1313 válasza lidi hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Hmm.....
Ismeros.
Szoval neked is végre mukodik.
(#) lidi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2008 /

Ohh, haladunk. A fetben van gyárilag dióda, én plusszban gondoltam a motor két pólusa közé egy bidirekcionális transient suppressort plusszban.

Fet amivel épül: 2x IRF7309 ez n+p egy tokban
A suppressor amire gondoltam pedig: P6KE20

De lehet hogy akkor nincs is rá szükség.
(#) papao hozzászólása Júl 15, 2008 /

Üdv mindenkinek! Érdemi hozzászólást szeretnék kapni. A volt NDK-s -legalábbis TT- modellek 'háromszeletes' forgórészű motorokkal voltak meghajtva. A mostaniak úgy tudom legalább öt pólusúak. Digit. vez. megoldható a régi motoros felépítéssel? Ha nem, vagy csak 'neccesen' akkor mi az oka, miért nem, vagy milyen nehézségek adódnak? Bocs ha nem voltam túl szabatos.
(#) Frankye válasza papao hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Szerintem megoldható ezekkel is. Gyakorlatilag ugyan olyan, egyenáramú motorok, s mivel a digitális vezérlések - legjobb tudomásom szerint - PWM rendszerűek, teljesen mindegy, hogy milyen egyenáramú motort hajtanak meg.

Esetleg egy, a digitális vezérlésben járatosabb fórumtárs tud Neked konkrétabb infóval is szolgálni.
(#) lidi válasza papao hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

én egy másik fórumon olvastam, hogy ezek a régi piko motorok elég nagy zavart ( 80V -os tüskéket említ aki tesztelte ) engednek vissza pwm jel hatására. Ez ellen védeni kell a dekódert, és akkor jó lesz.
Következő: »»   8 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem